Διάφορες Αναρτήσεις

Translate Police-Voice

Police

Σάββατο 27 Αυγούστου 2016

Βόμβα! Τουρκική φρεγάτα ΚΑΤΑΔΙΩΞΕ κυπριακό σκάφος ανοιχτά του Ακάμα! «Φύγετε! Παραβιάζετε τουρκική περιοχή»! ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΦΥΓΑΜΕ ....



Police-Voice blog ➤
Η παρενόχληση ερευνητικού σκάφους για την υδρόβια ζωή έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά άλλων παλαιοτέρων, η οποία όμως είναι ενδεικτική των προθέσεων της Άγκυρας, καθώς έρχεται σε μια περίοδο έντονων διμερών αλλά και διεθνών ζυμώσεων για το Κυπριακό και τις εν εξελίξει συνομιλίες.
Φρεγάτα του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού παρενόχλησε την Πέμπτη ερευνητικό πλοίο στα ανοικτά του Ακάμα, της ακραίας δυτικής περιοχής της Κύπρου, αναφέρει η εφημερίδα «Φιλελεύθερος».
Πρόκειται για την τουρκική φρεγάτα «Κελί Μπολού», η οποία προσέγγισε το υπό κυπριακή σημαία πλοίο 12 ναυτικά μίλια ανοικτά του Ακάμα, ενώ διενεργούσε έρευνα για τα δελφίνια για λογαριασμό της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Από τη φρεγάτα, μέσω ασυρμάτου, επικοινώνησαν με το ερευνητικό και ζήτησαν από τον καπετάνιο να εγκαταλείψει την περιοχή επειδή, όπως ισχυρίσθηκαν, είναι τουρκική θάλασσα, την οποία το ερευνητικό σκάφος παραβίαζε.
Το σκάφος αναγκάσθηκε να αποχωρήσει μετά τις τουρκικές προειδοποιήσεις που εξέπεμψαν οι Τούρκοι από τη φρεγάτα, προκειμένου να αποφευχθεί περαιτέρω κλιμάκωση της έντασης…
Άλλη μία υποχώρηση!
Η Τουρκία ισχυρίζεται σε διεθνείς οργανισμούς ότι έχει «νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντα» στην Ανατολική Μεσόγειο, κυρίως στα δυτικά του γεωγραφικού μήκους 32°16’18″E.
Η συντεταγμένη αυτή εφάπτεται της ακτής του δυτικού άκρου της Κύπρου, στην περιοχή του Ακάμα και δεν αναγνωρίζει καν χωρικά ύδατα στην Κυπριακή Δημοκρατία.
Σύμφωνα πάντα με την εφημερίδα, οι Κυπριακές αρχές κρίνουν το περιστατικό σοβαρό, γιατί η Τουρκία επιβεβαιώνει ότι επιμένει να αμφισβητεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας και γιατί η πρόκληση γίνεται ενώ κορυφώνεται η νέα φάση των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό και οι προκλήσεις στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου επανέρχονται μετά και τον τρίτο γύρο αδειοδότησης για φυσικό αέριο.
Ωστόσο, πέρα από το τυπικό κομμάτι και την προκλητική στάση των Τούρκων, το προχθεσινό περιστατικό αξιολογείται ως ιδιαίτερα σοβαρό για μια σειρά από λόγους.
Πρώτον, σε μια περίοδο έντονης κινητικότητας στο Κυπριακό, όπου η Άγκυρα την ίδια ημέρα διαβεβαίωνε τον Αντιπρόεδρο των ΗΠΑ ότι παραμένει προσηλωμένη σε μια επίλυση του διεθνούς προβλήματος, προέβαινε σε αυτή την πειρατική ενέργειά της, τορπιλίζοντας τρόπον τινά και τις εν εξελίξει συνομιλίες.
Δεύτερον, το περιστατικό έρχεται σε μια περίοδο που μόλις έκλεισε ο τρίτος γύρος αδειοδότησης στην Κυπριακή ΑΟΖ, ενώ αναμένεται και ο Αιγύπτιος υπουργός ενέργειας την ερχόμενη εβδομάδα, προκειμένου να κλείσει διμερής συμφωνία.
Τρίτον και τελευταίο, αποδεικνύεται περίτρανα ότι η Άγκυρα δεν έχει μετακινηθεί το παραμικρό από τις προκλητικές θέσεις της, καθιστώντας την ουσιαστικά αναξιόπιστο συνομιλητή.
Πηγή ➤

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου