Παράλληλα, ο Ερντογάν προχώρησε σε νέες δηλώσεις με επιθετική ρητορική κατά των ΗΠΑ, λέγοντας πως ενοχλήθηκαν από την επιλογή ενός πάστορα αντί της συμμαχίας με την Τουρκία.
Οι ΗΠΑ γύρισαν την πλάτη στον σύμμαχό τους στο ΝΑΤΟ, την Τουρκία, για έναν χριστιανό Αμερικανό πάστορα και αυτού του είδους η μεταχείριση έχει ενοχλήσει και έχει αναστατώσει την Άγκυρα, δήλωσε σήμερα ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
«Αν οι ΗΠΑ μας γυρίζουν την πλάτη τους…επιλέγοντας αντί ημών έναν πάστορα, συγγνώμη…συνεχίζουμε τον δρόμο μας με αποφασιστικά βήματα”, είπε ο Ερντογάν ενώπιον ενός πλήθους υποστηρικτών του στην παραθαλάσσια πόλη Ριζούντα της Μαύρης Θάλασσας.
«Η αντιμετώπιση από την Αμερική του στρατηγικού της εταίρου μας ενόχλησε, μας αναστάσωσε”.
Οι σχέσεις των δύο χωρών περνούν σοβαρή κρίση με αφορμή μια σειρά από θέματα–από τα αντικρουόμενα συμφέροντα στη Συρία, μέχρι τη φιλοδοξία της Άγκυρας για την αγορά ρωσικών αμυντικών συστημάτων, αλλά κυρίως την υπόθεση του Αμερικανού πάστορα Άντριου Μπράνσον, ο οποίος δικάζεται στην Τουρκία με κατηγορίες για τρομοκρατία.
Αυτά είναι τα βασικότερα θέματα διαφωνίας τους, με τον πάστορα Μπράνσον να αποτελεί την κορυφή του παγόβουνου:
Φετουλάχ Γκιουλέν
Η παραμονή στις ΗΠΑ από το 1999 του Τούρκου ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν είναι πιθανόν η βασικότερη αιτία της οργής της Άγκυρας.
Η Τουρκία κατηγορεί τον πρώην σύμμαχο του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι ενορχήστρωσε το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου του 2016 και έκτοτε έχει εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό εναντίον των υποστηρικτών του.
Η Άγκυρα ζήτησε, εξάλλου, επανειλημμένα την έκδοση του Γκιουλέν, ο οποίος από την πλευρά του διαψεύδει κάθε εμπλοκή στην απόπειρα πραξικοπήματος.
Ωστόσο, προς το παρόν τα αιτήματά της τουρκικής κυβέρνησης πέφτουν στο κενό.
«Το ερώτημα που τίθεται είναι «άραγε, υπάρχουν επαρκώς σαφείς αποδείξεις της προσωπικής ανάμειξης του Φετουλάχ Γκιουλέν;» επισήμανε, στα τέλη Ιουλίου, ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος από τις ΗΠΑ.
Οι Αμερικανοί πολίτες που κρατούνται στην Τουρκία
Η κράτηση εδώ κι ενάμιση χρόνο, την οποία ακολούθησε ο κατ΄ οίκον περιορισμός την περασμένη εβδομάδα, του Αμερικανού πάστορα Άντριου Μπράνσον ήταν η υπόθεση που οδήγησε στην τωρινή κρίση μεταξύ Άγκυρας- Ουάσινγκτον.
Ο Μπράνσον, ο οποίος ήταν επικεφαλής μιας προτεσταντικής εκκλησίας στη Σμύρνη, κατηγορείται για κατασκοπεία και ότι ενήργησε για λογαριασμό του δικτύου του Φετουλάχ Γκιουλέν, όπως και του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK), οργανώσεων που οι τουρκικές αρχές θεωρούν τρομοκρατικές.
Αξιώνοντας την άμεση απελευθέρωσή του, η Ουάσινγκτον απείλησε την Τουρκία με κυρώσεις, προτού προχωρήσει τελικά στην υλοποίηση των απειλών της από την 1η Αυγούστου.
Εκτός του Μπράνσον, δύο υπάλληλοι αμερικανικών αποστολών στην Τουρκία παραμένουν υπό κράτηση και άλλος ένας έχει τεθεί σε κατ΄ οίκον περιορισμό.
Η δίκη Halkbank
Τον Μάιο ο Μεχμέτ Χακάν Ατίλα, ο πρώην αναπληρωτής γενικός διευθυντής της τουρκικής κρατικής τράπεζας Halkbank, καταδικάστηκε από την αμερικανική δικαιοσύνη σε φυλάκιση 32 ετών για τραπεζική απάτη και συνωμοσία, σε μια υπόθεση που αφορά πολλά δισεκατομμύρια δολάρια.
Ο ίδιος άσκησε έφεση και η Άγκυρα διαμαρτυρήθηκε σφόδρα μετά την καταδίκη του.
Επιπλέον, ένα κολοσσιαίο πρόστιμο ενδέχεται να επιβληθεί στη Halkbank, μια προοπτική που προκαλεί ανησυχίες στην τουρκική ηγεσία.
Στην καρδιά αυτής της υπόθεσης, που θα μπορούσε να λάβει εκρηκτικές διαστάσεις, βρίσκεται ο Τουρκο-ιρανός επιχειρηματίας Ρεζά Ζαράμπ. Κατά τη διάρκεια της δίκης, ενέπλεξε τον ίδιο τον πρόεδρο Ερντογάν αλλά και υπουργούς της τουρκικής κυβέρνησης.
Η Άγκυρα χαρακτήρισε τη δίκη «συνωμοσία» που εξύφανε ο Φετουλάχ Γκιουλέν.
Οι Κούρδοι πολιτοφύλακες στη Συρία
Η Τουρκία συνεχίζει να κατηγορεί τις ΗΠΑ για τη στήριξη που παρέχουν στη Συρία, στις Μονάδες Προστασίας του Κουρδικού Λαού (YPG) στο πλαίσιο της μάχης εναντίον της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.
Η Άγκυρα θεωρεί ότι αυτή η πολιτοφυλακή συνδέεται με το PKK. Έπειτα από μια πρώτη επιχείρηση το 2016, που στοχοθέτησε τους Κούρδους μαχητές και τους τζιχαντιστές, η Τουρκία εξαπέλυσε φέτος μια επιχείρηση για να εκδιώξει τις YPG από τον θύλακα της Αφρίν.
Κατόπιν, η Άγκυρα απείλησε να επεκτείνει τις επιχειρήσεις της προς τη Μανμπίτζ όπου παραμένουν αναπτυγμένοι Αμερικανοί στρατιώτες. Ωστόσο, Τουρκία και ΗΠΑ τελικά συμφώνησαν σε έναν «οδικό χάρτη» που προβλέπει την αποχώρηση των YPG από τη Μανμπίτζ και την έναρξη κοινών περιπολιών.
Στις αρχές της εβδομάδας, η Τουρκία διαβεβαίωνε ότι αυτή η συμφωνία δεν θα επηρεαστεί από τη διένεξη με τις ΗΠΑ.
«Δεν βλέπω πώς (αυτός ο οδικός χάρτης) θα μπορούσε να λειτουργήσει με τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν σε βάρος της Τουρκίας», εκτιμά η Ασλί Αϊντιντασμπάς, ερευνήτρια στο European Council on Foreign Relations.
Η προσέγγιση Άγκυρας- Μόσχας
Η Άγκυρα και η Μόσχα συνεργάζονται στενά στο θέμα της Συρίας, όμως το βασικό θέμα που προκαλεί την ανησυχία της Ουάσινγκτον είναι η συμφωνία που συνάφθηκε αναφορικά με την αγορά από την Τουρκία ρωσικών αντιαεροπορικών συστημάτων S-400, ασύμβατα με τα αμυντικά συστήματα του ΝΑΤΟ.
Το αμερικανικό Κογκρέσο υπερψήφισε στις αρχές Αυγούστου έναν προϋπολογισμό που απαγορεύει στο Πεντάγωνο να παραδώσει στην Τουρκία μαχητικά F-35, όσο η Άγκυρα δεν δεσμεύεται να τερματίσει τις διαπραγματεύσεις της για την αγορά των S-400.
Η βάση του Ιντσιρλίκ
Από την αρχή της κρίσης με τις ΗΠΑ, στις αρχές Αυγούστου, διατυπώθηκε η άποψη από ΜΜΕ, προσκείμενα στην Άγκυρα, ότι πρέπει να «κλείσει» η αεροπορική βάση του Ιντσιρλίκ, η οποία βρίσκεται στη νότια Τουρκία και την χρησιμοποιούν οι ΗΠΑ για να εξαπολύσουν πλήγματα εναντίον των τζιχαντιστών στη Συρία.
Ανατολική Μεσόγειος – Ενεργειακά
Ο αγωγός EastMed που συνδέει Ισραήλ-Ιταλία και εμπλέκει την Ελλάδα και την Κύπρο, αποτελεί ένα από τα ζητήματα που ο Ερντογάν θέτει στις διαπραγματεύσεις, αιτούμενος να περάσει από την Τουρκία, καθώς θέλει να αποφύγει περαιτέρω ισχυροποίηση της Κύπρου και εδραίωση των σχέσεων Λευκωσίας-Τελ Αβίβ-Ουάσιγκτον. Παράλληλα αντιδρά σθεναρά και στον αγωγό Αιγύπτου-Ελλάδας, ο οποίος τελεί επίσης υπό την αιγίδα των ΗΠΑ και έχει στόχο να τροφοδοτήσει τα Βαλκάνια, σε συνδυασμό με τον σταθμό LNG στην Αλεξανδρούπολη.
Η τουρκική επιρροή στη Μέση Ανατολή, αντίστοιχα, βάλλεται αισθητά από συγκεκριμένες στρατηγικές κινήσεις των ΗΠΑ. Ειδικότερα, η ανάδειξη της Σαουδικής Αραβίας σε περιφερειακό ρυθμιστή και η ενεργοποίηση της Αιγύπτου ως διαμεσολαβητή στη Μέση Ανατολή, αποτελούν κινήσεις-κλειδιά που εμποδίζουν την ισχυροποίηση της Τουρκίας στον ενεργειακό τομέα. Το γεγονός αυτό έλαβε χώρα όταν η Τουρκία βρέθηκε σε κρίση με το Ισραήλ, τα συμφέροντα και η ασφάλεια του οποίου αποτελούν αντικειμενικό στόχο των αμερικανικών πρωτοβουλιών.
Το συμπέρασμα είναι πως, λαμβάνοντας υπόψιν τα παραπάνω, οι σχέσεις Άγκυρας-Ουάσινγκτον βρίσκονται στο ναδίρ της έντασης και κινήσεις αποκλιμάκωσης δεν πρόκειται να γίνουν από καμία πλευρά στο άμεσο μέλλον. Η ξεκάθαρη επιλογή της Ρωσίας ως στρατηγικό εταίρο της Τουρκίας είναι το τελειωτικό χτύπημα στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις και σε συνδυασμό με τα παραπάνω προβλήματα που ταλανίζουν τις δύο χώρες, η βελτίωση των σχέσεών τους δεν είναι κάτι ορατό στον γεωπολιτικό ορίζοντα

Ερντογάν: Ό,τι δεν πέτυχαν με το πραξικόπημα το επιχειρούν μέσω της λίρας

Ο πρόεδρος της Τουρκίας προειδοποίησε εκ νέου τις ΗΠΑ ότι θα επιδιώξει άλλες συμμαχίες


Στην ρητορική υψηλών τόνων επιμένει ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην αντιπαράθεση με τις Ηνωμένες Πολιτείες, καταγγέλλοντας εκ νέου ότι η Άγκυρα έχει γίνει στόχος «οικονομικού πολέμου» και προειδοποιώντας την Ουάσιγκτον ότι η Τουρκία μπορεί να επαναπροσανατολιστεί στρατηγικά.

«Προσπαθούν να πετύχουν με τα λεφτά αυτό που δεν κατόρθωσαν με προκλήσεις και πραξικοπήματα», είπε ο κ. Ερντογάν στην Τραπεζούντα, όπως μεταδίδουν τουρκικά μέσα ενημέρωσης, ουσιαστικά παρουσιάζοντας την κατάρρευση της τουρκικής λίρας ως συνέχεια προσπαθειών ανατροπής του.

Με την λίρα να έχει υποχωρήσει βαθιά έναντι του δολαρίου από τις αρχές της εβδομάδας, ο κ. Ερντογάν υποστήριξε ότι οι πιέσεις στις ισοτιμίες είναι μια συνωμοσία σε βάρος του τουρκικού λαού, αν και εξέφρασε την πεποίθηση ότι η χώρα δεν θα υποκύψει.

Στρέφοντας τα βέλη του εμμέσως πλην σαφώς εναντίον του αμερικανού προέδρου Τραμπ, ο κ. Ερντογάν είπε πως η Άγκυρα θα προσανατολιστεί σε «νέες αγορές, νέες επιχειρηματικές συνεργασίες και νέες συμμαχίες» ως απάντηση σε αυτούς που «έχουν εξαπολύσει εμπορικό πόλεμο σε όλες τις χώρες του κόσμου».

Το νέο μήνυμα ήλθε στον απόηχο του άρθρου που υπέγραψε ο τούρκος πρόεδρος στους «New York Times», όπου άφησε να εννοηθεί πως η αμερικανο-τουρκική συμμαχία δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη.

Τόνισε δηκτικά πως η Άγκυρα μπορεί κάλλιστα να αποχαιρετίσει εταίρους που είναι διατεθειμένοι να θυσιάσουν την στρατηγική συνεργασία διάρκειας 50 ετών με την Τουρκία ώστε να ευνοήσουν τρομοκρατικές οργανώσεις.

Οι σχέσεις ανάμεσα στους δύο NATOϊκούς συμμάχους έχουν επιδεινωθεί απότομα τους τελευταίες μήνες, με αιχμή την κράτηση του αμερικανού πάστορα Άντριου Μπράνσον επί 22 μήνες με κατηγορίες για συμμετοχή στο αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016.

Ο κ. Ερντογάν είπε στους συγκεντρωμένους οπαδούς του πως οι ΗΠΑ είχαν θέσει διορία στην Τουρκία την περασμένη Τετάρτη για την απελευθέρωση του πάστορα, προσθέτοντας ότι η Ουάσιγκτον απείλησε με κυρώσεις.

Την προηγούμενη εβδομάδα η αμερικανική κυβέρνηση επέβαλε πράγματι οικονομικές κυρώσεις σε δύο τούρκους υπουργούς για την υπόθεση Μπράνσον. Την Παρασκευή, ενώ η λίρα κατρακυλούσε, ο κ. Τραμπ την «βύθισε» περαιτέρω προαναγγέλλοντας διπλασιασμό των αμερικανικών δασμών στις τουρκικές εξαγωγές χάλυβα και αλουμινίου.

Τόσο ο πάστορας όσο και η αμερικανική κυβέρνηση απορρίπτουν κατηγορηματικά τις κατηγορίες.

Πηγή: http://www.skai.gr