Διάφορες Αναρτήσεις

Translate Police-Voice

Police

Δευτέρα 2 Ιουλίου 2018

Μας «χρυσώνουν» το χάπι! Έκτακτη βοήθεια από την ΕΕ για τους πρόσφυγες στα νησιά!

Μας «χρυσώνουν» το χάπι! Έκτακτη βοήθεια από την ΕΕ για τους πρόσφυγες στα νησιά!


Police-Voice blog ➤
Βοήθεια εκτάκτου ανάγκης, ύψους 20 εκατομμυρίων ευρώ, θα χορηγηθεί για τους πρόσφυγες στα ελληνικά νησιά και κυρίως στη Λέσβο, όπως ανακοίνωσε σήμερα η Eυρωπαϊκή Επιτροπή.
Σύμφωνα με την Επιτροπή, το ποσό των 20 εκατομμυρίων ευρώ θα χορηγηθεί στην Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR) και θα χρησιμοποιηθεί για τη διευκόλυνση της διαχείρισης των εγκαταστάσεων υποδοχής μεταναστών και προσφύγων στη Λέσβο, για τη στήριξη τοπικών κοινοτικών σχεδίων και για την παροχή περαιτέρω επείγουσας στέγασης στα νησιά. Το ποσό των 20 εκατ. ευρώ θα χρησιμοποιηθεί, επίσης, για την προστασία των παιδιών, την ανεπίσημη εκπαίδευση και την πρόληψη της σεξουαλικής βίας.
Σημειώνεται, ότι αυτή η έκτακτη χρηματοδότηση των 20 εκατ. ευρώ, είναι πρόσθετη της χρηματοδοτικής στήριξης, ύψους 1,6 δισ. ευρώ που χορηγείται από την Επιτροπή από το 2015 για την αντιμετώπιση των μεταναστευτικών προκλήσεων στην Ελλάδα.
Εξάλλου, η Επιτροπή ανακοίνωσε ότι θα χορηγηθεί στην Ισπανία πρόσθετη βοήθεια έκτακτης ανάγκης, ύψους 24,8 εκατ. ευρώ. Τα χρήματα αυτά θα χορηγηθούν στο Υπουργείο Απασχόλησης και Κοινωνικών Ασφαλίσεων της Ισπανίας και στον Ισπανικό Ερυθρό Σταυρό για ένα έργο που στοχεύει στην παροχή υγειονομικής περίθαλψης, τροφίμων και καταφυγίου σε μετανάστες που φθάνουν στη νότια ακτή της Ισπανίας, στη Θέουτα και στη Μελίλια.
Ο Επίτροπος αρμόδιος για θέματα μετανάστευσης, εσωτερικών υποθέσεων και ιθαγένειας, Δημήτρης Αβραμόπουλος δήλωσε: «Η Επιτροπή εξακολουθεί να ανταποκρίνεται στη δέσμευσή της να υποστηρίξει τα κράτη μέλη που βρίσκονται υπό την πίεση. Το τελευταίο έτος αυξήθηκαν οι αφίξεις μεταναστών στην Ισπανία και πρέπει να ενισχύσουμε την υποστήριξή και να βοηθήσουμε να επιστρέψουν πίσω όσοι δεν έχουν δικαίωμα διαμονής.
Εξάλλου, παρόλο που η δήλωση ΕΕ-Τουρκίας έχει συμβάλει σημαντικά στη μείωση του αριθμού των αφίξεων στην Ελλάδα, η χώρα εξακολουθεί να αντιμετωπίζει σημαντική μεταναστευτική πίεση, ιδίως στα νησιά».
Πάνω από 1 δισ. ευρώ έχει χορηγηθεί ως βοήθεια έκτακτης ανάγκης, στο πλαίσιο του τρέχοντος δημοσιονομικού πλαισίου (2014-2020), για να βοηθηθούν τα κράτη μέλη να διαχειριστούν τη μετανάστευση.
Η ασφυξία που επικρατεί κυρίως στα νησιά του βορειανατολικού Αιγαίου επεκτείνεται και στην ενδοχώρα τις τελευταίες εβδομάδες. Από τις αρχές του καλοκαιριού, τόσο στην βόρεια Ελλάδα όσο και τη Στερεά Ελλάδα σε ανενεργά κέντρα φιλοξενίας ή έστω με μικρό αριθμό φιλοξενούμενων μεταναστών άρχισαν ξανά να στήνονται σκηνές και κοντέινερ.
Στο κόκκινο βρίσκεται για ακόμα μία φορά η Λέσβος, με τις ροές στο νησί να είναι καθημερινές χωρίς να υπάρχει ως τώρα κάποιο μέτρο αποσυμφόρησης. Αν και το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής πραγματοποιεί συσκέψης επί συσκέψεων για το ζήτημα αυτό, καθέ εβδομάδα δίνει δεσμεύσεις για απομάκρυνση 2,000 με 3,000 ατόμων,οι οποίες όμως μένουν στα χαρτιά.
Αυτή τη στιγμή στα πέντε νησιά που σηκώνουν τα μεγαλύτερα βάρη της προσφυγικής διαχείρισης διαμένουν 17,293 πρόσφυγες και μεταναστες, οι οποίοι στη συντριπτική τους πλειοψηφία έχουν καταθέσει αίτηση ασύλου. Ο τρομακτικά αργός ρυθμός εξέτασης των αιτημάτων λόγω έλλειψης προσωπικού είναι η βασική αιτία παρανομής χιλιάδων προσφύγων μέσα σε άθλιες συνθήκες διαμπνής στη Λέσβο, Χίο, Σάμο, Λέρο και Κω. Σύμφωνα με πληροφορίες από τις περίσσότερες από 15,000 αιτήσεις ασύλου που αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε εκκρεμότητα, κάθε εβδομάδα μπορούν να εξεταστούν λιγότερες από 25! Αν και οι αφίξεις κρίνονται “διαχειρίσιμες” από στελέχη του Λιμενικού Σώματος καθώς κάθε μέρα φτάνουν στα νησιά 80 με 120 άτομα, ωστόσο αυτός ο αριθμός δημιουργεί τεράστια επιβάρυνση στα ήδη εξαντλημένα όρια των κέντρων ταυτοποίησης, αν αναλογιστεί κανείς ότι σε ένα μηνά ισοδυναμεί με 2500-3000 νέες αφίξεις.
Στην υπόλοιπη ενδοχώρα, διαμένουν περισσότεροι από 40.000 πρόσφυγες. Και αν το 2017 ήταν η χρονιά, που αρκετοί πρόχειροι καταυλισμοί έκλειναν, εδώ και μερικές εβδομάδες παρατηρείται αύξηση στις διαμονές. Σκηνές και κοντέινερ αρχίζουν πάλι να στήνονται, καθώς από τα 21 κέντρα φιλοξενίας που υπήρχαν στην ενδοχώρα μέσα στον Ιούνη αυξήθηκαν σε 25, ενώ θεωρείται δεδομένο ότι θα δημιουργηθούν και άλλα.
Στα σχέδια του Υπουργείου για να αντιμετωπιστούν οι αφίξεις από τα νησιά, είναι αρχικά η αύξηση της δυναμικότητας των υπάρχουσων δομών. Σκηνές έχουν τοποθετηθεί εκ νέου στο κέντρο της Μαλακάσας με στόχο να αποκτήσει ξανά τη δυναμικότητα των 300 θέσεων, ενώ και στη Βόλβη αναμένεται τις επόμενες μέρες να ανοίξει ξανά το camp. “Ηδη 75 μεγαλές σκηνές, δυναμικότητας 400 ατόμων έχουν στηθεί.
Αυτή τη στιγμή και τα υπόλοιπα camp τα οποία υπήρχε στόχος να κλείσουν το επόμενο διάστημα, αυξάνουν την δυναμικότητα τους δραματικά. Στην Ελευσίνα έχουν από τον Απρίλη μεταφερθεί 250 μετανάστες, ενώ τα Οινόφυτα αντί να κλέισουν, τελικά παραμένουν μέσα σε σκηνές 350 άτομα.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα της αύξησης στην Αττική των κέντρων διαμονής είναι ο Σκαραμαγκάς, ο οποίος αρχικά είχε χωρητικότητα 3500 άτομα με την κυβερνητική υπόσχεση να είναι το γρήγορο κλείσιμο του. Αν και μέχρι τον Σεπτέμβριο σταδιακά μειώνονταν οι διαμένοντες, πέφτοντας κάτω από τους χίλιους, πλέον μένουν 2,000 άτομα, ενώ καθημερινά αυξάνονται οι αφίξεις και εκεί.
Πηγή ➤

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου