Σελίδες

Κυριακή 28 Φεβρουαρίου 2021

Μαλεσίνα: Γάμος με εκατοντάδες καλεσμένους οδήγησε στο σκληρό lockdown Σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων, λειτουργούσαν και καφετέριες

https://www.police-voice.com/


Police-Voice blog ➤
Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης εντάχθηκε και η Μαλεσίνα, για μια εβδομάδα, εξαιτίας της έκρηξης κρουσμάτων κορωνοϊού.  Η αύξηση των κρουσμάτων αποδίδεται κυρίως σε γάμο που τελέστηκε στις 21 Φεβρουαρίου, με 300 καλεσμένους, οι 30 από τους οποίους βρίσκονταν εντός του ναού. 

Ύστερα από σύσκεψη της Πολιτικής Προστασίας, αποφασίστηκε να τεθεί σκληρό lockdown μέχρι τις 8 Μαρτίου. Ορίζεται, δηλαδή, η 24ωρη απαγόρευση κυκλοφορίας εκτός από συγκεκριμένους λόγους, όπως της υγείας. 

Η θετικότητα στην περιοχή έφτασε το 10,4%, ενώ από τα 386 rapid test τα 40 βγήκαν θετικά.
 

Οικογένεις νόσησαν από κορωνοϊό, ενώ όπως λένε κάτοικοι δεν τηρούνταν τα μέτρα.

Η ραγδαία άνοδος των μολύνσεων στη Μαλεσίνα προήλθε και από τη λειτουργία καφετεριών.
 Πηγή ➤


Δωδεκάνησα: Συγκλονίζει η εξομολόγηση της «Αγγελικής» - «Συνάδελφος του πατέρα μου με βί α ζε από τα ... αισθάνομαι ότι κάποιος πλέον θα με ακούσει κι εμένα. Μπορεί να μην είμαι ηθοποιός,

https://www.police-voice.com/


Police-Voice blog ➤
Πώς την πλησίαζε ο δράστης και ποια προσχήματα χρησιμοποιούσε για να την απομονώσει - «Πρώτα κοιτάζουν όλοι πού φταίει το θύμα», το παράπονό της

Μία ακόμη συγκλονιστική μαρτυρία γυναίκας που έπεσε θύμα των αρρωστημένων διαθέσεων κάποιου, και δη στην παιδική της ηλικίας, βγαίνει στην επιφάνεια. Αυτή τη φορά δεν αφορά κάποιον διάσημο, αλλά ανθρώπους της καθημερινότητας. Η «Αγγελική», όπως ζήτησε να την αποκαλούν, από ένα νησί των Δωδεκανήσων, εξομολογείται στην εφημερίδα «Δημοκρατική» τη δική της τραυματική εμπειρία. Τότε, που από την τρυφερή ηλικία των 10 ετών, ένας συνάδελφος του πατέρα της και στενός οικογενειακός φίλος, τη βί α ζε και την κακοποιούσε. Όταν η ίδια αντιλήφθηκε ότι κάτι δεν πηγαίνει καλά, ήταν αργά.

Απαντά ως θύμα σε ξου αλικής κακοποίησης στο ερώτημα «γιατί τώρα;» και εξηγεί τους λόγους για τους οποίους αποφάσισε να δημοσιοποιήσει -για πρώτη φορά- τη δική της εμπειρία, απευθύνοντας έκκληση «να μην πάει χαμένος όλος αυτός ο πόνος που βγαίνει από τα σωθικά μας, να γίνει ο πόνος δύναμη και ασπίδα για τα άλλα παιδιά…».

• Για τις ανάγκες της συνέντευξης, επειδή δεν επιθυμείς να δημοσιοποιηθούν τα στοιχεία σου, με ποιο όνομα θα ήθελες να σε αποκαλώ;

-Αγγελική.

• Πες μας λοιπόν, Αγγελική, τι ήταν εκείνο που σε ώθησε να μιλήσεις σήμερα για όσα βίωσες από την παιδική σου ηλικία. Και επειδή πρόκειται για μια ερώτηση που ακούγεται όλο και πιο συχνά, θέλω να μας πεις «γιατί τώρα;».

Γιατί τώρα βρήκα τη δύναμη και γιατί με όσα παρακολουθώ στην τηλεόραση, αισθάνομαι ότι κάποιος πλέον θα με ακούσει κι εμένα. Μπορεί να μην είμαι ηθοποιός, ή να μην με κακοποίησε κάποιος διάσημος αλλά η κακοποίηση είναι κακοποίηση είτε συμβαίνει σε βίλες είτε σε υπόγεια, είτε είναι από κάποιον επώνυμο είτε είναι από κάποιον μη επώνυμο, είτε συμβαίνει στην Αθήνα είτε συμβαίνει στην επαρχία. Γι αυτό επικοινώνησα μαζί σας, πιστεύω ότι τώρα πιο εύκολα η κοινωνία μπορεί να ακούσει γι αυτά τα περιστατικά χωρίς να καταδικάσει πρώτα το θύμα.

• Θεωρείς ότι η κοινωνία καταδικάζει το θύμα;

Ναι, εννοείται. Πρώτα ψάχνουν να δουν τι έκανε λάθος το θύμα, αν πήγαινε γυρεύοντας εν ολίγοις, κι αυτό δεν συμβαίνει μόνο στην επαρχία συμβαίνει παντού.

• Θέλεις να μας πεις τι συνέβη στη δική σου περίπτωση;

Ναι, στη δική μου περίπτωση όπως σας είπα, δεν ήταν κάποιος διάσημος. Ηταν ένας οικογενειακός φίλος, συνάδελφος του πατέρα μου που περνούσαμε πολύ χρόνο μαζί, κυρίως στις καλοκαιρινές διακοπές και στις γιορτές.

Πάντα έβρισκε ευκαιρία να με πλησιάζει, με το πρόσχημα ότι δήθεν θα πάμε για βόλτα, δήθεν θα πάμε για να αγοράσουμε παγωτό, παιχνίδια, οτιδήποτε μπορούσε να σκεφτεί για να με απομακρύνει από τους γονείς μου οι οποίοι του είχαν τυφλή εμπιστοσύνη. Σε κάθε ευκαιρία, έβρισκε τρόπο να με απομακρύνει για να μου δείξει «πόσο με αγαπάει».

• Αυτό σου έλεγε;

Ναι, ότι με αυτό τον τρόπο μου δείχνει ότι με αγαπάει σαν δικό του παιδί.

• Εκείνος είχε παιδιά;

Όχι. Και γι αυτό μου έλεγε ότι με αγαπάει σαν να είμαι δικό του παιδί. Κι αυτό ήταν πολύ πιστευτό για το μυαλό μου τότε.

• Πόσων χρονών ήσουν;

Δεν μπορώ να σας πω με βεβαιότητα πότε ξεκίνησε, γιατί δεν θυμάμαι ακριβώς, ήμουν πολύ μικρή. Μεγαλώνοντας όμως, που άρχισα να βλέπω τηλεόραση και να έχω εικόνες, άρχισα να καταλαβαίνω ότι κάτι δεν πάει καλά, κάτι δεν γίνεται σωστά. Με το μυαλό μου δεν μπορούσα να το εξηγήσω αλλά μέσα μου άρχισε να μεγαλώνει ένα δυσάρεστο συναίσθημα. Δεν ξέρω, πρέπει να ήμουν 10, 11 ετών όταν άρχισα να καταλαβαίνω ότι κάτι δεν πάει καλά. Συνειδητοποίησα βέβαια μερικά χρόνια αργότερα τι ακριβώς συμβαίνει…

• Όταν το συνειδητοποίησες μίλησες σε κανέναν;

Οχι. Καταρχήν δεν ήξερα τι ακριβώς συμβαίνει. Το μυαλό μου δεν μπορούσε να καταλάβει γιατί αυτός ο άνθρωπος έκανε αυτά που έκανε. Σκεφτόμουν ότι και ο μπαμπάς μου έλεγε ότι με αγαπάει αλλά δεν μου έδειχνε την αγάπη του με αυτόν τον τρόπο. Στο παιδικό μου μυαλό σκεφτόμουν ότι ίσως ο μπαμπάς μου δεν με αγαπάει τόσο όσο ο «φίλος» του, επειδή δεν με έπαιρνε αγκαλιά και δεν με πήγαινε βόλτες τόσο συχνά. Απόλυτη σύγχυση. Μεγαλώνοντας, και δεν ντρέπομαι να το πω, από την τηλεόραση κατάλαβα πως αυτά που κάνει σε εμένα αυτός ο άνθρωπος τα κάνουν μεταξύ τους οι μεγάλοι.

Δεν συζητάμε για σεξουαλική διαπαιδαγώγηση καν, ούτε με τους γονείς μου συζητούσαμε τέτοια πράγματα ούτε στο σχολείο εννοείται. Αρα, έπρεπε να λύσω μόνη μου τις απορίες. Και σε αυτές τις ηλικίες, δεν είναι κάτι που μπορεί να κάνει ένα παιδί.

• Πότε κατάφερες να λύσεις τις απορίες σου;

Στην πρώιμη εφηβεία μου κατάλαβα ότι αυτό που συμβαίνει δεν είναι φυσιολογικό και δεν σκέφτηκα καν να το πω στους γονείς μου.

• Γιατί;

Δεν ξέρω, κουβαλούσα μια ντροπή. Ανεξήγητη. Νόμιζα ότι έφταιγα εγώ, ότι το προκάλεσα εγώ, τελοσπάντων ότι κάτι έκανα λάθος εγώ. Ενιωθα ότι είχα μερίδιο ευθύνης. Ότι ήμουν κι εγώ υπεύθυνη γι αυτό που συνέβαινε.

• Πόσα χρόνια κουβαλούσες αυτό το σταυρό;

Μέχρι σήμερα, δεν νομίζω ότι είναι κάτι που μπορείς να αφήσεις πίσω. Μαθαίνεις να το κουβαλάς και να πορεύεσαι… Δεν έχεις άλλη επιλογή. Περίπου στα 12 με 13 χρόνια, κάπου εκεί, κατάλαβα τι συμβαίνει, άρχισαν να ξεκαθαρίζουν κάποια πράγματα στο μυαλό μου. Τότε άρχισα να τον αποφεύγω, δεν μπορούσε να προφασιστεί ότι ήθελε να μου αγοράσει παιχνίδια ή παγωτό για να μείνουμε μόνοι μας και να καταλήξουμε είτε σε κάποιο χωράφι, είτε στο αυτοκίνητό είτε και στο σπίτι του. Το χειρότερο είναι ότι έχω εικόνες, τη γυναίκα του να φεύγει από το σπίτι, όταν με πήγαινε εκεί.

• Υπονοείς ότι μπορεί να ήξερε;

Υποθέτω, δεν ξέρω.

• Αγγελική, αυτό το μαρτύριο που περιγράφεις, το εξομολογήθηκες ποτέ σε κανέναν;

Μια φορά, στον ίδιο. Αν θυμάμαι καλά ήταν την τελευταία φορά που ζήτησε από τους γονείς μου να με πάει βόλτα και μέσα στο αυτοκίνητο τού είπα ότι ξέρω τι συμβαίνει και ότι θα τα πω όλα στους γονείς μου. Και ότι τον σιχαίνομαι του είπα, και πράγματι, κάθε φορά που τον έβλεπα, είχα τάση για εμετό. Ως αντίδραση του οργανισμού, του μυαλού… Δεν ξέρω.

• Φοβήθηκε;

Δεν ξέρω αν φοβήθηκε, ξέρω ότι δεν ξαναπήγαμε οι δυο μας πουθενά. Κι εμένα αυτό μου έφτανε.

• Στους γονείς σου γιατί δεν σκέφτηκες να το πεις;

Γιατί φοβόμουν. Δεν ήθελα να τους πληγώσω, φοβόμουν την αντίδρασή τους, τη δική του… Δεν ήξερα αν θα με πιστέψουν.Προτίμησα να το θάψω μέσα μου και να το κουβαλήσω μόνη μου. Όμως, με όλα αυτά που ακούγονται στην τηλεόραση σήμερα για τους βιασμούς και που βλέπω κοπέλες και αγόρια να μιλάνε για το τι πέρασαν, όλα βγήκαν πάλι στην επιφάνεια. Και αυτό που θέλω να πω είναι ότι δεν πρέπει να φοβόμαστε να μιλήσουμε.

Αν μπορούσα να γυρίσω το χρόνο πίσω, θα μιλούσα. Θα το έλεγα στους γονείς μου, στα αδέλφια μου ίσως. Θα ήθελα να είχα μιλήσει για να τιμωρηθεί γι αυτό που έκανε σε εμένα. Όταν ακούω κάποιους να λένε «γιατί τώρα», νιώθω μεγάλη οργή. Κανένας δεν ξέρει ότι μπορεί οι άνθρωποι αυτοί να πάλευαν μια ζωή για να κρατηθούν από κάπου για να μιλήσουν, να βρουν μια ευκαιρία που δεν ήρθε ποτέ, μια αγκαλιά που δεν άνοιξε ποτέ. Εγώ σήμερα βρήκα αυτή την ευκαιρία. Εγώ δεν είμαι επώνυμη, δεν είμαι διάσημη.

Ούτε εκείνος ήταν. Πιστεύετε ότι πριν 20 χρόνια θα ήταν εύκολο να με ακούσει κάποιος; Ή θα είχε την παιδεία να αντιδράσει σωστά; Είτε ήταν οι γονείς μου, είτε ήταν η δασκάλα μου; Όμως αυτό που συνέβη σε εμένα ήταν σεξουαλική κακοποίηση. Δεν είχα χρήματα για να συμβουλευτώ έναν ειδικό και η μόνη διέξοδος που είχα ήταν να διαβάσω για να φύγω για σπουδές και να μην ξαναδώ κανέναν. Όπως κι έγινε. Για πολλά χρόνια κατηγορούσα και τους γονείς μου που δεν κατάλαβαν τίποτα και πέρασα αυτά που πέρασα στα χέρια του υποτιθέμενου φίλου. Μετά τους δικαιολόγησα μέσα μου, για τις δικές τους προσλαμβάνουσες και αυτά που ήξεραν ίσως δεν θα μπορούσε να πάει και το μυαλό τους. Ανθρωποι του χωριού ήταν, του μόχθου, δεν είχαν φύγει ποτέ από το νησί, ίσως είχα παραπάνω απαιτήσεις απ’ ότι έπρεπε, δεν ξέρω.

• Αυτόν τον άνθρωπο χρειάστηκε να τον ξανασυναντήσεις;

Λίγες φορές. Λίγα χρόνια μετά που γύρισα από τις σπουδές μου, αρρώστησε και πέθανε. Εγώ τότε λυτρώθηκα. Κι ας μην μπορούσε πια να με αγγίξει όταν μεγάλωσα, μόνο όταν πέθανε ηρέμησα. Τώρα όμως που είμαι μάνα κι έχω δικά μου παιδιά, σας μιλώ ειλικρινά, όταν τον φέρνω στο νου μου, θα ήθελα να είχε αντιδράσει, να είχα χειροδικήσει, να τον είχα κάνει να πονέσει όπως πόνεσε κι εμένα. Βλέπω τα παιδιά μου να μεγαλώνουν και θέλω να χτίσω γύρω τους έναν τοίχο, μια ασπίδα για αν μην τα πονέσει κανείς.

Κι αν ποτέ κανείς διανοηθεί να τα πειράξει, θέλω να μπορούν να έρθουν και να μου το πουν. Τα παιδιά δεν είναι σε θέση να προστατέψουν τον εαυτό τους, αυτό είναι υποχρέωση των γονιών. Όπως κι εγώ τότε, αν ήξερα ότι θα βρω μια ανοιχτή αγκαλιά, αντί να φοβάμαι και να ντρέπομαι ότι έκανα κάτι κακό, σκέφτομαι ότι αν είχα το κουράγιο να μιλήσω στους γονείς μου, ίσως το μαρτύριό μου να τελείωνε νωρίτερα. Ισως να μην χρειαζόταν να κουβαλήσω το σταυρό μόνη μου, ίσως να είχα την ευκαιρία να είχα μια ανέμελη παιδική ηλικία. Η ντροπή που κουβαλώ όλα αυτά τα χρόνια, δεν μου επέτρεψε ποτέ να γελάσω μέσα από την καρδιά μου, να παίξω σαν παιδί με τα άλλα παιδιά, να χαρώ με τα παιχνίδια μου. Το βλέμμα μου ήταν πάντα στραμμένο στην πόρτα του σπιτιού, και κάθε φορά που τον έβλεπα να μπαίνει στο σπίτι μας, ένιωθα ένα σφίξιμο που μου στέρησε την παιδικότητά μου. Αυτό δεν θέλω να το περάσει κανένα παιδί, ποτέ ξανά. Ούτε τα δικά μου, ούτε κανένα παιδί του κόσμου. Για αυτό μιλάω σήμερα, γιατί η κοινωνία ίσως είναι έτοιμη να ακούσει και να αντιληφθεί τι ακριβώς συμβαίνει και να απλώσει ένα δίχτυ προστασίας.

Ευτυχώς κάποιοι πιο δυνατοί και πιο τολμηροί από εμένα μίλησαν και σήκωσαν το χαλί που έκρυβε τις ακαθαρσίες της κοινωνίας, για να μπορούμε εμείς να παραδειγματιστούμε και να ανοίξουμε κι εμείς το στόμα μας χωρίς να φοβόμαστε ότι θα πρέπει να απολογηθούμε κι από πάνω που δεν αντιδράσαμε τότε.

Για να πάρει ο καθένας αυτό που του αξίζει και αυτό που του αναλογεί. Δεν ξέρω, αν όσα ευχαριστώ κι αν πούμε στη Σοφία Μπεκατώρου, φτάνουν για να γίνει αντιληπτό ότι έδωσε φωνή σε εκατοντάδες θύματα και έδωσε δύναμη σε κατακερματισμένες ψυχές να μαζέψουν τα κομμάτια τους και να βγάλουν από μέσα τους αυτό τον «καρκίνο». Γιατί όπως διάβασα κάπου, ο φόβος τώρα πήγε στη σωστή μεριά και έγινε αντιληπτό ότι οι διεστραμμένοι θύτες δεν είναι παντοδύναμοι και δεν μπορούν να δολοφονούν παιδικά χαμόγελα.

• Κλείνοντας τη συνέντευξη, τι θα ήθελες να πεις;

Αυτό που θέλω είναι να έχει ουσιαστικό αποτέλεσμα όλο αυτό που έγινε. Να ληφθεί μέριμνα από τους ειδικούς, να μπουν προγράμματα στα σχολεία, να εκπαιδευτούν τα παιδιά να μπορούν να καταλάβουν πότε η προσέγγιση που τους γίνεται είναι λάθος και να εκπαιδευτούν και οι γονείς να μπορούν να το διαχειριστούν. Όταν θα σπάσει το απόστημα, να έχει βγει κάτι σωστό, κι όλες αυτές οι φωνές να μπορέσουν να γίνουν ασπίδα για όλα τα παιδιά, για όλα τα θύματα. Να ξέρουν ότι όταν θα καταγγείλουν την κακοποίηση θα βρουν μια ανοιχτή αγκαλιά και όχι ένα σηκωμένο δάχτυλο. Αυτό είναι το πιο σπουδαίο.

• Αγγελική σε ευχαριστώ πολύ για αυτή την κατάθεση ψυχής…

Κι εγώ σας ευχαριστώ που με ακούσατε… Να μην πάει χαμένος όλος αυτός ο πόνος που βγαίνει από τα σωθικά μας, να γίνει ο πόνος δύναμη και ασπίδα για τα άλλα παιδιά, για να μπορέσουμε κι εμείς να ξανακοιμηθούμε ήρεμοι και την παιδικότητα που χάσαμε να την κερδίσουν άλλα παιδιά. Αυτό να προσπαθήσετε κι εσείς. Σας ευχαριστώ πολύ.

Πηγή: dimokratiki

Πηγή ➤


Η μεγάλη κρεβατοκάμαρα… της Ε.Υ.Π.! Τσιμουδιά από τα ΜΜΕ για την μήνυση σε βάρος του Ρουμπάτη που ζητούσε από γυναίκα – πράκτορα

https://www.police-voice.com/


Police-Voice blog ➤  Του Άρη Σπίνου

«Σεισμό» μεγατόνων έχει προκαλέσει η μήνυση μιας υπαλλήλου της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών. Το edolio5 φυσικά μόλις κατατέθηκε έκανε σχετικό ρεπορτάζ.

Σύμφωνα με αυτήν ο Γιάννης Ρουμπάτης καταγγέλλεται για σεξουαλική παρενόχληση από υπάλληλο της Υπηρεσίας. Φυσικά όλα αυτά πρέπει να αποδειχθούν. Μέχρι τότε το τεκμήριο αθώοτητας παραμένει ισχυρό Πρόκειται για την 42χρονη Α.Ρ. που διορίστηκε το 2015 σε μια ζωτικής σημασίας για τη χώρα. Είχε τοποθετηθεί ως διευθύντρια στο κλιμάκιο της Κομοτηνής.

Έτσι, σύμφωνα με την καταγγέλλουσα, από ιδιαίτερα ικανή πράκτορας βρέθηκε κατηγορούμενη από την Υπηρεσία για παράβαση καθήκοντος και παραβίαση μυστικών της Πολιτείας, αλλά και για την τέλεση ποινικών και πειθαρχικών αδικημάτων.

Σύμφωνα με τη μήνυση – «φωτιά», κατά την πρώτη συνάντηση που είχε η 42χρονη με τον
προϊστάμενό της Γιάννη Ρουμπάτη, μετά την ανάληψη των κρίσιμων καθηκόντων της,
άρχισε να δέχεται κομπλιμέντα από εκείνον για την εξωτερική της εμφάνιση και ιδιαίτερα
τα μάτια της. Στη συνέχεια άρχισε να της μιλάει για το πατριωτικό καθήκον και το όραμά
του σχετικά με τη νέα συνεργασία τους.

Ο παλαίμαχος δημοσιογράφος και πρώην διοικητής της ΕΥΠ, φέρεται, βάσει όσων
τουλάχιστον καταγγέλλει η Α.Ρ., να συμπεριλάμβανε στα… εθνικά καθήκοντα και το να ρίξει
στο κρεβάτι την υφιστάμενή του! Από το σύνολο του υλικού, το οποίο ήδη αξιολογείται από
εισαγγελικούς λειτουργούς, συνάγεται το συμπέρασμα ότι ουδείς δύναται να τον
κατηγορήσει ότι και σε αυτή την «αποστολή» δεν είχε στρατηγική. Αρχικά, σύμφωνα με τη
μηνυτήρια αναφορά που υπέβαλε η 42χρονη, ο Γιάννης Ρουμπάτης της ζήτησε να γνωρίσει
τον σύντροφό της, που ήταν διπλωμάτης, και αφού αυτό έγινε, εκείνος απεφάνθη ότι είναι ακατάλληλος για εκείνη!

Στη μήνυση καταγράφεται ότι η χειριστική συμπεριφορά τού τότε διοικητή της ΕΥΠ,
κλιμακώθηκε με «ύποπτα» μηνύματα, αλλά και σχόλια όταν ήταν στον ίδιο χώρο ή
μιλούσαν στο τηλέφωνο. Όμως, τίποτα δεν προϊδέαζε την Α.Ρ. ότι ο προϊστάμενός της θα
φτάσει να της κάνει δώρο εσώρουχα και ότι θα της ζητάει να του στείλει φωτογραφίες
φορώντας τα!

«Τα Χριστούγεννα του 2016, κατά την μετάβασή μου στην Κεντρική Υπηρεσία και τη
συνάντηση στο γραφείο του, με παρακίνησε να πάω σε ένα μικρό δωμάτιο που διατίθεται
για την ξεκούραση του εκάστοτε Διοικητή της ΕΥΠ και εκεί ανακάλυψα πως μου είχε
αγοράσει ένα δώρο. Ανοίγοντάς το, ήρθα σε εξαιρετικά αμήχανη θέση διότι επρόκειτο για
ένα σετ ακριβών και μάλλον αποκαλυπτικών εσωρούχων και μία καλτσοδέτα! Από πλευράς
μου, κατακόκκινη και ταραγμένη, του είπα ότι δεν γινόταν να το δεχθώ και τότε εκείνος
κατά την προσφιλή του τακτική, επιχείρησε να αναστρέψει το κλίμα, προτρέποντάς με να τα αξιοποιήσω με τον σύντροφό μου! Πάντως, κάποιες μέρες αργότερα και ενώ είχα
επιστρέψει στην Κομοτηνή, με πίεζε φορτικά μέσω αλλεπάλληλων μηνυμάτων και
τηλεφωνημάτων τουλάχιστον να φορούσα το επάνω μέρος και να του έστελνα μία
φωτογραφία για να δει αν μου πηγαίνουν ! Η πίεσή του ήταν τόσο έντονη και συνεχής
φτάνοντας μάλιστα και στα όρια της απειλής με διάφορα υπονοούμενα ακόμα και για την
επαγγελματική μου εξέλιξη! Η απειλή ήταν πάντοτε η ίδια, ότι δηλαδή θα με έπαιρνε από
τη Θράκη και θα με έκλεινε σε κάποιο γραφείο στην Αθήνα, αν και όπως σχολίαζε ο ίδιος,
κάτι τέτοιο θα ήταν ανυπόφορο για ένα ελεύθερο άλογο σαν εμένα. Το γεγονός αυτό με
αναστάτωσε πολύ. Αφού απενεργοποίησα το τηλέφωνο ταραγμένη και φοβισμένη ξέσπασα
σε κλάματα. Θυμάμαι πως εκείνο το βράδυ, είχα κλάψει τόσο πολύ και δεν είχα
κατορθώσει να κοιμηθώ, ούσα σε άθλια ψυχολογική κατάσταση», αναφέρει στη μήνυσή
της η 42χρονη.

Από το υλικό που
συνεισέφερε στη Δικαιοσύνη η εν λόγω υπάλληλος της ΕΥΠ, ο Ιωάννης Ρουμπάτης έγινε
ακόμα πιο επιθετικός, ζητώντας της να τον συναντήσει σε σουίτες πολυτελών ξενοδοχείων,
επικαλούμενος υπηρεσιακά θέματα. Σύμφωνα με την ίδια, όσο τον απέφευγε, τόσο πιο
επίμονος γινόταν. Μέχρι που, τον Σεπτέμβριο του 2017, την κάλεσε εκ νέου σε υπηρεσιακή
συνάντηση στη Θεσσαλονίκη, στην οποία θα συμμετείχε και η ιδιαιτέρα του. Η ίδια
αναφέρει στη μήνυσή της ότι το meeting αποδείχθηκε μια καλοστημένη «παγίδα» του
Ρουμπάτη, αφού η ιδιαιτέρα δεν εμφανίστηκε ποτέ! Πεδίο ελεύθερο, λοιπόν, για τον κύριο
διοικητή… Τα όσα διηγείται η 42χρονη ότι ακολούθησαν προκαλούν σοκ! «Ξεκίνησε
αμέσως τα συνήθη υπονοούμενα και υπαινιγμούς, εκδηλώνοντας τον ενθουσιασμό του για
τη βραδιά που είχαμε μπροστά μας και θεωρώντας, μάλιστα, δεδομένο πως θα
διανυκτερεύαμε μαζί σε σουίτα ακριβού ξενοδοχείου της περιοχής. Μάλιστα, άρχισε και τις
χειρονομίες πιάνοντας και χαϊδεύοντας τον ώμο μου, το χέρι μου και τα μαλλιά μου, ενόσω
μάλιστα οδηγούσα, φέρνοντάς με σε πολύ δύσκολη θέση! Στα επόμενα 20-30 λεπτά,
προσποιήθηκα ότι είχα επανεμφάνιση συμπτωμάτων του έλκους μου, τον ανάγκασα να με
πάει στο Στρατιωτικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης και έκανα κανονικά εισαγωγή,
προτιμώντας να υποστώ ορούς και ιατρικές διαδικασίες παρά να ξεμοναχιαστώ μαζί του».

Η Α.Ρ., όμως, καταγγέλλει ότι δεν ήταν δυνατό να ξεφύγει τόσο εύκολα από τη συγκεκριμένη αδιέξοδη κατάσταση. Στη μήνυσή της αναφέρει ότι η έξοδος τους
συνεχίστηκε στα Λαδάδικα, όπου ο προϊστάμενός της εξέφρασε για πρώτη φορά ευθέως τις
προθέσεις του, λέγοντάς της ότι ονειρεύεται να κάνει έρωτα μαζί της! Σύμφωνα με την ίδια,
ο Γιάννης Ρουμπάτης ήταν ιδιαίτερα χειριστικός από την αρχή ως το τέλος, προκειμένου να
καταφέρει να κάμψει τις αντιστάσεις της. «Αντιλήφθηκα πως προσπαθούσε να παίξει με το
μυαλό μου, αισθάνθηκα παγιδευμένη και επικαλέσθηκα τη σωματική μου εξάντληση
προκειμένου να κοιμηθώ σε ξεχωριστό φυσικά δωμάτιο έχοντας εισπράξει ακόμη και
λεκτικά την απογοήτευση του κ. Ρουμπάτη που μέχρι την τελευταία στιγμή, επέμενε να
πάω στο δωμάτιό του, γιατί είχε κάτι για τους δυο μας. Πήγα, άφησα την πόρτα ανοικτή και
κοντοστάθηκα στην είσοδο, τον ρώτησα περί τίνος επρόκειτο και μου έδωσε ένα μπουκάλι κάποιου ιδιαίτερου αλκοολούχου ποτού που είχε λάβει ως δώρο από το Ιράν! Του είπα πως
ήταν αδύνατον να τον συνοδεύσω και εκείνος, εκνευρισμένος αυτή τη φορά, μου είπε
απότομα να πάρω το μπουκάλι και να το πιω με όποιον γουστάρω. Ήταν φανερό ότι ο
Ρουμπάτης είχε ταξιδέψει ως τη συμπρωτεύουσα με βλέψεις για ένα ρομαντικό διήμερο
που τελικώς δεν ευοδώθηκαν από πλευράς μου», επισημαίνει η Α.Ρ.

Αποκαθήλωση

Στη συνέχεια της καταγγελίας της το συγκεκριμένο στέλεχος της ΕΥΠ επισημαίνει ότι ο…
πληγωμένος διοικητής ανέθεσε στην ιδιαιτέρα του Π.Ε. την επικοινωνία με την 42χρονη
μετά την ανεπιτυχή «πολιορκία» της Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με τη μηνυτήρια αναφορά
της Α.Ρ., η συγκεκριμένη γυναίκα «έφυγε από την ΕΥΠ με συνοπτικές διαδικασίες» μετά τις
εθνικές εκλογές του 2019!

Η Π.Ε. ενθάρρυνε την 42χρονη, σύμφωνα πάντα με την ίδια, να αποκαταστήσει τη σχέση
της με το Ρουμπάτη. Όταν μια μέρα της είπε «Μα γιατί να είστε έτσι μεταξύ σας. Είναι
κρίμα. Αφού ξέρεις πόσο σε αγαπάει ο γλυκούλης μου…», η τελευταία της έδειξε τα
δεκάδες «ερωτικά» μηνύματα στο κινητό της και της απάντησε ότι δεν θέλει τέτοια αγάπη.

Σύμφωνα με την Α.Ρ., η απάντησή της αυτή αποτέλεσε την «ταφόπλακα» στην καριέρα της
σε καίριες και υψηλής ευθύνης θέσεις. Από το ρεπορτάζ προκύπτει ότι τον Μάιο του 2018
μετατέθηκε σε μια «διακοσμητική» θέση σε άσχετο με τα μέχρι πρότινος καθήκοντά της
τμήμα, ως απόρροια της δυσμένειας στην οποία είχε πέσει από τον προϊστάμενό της.

Σαν να μην έφτανε αυτό, τον Ιούνιο του ίδιου έτους κλήθηκε από τον Ρουμπάτη σε
απολογία για πληθώρα πειθαρχικών αλλά και βαριών ποινικών αδικημάτων, όπως η
Παραβίαση Μυστικών της Πολιτείας! Σύμφωνα με την ίδια, αυτές οι κατηγορίες
μεθοδεύτηκαν από τον τότε διοικητή για να δικαιολογήσει την καθαίρεσή της από την
προηγούμενή της θέση, αλλά και για να την καταρρακώσει ηθικά και ψυχολογικά.

Μάλιστα, ο Ρουμπάτης έφτασε να κατηγορεί τη 42χρονη ότι είναι μέλος ρωσικού
κατασκοπευτικού δικτύου που τον παγίδευσε και που είχε στόχο να αποδομήσει την ΕΥΠ
της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ!

Την επιεικώς αντιεπαγγελματική συμπεριφορά του Γιάννη Ρουμπάτη προς την Α.Ρ.
επιβεβαιώνουν άτομα με τα οποία συνεργάστηκε ούσα σε υψηλόβαθμη θέση της ΕΥΠ στην
Κομοτηνή, κατά την τριετία 2015 – 2018. Τα συγκεκριμένα άτομα έδωσαν καταθέσεις –
«φωτιά» για το… στενό μαρκάρισμα του πρώην διοικητή της ΕΥΠ προς την υφισταμένη του.

Σύμφωνα με τη μαρτυρία του Δ.Σ., συνεργάτη της Α.Ρ. στην ΕΥΠ, ο Ρουμπάτης ήταν
πιεστικός σε τέτοιο βαθμό που εκείνη είχε γίνει ράκος ψυχολογικά και έβαζε συχνά τα
κλάματα. «Της ζητούσε με φορτικό και αχαρακτήριστο για την ιδιότητά του τρόπο να πάει
στο ξενοδοχείο στο δωμάτιό του, τάζοντάς της, μάλιστα, λαγούς με πετραχήλια… Μάλιστα,
σε κάποια φάση της είπε χαρακτηριστικά «οι άλλες που το έκαναν δεν έχασαν, έλα και δεν
θα χάσεις». Από τη συγκεκριμένη κατάθεση, εκτός των άλλων, προκύπτει ότι μάλλον η Α.Ρ.
δεν ήταν η μόνη υφιστάμενος την οποία ο Ρουμπάτης «ορεγόταν»!

Ο Δ.Σ. επισημαίνει ότι πρότεινε να τη φέρει σε επαφή με τον φίλο του Πάνο Καμμένο,
πρόεδρο των ΑΝΕΛ και τότε υπουργό Εθνικής Άμυνας, όμως εκείνη αρνήθηκε θεωρώντας
ότι αυτό θα περιέπλεκε περισσότερο τα πράγματα.

Μια άλλη κατάθεση, αυτή της Ε.Π., αποκάλυψε ότι ο πρώην επικεφαλής της ΕΥΠ είχε
μεγαλεπήβολα σχέδια για την υφισταμένη του: «Μου έδειξε και κάποια μηνύματά τους στο
κινητό της, που μόνον υπηρεσιακά δεν μπορούσαν να χαρακτηριστούν. Καλημέρες
συνοδευόμενες από διάφορες, εικόνες όπως δύο περιστεράκια που ερωτοτροπούσαν,
καρδούλες κ.λπ., μηνύματα με ερωτικά υπονοούμενα μέχρι και πρόταση για από κοινού
μετάβασή τους για να ζήσουν στο Ιράν!».

Είναι προφανές ότι στην αίθουσα του δικαστηρίου, αν φτάσει η υπόθεση, θα ακουστούν σημεία και τέρατα. Υπομονή μέχρι τότε!

Υ.Γ. Φυσικά θα ήταν ανόητο να περίμενε κανείς “από τα ανεξάρτητα ΜΜΕ” που έχουν κάνε 24ωρα ρεπορτάζ τις τελευταίες μέρες με σημαντικές και ανύπαρκτες καταγγελίες για σεξουαλικές παρενοχλήσεις να ασχοληθούν με την υπόθεση. Αυτή είναι άλλωστε η διαφορά του edolio5 με όλους αυτούς.

Πηγή ➤https://edolio5.blogspot.com/


«Ημασταν σίγουροι ότι ο Έβρος θα άντεχε…»: Ένας χρόνος από την αποτυχημένη τουρκική επίθεση ΦΩΤΟ

https://www.police-voice.com/


Police-Voice blog ➤

«Ο Εβρος δεν έπεσε. Αντεξε. Και ήμασταν σίγουροι ότι θα άντεχε…», λέει με αυτοπεποίθηση στον «Ε.Τ.» της Κυριακής ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συνοριακών Φυλάκων, Παναγιώτης Χαρέλας.

Με 20χρονη υπηρεσία στο Σώμα, πολλά από αυτά στον ακριτικό Εβρο, θυμάται λεπτομερώς τι είχε γίνει πριν ακριβώς από έναν χρόνο στο συνοριακό πέρασμα των Καστανιών και τι ακολούθησε τους επόμενους μήνες. Σήμερα, συμπληρώνεται ένας χρόνος από την αδιανόητη και παράλογη πολιτική κίνηση του Ταγίπ Ερντογάν να στείλει ορδές προσφύγων και μεταναστών στις Καστανιές για να εισβάλουν με το «έτσι θέλω» σε ελληνικό και ευρωπαϊκό έδαφος.

Ηταν μια στρατηγική επιλογή, μετά την κατακόμβη νεκρών στο Ιντλίμπ της Συρίας που «γκρέμισε» την εικόνα του στο εσωτερικό της Τουρκίας. Μετά την 28η Φεβρουαρίου 2020, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις πέρασαν σε άλλο επίπεδο. Οι προκλήσεις ήταν συνεχείς, οι ελληνικές απαντήσεις ξεκάθαρες και η «σφαλιάρα» που έφαγε ο Ερντογάν στις Καστανιές τού έχει μείνει αξέχαστη.

«Είχα υπηρεσία…»

«Εκείνο το πρωί είχα υπηρεσία σε σημείο κοντά στο συνοριακό πέρασμα των Καστανιών Εβρου. Αναμενόταν μια ήρεμη και χαλαρή μέρα. Ακολουθούσε το εορταστικό τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας.

Πριν από δύο 24ωρα, μόλις είχε καταγραφεί το πρώτο κρούσμα κορονοϊού στη χώρα και όλα ήταν σε μια σταθερότητα. Από τη μια στιγμή στην άλλη, τα πάντα άλλαξαν. Ξαφνικά, από την τουρκική πλευρά άρχισαν να καταφθάνουν καραβάνια προσφύγων και μεταναστών. Σήμανε συναγερμός. Πήραμε θέσεις και προστατεύσαμε την εθνική κυριαρχία», λέει ο κ. Χαρέλας. Τόνισε ότι ουδέποτε υπήρχε η αίσθηση του φόβου στους υπερασπιστές που βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή. «Δεν υπήρχε φόβος. Ολα γίνονταν τόσο γρήγορα που δεν προλάβαινες να αισθανθείς. Ηταν πάνω από όλα το καθήκον», εξομολογείται.

Τονίζει πως επρόκειτο για μια σχεδόν εμπόλεμη κατάσταση. «Ηταν όπως ένα πολεμικό μέτωπο. Ετυχε να ήμασταν στην εμπροσθοφυλακή. Αμυνόμασταν σκληρά και αναμέναμε ενισχύσεις. Η αλήθεια είναι πως δεν καθυστέρησαν να έρθουν. Αρχικά, από τη Βόρεια Ελλάδα και έπειτα από όλη τη χώρα. Στην άκρη της Ελλάδας νιώθαμε την αγάπη και τη στήριξη όλης της κοινωνίας. Είχαμε δίπλα μας και συμπαραστάτη την ηγεσία του Σώματος, ενώ εξαιρετική και πολύτιμη ήταν η συνδρομή των στελεχών του Στρατού και των Σωμάτων Ασφαλείας, δηλαδή της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής», είπε. Παράλληλα, εξέφρασε την πεποίθησή του ότι από τα τέλη του περασμένου Φεβρουαρίου και για έναν μήνα, που διήρκεσαν τα επεισόδια, στον Εβρο γράφτηκε ένα έπος! «Ηταν μια ασύμμετρη απειλή, την οποία η Ελλάδα διαχειρίστηκε αποτελεσματικά και ενωμένη σαν μια γροθιά και θεωρώ ότι η Τουρκία πήρε το μάθημά της», κατέληξε.

Μέχρι το βράδυ της 28ης Φεβρουαρίου πολυπληθείς ομάδες μεταναστών έφτασαν στο χερσαίο πέρασμα των Καστανιών, με την Τουρκία να ανακοινώνει επίσημα τη φανταστική διέλευση 80.000 μεταναστών στην Ελλάδα και την ανακοίνωση 200.000 που ακολουθούν. Το επόμενο πρωί ο Ερντογάν δήλωσε ότι τα σύνορα της Τουρκίας προς την Ευρώπη ήταν ανοιχτά, σημειώνοντας: «Δεν θα κλείσουμε τις πύλες στους πρόσφυγες. Περίπου 18.000 πρόσφυγες έχουν ήδη περάσει και σήμερα ο αριθμός θα είναι 25.000 με 30.000 και δεν θα κλείσουμε τις πόρτες μας, διότι η Ε.Ε. πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της».

«Η Ελλάδα έχει σύνορα…»

Στον Εβρο μετέβη ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. «Χιλιάδες δυστυχισμένοι άνθρωποι στοιβάζονται στα σύνορά μας. Δεν έχουν έρθει εδώ από μόνοι τους. Τους διώχνει, τους απωθεί και τους χρησιμοποιεί η γείτων χώρα, η Τουρκία. Θέλουμε να στείλουμε ένα μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση, ότι δεν πρόκειται να αφήσουμε να περάσει κανείς χωρίς νόμιμα ταξιδιωτικά έγγραφα. Η Ελλάδα έχει σύνορα. Η Ευρώπη έχει σύνορα», έχει πει. Το πρωί, αλλά και το μεσημέρι του Σαββάτου, στην περιοχή έγινε ρίψη αβολίδωτων πυρών και χημικών και από τις δύο πλευρές. Σύμφωνα με πληροφορίες και βίντεο που μετέδωσαν ελληνικά μέσα ενημέρωσης, τουρκικό τεθωρακισμένο όχημα επιχείρησε να γκρεμίσει μέρος του φράκτη στις Καστανιές χωρίς να το πετύχει. Στην τουρκική μεριά εμφανίστηκε τουρκικό τεθωρακισμένο που επί μέρες προσπαθούσε να ρίξει τον φράχτη.

Στις 3 Μαρτίου 2020 έφτασαν στην περιοχή η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, και ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Νταβίντ Σασόλι, οι οποίοι στήριξαν πλήρως την Ελλάδα και την προσπάθειά της να αναχαιτίσει τις προσπάθειες παράνομης εισόδου από το τουρκικό έδαφος. Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σε δήλωσή της ανέφερε ότι «οι ελληνικές ανησυχίες είναι δικές μας ανησυχίες, τα ελληνικά σύνορα είναι ευρωπαϊκά σύνορα. Δηλώνουμε την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη προς την Ελλάδα. Εμπιστευόμαστε την κυβέρνησή σας και για τον επιπλέον λόγο ότι, αν και έχετε ένα πολύ σημαντικό έργο, επιδοκιμάζουμε το ότι λειτουργείτε σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Δίκαιο».

Η οργανωμένη από την τουρκική κυβέρνηση εισβολή των προσφύγων και μεταναστών έπεσε στο κενό και έναν μήνα αργότερα ο Ερντογάν έδωσε εντολή να αποχωρήσουν από τα ελληνοτουρκικά σύνορα.

Ετοιμος σε δύο μήνες ο νέος φράχτης συνολικού μήκους 27 χλμ.

Σε περίπου δύο μήνες αναμένεται να ολοκληρωθούν ο νέος αποτρεπτικός φράχτης στον Εβρο, συνολικού μήκους 27 χιλιομέτρων, και οι εργασίες ενίσχυσης του υπάρχοντος, μήκους δέκα χιλιομέτρων, ο οποίος αρχίζει από τις Καστανιές και καταλήγει στη Νέα Βύσσα. Η συνολική συνοριογραμμή ανάμεσα στις δύο χώρες έχει μήκος 210 χιλιόμετρα. Στην πλειονότητά της, το όριο είναι ο ποταμός Εβρος, όμως υπάρχουν χερσαία σημεία που αποτελούν τα σύνορα των δύο χωρών.

Ο πρώτος φράχτης κατασκευάστηκε το 2012 επί κυβέρνησης Αντώνη Σαμαρά. Τότε, υπήρξαν πολλές και σφοδρές αντιδράσεις για την ανέγερσή του, τις οποίες σιγοντάριζε και ενορχήστρωνε ο ΣΥΡΙΖΑ. Ο Αλέξης Τσίπρας και τα υπόλοιπα στελέχη του κόμματος ζητούσαν να μην ανεγερθεί και υπόσχονταν ότι θα τον γκρέμιζαν όταν θα αναλάμβαναν τη διακυβέρνηση της χώρας. Ευτυχώς, επικράτησε η λογική και δεν το έπραξαν.

Ο συγκεκριμένος φράχτης ήταν που κράτησε την Ελλάδα όρθια πριν από έναν χρόνο. Αποτελείται από δύο σειρές με συρματόπλεγμα. Η εξωτερική πλευρά προς το τουρκικό έδαφος είναι χαμηλότερη, περίπου στα 2,5 μέτρα από την εσωτερική προς την πλευρά της Ελλάδας, που έχει τρία μέτρα ύψος. Στο κενό διάστημα 1,2 μ. της διπλής περίφραξης είχε τοποθετηθεί κονσερτίνα, το ειδικό λεπιδοφόρο συρματόπλεγμα που δεν κόβεται και χρησιμοποιείται σε όλες τις περιφράξεις υψηλής ασφάλειας. Η κονσερτίνα είναι πάνω από το ύψος των πασσάλων και φτάνει τα τέσσερα μέτρα. Ο φράχτης άντεξε στις πιέσεις των χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών αλλά και τις επιθέσεις της τουρκικής Αστυνομίας.

Ο νέος φράχτης δεν θα είναι συνεχόμενος, όπως ο υφιστάμενος. Τα πρώτα 9 χλμ. τοποθετούνται στο Πέταλο Φερών, τα επόμενα 15 χλμ. καλύπτουν την περιοχή του Κτήματος Τσιρόζη, ενώ άλλα 3 χλμ. την περιοχή Νέα Εγνατία. «Ο νέος φράχτης θα είναι από ισχυρό μεταλλικό κιγκλίδωμα από γαλβανισμένο χάλυβα ύψους πέντε μέτρων, απαρτιζόμενος από κατακόρυφες δοκούς», είχε πει στη Βουλή ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. «Το πάνω μέρος του φράχτη περίπου ένα μέτρο θα απαρτίζεται από λαμαρίνα πάχους 5 χιλιοστών, με αντι-αναρριχητική λειτουργία. Το σύνολο των μεταλλικών στοιχείων θα εδράζεται σε πασσάλους, οι οποίοι θα είναι σε βάθος έξι μέτρων μέσα στο έδαφος, επειδή η περιοχή αυτή είναι πλημμυρική», πρόσθεσε. Ο υπουργός ανέφερε πως έτσι θα προστατευτούν οι τοπικές καλλιέργειες αλλά και οι γειτονικοί οικισμοί από πλημμυρικά φαινόμενα.

«Ο φράχτης από μόνος του δεν επαρκεί. Χρειάζεται και προσωπικό. Στην περιοχή θα στηθούν επιχειρησιακά κέντρα και θα τοποθετηθούν ειδικές κάμερες που θα σαρώνουν την τουρκική πλευρά. Αν εντοπιστεί κάποια κίνηση, τότε θα σπεύσουν δυνάμεις στο σημείο. Διαφορετικά, θα είμαστε στα καθιερωμένα πόστα μας», δήλωσε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συνοριακών Φυλάκων, Παναγιώτης Χαρέλας. «Οι απόπειρες εισόδου έχουν περιοριστεί. Ομως, η Τουρκία συνεχίζει τη δουλειά της. Πλέον, δεν θέλει επικοινωνιακό σόου, όπως προσπάθησε πέρσι στις Καστανιές. Επιχειρεί να κάνει αθόρυβα τη… δουλειά της. Στην Τουρκία έχουν ριζώσει για τα καλά τα διεθνή δίκτυα διακινητών», κατέληξε ο κ. Χαρέλας.

«Θωράκιση σε πολλά σημεία της ελληνοτουρκικής μεθορίου»

«Ο Εβρος θωρακίζεται στο σημείο όπου πέρσι δέχθηκε την ασύμμετρη απειλή από την Τουρκία με την απόπειρα εισβολής χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών. Και η θωράκιση δεν αφορά μόνο τις Καστανιές αλλά και πολλά διαφορετικά σημεία της ελληνοτουρκικής μεθορίου», λέει στον «Ε.Τ.» της Κυριακής ο αντιπεριφερειάρχης Εβρου, Δημήτρης Πέτροβιτς.

Τονίζει το γεγονός ότι τα λόγια και οι εξαγγελίες της κυβέρνησης έγιναν πράξη σε διάστημα μόλις 2,5 μηνών.

«Με την υλοποίηση της εξαγγελίας του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και κάτω από τη στενή επίβλεψη του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, ο Εβρος είναι σήμερα πιο ισχυρός. Η κυβέρνηση εξέφρασε την αποφασιστικότητά της να συνεχίσει να υπερασπίζεται την εθνική κυριαρχία, που τόσο αποτελεσματικά έπραξε πριν από έναν χρόνο με τη συμβολή των Σωμάτων Ασφαλείας και του Στρατού», κατέληξε.

Πηγή ➤


Ζεφύρι: Έβρεχε... σφαίρες – Μας πυροβολούσε Ρομά ελεύθερος σκοπευτής, κατέθεσε αστυνομικός Σκηνικό πολέμου στο Ζεφύρι

https://www.police-voice.com/


Police-Voice blog ➤
Σκηνικό πολέμου στο Ζεφύρι από την ένοπλη συμπλοκή ανάμεσα σε δύο οικογένειες Ρομά -  Συγκλονιστική κατάθεση αστυνομικού που μιλά και για ελεύθερο σκοπευτή που τους πυροβολούσε - Λεπτό προς λεπτό οι συγκρούσεις στη δικογραφία που παρουσιάζει το protothema.gr
Το θερμό σκηνικό, άγριο ξημέρωμα στα στενά του Ζεφυρίου με την ένοπλη συμπλοκή μεταξύ δύο οικογενειών Ρομά, η επίθεση εναντίον αστυνομικών από Ρομά «ελεύθερο σκοπευτή» που κρυμμένος σε τριώροφη κατοικία πυροβολούσε με κλεμμένο όπλο αστυνομικού τα πόδια τους και η υπόθεση της αρπαγής του υπηρεσιακού όπλου του νεαρού ειδικού φρουρού από το «ξηλωμένο» χρηματοκιβώτιο του σπιτιού του, ξεδιπλώνονται με λεπτομέρειες από τη δικογραφία που παρουσιάζει το protothema.gr.

Μέσα από τις καταθέσεις των αστυνομικών που κλήθηκαν λίγο μετά τις 2:00 τα ξημερώματα της Παρασκευής να μεταβούν στην οδό Σκυλοσόφου μετά από καταγγελίες περιοίκων που έκαναν λόγο για άγρια συμπλοκή και… βροχή από σφαίρες παρουσιάζεται λεπτό προς λεπτό όλο το πολεμικό σκηνικό ανάμεσα στις δύο τσιγγάνικες φαμίλιες, ενώ στην κατάθεσή του ο ειδικός φρουρός της ομάδας ΔΙ.ΑΣ περιγράφει πως το βράδυ της 7ης Ιανουαρίου, από το ισόγειο της τριώροφης κατοικίας στο Περιστέρι όπου διαμένει, του άρπαξαν το υπηρεσιακό 9άρι USP Compact με τις τρεις γεμιστήρες που κρατούσε κλειδωμένο στο χρηματοκιβώτιο το οποίο «ξήλωσαν» οι μυστηριώδεις «ποντικοί».

«Ρίξ’του! Ρίξ΄του! Πυροβόλα!»


Ο αστυνομικός που υπηρετεί στην Υποδιεύθυνση Επιχειρησιακών Δράσεων Δυτικής Αττικής στην κατάθεση του, περιγράφει πως στήθηκε το σκηνικό που οδήγησε την ομάδα των οκτώ εκπαιδευμένων αστυνομικών στην εμπόλεμη ζώνη των οδών Εθνικής Αντιστάσεως και Σκυλοσόφου, όπου Ρομά σε ρόλο ελεύθερου σκοπευτή, πυροβολούσε από το μπαλκόνι της τριώφορης κατοικίας, στα πόδια τους αστυνομικούς.

«Σήμερα 26.2.21, εργαζόμουν κατά το ωράριο από 22:00 ώρα της 25.2.21 έως 06:00 ώρα της 26.2.21 ως επικεφαλής ειδικής επιχειρησιακής ομάδας αποτελούμενης από οκτώ αστυνομικούς. Την 02:00 λάβαμε σήμα από το κέντρο της Άμεσης Δράσης για επεισόδιο μεταξύ Ρομά με πυροβολισμούς επί της οδού Κατσαντώνη στο Ζεφύρι. Μεταβήκαμε στο σημείο όπου βρήκαμε (σ.σ αναφέρεται σε όνομα) μαζί με έτερους συγγενείς του και μας δήλωσε ότι προ λίγων λεπτών ο (σ.σ αναφέρεται σε όνομα) έξω από την οικία του στην οδό Κατσαντώνη πυροβόλησε με όπλο και διέφυγε. Επίσης μας υπέδειξε τρύπα στη μπαλκονόπορτα της οικίας και τρύπα στο πίσω μέρος του οχήματος μάρκας Citroen Xsara οι οποίες όπως μας ενημέρωσε προκλήθηκαν από πυροβολισμούς.

»Καθώς βρισκόμασταν στο σημείο, εμφανίστηκε ένα άτομο στην οδό Κατσαντώνη τον οποίο με το που τον αντίκρισαν και οι συγγενείς του άρχισαν να φωνάζουν «Αυτός είναι που μας πυροβόλησε» και άρχισαν να κινούνται προς το μέρος του. Το άτομο έφυγε προς την οδό Εθνικής Αντιστάσεως, τον καταδιώξαμε φωνάζοντας του να σταματήσει γνωστοποιώντας την ιδιότητά μας αλλά δεν σταματούσε. Πίσω από εμάς ακολουθούσαν οι συγγενείς του. Με το που φθάσαμε στην οδό Εθνικής Αντιστάσεως το άτομο που καταδιώκαμε κατευθύνθηκε προς διώροφη κατοικία στην οδό Σκυλοσόφου και φώναζε επανειλημμένα «Ριξ΄του, ρίξ΄του, πυροβόλα». Τότε ξαφνικά από το μπαλκόνι του πρώτου ορόφου της συγκεκριμένης κατοικίας είδαμε ένα άτομο το οποίο ενήργησε τέσσερις πυροβολισμούς προς το μέρος μας και συγκεκριμένα μπροστά στα πόδια του αρχιφύλακα. Αμέσως πήραμε κάλυψη και απομακρύναμε τους πολίτες από το σημείο. Ο αρχιφύλακας πρόλαβε να ακινητοποιήσει το άτομο που έτρεξε προς την παραπάνω οικία, πριν εισέλθει εντός αυτής και κατά την ακινητοποίηση του αντιστάθηκε σθεναρά απωθώντας βίαια τον αστυνομικό στην προσπάθεια του να διαφύγει χωρίς αποτέλεσμα. Κατόπιν ενημερώσαμε το κέντρο της Αμεσης Δράσης για το συμβάν ζητήσαμε ενισχύσεις και περικυκλώσαμε την οικία από όπου πυροβόλησε έτερο άτομο».

Μέσα από τη δικογραφία φαίνεται ότι η κατάσταση στην οδό Σκυλοσόφου στο Ζεφύρι είχε αρχίσει να ξεφεύγει από κάθε έλεγχο. Έτσι, ζητήθηκαν ενισχύσεις και το σημείο «ζώστηκε» από ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις της ΕΚΑΜ, της ΟΠΚΕ και των ΜΑΤ. Λίγη ώρα αργότερα οι αστυνομικοί κατάφεραν να περάσουν χειροπέδες σε τέσσερις Ρομά και να κατασχέσουν μια καραμπίνα και το κλεμμένο υπηρεσιακό 9αρι του ειδικού φρουρού.

Η αρπαγή του όπλου

Στην κατάθεση που έδωσε ο ειδικός φρουρός ανέφερε πως «Είμαι αστυνομικός, φέρω τον βαθμό του ειδικού φρουρού και υπηρετώ στην ομάδα ΔΙ.ΑΣ. Διαμένω με τη σύντροφο μου σε διαμέρισμα ισογείου επί της οδού (σ.σ αναφέρεται στην οδό) στο Περιστέρι. Την σήμερον 7.1.21 ημέρα Πέμπτη και περί ώρα 18:20 αποχώρησα από την οικία μου αφού προηγουμένως είχα ασφαλίσει το παντζούρι του σαλονιού και επέστρεψα σε αυτήν την 19:05 ώρα οπότε και διαπίστωσα ότι το παράθυρο του σαλονιού της οικίας μου ήταν παραβιασμένο. Έσπευσα να ελέγξω τον υπηρεσιακό μου οπλισμό εντός του υπνοδωματίου, διαπίστωσα όμως ότι είχε αφαιρεθεί το χρηματοκιβώτιο ολόκληρο από το εν λόγω σημείο και ενημέρωσα περί αυτού την Άμεση Δράση. Τον οπλισμό μου τον είχα φυλαγμένο εντός του επιτοίχιου προσαρμοσμένου χρηματοκιβωτίου τοποθετημένου εντός ντουλάπας το οποίο έχει διαστάσεις περίπου 40χ20 και ήταν ασφαλισμένο με κλειδί. Εντός αυτού υπήρχε το υπ΄αριθμον Ε.Α (σ.σ αναφέρεται ο αριθμός) υπηρεσιακό πιστόλι μάρκας USP Compact με μια γεμιστήρα με 13 φυσίγγια των 9mm, εντός αυτής, ακόμη δύο γεμιστήρες με 13 φυσίγγια η καθεμία και ένα κουτάκι με ακόμα 11 φυσίγγια καθώς επίσης και ένα πορτοφόλι που περιείχε 150 ευρώ, μια κάρτα Εθνικής Τράπεζας και το δίπλωμα μου και δύο ρολόγια χειρός αξίας συνολικά 400 ευρώ περίπου».

Η δικογραφία
dikografia-1
dikografia-12
dikografia-13
Η νομική άποψη

Οι δικηγόροι του ενός εκ των συλληφθέντων Ιωάννης Γλύκας και Αθηνά Χαρβαλάκου τονίζουν στο protothema.gr πως «Ο εντολέας μας αρνείται κατηγορηματικά τις κατηγορίες που του αποδίδονται. Αδερφός και θείος αντίστοιχα των συγκατηγορούμενων του, σε ούτως η άλλως ελεγχόμενα περιστατικά όπου οι καταγγελλόμενες πράξεις, είναι αμφισβητούμενες ακόμα και για τους βασικούς κατηγορούμενους. Σε κάθε περίπτωση η δίκη του εμπλοκή δεν πλησιάζει καν στην αποδιδόμενη πράξη της απλής συνέργειας στο αδίκημα της απόπειρας ανθρωποκτονίας καθως δεν έχει ποινική απαξία η συμπεριφορά του».


Πηγή ➤


ΕΚΤΑΚΤΟ Επίθεση με μολότοφ στο Α.Τ. Καισαριανής Τρεις προσαγωγές υπόπτων

https://www.police-voice.com/


Police-Voice blog ➤
Προκλήθηκαν ζημιές σε σταθμευμένες μηχανές - Τρεις προσαγωγές υπόπτων - Συνεχίζονται οι επιθέσεις αντιεξουσιαστικών ομάδων σε διάφορα σημεία της χώρας
Επίθεση με μολότοφ στο Αστυνομικό τμήμα Καισαριανής πραγματοίησε άγνωστη ομάδα ατόμων, λίγο μετά τη μια το μεσημέρι της Κυριακής.

Σύμφωνα με πληροφορίες, γύρω στα 20 άτομα με καλυμμένα τα πρόσωπά τους, εμφανίστηκαν ξαφνικά μπροστά από το τμήμα και πέταξαν δυο μολότοφ, καπνογόνα, πέτρες κι έφυγαν.

Από το επεισόδιο, προκλήθηκαν ζημιές σε σταθμευμένες μηχανές
. Η αστυνομία προχώρησε σε τρεις προσαγωγές υπόπτων.

Πρόκειται για μία ακόμη ενέργεια, η οποία εντάσσεται στη λίστα των επιθέσεων που έχουν πραγματοποιηθεί τις τελευταίες ημέρες σε διάφορα σημεία της χώρας.
Πηγή ➤


Ευκαιρία για κατασκοπεία η τουρκική άσκηση «Γαλάζια Πατρίδα» Χρειάζεται εγρήγορση Τις ύπουλες και αναβαθμισμένες κινήσεις της Αγκυρας

https://www.police-voice.com/


Police-Voice blog ➤

Υπό την παρακολούθηση δυνάμεων του στόλου μας στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο είναι σε κλιμακωτή εξέλιξη η μεγάλης κλίμακας ετήσια τουρκική άσκηση με την επωνυμία «Γαλάζια Πατρίδα», στην οποία συμμετέχει σε συντριπτικό ποσοστό η δύναμη του τουρκικού στόλου καθώς και περί τα 30 πολεμικά αεροσκάφη, αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας, δύναμη ελικοπτέρων του πολεμικού ναυτικού και της ακτοφυλακής καθώς και μεγάλος αριθμός μη επανδρωμένων αεροσκαφών (drones), σε συνδυασμό με υπολογίσιμο αριθμό ανδρών των ειδικών δυνάμεων από τις βάσεις του Ακσάζ και της Φώκαιας.

Γράφει ο Αθανάσιος Ε. Δρούγος*

Η άσκηση θα διαρκέσει μέχρι τις 7 Μαρτίου με έμφαση στις περιοχές του Αιγαίου, καθώς και από τη Μαρμαρίδα έως τον κόλπο της Μερσίνας (περιοχή Αλεξανδρέττας) και από εκεί προς τις κατεχόμενες και νοτιότερες περιοχές της Κύπρου. Η άσκηση είχε διεξαχθεί κανονικά και εκτεταμένα το 2019 ενώ δεν πραγματοποιήθηκε το 2020 λόγω COVID-19. Μαζί με τις ασκήσεις «Εφεσος» και «Ντενίζ Γκορντού» είναι από τις μεγαλύτερες και δοκιμάζονται πολλά επιμέρους σενάρια σε εφαρμογή του δόγματος της «Γαλάζιας Πατρίδας». Επιπρόσθετες δυνάμεις πεζοναυτών από τις ναυτικές βάσεις της Φώκαιας και της Σμύρνης, την υποβρυχιακή βάση Μπαρτίν και την υποστηρικτική βάση του Ισκεντερούν συμμετέχουν πλήρως στην άσκηση.

Το συγκεκριμένο δόγμα στηρίζεται σε σκέψεις γνωστών απόστρατων ανώτατων αξιωματικών του ναυτικού της γειτονικής χώρας και ειδικά των ναυάρχων εν αποστρατεία Τζεμ Γκιουρντενίζ και Τζιχάτ Γιαϊγτζί, οι οποίοι είναι επικεφαλής σε «δεξαμενές σκέψης» (όπως το Κέντρο Ναυτικών και Στρατηγικών Σπουδών στην Κωνσταντινούπολη) και είναι σχεδόν καθημερινά στα τουρκικά ΜΜΕ μαζί με άλλους συναδέλφους τους, όπως οι Μπουλέντ ΜποστάνογλουΑντέμ ΚουτλούΕμίν ΜπίλγκελΟζντέν Ορνέκ, και έχουν ιδιαίτερη επιρροή στην κοινή γνώμη. Είναι κυρίως αξιωματικοί με εθνικιστική-ισλαμογενή τάση, υποστηρίζουν τη στενή σχέση με τις υπερκαυκάσιες και κεντροασιατικές χώρες, τη στροφή της Τουρκίας προς τα μουσουλμανικά κράτη, καθώς και τη μη προσκόλληση στο ΝΑΤΟ, ενώ συνδέονται με ορισμένους πολιτικούς ηγέτες σχετικά μικρών κομμάτων, αλλά με ισχυρή σχέση και επιρροή στους κύκλους του κυβερνώντος κόμματος AKP αλλά και στο συμμαχικό κόμμα MHP του εθνικιστή ηγέτη Νεβλούτ Μπαχτσελί.

Προεκτάσεις

Το δόγμα έχει προεκτάσεις στην πράξη με την υπολογίσιμη ανάπτυξη του τουρκικού πολεμικού ναυτικού με σειρά εξοπλιστικών προγραμμάτων (σε συνεργασία με τη Γερμανία, την Ιταλία και την Ισπανία), καθώς και με άνοιγμα βάσεων-ναυτικών συνεργασιών (και όχι μόνο) με Κατάρ, Σομαλία, Λιβύη, Αλβανία, Πακιστάν κ.λπ. Επιδιώκει τη μόνιμη παρουσία της Τουρκίας από τη Μαύρη Θάλασσα και τη συνεργασία με την Ουκρανία μέχρι τη Θάλασσα του Αντεν και το Κέρας της Αφρικής, την έντονη παρουσία στην Ανατολική Μεσόγειο (ειδικά στις δυτικές περιοχές της Λιβύης) καθώς και σε άλλες γεωγραφικές περιοχές. Η Αγκυρα για την απόκτηση συνεργασιακών εμπειριών ουσιαστικοποιεί το δόγμα στην τάση σύστασης ναυτικού «ανοικτής θάλασσας» ενώ παράλληλα εμφανίζεται παρούσα στις πλείστες ασκήσεις και αποστολές του ΝΑΤΟ δηλαδή σε πολυεθνικές ναυτικές δυνάμεις όλων των κατηγοριών.

Τα κατεχόμενα εδάφη της Κύπρου είναι βασικός χώρος των συγκεκριμένων αναθεωρητικών και διευρυμένων εκτασιακά επιχειρησιακών σχεδίων, για αυτό και ήδη έχει αυξηθεί η παρουσία drones και κατασκοπευτικών δραστηριοτήτων στην περιοχή της Κυπριακής ΑΟΖ ενώ στα άμεσα πλάνα του τουρκικού ΓΕΕΘΑ και του αρχηγείου ναυτικών δυνάμεων είναι η κατασκευή ναυτικής βάσης υποστήριξης σε περιοχή της κατεχόμενης επαρχίας Αμμόχωστου  για να μπορεί να είναι κοντά (συγκριτικά με άλλες περιοχές) με τον στρατηγικής σημασίας δίαυλο του Σουέζ.

Μέσα στη διετία 2021-2022 η Αγκυρα θα εντάξει στον στόλο της το πλοίο ειδικών αποστολών/αποβατικών κ.λπ. ANADΟLU, το οποίο δεν πρόκειται να είναι επικεντρωμένο στον χώρο του Αιγαίου (που είναι ημίκλειστος και με πολλά νησιωτικά συμπλέγματα) αλλά θα υποστηρίζει σχεδιασμούς και επιχειρήσεις αρκετά μακριά από τους ναύσταθμους του Γκολτσούκ στη Θάλασσα του Μαρμαρά και του Ακσάζ στη Μαρμαρίδα. Επιπλέον, με αυτό το πλοίο, το οποίο θα μεταφέρει ελικόπτερα και όταν τα αποκτήσει (και αν) αεροσκάφη καθέτου απογείωσης, η Αγκυρα θα ενεργεί σε PROJECTION OF JOINT AND NAVAL POWER αρκετά μακριά από τον εδαφικό της χώρο (π.χ. σε Δυτική Μεσόγειο, Ερυθρά Θάλασσα, Ινδικό, Θάλασσα της Βεγγάλης), πιθανότατα σε συνεργασία με τις ναυτικές δυνάμεις του Πακιστάν και της Ινδονησίας.

Χρειάζεται εγρήγορση

Τις ύπουλες και αναβαθμισμένες κινήσεις της Αγκυρας σε όλα τα μέτωπα καθώς και τις ασκήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο θα πρέπει να τις παρακολουθούμε συνεχώς με πολυποίκιλα μέσα και να έχουμε πολύ βαθιές πηγές πληροφοριών, γιατί τα τελευταία χρόνια έχουμε αιφνιδιαστεί πολλάκις. Επίσης, η ενδυνάμωση του στόλου μας δεν γίνεται από τη μία στιγμή στην άλλη. Τα πλοία που θα παραγγείλουμε δεν θα ενταχθούν αύριο στον στόλο μας. Και η επί του παρόντος υποβρυχιακή μας υπεροχή δεν θα ισχύει σε 4-5 χρόνια. Αρα απαιτούνται κινήσεις καταγραφής των ενεργειών του τουρκικού ναυτικού σε εξοπλισμούς, στον κυβερνοχώρο, στις υβριδικές ενέργειες, στον ηλεκτρονικό πόλεμο, σε επιλογή-εφαρμογή ασύμμετρων επιλογών (σε αυτές έχει ήδη προχωρήσει σε συνεργασίες με το Πακιστάν και με το Ιράν), καθώς και σε στρατιωτική-ναυτική διπλωματία (στην οποία υστερούμε). Συμπερασματικά, στον τομέα των ασκήσεων τύπου «Γαλάζιας Πατρίδας» προσφέρονται ορισμένες ευκαιρίες για καλύτερη πληροφόρηση και αξιολόγηση επιχειρησιακών δυνατοτήτων των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων.

Πηγή ➤


Τούρκοι! Άχρηστα τα ρωσικά συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου στα Bayraktar

https://www.police-voice.com/


Police-Voice blog ➤

Άχρηστα τα ρωσικά συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου στα Bayraktar, υποστηρίζει ο ο διευθύνων σύμβουλος της BAYKAR DEFENSE, Haluk Bayraktar.

Όπως δήλωσε ο Haluk Bayraktar «τα ρωσικά συστήματα ηλεκτρονικού πολέμων δεν μπορούσαν να σταματήσουν τα TB2 ακόμη και μετά απο 1 ώρα παρεμβολών».

Απαντώντας σε ερωτήσεις ο Haluk Bayraktar τόνισε ότι οι Τούρκοι έχουν αναπτύξει σύστημά αντιμετώπισης του ηλεκτρονικού πολέμου στα Bayraktar, ώστε να «είναι πάντα στον αέρα».

Την ίδια ώρα, ο Haluk Bayraktar ανακοίνωσε ότι το τουρκικό επιθετικό drone AKINCI θα παραδοθεί πρώτα στην τουρκική Πολεμική Αεροπορία και στις τουρκικές ναυτικές δυνάμεις.

Το AKINCI θα έχει άνοιγμα φτερών 20 μέτρων και πολυάριθμους σταθμούς πυρομαχικών. Θα μπορεί να παραμείνει στον αέρα για 24 ώρες σε υψόμετρο 40.000 πόδια και να μεταφέρει 1.350 κιλά ωφέλιμου φορτίου.

Πάντως σύμφωνα με τον Τούρκο αντιπτέραρχο, Ερντογάν Καρακούς και ο αξιωματούχο της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας, Οσμάν Μπασμιούκι, ο οποίος υπηρέτησε ως πιλότος μαχητών στις τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις για πολλά χρόνια, «όταν το εχθρικό μαχητικό αεροσκάφος πλησιάσει τα Bayraktar δεν έχουν καμία πιθανότητα να ξεφύγουν».

Οι Τούρκοι επιτελείς τονίζουν πως τα τουρκικά drones δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε αποστολές «αεροπορικής άμυνας» και αν συβμεί κάτι τέτοι θα αποτελεί «σοβαρό σφάλμα».

Ο λόγος που οι Τούρκοι αξιωματούχοι της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας το πιστεύουν αυτό είναι επειδή όως αναφέρουν «η ικανότητα των τουρκικών SİHA να εμπλέκονται σε αερομαχίες (σ.σ. dogfight) είναι μηδενική»

Πηγή ➤


Νεκρός εντοπίστηκε ο αγνοούμενος ορειβάτης στην Πάρνηθα ο άτυχος άνδρας εντοπίστηκε χωρίς

https://www.police-voice.com/


Police-Voice blog ➤

Νεκρός εντοπίστηκε ορειβάτης που αγνοείτο από χθες το απόγευμα, στην Πάρνηθα. Μετά από πολύωρες έρευνες, ο άτυχος άνδρας εντοπίστηκε χωρίς τις αισθήσεις του στο φαράγγι της Γκούρας και γίνεται προσπάθεια από την πυροσβεστική για την ανάσυρσή του.

Όπως αναφέρει σε ανάρτησή της στο twitter η πυροσβεστική, ο ορειβάτης εντοπίστηκε χωρίς τις αισθήσεις του από την Ο.Ο.Ε.Δ. της 1ης ΕΜΑΚ, στο φαράγγι της Γκούρας στην Πάρνηθα Αττικής. Για την ανάσυρσή του επιχειρούν 15 πυροσβέστες με 5 οχήματα.


Πηγή ➤


Βεβαίωση μετακίνησης: Αλλαγή στα έντυπα – Τι ισχύει από αύριο, 1 Μαρτίου

https://www.police-voice.com/


Police-Voice blog ➤

Νέες βεβαιώσεις μετακίνησης θα πρέπει να έχουν οι εργαζόμενοι από αύριο, Δευτέρα 1 Μαρτίου, καθώς το lockdown παρατείνεται τουλάχιστον μέχρι τις 8 Μαρτίου.

Ετσι λοιπόν, οι εργοδότες υποχρεούνται να έχουν εφοδιάσει τους εργαζόμενούς τους με νέες βεβαιώσεις κίνησης για την εκτέλεση της εργασίας τους.

Υπογραμμίζεται ότι οι συγκεκριμένες βεβαιώσεις ισχύουν μέχρι και τη Δευτέρα 8 Μαρτίου ενώ από την Τρίτη στις 9 του μήνα, οι επιχειρήσεις πρέπει να χορηγήσουν νέες βεβαιώσεις που δύνανται να έχουν ισχύ έως 14 ημέρες.

Πώς χορηγούνται οι βεβαιώσεις

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, οι βεβαιώσεις αυτές μπορούν να εκδίδονται από τις 25/2/2021. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, χορηγούνται αφενός μεν ηλεκτρονικά από το Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων αφετέρου δε από τον ιστότοπο forma.gov.gr, κατόπιν υπεύθυνης δήλωσης-αίτησης του εργοδότη, η οποία χορηγείται αποκλειστικά στους εργαζόμενους που παρέχουν με αυτοπρόσωπη παρουσία την εργασία τους στην επιχείρηση-εργοδότη.

Υπενθυμίζεται ότι δεν χορηγείται βεβαίωση μετακίνησης σε όσους εργαζόμενους βρίσκονται σε:

καθεστώς αναστολής σύμβασης εργασίας,
τηλεργασία και
νόμιμη άδεια

και οι οποίοι μπορούν να μετακινούνται μόνο μέσω της χρήσης των 6 ειδικών κατηγοριών, που επιτρέπουν την κατ΄ εξαίρεση μετακίνηση πολιτών με αποστολή SMS στο 13033.

Οι κλειστές επιχειρήσεις με εντολή δημόσιας αρχής, βάσει Κωδικού Αριθμού Δραστηριότητας (ΚΑΔ), μπορούν να χορηγούν τις αντίστοιχες βεβαιώσεις μόνο σε όσους εργαζόμενους απασχολούνται σε επιτρεπόμενες δραστηριότητές τους.

Με έντυπο, μέσω του Π.Σ. «ΕΡΓΑΝΗ» ή από τον ιστότοπο forma.gov.gr, μπορούν επίσης να μετακινούνται οι αυτοαπασχολούμενοι χωρίς εργοδότη, οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι επιτηδευματίες. Οφείλουν να φέρουν μαζί με εκτύπωση από το Πληροφοριακό Σύστημα TAXIS των φορολογικών στοιχείων φυσικού προσώπου και επιχειρηματικής δραστηριότητας ή αντίστοιχη ηλεκτρονική απεικόνιση.

Ειδικώς, οι επιστήμονες-αυτοαπασχολούμενοι μπορούν να επιδεικνύουν την επαγγελματική ταυτότητα του συλλόγου τους.

Τέλος, με νέο έντυπο, μέσω του Π.Σ. «ΕΡΓΑΝΗ», μπορούν επίσης να μετακινούνται τα μέλη οργάνου διοίκησης, κατόπιν υπεύθυνης δήλωσης της επιχείρησης που μετέχουν.

Πηγή ➤