Σελίδες

Πέμπτη 5 Αυγούστου 2021

Μάχη με τις φλόγες στην Εύβοια: Εκκενώνονται οι Κεχριές - Εντάθηκαν οι άνεμοι - Δυσκολεύονται να επιχειρήσουν τα εναέρια μέσα

https://www.police-voice.com/


Police-Voice blog ➤

Στις 7:30 άρχισε η εκκένωση του χωριού Κεχριές του Δήμου Ελυμνίων-Μαντουδίου-Αγίας Άννας, καθώς η φωτιά που καίει από προχθές, Τρίτη 3 Αυγούστου, κινείται πλέον απειλητικά με ταχύτητα προς το χωριό.

Η αστυνομία αποφάσισε να προχωρήσει στην απομάκρυνση των κατοίκων.

Νέο μέτωπο πυρκαγιάς, ξέσπασε στην Δάφνη στην Εύβοια, κοντά στις Ροβιές, σημείο που πρωτοξεκίνησε η πρώτη πυρκαγιά.

Σύμφωνα με το evima.gr στα μέτωπα στην Εύβοια επιχειρούν αυτήν τη στιγμή 165 Πυροσβέστες με 57 οχήματα καθώς και πεζοπόρα τμήματα. Τα 4 μέτωπα που είναι κρίσιμα αυτή τη στιγμή είναι αυτά σε Ροβιές, Σκεπαστή, Δρυμώνα και Μαρούλι.

 Εκκενώθηκαν τα ξημερώματα οι οικισμοί Αμέλαντες και Κεραμειά - Τα εναέρια μέσα δυσκολεύονται να επιχειρήσουν πάνω από τις εστίες, καθώς η ορατότητα είναι περιορισμένη, εξαιτίας των πυκνών καπνών

Ο περιφερειάρχης Φάνης Σπανός δήλωσε πως «έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας, που θα βαδίσουμε μέχρι να εξαλειφθεί κάθε κίνδυνος. Ωστόσο, ήδη οφείλουμε ένα μεγάλο ευχαριστώ στους πυροσβέστες μας και όλους όσοι αυτές τις 30 πρώτες ώρες μάχονται για τη φωτιά, καταθέτοντας όχι μόνο τον επαγγελματισμό τους, αλλά και την ψυχή τους».

Ήδη πάντως στις Ροβιές σπίτια έχουν γίνει στάχτη ενώ η καταστροφή στην ευρύτερη περιοχή είναι ανυπολόγιστη.

Πάνω από 80 πολίτες απομακρύνθηκαν με ασφάλεια με σκάφη του Λιμενικού αλλά και ιδιωτικά  από την παραλία του χωριού Ροβιές στην Εύβοια, όπου επιμένει ανεξέλεγκτα η θηριώδης φωτιά που έχει καταστρέψει τεράστιες εκτάσεις και σπίτια…

Σύμφωνα με το Λιμενικό Σώμα, οι πολίτες επιβιβάστηκαν σε πέντε σκάφη του Λιμενικού, αλλά και ιδιωτών και στην συνέχεια μετεπιβιβάστηκαν όλοι τους στο πλοίο-“παντόφλα” “ΠΑΡΑΛΟΣ”. Εν συνεχεία μεταφέρθηκαν με ασφάλεια από τη φλεγόμενη παραλία στο λιμάνι της Αιδηψού για να γλιτώσουν από την φωτιά στην Εύβοια που έχει προκαλέσει συναγερμό στις Αρχές καθώς μαίνεται ανεξέλεγκτη.

 

Η φωτιά κύκλωσε το χωριό Κουρκουλοί

Η μάχη, τώρα, δίδεται κοντά στο χωριό Κουρκουλοί καθώς η φωτιά κύκλωσε το χωριό και το προσπέρασε ακολουθώντας μία πορεία προς το χωριό Σκεπαστή που, σύμφωνα με τον περιφερειάρχη Φάνη Σπανό, «αν δεν μπορέσουμε με το φως της μέρας να την σταματήσουμε σε αυτό το σημείο και σύμφωνα με τις συνθήκες που θα επικρατούν τη νύχτα μέχρι το ξημέρωμα μπορεί να φτάσει στο Αιγαίο».

Αυτή την ώρα ένας μεγάλος όγκος από πυροσβεστικές δυνάμεις αλλά και χωματουργικά μηχανήματα των Δήμων και της Περιφέρειας δίνουν μία πραγματική μάχη για να σταματήσουν τις φλόγες.

Οι αξιωματικοί της Πυροσβεστικής είναι αισιόδοξοι ότι θα μπορέσουν να την σταματήσουν, με τον περιφερειάρχη να διατηρεί αμφιβολίες, καθώς όπως δηλώνει στο ΑΠΕ ΜΠΕ «και σήμερα το πρωί είχαμε καθηλώσει τη φωτιά στο ίδιο χωριό αλλά λίγο αργότερα πήρε πάλι διαστάσεις βοηθούμενη από τους ισχυρούς ανέμους και τις υψηλές θερμοκρασίες».

Πύρινο μέτωπο μετά το χωριό Καλαμούδι

Το δεύτερο μέτωπο στο οποίο επικεντρώνονται οι προσπάθειες είναι αυτό που έχει σχηματιστεί μετά το χωριό Καλαμούδι και δυτικά από το χωριό Κουρκουλοί που αρχικά κινήθηκε απειλητικά προς τη Μονή του Οσίου Δαυίδ και το Δρυμώνα.

Οι προσπάθειες που καταβλήθηκαν από πυροσβέστες, με τη βοήθεια από μηχανήματα απέτρεψαν τις φλόγες να φτάσουν μέχρι το Μοναστήρι το οποίο σώθηκε αφού η φωτιά πέρασε λίγα μέτρα μακρύτερα


Πηγή ➤


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου