Διάφορες Αναρτήσεις

Translate Police-Voice

Police

Τρίτη 16 Σεπτεμβρίου 2014

Έφιππη αστυνομια - Αποστολή και ρόλοι- Χρησιμότητα στην ΕΛΑΣ



Police-Voice blog ➤
Έφιππη αστυνομία! Μια φράση άγνωστη όσο και παρεξηγημένη στην Ελλάδα αλλά και στο εσωτερικό της Ελληνικής Αστυνομίας. Ιστορικά η Ελλάδα είχε έφιππη χωροφυλακή μέχρι και την έναρξη του Β’ παγκοσμίου. Κατά γενική ομολογία των εκπαιδευτών του Ιππικού της εποχής, η έφιππη χωροφυλακή ήταν από τα καλύτερα τμήματα ιππικού με εξαίρετους ιππείς και άλογα. Αρχικά να αναφέρουμε πως έφιππη αστυνομία υπάρχει σε
όλα τα ευρωπαϊκά κράτη. Μόνον η Ελλάδα δεν έχει τμήματα έφιππης αστυνομίας ενώ ακόμα και χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ διαθέτουν. Στην Αμερικανική ήπειρο τόσο οι ΗΠΑ όσο και ο Καναδάς οι αστυνομίες έχουν στις τάξεις τους μεγάλο αριθμό ίππων για πλειάδα ρόλων και αποστολών. Η Ισραηλινή αστυνομία χρησιμοποιεί τα άλογα χρόνια τώρα με πολύ καλά αποτελέσματα ακόμα και σε απαιτητικές επιχειρήσεις.

Οι κύριοι λόγοι ύπαρξης έφιππης αστυνόμευσης είναι δύο:
  1. Οι περιπολίες παρατήρησης από υψηλή θέση (High Visibility Patrol).
  2. Δημόσια τάξη, ήτοι πρόληψη και καταστολή εγκληματικότητας.
Συχνά λανθασμένα αναφέρεται πως οι έφιππη αστυνόμευση χρησιμεύει μόνον σε μεγάλα πάρκα αλλά ακόμα και εντός πόλεων παραμένει ένα αξιόπιστο «όπλο» κατά της εγκληματικότητας. Στη  πρώτη περίπτωση, των περιπολιών, ο έφιππος αστυνομικός υπερέχει τόσο από τον πεζό όσο και από το δίκυκλο λόγω ότι στέκεται πολύ ψηλά και έτσι δείχνει τη παρουσία του. Με αυτό το τρόπο προλαμβάνει διάφορους τύπους  εγκληματικότητας (κλοπές, ληστείες , βανδαλισμούς, κλοπές αυτοκίνητων ή μοτοσυκλετών). Έχει δυνατότητα  να κινείται με μεγαλύτερη ταχύτητα από πεζό και ακόμα πιο ευέλικτα από δίκυκλο ή αυτοκίνητο. Λόγω της ιδιαίτερης συμπάθειας του ανθρώπου προς το ζώο άλογο, οι αστυνομικοί τέτοιων μονάδων προσεγγίζονται πιο ευκολά από το πολίτη, έτσι πετυχαίνετε η κοινωνική αστυνόμευση.
Στη δεύτερη περίπτωση, της δημοσίας τάξης, τα καθήκοντα του αστυνομικού είναι από θεατή παρουσία -πρόληψη και τέλος η καταστολή προς επίλυση κάθε προβλήματος σε περίπτωση που διασάλευση της δημοσίας τάξης και ειρήνης. Ο έφιππος αστυνομικός έχει εκτιμηθεί ότι είναι αποτελεσματικός όσο 12-15 πεζοί αστυνομικοί. Στις ανωτέρω περιπτώσεις ο όγκος του αλόγου σε συνδυασμό με τις τακτικές που χρησιμοποιούνται είναι αποτρεπτικός  και καθιστά υπολογίσιμη δύναμη την έφιππή παρουσία. Σε αντίθεση με αυτό που πιστεύεται η αστυνομία ποτέ δε κάνει φουλ γκάλοπ  επέλαση σε περιπτώσεις καταστολής αλλά μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις, κυρίως σε απεμπλοκή  όταν περικυκλώνεται.
Πέρα από τα  καθαρά αστυνομικά καθήκοντα υπάρχουν και άλλες σημαντικές αποστολές της έφιππης αστυνομίας όπως  συνοδείες επίσημων,  περιπολίες συνόρων, αναζητήσεις δραπετών στην ύπαιθρο, αναζητήσεις χαμένων ατόμων. Πηγαίνοντας στο κεφάλαιο εκπαίδευση πρέπει να  τονίσουμε ότι ο έφιππος αστυνομικός είναι πρωτίστως αστυνομικός και σε δεύτερη φάση είναι ιππέας. Το άλογο είναι το μέσο για να γίνει κάποια δουλειά και όχι ψυχαγωγία. Γκρεμίζοντας ακόμα εάν μύθο, πολλές αστυνομίες (όπως η Μητροπολιτική του Λονδίνου) προτιμούν άτομα που δεν έχουν καμία προηγουμένη εμπειρία θα πρέπει να αποκτήσει τα αλόγα έτοιμα αι από άλογο και ίππευση ή δεν είναι απαιτούμενα να υπάρχουν.
Τα αλόγα εδώ είναι ο πραγματικός στρατιώτης. Δεν είναι όλα τα αλόγα ικανά να γίνουν αστυνομικά, οι απαιτήσεις είναι τεράστιες και η ευθύνη αντίστοιχη, να κυκλοφορεί εάν τέτοιο τεράστιο ζώο σε αστικό περιβάλλον. Πολλές αστυνομίες τα αγοράζουν ετοιμα-εκπαιδευμενα ενώ άλλες που έχουν κουλτούρα αιώνων τα εκπαιδεύουν οι ιδίες . Η εκπαίδευση ενός τέτοιου αλόγου κρατάει από 6 έως 9 μήνες για να πιστοποιηθεί ως αστυνομικό άλογο. Ως ράτσες  δεν προτιμώνται καθαρόαιμα αλλά πιο μίαινα με πιο ψυχρό ταπεραμέντο.
Τέλος σαν προτάσεις ,εάν αποφασιστεί να φτιαχτεί τέτοιο τμήμα, η ΕΛΑΣ αναγκαστικά λόγω έλλειψης εμπειρίας θα πρέπει να αποκτήσει τα αλόγα εκπαιδευμένα και έμπειρα, πιθανότατα βετεράνους  κάποιας αστυνομίας. Θα πρέπει να εκπαιδευτούν και οι  αστυνομικοί από εμπείρους εκπαιδευτές από αστυνομία με μεγάλη εμπειρία στη χρήση αλόγων.
Σαν εγκαταστάσεις, η ελληνική αστυνομία θα μπορούσε να διαμορφώσει τα κτίρια της Μεσογείων μιας και υπάρχει χώρος και χωμάτινες αρένες (μανέ) από τις ολυμπιακές εγκαταστάσεις του μοντέρνου πένταθλου που βρίσκονται διπλά. Για το πληθυσμό της Αθήνας η δύναμη  θα μπορούσε να είναι από 30 έως 50 αλόγα (μέγιστο). Θα πρέπει να υπάρχει κτηνίατρος  και πεταλωτής. Αρκετες αστυνομιες, ειδικα στις ΗΠΑ, εχουν απορριψει το παραδοσιακο πεταλωμα με τη χρηση γυμνων οπλων, ειδικα σε  επιχειρησεις  χρησιμοποιουνται μποτακια ειδικα για αλογα. Με  αυτα υπαρχει καλυτερη και πιο σιγουρη προσφυση της οπλης με την ασφαλτο.

του Γιάννη Νικήτα
defencenews.gr
Πηγή ➤

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου