Διάφορες Αναρτήσεις

Translate Police-Voice

Police

Δευτέρα 13 Αυγούστου 2018

Ωρα 19.52 Ερντογάν: Υπό πολιορκία η Τουρκία . Οι ΗΠΑ προσπαθούν να μας μαχαιρώσουν Νέα αμερικανική απειλή στην τουρκική οικονομία με αναθεώρηση των duty-free

Ερντογάν: Υπό πολιορκία η Τουρκία . Οι ΗΠΑ προσπαθούν να μας μαχαιρώσουν


Police-Voice blog ➤

Ερντογάν: Υπό πολιορκία η Τουρκία . Οι ΗΠΑ προσπαθούν να μας μαχαιρώσουν

Η Τουρκία έχει «σταθερή και ισχυρή» οικονομική δυναμική παρά την «οικονομική πολιορκία» που αντιμετωπίζει η χώρα, επέμεινε.

Ως μια χώρα σε κατάσταση πολιορκίας περιέγραψε τη Δευτέρα την Τουρκία ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. «Η Τουρκία είναι υπό πολιορκία, και όχι μόνο στην οικονομία, αλλά και σε άλλους τομείς» δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Τουρκίας, απευθυνόμενος σε τούρκους πρέσβεις στην Άγκυρα. 

«Οι εμπορικές ενέργειες των ΗΠΑ αντιβαίνουν τις αρχές του ΠΟΕ... Οι ΗΠΑ προσπαθούν να μαχαιρώσουν την Τουρκία πισώπλατα» ισχυρίστηκε. 

Η Τουρκία έχει «σταθερή και ισχυρή» οικονομική δυναμική παρά την «οικονομική πολιορκία» που αντιμετωπίζει η χώρα, επέμεινε πάρα ταύτα. 

Ο Ερντογάν εμφανίστηκε πάντως πεπεισμένος ότι η τουρκική λίρα θα επανέλθει «σε λογικά επίπεδα στο πλαίσιο της οικονομικής πραγματικότητας των θεμελιωδών μεγεθών της». «Η οικονομική δυναμική της Τουρκίας είναι σταθερή, ισχυρή και άθικτη και θα συνεχίσει να είναι άθικτη» διεμήνυσε στους τούρκους πρέσβεις σε σύνοδο που διεξήχθη στο προεδρικό ανάκτορο. 

«Με απειλές στην Τουρκία, οι ΗΠΑ δεν θα εξασφαλίσουν κανένα αποτέλεσμα» ανέφερε από την πλευρά του ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στην ίδια εκδήλωση. 

Σημειώνεται ότι οι τουρκικές αρχές ξεκίνησαν δικαστική έρευνα για όσους επιβουλεύονται την τουρκική οικονομία, στη βάση των κατευθύνσεων των τουρκικής κυβέρνησης, και του ίδιου του τούρκου προέδρου. 

Νέα αμερικανική απειλή στην τουρκική οικονομία με αναθεώρηση των duty-free

Η κυβέρνηση Τραμπ ανακοίνωσε πως επανεξετάζει την καταλληλότητα της Τουρκίας στο Γενικευμένο Σύστημα Προτιμήσεων, που εξασφαλίζει προνομιακή εμπορική μεταχείριση σε αναπτυσσόμενους εταίρους.

Σε αναθεώρηση της συμμετοχής της Τουρκίας στο πρόγραμμα προνομιακής εμπορικής μεταχείρισης προχώρησαν οι Ηνωμένες Πολιτείες, σε μια κίνηση που μπορεί να κλιμακώσει την ήδη μεγάλη πίεση που υφίσταται η τουρκική οικονομία.

Το εν λόγω πρόγραμμα, γνωστό ως Γενικευμένο Σύστημα Προτιμήσεων, επιτρέπει σε αναπτυσσόμενες χώρες να εξάγουν στην αμερικανική αγορά συγκεκριμένες κατηγορίες προϊόντων δίχως να πληρώνουν δασμούς, με στόχο να τονωθεί η ανάπτυξή τους.

Η κυβέρνηση Τραμπ ανακοίνωσε την προηγούμενη εβδομάδα πως επανεξετάζει την καταλληλότητα της Τουρκίας, καθώς έχει επιφυλάξεις για το κατά πόσον η Άγκυρα επιτρέπει την εύκολη πρόσβαση αμερικανικών αγαθών στην τουρκική αγορά – που είναι προϋπόθεση για την συνέχιση του ευνοϊκού καθεστώτος.

«Ελπίζουμε πως η Τουρκία θα συνεργαστεί μαζί μας ώστε να διευθετήσουμε τις έγνοιες που μας έχουν οδηγήσει σε αυτή την αναθεώρηση», δήλωσε ο βοηθός Εμπορικός Αντιπρόσωπος των ΗΠΑ, Τζέφρι Γκέρις.

Το 2017 ο όγκος των τουρκικών εξαγωγών που δεν επιβαρύνθηκε με δασμούς ανήλθε σε 1,66 δισεκατομμύρια δολάρια, ήτοι το 17,7% του συνόλου των αμερικανικών εισαγωγών από την γειτονική χώρα. Τα κυριότερα αγαθά που υπάγονται στο πρόγραμμα είναι αυτοκίνητα και ανταλλακτικά, κοσμήματα, πολύτιμα μέταλλα και πολύτιμοι λίθοι.

Η Τουρκία δεν είναι η μοναδική χώρα που ελέγχεται με κίνδυνο αποβολής από το Γενικευμένο Σύστημα Προτιμήσεων, καθότι η κυβέρνηση Τραμπ επιδιώκει επιθετική εμπορική πολιτική και προσπαθεί να περιορίσει την προνομιακή μεταχείριση που απολαμβάνουν αναπτυσσόμενες οικονομίες.

Ωστόσο, έως σήμερα το Γραφείο του Εμπορικού Αντιπροσώπου έχει εστιάσει την προσοχή του σε χώρες της ανατολικής Ασίας. Σε όλες τις περιπτώσεις η αιτιολογία είναι ότι οι εν λόγω αγορές δεν είναι αρκετά ανοιχτές σε αμερικανικά αγαθά και επιχειρήσεις.

Η σχέση ανάμεσα σε Τουρκία και Ηνωμένες Πολιτείες έχει επιδεινωθεί απότομα τις τελευταίες εβδομάδες, με αιχμή την παρατεταμένη κράτηση του αμερικανού πάστορα Άντριου Μπράνσον από τις τουρκικές Αρχές.

Πριν λίγες ημέρες ο πρόεδρος Τραμπ προανήγγειλε τον διπλασιασμό των αμερικανικών δασμών στον τουρκικό χάλυβα και στο αλουμίνιο, συμβάλλοντας στην κατάρρευση της τουρκικής λίρας στην ισοτιμία με το δολάριο.

Η Ουάσιγκτον έχει επίσης επιβάλει οικονομικές κυρώσεις σε δύο τούρκους υπουργούς για τον ρόλο τους στην υπόθεση Μπράνσον, προκαλώντας έντονους φόβους στις αγορές πως η αντιπαράθεση μεταξύ των δύο NATOϊκών συμμάχων θα έχει οικονομικές συνέπειες για την Άγκυρα

Γιατί πέφτει η τουρκική λίρα: Ο ρόλος του Ερντογάν και οι δομικές αδυναμίες

Η αδυναμία της τουρκικής λίρας είναι συνέπεια δομικών προβλημάτων αλλά και προβληματικών χειρισμών από την πλευρά του προέδρου Ερντογάν.


Η τουρκική λίρα βρίσκεται σε περιδίνηση, καταρρέοντας έναντι του δολαρίου.

Στις ασιατικές αγορές το πρωί της Δευτέρας το τουρκικό νόμισμα κατρακύλησε σε νέο ιστορικό χαμηλό, το τέταρτο σε διάστημα μίας εβδομάδας, με ένα δολάριο να αναλογεί σε 7,23 λίρες. Πριν από πέντε χρόνια η ισοτιμία ήταν ένα προς δύο.

Η τουρκική κυβέρνηση και η Κεντρική Τράπεζα έχουν προσπαθήσει να καθησυχάσουν τις αγορές, χωρίς ιδιαίτερη επιτυχία, ενώ ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν επιμένει σε καταγγελίες ότι η Τουρκία είναι στόχος «οικονομικού πολέμου» με όργανο τις αγορές συναλλάγματος.

Ιδού μια γρήγορη ματιά σε κυριότερα ερωτήματα πίσω από την απότομη αποδυνάμωση του τουρκικού νομίσματος.

Γιατί η λίρα είναι τόσο αδύναμη;


Η τουρκική οικονομία αναπτύσσεται με ταχείς ρυθμούς τα τελευταία χρόνια, εν πολλοίς χάρη στην τεράστια εισροή επενδύσεων από το εξωτερικό. Παράλληλα, η τουρκική οικονομία εισάγει περισσότερα από όσα εξάγει ώστε να στηρίξει την δραστηριότητα της.

Ο συνδυασμός αυτών των παραγόντων παραδοσιακά αποδυναμώνει το εθνικό νόμισμα, με το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών να ανέρχεται σε 31,25 δισεκατομμύρια δολάρια το πρώτο εξάμηνο του έτους, σχεδόν 10 δισεκ. χειρότερα από το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι. 

Η ροή χρήματος προς την Τουρκία οφειλόταν εν μέρει στην ποσοτική χαλάρωση που ακολουθούσαν οι Ηνωμένες Πολιτείες και η ευρωζώνη, που εξώθησε επενδυτές να αναζητήσουν μεγαλύτερα περιθώρια κέρδους σε αναπτυσσόμενες οικονομίες.

Ωστόσο, καθώς η αμερικανική Fed και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα «σφίγγουν» την νομισματική πολιτική τους, τα ποσά που χρειάζεται η Άγκυρα ώστε να εξυπηρετήσει τις ανάγκες της θα γίνουν πιο δυσεύρετα. Οι επενδυτές θα προτιμούν ασφαλέστερα και πλέον κερδοφόρα περιουσιακά στοιχεία στην Δύση.

Υπό την σκιά όλων αυτών των παραγόντων η αποδυνάμωση της λίρας έχει αρχίσει από τις αρχές του έτους. Βλέποντας την λίρα να πέφτει, πολλοί ξένοι επενδυτές αποφάσισαν να αποσύρουν τα χρήματά τους από τουρκικές μετοχές ή ομόλογα καθώς η αξία τους σε δολάρια συρρικνωνόταν. Αυτό δημιουργεί έναν αυτοτροφοδοτούμενο φαύλο κύκλο αποδυνάμωσης και πώλησης του τουρκικού νομίσματος.

Και η κόντρα με τις Ηνωμένες Πολιτείες;

Η αντιπαράθεση της Άγκυρας με την Ουάσιγκτον, τον σημαντικότερο σύμμαχό της τα τελευταία 60 χρόνια, φαντάζει να είναι η «σκανδάλη» που οδήγησε στην απότομη «βουτιά» της λίρας τις τελευταίες δύο εβδομάδες.

Την στις αρχές Αυγούστου οι ΗΠΑ επέβαλαν κυρώσεις σε δύο υπουργούς της τουρκικής κυβέρνησης με αφορμή την 22μηνη κράτηση του αμερικανού πάστορα Άντριου Μπράνσον, προκαλώντας έντονες ανησυχίες στις αγορές για την προοπτική της διμερούς σχέσης.

Την περασμένη Παρασκευή ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έδωσε νέα διάσταση στην κόντρα, προαναγγέλλοντας αιφνιδιαστικά τον διπλασιασμό των αμερικανικών δασμών στις τουρκικές εξαγωγές χάλυβα και αλουμινίου, σε 50% και 20% αντίστοιχα.

Το Γραφείο του Εμπορικού Αντιπροσώπου των ΗΠΑ από την πλευρά του ανακοίνωσε ότι επανεξετάζει την συμμετοχή της Τουρκίας στο πρόγραμμα που επιτρέπει την εισαγωγή ορισμένων αγαθών δίχως καταβολή δασμών.

Ποιες είναι οι άμεσες συνέπειες για την Τουρκία;

Οι πρώτοι που «πονάνε» λόγω της αποδυνάμωσης της λίρας είναι οι ιδιωτικές επιχειρήσεις που έχουν δανειστεί σε ξένο νόμισμα, καθώς πλέον πρέπει να αφιερώνουν όλο και μεγαλύτερο μέρος των εσόδων τους σε λίρες προκειμένου να εξυπηρετήσουν τα χρέη τους.

Τα νεότερα στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας καταδεικνύουν πως οι οφειλές ιδιωτικών εταιρειών σε συνάλλαγμα υπερβαίνον τα αντίστοιχα περιουσιακά τους στοιχεία κατά περισσότερα από 200 δισεκατομμύρια δολάρια.

Για πολλές εταιρείες η πίεση είναι άμεση, καθώς εντός των επόμενων μηνών ο ιδιωτικός τομέας θα πρέπει να ξεπληρώσει ή να αναχρηματοδοτήσει χρέη που αγγίζουν τα 66,4 δισεκατομμύρια δολάρια. Για τις τουρκικές τράπεζες το αντίστοιχο ποσό είναι 76 δισεκ. δολάρια.

Πηγή: http://www.skai.gr/

Πηγή ➤

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου