Διάφορες Αναρτήσεις

Translate Police-Voice

Police

Δευτέρα 29 Σεπτεμβρίου 2014

Σειρήνες ανησυχίας στην ΕΛ.ΑΣ. λόγω... Εμπολα



Police-Voice blog ➤
Τα μέτρα προφύλαξης, ο πορτοκαλί συναγερμός στα χερσαία και θαλάσσια σύνορα της χώρας και οι οδηγίες για τους συνοριακούς σταθμούς, τα λιμάνια και τα αεροδρόμια.
Αιμορραγική… ανησυχία για τον Ebola με τεστ ετοιμότητας, στα χερσαία και θαλάσσια σύνορατης χώρας, κυρίως για την προστασία των αστυνομικών, λιμενικών και την άμεση ειδοποίηση των αρμόδιων υγειονομικών αρχών, σε περίπτωση «ύποπτης» διέλευσης παράνομου μετανάστη.
Τα διαρκώς αυξανόμενα κρούσματα και η πιθανότητα «μετακόμισης» του θανατηφόρου ιού μέσω νόμιμων ή παράνομων «ταξιδιωτών» από τις επικίνδυνες περιοχές, έχουν προκαλέσει τη λήψη αυξημένων μέτρων στην προσέγγιση και τον χειρισμό τέτοιων περιστατικών.
Η Υγειονομική Υπηρεσία της Ελληνικής Αστυνομίας, βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με τοΚ.Ε.Ε.Λ.Π.Ν.Ο, προκειμένου να καθορίσουν και να επικαιροποιήσουν τις απαραίτητες ενέργειες, που πρέπει να γίνονται για τη λήψη μέτρων προφύλαξης. Το ίδιο είχε συμβεί και στο πρόσφατο παρελθόν με τον ιό της νέας γρίπης των πτηνών, του SARS και άλλων επιδημικών ασθενειών.

Οδηγίες προφύλαξης

Το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. εξέδωσε οδηγίες, που αφορούν στην εφαρμογή μέτρων προφύλαξης του αστυνομικού προσωπικού από τη συγκεκριμένη ιογενή νόσο, εξαιτίας της συχνής επαφής με άτομα που προέρχονται από χώρες όπως η ΛιβερίαΝιγηρίαΓκάναΣιέρα Λεόνε και άλλες όπου ο ιός έχει αφήσει πίσω του εκατοντάδες νεκρούς.
Επισημαίνεται στις οδηγίες, πως οι αστυνομικοί πρέπει να κάνουν χρήση μασκών και γαντιών, να πλένουν συχνά τα χέρια τους και να εκθέτουν στον ήλιο τυχόν μολυσμένα ρούχα έπειτα από το καλό πλύσιμό τους σε υψηλή θερμοκρασία.
Επίσης, παρέχεται ενημέρωση για την άριστη γνώση των συμπτωμάτων και του χρόνου επώασης του ιού (έως 20 ημέρες), τη μεταδοτικότητα, την ανάρρωση, την απομόνωση και τη φροντίδα τυχόν μολυσμένου πληθυσμού. Τονίζεται επίσης, η προσοχή την οποία πρέπει να δίνουν όσοι εργάζονται σε υπηρεσίες που έρχονται σε επαφή με επισκέπτες της χώρας μας, προερχόμενους από χώρες όπου έχει εκδηλωθεί η ιογενής νόσος.
Τα μέτρα αυτά αφορούν κυρίως, συνοριακούς σταθμούς, αεροδρόμια, λιμάνια και άλλα σημεία εισόδου-εξόδου από τη χώρα. Στις σχετικές οδηγίες προφύλαξης, περιλαμβάνεται η «υποχρεωτική» ύπαρξη φαρμακείου στα περιπολικά οχήματα της αστυνομίας, που θα περιλαμβάνει το προβλεπόμενο φαρμακευτικό υλικό, το οποίο θα αντικαθίσταται όταν απαιτείται.

Εβρο και νησιά

Από τη Διεύθυνση Προστασίας Συνόρων του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ. δόθηκαν ειδικότερες εντολές-οδηγίες στο προσωπικό που υπηρετεί σε υπηρεσίες Ελέγχου Διαβατηρίων. Σε περιπτώσεις άφιξης ατόμων (οδικώς ή μέσω πτήσεων transit) προερχόμενων ή διερχόμενων από χώρες της Κεντρικής και Δυτικής Αφρικής να ενημερώνουν τις κατά τόπους υγειονομικές αρχές, ώστε να παρίστανται γιατροί κατά τη διάρκεια του διαβατηριακού ελέγχου. Στόχος η άμεση αξιολόγηση-αντιμετώπιση περιστατικών έκθεση στον ιό προκειμένου να ενημερωθούν οι υγειονομικές υπηρεσίες.
Επίσης, στο προσωπικό των τμημάτων Συνοριακής Φύλαξης και σε κάθε άλλη αστυνομική υπηρεσία που εντοπίζει παράνομους μετανάστες, κυρίως στις περιοχές του Εβρου και νησιών του ανατολικού Αιγαίου, από τις επίμαχες χώρες, να παίρνουν όλες τις απαραίτητες προφυλάξεις και να συγκεντρώνουν παράλληλα πληροφορίες σχετικά με την πιθανότητα έκθεσης του ατόμου στον ιό, ενημερώνοντας τις υγειονομικές υπηρεσίες.
Πάντως με έγγραφο της η Διεύθυνση Υγειονομικού της ΕΛ.ΑΣ., στις αρχές Αυγούστου διευκρίνιζε ότι ο κίνδυνος από τον αιμορραγικό πυρετό Ebola για την Ελλάδα, σύμφωνα με τα υπάρχοντα δεδομένα, είναι πολύ χαμηλός.
Πρόσθετες εντολές έχουν δοθεί για την τήρηση των όρων υγιεινής και ασφάλειας, στους χώρους εργασίας του αστυνομικού προσωπικού, στους χώρους φιλοξενίας και κράτησης παράνομων μεταναστών και στα κρατητήρια αστυνομικών υπηρεσιών.
Ωστόσο, συνδικαλιστές της αστυνομίας, επισημαίνουν ότι υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις σε υλικάκαι μέσα για την προφύλαξη των αστυνομικών που έρχονται σε επαφή με «ύποπτα» άτομα, ενώ οι συνθήκες υγιεινής σε πολλές αστυνομικές υπηρεσίες, χώρους φιλοξενίας ή κράτησης παράνομων μεταναστών,  είναι επιεικώς άθλιες.
Πηγή: thetoc.gr
Πηγή ➤

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου