Διάφορες Αναρτήσεις

Translate Police-Voice

Police

Τρίτη 1 Οκτωβρίου 2013

Ήταν 1η Οκτωβρίου 1960 Η Κύπρος γιορτάζει σήμερα την 53η επέτειο της ανεξαρτησίας της



Police-Voice blog ➤

Η Κύπρος γιορτάζει σήμερα την 53η επέτειο από την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της το 1960    

Η 1η Οκτωβρίου καθιερώθηκε ως ημέρα ανεξαρτησίας μετά τις συμφωνίας Ζυρίχης - Λονδίνου το 1959, που ακολούθησαν τον αγώνα της ΕΟΚΑ (Εθνική Οργάνωση Κυπρίων Αγωνιστών) που άρχισε το 1955.

Οι συμφωνίες που οδήγησαν στην ανεξαρτησία, είχαν θεωρηθεί ως ενδιάμεσο στάδιο για την επίτευξη του τελικού στόχου του ελληνισμού της Κύπρου για ένωση με την Ελλάδα. Αυτός ήταν άλλωστε και ο διακηρυγμένος στόχος του αγώνα των Κυπρίων,εναντίον της αγγλικής αποικιοκρατίας στον οποίο θυσιάστηκαν μεγάλες μορφές όπως ο Γρηγόρης Αυξεντίου, ο Κυριάκος Μάτσης, ο Μιχαλάκης καραολής, ο Ανδρέας Δημητρίου, ο Ευαγόρας Παλληκαρίδης και δεκάδες άλλοι.

Η περίοδος που ακολούθησε από την υπογραφή της ανεξαρτησίας μέχρι και το 1963 χαρακτηρίστηκε από αμφισβήτηση των συμφωνιών που οδήγησαν τον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο στη πρόταση για αλλαγή 13 σημείων του Συντάγματος. Αυτό στάθηκε αφορμή για την τουρκική ανταρσία και την αποχώρηση των τουρκοκυπρίων από όλους τους θεσμούς της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Από το 1963 μέχρι και το 1974 η Κύπρος ζούσε σε συνεχή αστάθεια, η οποία οδήγησε στο πραξικόπημα κατά του Μακαρίου και τη τουρκική εισβολή.

Σήμερα καταβάλλονται νέες προσπάθειες για επίλυση του Κυπριακού με τον νέο γύρο συνομιλιών που θα ξεκινήσει όπως αναμένεται αυτό το μήνα.

Στη Λευκωσία πραγματοποιείται σήμερα στρατιωτική παρέλαση στην οποία την ελληνική κυβέρνηση εκπροσωπεί ο υπουργός εθνικής Άμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος. Για πρώτη φορά η παρέλαση θα γίνει με τη συμμετοχή μόνο πεζοπόρων τμημάτων για σκοπούς οικονομίας.

Ο κ. Αβραμόπουλος έφτασε χθες, Δευτέρα, στην Κύπρο και είχε επαφές, με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο, και τον υπουργό άμυνας Φώτη Φωτίου. Σήμερα θα έχει συναντήσεις με τους ηγέτες ή εκπροσώπους όλων των ελληνοκυπριακών κομμάτων.
Πηγή ➤ http://www.protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου