Διάφορες Αναρτήσεις

Translate Police-Voice

Police

Δευτέρα 30 Μαρτίου 2015

Εμπλεξε ο Βαρουφάκης με τα «ενοικιαζόμενα» της συζύγου του..Μετακομίζει από το life style της Πλάκας στην πλατεία ΜαβίληPolice-Voice blog ➤

Η Δανάη Στράτου δεν είχε πάρει το σήμα του ΕΟΤ για τη βίλα στην Αίγινα και το νεοκλασικό στην Πλάκα - Απάντηση χωρίς εξηγήσεις από τον υπουργό Οικονομικών: «Δυο μήνες ψάχνουν για μένα και τώρα επεκτάθηκαν στον οικογενειακό μου κύκλο. Αναμενόμενο ,στις συνθήκες διαπραγμάτευσης που ζούμε» 

Τα σπίτια και οι βίλες ανέκαθεν ήταν ο μεγάλος βραχνάς των Ελλήνων πολιτικών είτε ως τρόπος κτήσης, είτε ως δείγμα πρόκλησης στην κοινωνία. Η πρόσφατη ιστορία έχει να επιδείξει πολλά τέτοια παραδείγματα: από την έπαυλη στην Αγράμπελης του Ανδρέα έως το μέγαρο του Θόδωρου στο Καπανδρίτι. Από αυτό τον βραχνά, λοιπόν, ως φαίνεται είναι πολύ δύσκολο να ξεφύγουν και οι σημερινοί κυβερνητικοί.

Τέτοια περίπτωση βέβαια δεν είναι αυτή που αποκάλυψε η «Daily Mail» για το σπίτι της συζύγου του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη στην Αίγινα, το οποίο νοίκιασαν για λίγες ημέρες σε τουρίστες. Κι αυτό γιατί τόσο το ακίνητο της Αίγινας όσο και εκείνο της Πλάκας δεν είναι δικά του αλλά της συζύγου και της πεθεράς του, ενώ ο ίδιος ο υπουργός είναι γνωστό πως δεν έχει χρόνο, αλλά ούτε είναι και στη φύση του να ασχολείται με τέτοιου είδους θέματα. Αλλωστε είναι γνωστό πως η φωτογράφηση στο «Paris Match» τον έμπλεξε, διαστρεβλώνοντας τη δημόσια εικόνα του, με αποτέλεσμα να μετακομίζει ήδη σε ένα πιο ταπεινό διαμέρισμα στην πλατεία Μαβίλη. Ανεξαρτήτως αυτών, η γνωστή ειδυλλιακή βίλα της Αίγινας όπου ξεκουράζεται το λαμπερό ζευγάρι, κατά το διάστημα της απουσίας τους στο εξωτερικό νοικιάστηκε για ολιγοήμερες διακοπές σε ξένους.

Και μπορεί αυτό να μοιάζει μια σωστή από οικονομικής άποψης απόφαση, για να καλυφθεί τουλάχιστον το κόστος συντήρησής της, πλην όμως θα έπρεπε προηγουμένως για τυπικούς και ουσιαστικούς λόγους να εκδοθεί η απαιτούμενη εκ του νόμου ειδική άδεια του ΕΟΤ ώστε να μπορούν να δικαιολογηθούν και να φορολογηθούν τα όποια έσοδα προκύψουν από αυτή την ενοικίαση.  Μια λεπτομέρεια που δεν τηρήθηκε και απέκτησε τη σημασία της από τη στιγμή που ο σύζυγος της κυρίας Δανάης Στράτου έγινε και υπουργός Οικονομικών. Επισύρει όμως επιπλέον πρόστιμο 50.000 ευρώ. 


Εκτός, όμως, από το σπίτι της Αίγινας έγινε γνωστό πως κατά τη διάρκεια της απουσίας του ζεύγους στο Τέξας, με τον ίδιο τρόπο νοικιαζόταν για ολιγοήμερες διακοπές και το οικογενειακό σπίτι της κυρίας Στράτου στην Πλάκα. Δηλαδή χωρίς τη σχετική άδεια του ΕΟΤ. Και μπορεί, όπως δηλώνει στο «ΘΕΜΑ» ο κ. Βαρουφάκης, να μην έχει ο ίδιος καμιά ιδιοκτησιακή σχέση με τα εν λόγω σπίτια καθώς αυτό στην Πλάκα είναι ιδιοκτησία της πεθεράς του και στην Αίγινα ανήκει εξ ημισείας στη σύζυγό του και τον πρώην σύζυγό της Γιώργο Μομφεράτο, το μπλέξιμο ωστόσο για το πώς θα φορολογηθούν τα όποια έσοδα προέκυψαν από την επιχειρηματική δραστηριότητα της συζύγου του και αν θα πρέπει να πληρωθούν τα προβλεπόμενα πρόστιμα που ορίζει ο νόμος είναι δεδομένο. 

 

 Να πάρουμε, όμως, τα πράγματα από την αρχή. Η αποκάλυψη της «Daily Mail» την περασμένη εβδομάδα ότι «ο Ελληνας υπουργός νοικιάζει την πολυτελή εξοχική κατοικία στην Αίγινα με τη βδομάδα αντί 5.000 ευρώ» προκάλεσε αίσθηση και ποικίλα σχόλια. Στο γεγονός αυτό έρχεται να προστεθεί και το νεοκλασικό διαμέρισμα δίπλα στο Μουσείο της Ακρόπολης, που είναι και η μόνιμη κατοικία του ζεύγους Βαρουφάκη, το οποίο, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, νοικιαζόταν και αυτό χωρίς το Ειδικό Σήμα Λειτουργίας του ΕΟΤ, προφανώς από αμέλεια.

Το Ειδικό Σήμα του ΕΟΤ είναι το πιστοποιητικό που επιτρέπει στον κάθε ιδιοκτήτη να νοικιάζει νόμιμα το ακίνητό του και να δηλώνει τα χρήματα που εισπράττει στην αρμόδια ΔΟΥ. Το κόστος έκδοσης του εν λόγω σήματος δεν υπερβαίνει συνήθως τα 500 ευρώ (400 έως 500 ευρώ για τον φάκελο, συν 10 ευρώ παράβολο για κάθε δωμάτιο) και η έκδοσή του γίνεται με απλοποιημένες διαδικασίες μέσα σε 10 ημέρες.
  

Το «ΘΕΜΑ» απευθύνθηκε σε στενό συνεργάτη του υπουργού ζητώντας διευκρινίσεις και αυτός έκανε λόγο για παράλειψη και άγνοια της συζύγου του κ. Βαρουφάκη για την υποχρεωτική έκδοση του Ειδικού Σήματος Λειτουργίας. Είναι άλλωστε γνωστό πως οι καλλιτέχνες δεν τα πάνε και τόσο καλά με τις γραφειοκρατικές διαδικασίες. Μάλιστα ο ίδιος ο κ. Βαρουφάκης με εξηγήσεις που έδωσε στο «ΘΕΜΑ» μέσω συνεργατών του διαχωρίζει τη θέση του τόσο από το ιδιοκτησιακό καθεστώς των δύο σπιτιών όσο και από τις οικονομικές συναλλαγές της συζύγου του που προκύπτουν από την τουριστική εκμετάλλευση των ακινήτων, στη λογική (και είναι σωστό από νομικής άποψης) ότι δεν υπάρχει οικογενειακή ευθύνη. 

Από το ρεπορτάζ του «ΘΕΜΑτος» πάντως διαπιστώνεται ότι η σύζυγος του υπουργού Οικονομικών είχε αναθέσει σε τουλάχιστον δύο γνωστές διαδικτυακές πλατφόρμες την προώθηση όχι μόνο της βίλας της στην Αίγινα, αλλά και του νεοκλασικού διαμερίσματός της που βρίσκεται δίπλα στο Μουσείο της Ακρόπολης. Πρόκειται για το πατρικό της στο οποίο κατοικεί μόνιμα το ζεύγος (μέχρι αυτό το Σαββατοκύριακο).  Νοικιάστηκε σε τουρίστες μέσω της διαδικτυακής εταιρείας Airbnb, της μεγαλύτερης παγκοσμίως καταχώρησης και κράτησης καταλυμάτων αυτού του τύπου, με περισσότερες από 800.000 προτάσεις για διαμονή σε 34.000 πόλεις του κόσμου και περίπου 60.000 κατοικίες στην Ελλάδα. 

Οι μισθώσεις που πραγματοποιούνται από την Airbnb και άλλες παρόμοιες πλατφόρμες, στη συντριπτική πλειονότητά τους παραμένουν αδήλωτες καθώς δεν υπάρχουν καν παραστατικά για την πραγματοποίησή τους, αφού η καταβολή του τιμήματος με μετρητά στο χέρι ή μέσω τραπεζικών λογαριασμών αποτελεί τη συνηθέστερη πρακτική. «Πρόκειται για μεγάλη πληγή για τον ελληνικό τουρισμό και την ελληνική οικονομία», είχε δηλώσει παλαιότερα στο «ΘΕΜΑ» ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας Γιώργος Τσακίρης. 


Πληγή για τον τουρισμό

Οι επιπτώσεις του φαινομένου, όπως πρόσθεσε, αφορούν στην απώλεια του ΦΠΑ, των δημοτικών φόρων, των φόρων εισοδήματος, τη μαύρη εργασία, την αδιευκρίνιστη και ανεξέλεγκτη ποιότητα παρεχόμενων υπηρεσιών και στην ασφάλεια των επισκεπτών στη χώρα μας. Στην περίπτωση του ζεύγους Βαρουφάκη στενός συνεργάτης του υπουργού παραδέχεται στο «ΘΕΜΑ» ότι πράγματι η εξοχική κατοικία στην Αίγινα νοικιάστηκε πέρυσι το καλοκαίρι για λίγες ημέρες σε τουρίστες μέσω ξένης ιστοσελίδας, χωρίς όμως να την κατονομάζει. Αναφέρει δε ότι η συμφωνία για την παραχώρηση του σπιτιού έκλεισε μέσω ανταλλαγής mail με τους ενοικιαστές. Μάλιστα τόνισε ότι η ιδιοκτήτρια και σύζυγος του υπουργού δεν προχώρησε στην έκδοση του σήματος από τον ΕΟΤ γιατί δεν επιθυμούσε την αλλαγή χρήσης του ακινήτου. 

«Το εισόδημα έχει δηλωθεί, δεν υπάρχει πρόβλημα, το μόνο που δεν υπάρχει είναι αυτό το σήμα του ΕΟΤ που δεν βγήκε», είπε χαρακτηριστικά. Εννοεί προφανώς πως θα δηλωθεί αφού δεν γίνεται, να δηλώνει κάποιος τα έσοδα του 2014 πολύ πριν εκδοθούν καν τα έντυπα των φορολογικών δηλώσεων και πριν ανοίξει το σύστημα TAXIS για την υποβολή των δηλώσεων. 

Σύμφωνα με τον νόμο 4179/2013 επί υπουργίας Ολγας Κεφαλογιάννη, σε ιδιοκτήτη έπαυλης που την εκμισθώνει χωρίς το προβλεπόμενο Ειδικό Σήμα Λειτουργίας, πέραν των προβλεπόμενων φορολογικών κυρώσεων και των αντίστοιχων που προβλέπονται από την τουριστική νομοθεσία βάσει του άρθρου 4 του ν. 2160/1993 (Α’ 118), επιβάλλεται από την αρμόδια κατά τόπο Περιφερειακή Υπηρεσία Τουρισμού του ΕΟΤ και βεβαιώνεται στην αρμόδια ΔΟΥ πρόστιμο 50.000 ευρώ υπέρ του κρατικού προϋπολογισμού. Το ίδιο πρόστιμο επιβάλλεται και σε οποιονδήποτε εκμισθώνει οποιουδήποτε είδους κατοικία ως τουριστικό κατάλυμα.

Η σκανδαλοθηρική βρετανική εφημερίδα «Daily Mail» που έφερε στη δημοσιότητα το θέμα της Αίγινας σχολίαζε με βρετανικό φλέγμα την αγγελία ενοικίασης στην ιστοσελίδα Boutique Athens ως εξής: «Αυτό θα σας βοηθήσει να ξεπληρώσετε τα χρέη σας! Ο “σοσιαλιστής της σαμπάνιας”, ο υπουργός Οικονομικών, νοικιάζει την πολυτελή εξοχική κατοικία του για 5.000 ευρώ την εβδομάδα».


Η εντυπωσιακή εξοχική κατοικία με την πισίνα στην Αίγινα νοικιαζόταν αντί 5.000 ευρώ την εβδομάδα

 Το δημοσίευμα αναφερόταν και στην πολυσυζητημένη φωτογράφηση του ζεύγους στο σπίτι κάτω από την Ακρόπολη, προσθέτοντας ειρωνικά πως η φωτογράφηση έφερε σε δύσκολη θέση τον υπουργό, αναγκάζοντάς τον να αλλάξει τακτική: «Τώρα ο αμήχανος πολιτικός φαίνεται να αποφάσισε πως το στυλ “λιτού βίου” όταν αφορά την προσωπική του ζωή κάνει κακό στη δουλειά κι έτσι έβαλε ενοικιαστήριο στη μοντέρνα εξοχική βίλα του στην Αίγινα».

Το σχετικό δημοσίευμα απαριθμεί τα πλεονεκτήματα του εξοχικού, το οποίο μεταξύ άλλων προσφέρει άνετους χώρους υποδοχής, πέντε υπνοδωμάτια, δωρεάν Wi-Fi, home cinema, πισίνα και, ασφαλώς, ανεμπόδιστη θέα στον Σαρωνικό. Σύμφωνα με ένα άλλο δημοσίευμα που φιλοξενείται στις σελίδες της εφημερίδας «Αγορά», με ημερομηνία Σάββατο 7 Μαρτίου, ο κ. Βαρουφάκης και η σύζυγός του εκτός από τη βίλα της Αίγινας είχαν δώσει για βραχυπρόθεσμη ενοικίαση και το διαμέρισμα στο ιστορικό κέντρο, όπως επιβεβαιώνεται και στη σχετική αγγελία που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της Airbnb. 

Η κυρία Στράτου αναφερόμενη στη συγκεκριμένη κατοικία γράφει στο προφίλ της στην Airbnb ότι «πρόκειται για σπίτι καλλιτέχνη που βρίσκεται στο παλαιότερο και πιο γραφικό κομμάτι της Αθήνας, σε απόσταση αναπνοής από το μετρό και απέναντι από το Μουσείο της Ακρόπολης» και πως «διαθέτει τρεις κρεβατοκάμαρες, τρία μπάνια και μια ευρύχωρη κουζίνα και ο χώρος στην είσοδο και το σαλόνι είναι διακοσμημένος με έργα μου και σπάνια έπιπλα».

 «Απολαύστε και σεβαστείτε το διαμέρισμα σαν το δικό σας», είναι η σημείωση που ηχεί σαν αυστηρό υστερόγραφο με παραλήπτες αυτούς που θα το προτιμήσουν.   Στην επίμαχη ανάρτηση φιλοξενούνται και τα κολακευτικά σχόλια προηγούμενων ενοικιαστών αλλά και οι απαντήσεις της ιδιοκτήτριας του σπιτιού που τους ευχαριστεί για τα καλά τους λόγια, ευχόμενη να τους υποδεχθεί ξανά. 

«Μείναμε στο διαμέρισμα της Δανάης για τρεις μέρες», σχολιάζει ένας ενοικιαστής ονόματι Γιουσούφ και προσθέτει: «Το διαμέρισμα είναι εκπληκτικό, πολύ καλά συντηρημένο, πανέμορφα διακοσμημένο και σε εξαιρετική τοποθεσία». Για να απαντήσει από κάτω η σύζυγος του υπουργού Οικονομικών: «Ευχαριστώ, Γιουσούφ. Θα χαρώ πολύ να σε φιλοξενήσω ξανά. Τις καλύτερες ευχές μου. Δανάη». 

Ενας άλλος ενοικιαστής, ονόματι Τζόι, γράφει για την εμπειρία της διαμονής του ίδιου και της παρέας του: «Το σπίτι της Δανάης ήταν τέλειο για το πάρτυ τριών ζευγαριών στο φινάλε της περιήγησής μας στην Ελλάδα. Το σπίτι της ήταν καθαρό, ευρύχωρο και σε ιδανική τοποθεσία».Επίσης μία γυναίκα με το όνομα Καμίλα που φιλοξενήθηκε μαζί με την παρέα της σχολιάζει: «Ο άντρας μου κι εγώ, μαζί με άλλα δύο ζευγάρια, πραγματικά απολαύσαμε την τριήμερη διαμονή μας στης Δανάης. Φοβηθήκαμε που δεν είχε αιρκοντίσιον γιατί θα ήμασταν εκεί στο τέλος του καλοκαιριού, αλλά υπάρχει κάποιο τρικ στα ψηλά ταβάνια». 


Η άποψη Βαρουφάκη

Σε ερώτησή μας για τις ενοικιάσεις των δύο οικογενειακών κατοικιών σε Αίγινα και Πλάκα, ο υπουργός Οικονομικών αναφέρει μέσω συνεργατών του ότι καμία εκ των δύο δεν του ανήκει προσωπικά και πως στην καταγγελλόμενη από τον διεθνή Τύπο ως «πολυτελή» κατοικία που βρίσκεται απέναντι από την Ακρόπολη πλήρωνε και ενοίκιο καθώς ανήκει στην πεθερά του. 

Μάλιστα, όπως τονίζει στο «ΘΕΜΑ» ο κ. Βαρουφάκης, εντός των επόμενων ημερών θα αποχωρήσει από το συγκεκριμένο σπίτι για ένα άλλο, πιο οικονομικό, στην πλατεία Μαβίλη. Ωστόσο και για την κατοικία της Αίγινας ο ίδιος υποστηρίζει πως ανήκει ως συνιδιοκτησία στη σύζυγό του και τον πρώην σύζυγό της και υποψήφιο ευρωβουλευτή της Ν.Δ. κ. Μομφεράτο. 

«Δεν αποτελούν τα παραπάνω προσωπική μου περιουσία, ούτε όμως και της συζύγου μου πλήρως ώστε να έχω την κυριότητα άρα και την ευθύνη γι’ αυτά», διεμήνυσε σχετικά ο υπουργός Οικονομικών.  Σημειώνεται ότι μετά το δημοσίευμα της «Daily Mail» για την αγγελία ενοικίασης της βίλας της συζύγου του στην Αίγινα, η ιστοσελίδα Boutique Athens την κατέβασε την επόμενη κιόλας ημέρα, προφανώς έπειτα από εντολή της κυρίας Στράτου. Ενας εκ των ιδιοκτητών της Boutique Athens, ο κ. Γιώργος Τσερεχίδης, απάντησε έπειτα από σχετικό ερώτημα του «ΘΕΜΑτος»: «Την κατοικία αυτή την αναρτήσαμε δοκιμαστικά το 2014. Δεν υπήρξε καθόλου ενδιαφέρον και κατά συνέπεια δεν ενοικιάστηκε ποτέ - ούτε μία ημέρα». 

Το εξοχικό στην Αίγινα, όμως, δεν προωθούνταν για ενοικίαση αποκλειστικά από την Boutique Athens αλλά και μέσω της Airbnb όπως προαναφέραμε. Οι φωτογραφίες, η περιγραφή του διαμερίσματος και τα σχόλια των προσώπων που έχουν φιλοξενηθεί κατά καιρούς στην οικία Βαρουφάκη βρίσκονται αναρτημένα στην Airbnb, με πρόσφατες ημερομηνίες, παρά το γεγονός ότι η σύζυγος του υπουργού προχώρησε στην άμεση διαγραφή τους μετά τον σάλο που προκλήθηκε. 

Αυτό που προφανώς αμέλησε να διαγράψει είναι το προφίλ της στην Airbnb αλλά και στο Pinterest (ιστότοπος κοινωνικής δικτύωσης) όπου έχει αναρτήσει τις φωτογραφίες των δύο ακινήτων με τίτλο «Beautiful Houses», έχοντας προφανώς ως σκοπό να δελεάσει υποψήφιους ενοικιαστές. Οποιος κλικάρει πάνω στις φωτογραφίες θα διαπιστώσει ότι παραπέμπουν στην κεντρική σελίδα της Airbnb.


 


Πηγή ➤protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου