Διάφορες Αναρτήσεις

Translate Police-Voice

Police

Δευτέρα 15 Ιουλίου 2019

ΜΟΛΙΣ 79 ΕΠΕΣΤΡΕΨΑΝ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΤΟ 2019 Μεταναστευτικό «τσουνάμι» χτυπά και πάλι τα νησιά μας ΒΙΝΤΕΟ

http://www.police-voice.com/


Police-Voice blog ➤
Τον Ιούνιο του 2018, η Υπατη Αρμοστεία στο πληροφοριακό της δελτίο κατέγραφε ότι στην Ελλάδα διέμεναν συνολικά 59.700 πρόσφυγες και μετανάστες. Σήμερα, ο συνολικός αριθμός μεταναστών στη χώρα αγγίζει τις 80.000. Οι μετανάστες και πρόσφυγες στα πέντε νησιά-υποδοχείς του Αιγαίου είναι διπλάσιοι από τις πραγματικές θέσεις στα κέντρα φιλοξενίας – στη Σάμο μάλιστα είναι 4 φορές περισσότεροι.
Την ίδια στιγμή, το πρόγραμμα των επιστροφών στη γείτονα χώρα, στο πλαίσιο της συμφωνίας Ελλάδας-Τουρκίας-Ε.Ε., έχει μείνει στα χαρτιά, με τον αριθμό των μέχρι τώρα επιστροφών μεταναστών να είναι εντυπωσιακά μικρός. Το 2019 τα συναρμόδια υπουργεία έχουν προχωρήσει σε μόλις 79 επιστροφές. Είναι δε ενδεικτικό ότι ο αριθμός μειώνεται κάθε χρόνο: Το 2016 είχαν πραγματοποιηθεί 801 επιστροφές, το 2017 επιστράφηκαν 683 μετανάστες και το 2018 σχεδόν οι μισοί, 332, στη συντριπτική τους πλειονότητα Πακιστανοί υπήκοοι.
Τον φετινό Ιούνιο οι νέες αφίξεις μεταναστών και προσφύγων από τη θάλασσα εκτοξεύτηκαν και είναι η τρίτη φορά μέσα στο χρόνο που οι αφίξεις του μήνα ξεπερνούν τις τελευταίες δύο χρονιές. Τον Ιούνιο, 3.122 άτομα έφτασαν στη χώρα χρησιμοποιώντας τα θαλάσσια μονοπάτια από Τουρκία – όταν το περσινό Ιούνιο ήταν 2.439 και το 2017 είχαν φτάσει τις 2.012. Ιδιαίτερα αυξημένες ήταν οι ροές και την πρώτη εβδομάδα του Ιουλίου, καθώς μέσα σε 7 μέρες οι ελληνικές αρχές κατέγραψαν 981 άτομα, όταν την αντίστοιχη εβδομάδα πέρσι είχαν διασωθεί 571!
Σύμφωνα με την Υπατη Αρμοστεία, «περίπου 17.550 πρόσφυγες και μετανάστες διαμένουν στα νησιά του Αιγαίου. Η πλειονότητα του πληθυσμού προέρχεται από το Αφγανιστάν (43%), το Ιράκ (11%) και τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό (9%). Οι γυναίκες αντιπροσωπεύουν το 22% του πληθυσμού και τα παιδιά το 36%, από τα οποία σχεδόν 6 στα 10 είναι μικρότερα από 12 ετών. Περίπου το 14% των παιδιών είναι ασυνόδευτα ή χωρισμένα από τους γονείς, κυρίως από το Αφγανιστάν. Περίπου το 38% είναι άντρες μεταξύ 18 και 39 χρόνων».
Η διαχείριση του προσφυγικού είναι στις υψηλές προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης: Σήμερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει συνάντηση με τον Ευρωπαίο επίτροπο Μετανάστευσης Δημήτρη Αβραμόπουλο στο Μέγαρο Μαξίμου, ενώ αμέσως αργότερα θα ακολουθήσει σύσκεψη για το σύνολο των ζητημάτων με τη συμμετοχή του κ. Αβραμόπουλου, του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και του αναπληρωτή υπουργού, αρμόδιου για τη Μεταναστευτική Πολιτική, Γιώργου Κουμουτσάκου.
Τις απαράδεκτες εικόνες που διαδραματίζονται στα κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης διαπίστωσε από τις πρώτες μέρες ανάληψης των υπουργικών του καθηκόντων ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη βρέθηκε το Σάββατο στη Μυτιλήνη και συμμετείχε σε σύσκεψη στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου με εκπροσώπους φορέων της Αυτοδιοίκησης, ενώ από νωρίς το πρωί μέχρι και το μεσημέρι επιθεώρησε το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μόριας, το Ανοιχτό Κέντρο Φιλοξενίας του Δήμου Λέσβου στο Καρά Τεπέ, ενώ ήταν παρών τη στιγμή της καταγραφής 40 νέων μεταναστών που μόλις είχαν φτάσει στη χώρα μας. Για το έργο των Αρχών δήλωσε εντυπωσιασμένος «από την υπευθυνότητα, τη σεμνότητα και την πληρότητα με την οποία οι εκφραστές-οι εκπρόσωποι της τοπικής κοινωνίας μετέφεραν όλο τους τον προβληματισμό για το κρίσιμο προσφυγικό και μεταναστευτικό πρόβλημα στο νησί».
Από την έντυπη έκδοση

«Η ΕΥΡΩΠΗ ΔΙΠΛΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ»

Το μεταναστευτικό επί τάπητος σε σύσκεψη στο Μαξίμου: Θα είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι


Ολοκληρώθηκε η σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό για θέματα μεταναστευτικής πολιτικής με τη συμμετοχή του κ. Αβραμόπουλου, του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και του αναπληρωτή υπουργού, αρμόδιου για τη Μεταναστευτική Πολιτική, Γιώργου Κουμουτσάκου. Στη σύσκεψη παρέστη και ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Ιωάννης Πλακιωτάκης.
Νωρίτερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε συνάντηση με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Μετανάστευσης Δημήτρη Αβραμόπουλο, στο Μέγαρο Μαξίμου. Γιώργος Κουμουτσάκος: Ζητάμε από την Ευρώπη περισσότερη και ουσιαστικότερη αλληλεγγύη

Αβραμόπουλος: Δεν ξέρουμε τι μας επιφυλάσσει το μέλλον στο μεταναστευτικό

Τη διαβεβαίωση προς την Ευρωπαϊκή Ένωση ότι η Ελλάδα θα είναι καλύτερα προετοιμασμένη στο ενδεχόμενο αύξησης των ροών έδωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον επίτροπο αρμόδιο για το Μεταναστευικό Δημήτρη Αβραμόπουλο.
«Το τελευταίο διάστημα παρατηρούνται ροές» είπε ο κ. Αβραμόπουλος για να προσθέσει ότι «ο πρωθυπουργός με διαβεβαίωσε ότι σε συνεργασία με την ΕΕ θα είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι». Στις δηλώσεις του κ. Αβραμόπουλος είπε για την Ελλάδα ότι «είναι σημαντικός παράγοντας σταθερότητας στην περιοχή» για να προσθέσει ότι της αναλογεί και ευθύνη του ελέγχου των συνόρων. «Η Ελλάδα δεν είναι μόνη της, πέρασε δύσκολα πριν από πέντε χρόνια αλλά δεν είμαστε εκεί» πρόσθεσε ακόμα ο Έλλληνας επίτροπος στην ΕΕ.
Ο κ. Αβραμόπουλος ρωτήθηκε και για τον μειωμένο αριθμό επιστροφών μεταναστών από την Ελλάδα στις χώρες καταγωγής του και αρκέστηκε να απαντήσει ότι «η συνεργασία με την Τουρκία αποτελεί μέρος της δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας και θέλω να πιστεύω ότι με την θετική προδιάθεση και συνεραγσία αυτό θα φέρει θετικά αποτελέσματα».
Κατά πληροφορίες στη σύσκεψη αποφασίστηκε η λήψη μιας δέσμης τεσσάρων μέτρων που αναμένεται να ανακοινωθούν τα επόμενα λεπτά.
Νωρίτερα προσερχόμενος στο Μέγαρο Μαξίμου ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, αρμόδιος για το Μεταναστευτικό, Γιώργος Κουμουτσάκος, χαρακτήρισε το ζήτημα «πολύ σοβαρό» και «πρόκληση για την Ελλάδα και την Ευρώπη ολόκληρη».
«Σήμερα καταγράφουμε αιτήματα για ουσιαστική στήριξη από την Ευρώπη» πρόσθεσε ο κ. Κουμουτσάκος υπογραμμίζοντας ότι επί τάπητος βρίσκεται το σχέδιο στρατηγικής της κυβέρνησης για το θέμα.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και ο υπουργός Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννης Πλακιωτάκης.
«Το ζήτημα αυτό είναι πάρα πολύ σοβαρό, είναι μια πρόκληση όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για την Ευρώπη ολόκληρη», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιώργος Κουμουτσάκος, προσερχόμενος στο Μέγαρο Μαξίμου για τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε για θέματα μεταναστευτικής πολιτικής, υπό τον πρωθυπουργό και με τη συμμετοχή του Ευρωπαίου Επιτρόπου, Δημήτρη Αβραμόπουλου.
«Πιστεύω ότι η σημερινή συνεδρίαση θα μας δώσει τη δυνατότητα και ως Ελλάδα να καταγράψουμε με σαφήνεια τα αιτήματα που έχουμε προς την ευρωπαϊκή πλευρά. Ζητάμε περισσότερη, ουσιαστικότερη και αποτελεσματικότερη αλληλεγγύη. Και εμείς θα κάνουμε αυτό που πρέπει να κάνουμε. Ήδη έχω επεξεργαστεί και θα καταθέσω ένα βασικό σχέδιο στρατηγικής που θα ολοκληρωθεί το επόμενο διάστημα», επισήμανε ο κ. Κουμουτσάκος.


Πηγή ➤https://www.eleftherostypos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου