Διάφορες Αναρτήσεις

Translate Police-Voice

Police

Σάββατο 29 Νοεμβρίου 2014

Πιο φτωχά τα φετινά Χριστούγεννα



Police-Voice blog ➤Ακόμη πιο... φτωχά θα είναι τα φετινά Χριστούγεννα για τους Ελληνες καταναλωτές, οι οποίοι σχεδιάζουν να ξοδέψουν κατά μέσο όρο 406 ευρώ, μειώνοντας τον προϋπολογισμό τους κατά 12,5% σε σχέση με τις πραγματικές δαπάνες που οι ίδιοι δήλωσαν ότι έκαναν την εορταστική περίοδο του 2013.
Αυτό προκύπτει, μεταξύ άλλων, από την έρευνα της Deloitte για τις αγοραστικές τάσεις των Ευρωπαίων καταναλωτών για τα Χριστούγεννα του 2014, οι οποίοι κατά μέσο όρο σκοπεύουν να ξοδέψουν 488 ευρώ στις αγορές τους κατά την εορταστική περίοδο, ποσό μειωμένο κατά 3% σε σχέση με το 2013.
Στην ίδια έρευνα αναφέρεται ότι οι Ελληνες θα μοιράσουν τον προϋπολογισμό αυτό ως εξής: σε φαγητό 163 ευρώ, σε δώρα 162 ευρώ και σε κοινωνικές δραστηριότητες 81 ευρώ. Σχετικά τώρα με τον καταμερισμό των δώρων των Ελλήνων, ένα 58% του προϋπολογισμού αναμένεται να διατεθεί σε δώρα εντός της οικογενείας (24% στα παιδιά τους, 17% για τον/τη σύντροφό τους και 17% για τον εαυτό τους), ενώ 39% του προϋπολογισμού αναμένεται να διατεθεί σε δώρα προς άλλους ενηλίκους (22%) και άλλα παιδιά (17%). Τέλος, ένα 3% αναμένεται να διατεθεί σε φιλανθρωπικές δωρεές.
Ελπίδες
Η Ελλάδα παρουσιάζεται πολύ λιγότερο απαισιόδοξη για τη μελλοντική κατάσταση το 2015, ενώ, παρά το γεγονός ότι η αγοραστική δύναμη στη χώρα είναι ακόμη πιο μειωμένη φέτος σε σχέση με το 2013, ο ρυθμός μείωσης είναι αρκετά βελτιωμένος σε σχέση με πέρυσι.
Πιο φτωχά τα φετινά Χριστούγεννα
Σχετικά με την Ευρώπη, ολόκληρη η περιοχή, εκτός από το Ηνωμένο Βασίλειο, βιώνει μείωση της αγοραστικής δύναμης τα τελευταία χρόνια. Η οικονομία της Ευρωζώνης εξακολουθεί να είναι ευάλωτη, με αργούς ρυθμούς βελτίωσης, ισχυρή φορολογική πίεση και υψηλά ποσοστά ανεργίας. Σε ένα τέτοιο οικονομικό περιβάλλον η εμπιστοσύνη των νοικοκυριών υφίσταται μεγάλη πίεση.
Τα βιβλία αποτελούν το πιο πιθανό δώρο για φίλους και συγγενείς για τα Χριστούγεννα του 2014 στην Ευρώπη. Τα δώρα που οι Ελληνες καταναλωτές δήλωσαν ότι θα προσφέρουν περισσότερο είναι τα ρούχα και τα παπούτσια (45%), τα βιβλία (49%) και τα αρώματα και τα καλλυντικά (33%).
Σημειώνεται ακόμη ότι ελάχιστοι Ελληνες καταναλωτές κάνουν τις αγορές των χριστουγεννιάτικων δώρων τους πριν από τον Δεκέμβριο (5%). Η αγοραστική κίνηση φαίνεται ότι ξεκινά την 1η Δεκεμβρίου, με το 90% των Ελλήνων καταναλωτών να κάνει τις χριστουγεννιάτικες αγορές του μέσα στον μήνα.
Αναφορικά τώρα με τα κανάλια αγορών, τόσο στην Ελλάδα όσο και στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες αυξάνεται ο αριθμός των καταναλωτών που αναζητούν πληροφορίες, ιδέες ή καλύτερες τιμές για τα χριστουγεννιάτικα δώρα μέσω Διαδικτύου.
Τις χριστουγεννιάτικες αγορές, όμως, η πλειονότητα των ερωτηθέντων επιλέγει να τις πραγματοποιήσει στα καταστήματα, καθώς η αγοραστική εμπειρία τις γιορτινές μέρες είναι εξίσου σημαντική. Στην Ελλάδα, πάντως, αυξάνονται οι καταναλωτές που δηλώνουν ότι κάνουν αγορές από το Διαδίκτυο (39% το 2014 έναντι 33% το 2013).
Τέλος, χάρη στην ανάπτυξη του ηλεκτρονικού εμπορίου μέσω κινητών τηλεφώνων και tablets, ολοένα και περισσότεροι Ευρωπαίοι καταναλωτές χρησιμοποιούν τα smartphones για να κάνουν αγορές μέσω Διαδικτύου.
Στην Ελλάδα το 59% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι σκοπεύουν να χρησιμοποιήσουν το smartphone ή το tablet τους για αγορές προϊόντων, ενώ το 34% δήλωσαν ότι έχουν ήδη κάνει αγορές μέσω των συσκευών αυτών.


Πηγή ➤.ethnos.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου