Διάφορες Αναρτήσεις

Translate Police-Voice

Police

Παρασκευή 15 Ιανουαρίου 2016

ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΞΕΧΝΑΜΕ ! ! ΣΟΦΙΑ ΜΠΕΦΟΝ 14-1-2001 Απώλεια εν ώρα καθήκοντος Ελικόπτερο του ΕΚΑΒ με πέντε επιβάτες συνετρίβη κοντά στο Σούνιο



Police-Voice blog ➤Ατύχημα 14/1/2001
Πλήρωμα ελικοπτέρου
Αντόνιο Βακάρι – κυβερνήτης
Παναγιώτης Καταβέλης – συγκυβερνήτης
Σοφία Μπεφόν – ιατρός
Γιώργος Λεβεντζώνης – νοσηλευτής
Αγαπητός Βαρκάδος – ασθενής ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΦΩΤΟ ΓΙΑ ΤΟ ΠΛΗΡΩΜΑ...
Η συντριβή του ελικοπτέρου του ΕΚΑΒ, τύπου Agusta A109, στις αρχές του 2001 θεωρήθηκε από πολλούς «κακός οιωνός» για το έτος που μόλις ξεκινούσε. Πέντε άτομα που επέβαιναν στο μοιραίο ελικόπτερο χάθηκαν στις 14 Ιανουαρίου στα παγωμένα νερά του Αιγαίου, την ώρα που μετέφεραν από την Πάτμο στην Αθήνα τον 75χρονο καρδιοπαθή Αγαπητό Βαρκάδο.
Το ελικόπτερο κατέπεσε κοντά στη θαλάσσια περιοχή του Σουνίου, ενώ επικρατούσαν δυσμενείς καιρικές συνθήκες. Επέβαιναν συνολικά πέντε άτομα: η γιατρός Σοφία Μπεφόν, ο νοσηλευτής Γιώργος Λεβεντζώνης, ο Ιταλός κυβερνήτης Αντόνιο Μπαγκάρι, ο συγκυβερνήτης Παναγιώτης Κοντοβέλης και ο ασθενής Αγαπητός Βαρκάδος.
Καμία από τις οικογένειες των αδικοχαμένων, εκτός από αυτήν της Σοφίας Μπεφόν, δεν μπόρεσε να πει το τελευταίο αντίο στους δικούς της ανθρώπους, αφού ποτέ δεν βρέθηκαν. Μόνο η σορός της άτυχης γιατρού αναγνωρίστηκε από τους οικείους της σχεδόν τρεις μήνες μετά το τραγικό συμβάν, στις 18 Μαρτίου.
Στις 2 Φεβρουαρίου, και ενώ τα αίτια του δυστυχήματος διερευνώνται από το Λιμεναρχείο Λαυρίου, ο αρμόδιος εισαγγελέας ζητεί την ανέλκυση του ελικοπτέρου, ώστε να διερευνηθεί εάν η πτώση του οφείλεται σε μηχανικό λάθος. Το βαθυσκάφος του Εθνικού Κέντρου Θαλάσσιων Ερευνών, που είχε ήδη πραγματοποιήσει έρευνες σε συνεργασία με ειδικά συνεργεία, επιστρατεύτηκε για να φέρει στην επιφάνεια τμήματα του μοιραίου ελικοπτέρου.
Το τραγικό συμβάν είχε εγείρει τεράστια ερωτηματικά για τις υποδομές στο ΕΚΑΒ και είχε αποτελέσει αντικείμενο οξύτατης κριτικής της αντιπολίτευσης κατά της κυβέρνησης. Μετά τη συντριβή του ελικοπτέρου, οι ιπτάμενοι γιατροί του ΕΚΑΒ ζήτησαν τη δημιουργία θεσμικού πλαισίου, που θα τους εγγυάται την ασφάλεια των πτήσεων κατά την αεροδιακομιδή ασθενών.
To θέμα ήλθε και πάλι στο προσκήνιο στις 15 Οκτωβρίου, όταν ο αρμόδιος εισαγγελέας άσκησε διώξεις κατά παντός υπευθύνου, σε βαθμό κακουργήματος και πλημμελήματος, για τα αίτια της συντριβής.

Την Κυριακή 14 Ιανουαρίου του 2001 και ώρα 12:55  δόθηκε τηλεφωνικά από το συντονιστικό κέντρο του ΕΚΑΒ στο γραφείο αεροδιακοµιδών αίτηση αεροδιακοµιδής ασθενούς από Πάτµο. Η αίτηση διαβιβάστηκε µέσω FAX στο Γραφείο Επιχειρήσεων της HELITALIA στις 12:59.
Το ΕΚΑΒ ανέλαβε την εκτέλεση αποστολής αεροδιακοµιδής του 75χρονου ασθενούς  Αγαπητού Βαρκάδου που είχε υποστεί καρδιακό επεισόδιο από τη νήσο Πάτµο στην Αθήνα με πλήρωμα τέσσερα μέλη, τον ιταλό κυβερνήτη Αντόνιο Βακάρι,  συγκυβερνήτη τον Παναγιώτη Καταβέλη, την γιατρό Σοφία Μπεφόν και τον νοσηλευτή Γιώργο Λεβεντζώνη.
 Η Σοφία Μπεφόν-ιατρός ΕΚΑΒ

Η απογείωση του ελικοπτέρου από το αεροδρόμιο του Ελληνικού µε προορισµό την Πάτµο πραγµατοποιήθηκε την 13:46. Η διαδροµή την οποία θα έπρεπε να ακολουθήσει,  σύµφωνα µε το υποβληθέν σχέδιο πτήσεως, ήταν Αθήνα- Πάτµος -Αθήνα.
Μετά από πτήση 48 min, υπό καλές µετεωρολογικές συνθήκες το ελικόπτερο προσγειώθηκε στη Μύκονο στις 14:34. Αφού συµπλήρωσε τις δεξαµενές του µε καύσιμα απογειώθηκε για τον τελικό προορισµό του (Πάτµο) στις 14:47.
Η προσγείωση στο ελικοδρόμιο της Πάτμου έγινε στις 15:22. Έπειτα από τηλεφωνική επαφή του πληρώµατος του ελικοπτέρου µε τον βοηθό του Γραφείου Επιχειρήσεων της Helitalia, συνεφωνήθη να προσγειωθεί στην Σύρο, λόγω επιδεινώσεως του καιρού Αθηνών.
Η απογείωση από το ελικοδρόμιο της Πάτμου πραγµατοποιήθηκε στις 15:36.

Μετά την λήψη του τελευταίου µετεωρολογικού Αθηνών από το αεροδρόµιο της Μυκόνου, ο κυβερνήτης του ελικοπτέρου απεφάσισε την συνέχιση της πτήσεως προς Αθήνα, παρά την επικράτηση ιδιαιτέρως δυσµενών καιρικών συνθηκών σε ακτίνα 20 ναυτ. µίλια από το Α/∆ Ελληνικού.

Σε απόσταση 7 ναυτ. µιλίων νοτίως του Σουνίου και ενώ ο κυβερνήτης του ελικοπτέρου είχε λάβει εντολή από τον Ελεγκτή Προσεγγίσεως του αεροδρομίου Ελληνικού να κατευθυνθεί στην Αίγινα, το ελικόπτερο εξαφανίστηκε από την οθόνη του RADAR Προσεγγίσεως, χωρίς κάποια αναφορά.
Σύμφωνα με το πόρισμα παίρνει αριστερή κλίση και προσκρούει με δύναμη στην επιφάνεια της θάλασσας με αποτέλεσμα να  αποκοπεί το ουραίο τμήμα. Η καμπίνα διαλύεται και βυθίζεται αμέσως. Λόγω της σφοδρότητας της σύγκρουσης ο θάνατος των 5 ανθρώπων είναι ακαριαίος. Τα σώματά τους παρασύρονται  από τα θαλάσσια ρεύματα, μακριά από το σημείο της πτώσης.

Επακολούθησε αµέσως κήρυξη του ελικοπτέρου σε κατάσταση ανάγκης από το Ενιαίο Κέντρο Συντονισµού Έρευνας και ∆ιάσωσης (ΕΚΣΕ∆) και η έναρξη των προβλεποµένων διαδικασιών για τον εντοπισµό του και τη διάσωση των επιβαινόντων. Την 18:56 ώρα το αεροναυαγοσωστικό ελικόπτερο SUPER PUMA της Πολεµικής Αεροπορίας (Π.Α.) εντόπισε συντρίμματα του στην προαναφερθείσα θέση.


 Τα κύρια τμήματα του ελικοπτέρου στο βυθό (βάθος 248 μ.)



Τα κύρια τµήµατα του ελικοπτέρου εντοπίστηκαν από το ωκεανογραφικό πλοίο "ΑΙΓΑΙΟ" του Εθνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών (ΕΚΘΕ), σε βάθος 248m την 19-1-2001, οι δε θαλάσσιες και εναέριες έρευνες για την ανεύρεση των αγνοουμένων συνεχίστηκαν έως το βράδυ της 25-1-2001, χωρίς αποτέλεσµα.
Ένα µέρος των συντριµµάτων του ελικοπτέρου ανελκύσθη την 10-2-2001 ενώ τα υπόλοιπα την 1-3-2001. Παράλληλες έρευνες του βαθυσκάφους "ΘΕΤΙΣ", για τον εντοπισµό των αγνοουµένων δεν απέδωσαν.


Το πόρισμα
Το πόρισμα της επιτροπής Διερεύνησης Ατυχημάτων και Ασφαλείας Πτήσεων ανέφερε ότι από τον ελεγκτή εναέριας κυκλοφορίας της Μυκόνου δόθηκε στον κυβερνήτη του ελικοπτέρου δελτίο καιρού προγενέστερο του ισχύοντος με αποτέλεσμα ο καιρός να φαίνεται καλύτερος απ ότι τελικά ήταν. Εάν ο κυβερνήτης είχε λάβει το νεότερο δελτίο με την ραγδαία επιδείνωση τότε σύμφωνα με την κοινή λογική και τους κανόνες της επαγγελματικής ειδικότητας, θα προσγειωνόταν το ελικόπτερο στο αεροδρόμιο της Σύρου που έχει νοσοκομείο και δεν θα είχαμε 5 θύματα.
Την ίδια ώρα ούτε ο ελεγκτής των Αθηνών ενημέρωσε το ελικόπτερο για τις ακραίες καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν πάνω από το αεροδρόμιο του Ελληνικού.
Τα συντρίμμια του μοιραίου ελικοπτέρου βρέθηκαν 5 μέρες μετά κοντά στη νησίδα Άγιος Γεώργιος, στα ανοιχτά του Σουνίου. Δυστυχώς καμιά από τις οικογένειες των αδικοχαμένων, εκτός από αυτήν της Σοφίας Μπεφόν, δεν μπόρεσε να πει το τελευταίο αντίο στους δικούς της ανθρώπους, αφού ποτέ δεν βρέθηκαν. Μόνο η σορός της άτυχης γιατρού, αναγνωρίστηκε με την μέθοδο του DNA, σχεδόν 3 μήνες μετά το τραγικό συμβάν, στις 18 Μαρτίου 2001, όταν το πτώμα της βρέθηκε στο ακρωτήριο Γραμβούσα των Χανίων".


Αιτίες της πτώσης σύμφωνα με το πόρισμα
Η συνέχιση της πτήσεως µε κανόνες VFR νύχτα και υπό µετεωρολογικές συνθήκες IMC.
Η παραγνώριση της επικρατούσης κακοκαιρίας.
Πιθανή απώλεια προσανατολισµού στο χώρο, η οποία οδήγησε σε αδυναµία ελέγχου της πτήσεως του Ε/Π µε αποτέλεσµα τη βύθιση και συντριβή του.

Δείτε το πόρισμα εδώ


Τα ελικόπτερα του ΕΚΑΒ
Τα 5 ελικόπτερα Αugusta  Α109Ε αγοράστηκαν από το Υπουργείο Υγείας/ΕΚΑΒ το 1999 με συγχρηματοδοτήσει από το δεύτερο Κ.Π.Σ., έλαβαν δε Πιστοποιητικό Πτητικής Ικανότητας (ΠΠΙ) και ενεγράφησαν στο Ελληνικό Νηολόγιο την 28-6-2000.
Μετά από διεθνή διαγωνισµό ανεδείχθη μειοδότρια για την Τεχνική Υποστήριξη και Επιχειρησιακή Εκμετάλλευση η Ιταλική Εταιρεία HELITALIA. Η Σχετική Σύµβαση µε υποχρέωση έναρξης του πτητικού έργου την 1-10-2000 υπεγράφη την 1-6-2000. Με νεότερη όµως συµπληρωµατική Σύµβαση το ανατεθέν έργο άρχισε την 13-7-2000.
Τον Ιούνιο 2000 η Ελληνική και η Ιταλική ΥΠΑ (ΕΝΑC) συμφώνησαν για την ένταξη των Ε/Π στο Ιταλικό ΑOC της HELITALIA και την ανάληψη της εποπτείας της εταιρείας από την ENAC.



Ποινική δίωξη για την πτώση του ελικοπτέρου του ΕΚΑΒ στο Σούνιο
Πηγή: care.gr
16-10-2001

Ποινική δίωξη κατά παντός υπευθύνου για τα αδικήματα της έκθεσης σε κίνδυνο ζωής (κακούργημα) και παραβίασης καθήκοντος (πλημμέλημα), άσκησε ο εισαγγελέας Δημήτρης Ασπρογέρακας για την υπόθεση της πτώσης του ελικοπτέρου του ΕΚΑΒ τον περασμένο Ιανουάριο, νότια του Σουνίου, που κόστισε τη ζωή των πέντε επιβαινόντων.
Ο εισαγγελέας επόπτευσε προκαταρκτικής εξέτασης που διενέργησε το Λιμεναρχείο Λαυρίου από τα στοιχεία της οποίας το δυστύχημα φέρεται να οφείλεται στις εξαιρετικά δυσμενείς καιρικές συνθήκες.
Την υπόθεση θα αναλάβει τακτικός ανακριτής, ο οποίος θα αξιολογήσει τα στοιχεία και θα προσωποποιήσει τις κατηγορίες.


Δώδεκα χρόνια μετά η υπόθεση κλείνει…

Αποζημίωση στην οικογένεια της Σοφίας Μπεφόν για την πτώση ελικοπτέρου του ΕΚΑΒ
Πηγή: protothema.gr
04/04/2013
Γράφει: Βασιλική Κόκκαλη

Στις 14 Ιανουαρίου του 2001 παρέσυρε στον υγρό τάφο την νεαρή γιατρό και τέσσερα ακόμη πρόσωπα, τον κυβερνήτη, τον συγκυβερνήτη, τον νοσηλευτή και τον ασθενή που μετέφεραν
Δώδεκα χρόνια μετά την πτώση του ελικοπτέρου του ΕΚΑΒ στη θαλάσσια περιοχή του Σουνίου κατά την οποία έχασε τη ζωή της η 35χρονη, τότε, γιατρός Σοφία Μπεφόν και ακόμη τέσσερα άτομα, η υπόθεση κλείνει σε αστικό επίπεδο καθώς το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) επικύρωσε την καταβολή αποζημίωσης ύψους 600.000 ευρώ στους συγγενείς της αδικοχαμένης γιατρού.


Ήταν 14 Ιανουαρίου του 2001, όταν το ελικόπτερο (SX–XOT) του ΕΚΑΒ έπεσε στη θαλάσσια περιοχή επτά ναυτικά μίλια νότια του Σουνίου, την ώρα που επέστρεφε από την Πάτμο στην Αθήνα κατά την αεροδιακομιδή ασθενούς, παρασύροντας στον υγρό τάφο την νεαρή γιατρό και τέσσερα ακόμη πρόσωπα, τον κυβερνήτη, τον συγκυβερνήτη, τον νοσηλευτή και τον ασθενή που μετέφεραν.

Το ελικόπτερο λόγω της κακοκαιρίας που επικρατούσε το βράδυ εκείνο, εξαφανίστηκε από τις οθόνες των τριών ραντάρ του συστήματος PALLAS και προσέκρουσε με σφοδρότητα στην επιφάνεια της θάλασσας, με αποτέλεσμα οι ζώνες των επιβαινόντων να σπάσουν και να επέλθει ο ακαριαίος θάνατός τους. Η διερεύνηση του ατυχήματος για τις συνθήκες πτώσης του ελικοπτέρου SX–XOT έγινε από την Επιτροπή Διερεύνησης Ατυχημάτων και Ασφαλείας Πτήσεων.
Από την απόφαση του Εφετείου – την οποία επικύρωσε το ΣτΕ – προκύπτει πως ο αρμόδιος ο ελεγκτής της Μυκόνου εφοδίασε τον κυβερνήτη του ελικοπτέρου με ανεπίκαιρο δελτίο καιρού, ενώ ο ελεγκτής των Αθηνών δεν ενημέρωσε «προσηκόντως το ελικόπτερο για τις ακραίες καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν πάνω και γύρω από το αεροδρόμιο του Ελληνικού και γενικώς δεν ασχολήθηκε με αυτό όσο επιβαλλόταν, παρά το γεγονός ότι επρόκειτο για πτήση που μετέφερε ασθενή».
Έτσι, κρίθηκε ότι υπάρχει ευθύνη του ελληνικού Δημοσίου για να αποζημιώσει τους συγγενείς των θυμάτων και το Εφετείο επιδίκασε ως αποζημίωση λόγω ψυχικής οδύνης από 200.000 ευρώ στους δυο γονείς της αδικοχαμένης γιατρού και από 100.000 ευρώ στον σύζυγό της και την αδελφή της.
Την απόφαση αυτή επικύρωσε το Β΄ Τμήμα του ΣτΕ με δυο αποφάσεις του (1183 και 1184/2013) κρίνοντας ότι η εφετειακή απόφαση είναι πλήρως και επαρκώς αιτιολογημένη.




ΣΟΦΙΑ ΜΠΕΦΟΝ 14-1-2001
Οι ήρωες των ελικοπτέρων του Ε.Κ.Α.Β.
Πηγή: haniotika-nea.gr

Γράφει: Αντώνης Πλυμάκης

«Κι αν κάποτε στον Μπάλο φθάσω, τότε για πάντα θα ξαποστάσω. Κι εκεί θ’ αφήσω από τη ζωή μου πυγολαμπίδα, θαλασσοπούλι και την ψυχή μου».
Αυτοί είναι οι τελευταίοι στίχοι από ποίημα του αλησμόνητου γιατρού, στρατηγού Υγειονομικού Σπύρου Καστανάκη που έχει στην πρώτη σελίδα του βιβλίου του “Αντηλιού πυγολαμπίδα” αφιερωμένου στην ηρωίδα – γιατρό του ΕΚΑΒ που χάθηκε στις 14-1-2001 κατά την πτώση του ελικοπτέρου που επέβαινε στην περιοχή του Σουνίου.
Στις σελίδες αυτού του θαυμάσιου βιβλίου (έκδοση 2012) ο γιατρός εξιστορεί πραγματικά ωραίες στιγμές από τη ζωή της Σοφίας, αλλά και άλλες ελέω ποιητικού λόγου.
Της Σοφίας που μερικές φορές είχε πραγματοποιήσει διακοπές στον Μπάλο της Γραμπούσας και είχε εκφράσει την απέραντη αγάπη της γι’ αυτό τον ευλογημένο τόπο και τη ζωηρή επιθυμία της κάποτε, όταν αποσυρθεί από την ενεργό δράση, να μείνει για πάντα εκεί στον Μπάλο. Πολλές φορές στη ζωή συμβαίνουν πράγματα που σε καμιά περίπτωση δεν είναι τυχαία και γι’ αυτό υπάρχουν πολλά παραδείγματα όπως με την Μπεφόν. Δύο μήνες μετά την πτώση του ελικοπτέρου και με πραγματική αυταπάρνηση μέσα στην καταιγίδα της νύχτας έγινε μεταφορά ασθενούς από νησί του Αιγαίου. 
Το άψυχο σώμα της εκβράσθηκε στη Γραμπούσα κοντά στον Μπάλο για να πραγματοποιηθεί ίσως η επιθυμία της να “μείνει” για πάντα σ’ αυτόν τον τόπο. Δύο μήνες ταξίδευε στο Αιγαίο για να φτάσει στον τόπο που αγάπησε. 
Ένα περιστατικό μόνο θα αναφέρω που δείχνει την προσωπικότητα της Σοφίας. Εργαζόταν στο μαιευτήριο “Αγιος Στυλιανός” για να πάρει ειδικότητα γυναικολογική. Μετά που αντίκρισε να πραγματοποιούνται στο χειρουργείο και κάτω από την εικόνα του Αγίου Στυλιανού προστάτη των νηπίων, εκτρώσεις – φόνοι νηπίων εγκατέλειψε τον χώρο και άλλαξε ειδικότητα. 
Στο λιμάνι της Κισάμου η προτομή της θυμίζει το γεγονός που αναφέρθηκα. Και τιμής ένεκεν αντιγράφω από το βιβλίο του γιατρού Καστανάκη τον πίνακα των μέχρι πριν λίγα χρόνια δυστυχημάτων ελικοπτέρων μεταφοράς ασθενών του ΕΚΑΒ και που ο γιατρός τα χαρακτηρίζει σαν προεξοφληθέντα από παραλείψεις, υπερβολές, ανευθυνότητες.



Ατύχημα 14/1/2001
Πλήρωμα ελικοπτέρου
Αντόνιο Βακάρι – κυβερνήτης
Παναγιώτης Καταβέλης – συγκυβερνήτης
Σοφία Μπεφόν – ιατρός
Γιώργος Λεβεντζώνης – νοσηλευτής
Αγαπητός Βαρκάδος – ασθενής


Για το  ΕΚΑΒNews : Αλέξης Κιτσόπουλος


Το μνημείο για του πεσόντες εν ώρα υπηρεσίας στην Κ.Υ. του ΕΚΑΒ

Πηγή ➤ΕΠΙΜ...http://police-voice.blogspot.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου