Διάφορες Αναρτήσεις

Translate Police-Voice

Police

Τρίτη 1 Δεκεμβρίου 2015

OI ΛΟΓΟΙ ΠΟΥ ΠΕΡΙΟΡΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΕΛ.ΑΣ. Σκέψεις και προβληματισμοί σχετικά με την μάχιμη αστυνόμευση ...



Police-Voice blog ➤
Γράφει ο Γιάννης Νικήτας 
Μετά από μια ενδιαφέρουσα επίσκεψη στην Άμεση Δράση Αττικής μας δόθηκε ολοκληρωμένη εικόνα για τον τρόπο που επιχειρεί η Ελληνική Αστυνομία κάθε βράδυ καθώς και για τη γενικότερη κατάσταση με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αστυνομικοί.
Πρώτα απ’ όλα οφείλουμε να αναγνωρίσουμε το φιλότιμο, το μεράκι, τον ζήλο και αυταπάρνηση για το καθήκον που επιδεικνύουν οι αστυνομικοί σε χαλεπούς καιρούς. Παρά τα όποια προβλήματα συνεχίζουν και ανταποκρίνονται στο κάλεσμα του πολίτη οπουδήποτε και οποτεδήποτε.
Μακριά λοιπόν από μια στείρα κριτική αρνητικού σχολιασμού βασισμένη σε συμπλέγματα και ιδεοληψίες οφείλουμε να θέσουμε τις παρακάτω σκέψεις και προβληματισμούς σχετικά με την μάχιμη αστυνόμευση.
Πρώτα απ’ όλα πρέπει να τονίσουμε ότι η Ελληνική Αστυνομία αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα διαθεσιμότητας οχημάτων και μοτοσυκλετών.
Η κατάσταση επιδεινώνεται αρκετά τα τελευταία χρόνια λόγω της κρίσης και της άνισης κατανομής πόρων και μέσων. Είναι χαρακτηριστικό πως υπηρεσίες πρώτης γραμμής όπως οι Ομάδες Πρόληψης & Καταστολής Εγκληματικότητας ή η Άμεση Δράση διαθέτουν υπέργηρα οχήματα που παρουσιάζουν συχνά πυκνά βλάβες.
Δεύτερον, τα αστυνομικά τμήματα παρουσιάζουν εικόνα εγκατάλειψης.
Τα περισσότερα βγάζουν ανά τέσσερα ένα όχημα τάξεως στους τομείς περιπολίας που καλείται να διαχειριστεί πληθώρα σημάτων από σοβαρά μέχρι φωνασκίες σε οδό ή παρκαρισμένα οχήματα ενώ ελάχιστα τμήματα ασφαλείας λειτουργούν όπως πρέπει με οργανικά και συνάμα λειτουργικά μέσα.
Τρίτον, το έγκλημα δείχνει να αποκεντρώνεται. Ληστείες, ένοπλες συμπλοκές, διαρρήξεις, κλοπές πολυτελών οχημάτων έχουν μεταφερθεί στα Βόρεια προάστια και ειδικότερα εκτός της Αθήνας τόσο Δυτικά της πόλης όσο και Ανατολικά.
Τέταρτον, υπάρχουν πολλές περιοχές ειδικής αστυνομικής δράσης που δυσχεραίνουν έντονα το έργο της Ελληνικής Αστυνομίας.
 Εξάρχεια, πανεπιστημιακοί χώροι, καταυλισμοί τσιγγάνων, περιοχές μεγάλης συγκέντρωσης αλλοδαπών προκαλούν νησίδες ανομίας και παραβατικότητας. Δεν είναι λίγες οι φορές που καταδιωκόμενα οχήματα που προηγουμένως έχουν διαφύγει ελέγχου ή τυγχάνει να είναι κλεμμένα να οδηγούνται προς καταυλισμούς Ρομά και η αστυνομία να μην εισέρχεται λόγω περαιτέρω κλιμάκωσης. Άλλες φορές οι εκφωνητές της Άμεσης Δράσης καλούν τα πληρώματα οχημάτων και δικύκλων να μην κινούνται πέριξ πανεπιστημιακών δρόμων για να μην προκληθούν οι αναρχικοί.
Με άλλα λόγια αντί να υποχωρούν οι ταραξίες υποχωρεί η αστυνομία!
Πέμπτον, διατίθενται υπερβολικά πολλές δυνάμεις για την φύλαξη ευπαθών στόχων είτε σταθερών είτε υψηλών προσώπων.
Τα «επίσημα» δεσμεύουν τόσο προσωπικό όσο και επιχειρησιακά μέσα με απόρροια να καταναλώνουν κονδύλια.
Έκτον, μεγάλο πρόβλημα είναι το σύστημα απονομής δικαιοσύνης καθώς και σωφρονισμού. Σε πολλές περιπτώσεις, οι αστυνομικοί το ένα βράδυ συλλαμβάνουν, το επόμενο πρωί ο συλληφθέντας οδηγείται στο αυτόφωρο και μετά από λίγο χρονικό διάστημα ξανά συλλαμβάνεται.
Έβδομον, χρειάζεται η ύπαρξη σωστά δομημένης Δημοτικής Αστυνομίας η οποία θα αναλαμβάνει πάσης φύσεως απλά περιστατικά ανά Δήμο τα οποία έρχονται στο τηλεφωνικό κέντρο της Άμεσης Δράσης. Τέτοια σήματα είναι: διατάραξη κοινής ησυχίας, τροχαίες παραβάσεις, φωνασκίες, επιτηρήσεις χώρων και καταστημάτων τα οποία προηγουμένως έχουν διαρρηχτεί. Δεσμεύονται και απασχολούνται δυνάμεις σε ασήμαντα περιστατικά.
Εν κατακλείδι, ιδέες και προτάσεις για την αντιμετώπιση του εγκλήματος θα καταθέτουμε σταδιακά.
Φυσικά όλα είναι ζήτημα πολιτικής απόφασης και πυγμής για την πάταξη του εγκλήματος. Καλούμε τον υπουργό και την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου να αφήσουν τα γραφεία και να δουν από κοντά πως επιχειρεί σε πραγματικά περιστατικά η Ελληνική Αστυνομία και τι αντιμετωπίζει. Να εξετάσουμε ποια είναι τα προβλήματα και τι λύσεις υπάρχουν και μπορούν να δοθούν.
rizopoulospost.com

Πηγή ➤

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου