Διάφορες Αναρτήσεις

Translate Police-Voice

Police

Τρίτη 13 Αυγούστου 2019

ΣΕ ΡΩΣΙΚΗ ΒΑΣΗ Τα πρώτα θύματα του νέου ψυχρού πολέμου ΗΠΑ και Ρωσίας – 5 επιστήμονες νεκροί σε δοκιμή υπερόπλου

https://www.police-voice.com/


Police-Voice blog ➤
Επιβλήθηκε αποκλεισμός ενός μηνός στον Κόλπο Ντβίνα, βορείως του πλωτού σταθμού δοκιμών Νιονόκσα, όπου συνέβη το περιστατικό.


Σε αποτυχημένη δοκιμή ενός νέου, ρωσικού πυρηνικού υπερόπλου φαίνεται ότι οφείλεται ο θάνατος πέντε επιστημόνων στις 8 Αυγούστου, στην περιοχή του Αρχανγκέλσκ, της Βόρειας Ρωσίας, τους οποίους κορυφαίος αξιωματούχος της ρωσικής υπηρεσίας ατομικής ενέργειας (Rosatom) χαρακτήρισε «μέλη της επιστημονικής μας ελίτ» και «ήρωες».
Η έκρηξη προκάλεσε τις πρώτες ώρες άνοδο της ραδιενέργειας στη γειτονική (40 χλμ.) πόλη Σεβεροντβίνσκ, στα 2 microsiverts ανά ώρα, που αργότερα έπεσε στη φυσιολογική τιμή των 0,11 microsieverts. Οι ειδικοί καθησύχασαν ότι η ραδιενέργεια δεν ανέβηκε ποτέ σε επικίνδυνα επίπεδα, αν και μερίδα του πληθυσμού προμηθεύτηκε ιώδιο.
Χθες η Rosatom έδωσε στη δημοσιότητα και τα ονόματα των θυμάτων. Πρόκειται για τον Αλεξέι Βιούσιν, σχεδιαστή και ειδικό λογισμικού, τον Γεβγκένι Κοροτάγεβ, ανώτερο ηλεκτρονικό μηχανικό, τον Βιάτσεσλαβ Λίπσεβ, επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας δοκιμών, τον Σεργκέι Πιτσούγκιν, μηχανικό δοκιμών και τον Βλάντισλαβ Γιανόβσκι, υποδιευθυντή του τμήματος επιστημονικών δοκιμών.
Κατά μία έννοια οι πέντε Ρώσοι -που ενταφιάστηκαν συμβολικά στο Σάροφ, τόπο κατασκευής των πυρηνικών κεφαλών της Ρωσίας, 373 χιλιόμετρα ανατολικά της Μόσχας- είναι τα πρώτα θύματα του νέου ψυχρού πυρηνικού πολέμου, που εγκαινίασαν οι δύο πρώην υπερδυνάμεις, μετά την κατάρρευση της συνθήκης Πυρηνικών Οπλων Μέσου Βεληνεκούς, που αφορούν πυραύλους εδάφους-αέρος εμβέλειας 500-5.500 χιλιομέτρων.
Αρχικά το ρωσικό υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε ότι η έκρηξη σημειώθηκε κατά τη διάρκεια δοκιμών πυραυλικής μηχανής. Ομως η Rosatom διευκρίνισε ότι ο θάνατος των πέντε επήλθε κατά τη διάρκεια δοκιμής «πηγής ισχύος ισοτόπου σε σύστημα υγρής προώθησης» – δηλαδή μίνι πυρηνικού αντιδραστήρα, ενσωματωμένου στον πύραυλο.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής της Υπηρεσίας Πυρηνικών Πληροφοριών της Βρετανίας, Ντέιβιντ Κάλεν, οι περισσότεροι δυτικοί εμπειρογνώμονες πιστεύουν ότι επρόκειτο για δοκιμή του πυραύλου Burevestnik, που είχε εξαγγείλει ο Βλαντιμίρ Πούτιν το 2018 και η «Ροσίσκαγια Γκαζέτα» τον βάφτισε «όπλο-εκδικητή».
Θεωρητικά έχει απεριόριστο χρόνο πτήσης, είναι ικανό να αποφεύγει κάθε αεράμυνα και μπορεί να πλήξει οποιαδήποτε εχθρική υποδομή αφήσουν αλώβητη οι ρωσικοί διηπειρωτικοί πύραυλοι, ύστερα από το πρώτο πλήγμα.
Μετά το δυστύχημα οι ρωσικές αρχές επέβαλαν αποκλεισμό ενός μηνός στον Κόλπο Ντβίνα, βορείως του πλωτού σταθμού δοκιμών Νιονόκσα, όπου συνέβη το περιστατικό. Νορβηγικές πηγές ανακοίνωσαν ότι ένα ειδικό ρωσικό πλοίο μεταφοράς πυρηνικών υλικών εθεάθη στην περιοχή, προφανώς για να περισυλλέξει τα ραδιενεργά συντρίμμια του πυραύλου. Να σημειωθεί ότι στη ΝΑΤΟϊκή ορολογία ο πύραυλος 9Μ730 Burevestnik ονομάζεται SSC-X-9 Skyfall.
Σε ανακοίνωση το βράδυ της Κυριακής, το Ρωσικό Πυρηνικό Κέντρο ανακοίνωσε ότι εργάζεται πάνω σε σειρά πειραματικών τεχνολογιών, συμπεριλαμβανομένων των «μικροσκοπικών πηγών ενέργειας, που χρησιμοποιούν σχάσιμο υλικό».
Ο επιστημονικός διευθυντής του κέντρου, Βιάτσεσλαβ Σολοβιόφ, τόνισε ότι κάνουν και οι Αμερικανοί ανάλογα πειράματα με μικροσκοπικούς πυρηνικούς αντιδραστήρες
Η αργή ροή πληροφοριών μετά το περιστατικό προκάλεσε ανησυχία στη Ρωσία και πολλή συζήτηση στη Δύση. «Η αποτυχημένη δοκιμή είναι σύμπτωμα ευρύτερης κλιμάκωσης της πυρηνικής έντασης μεταξύ ΗΠΑ-Ρωσίας», τόνισε ο Ντέιβιντ Κάλεν.
Αλλοι δυτικοί αναλυτές πιθανολογούν ότι μπορεί να μην ήταν δοκιμή του Burevestnik, αλλά άλλων υπερόπλων, που εξήγγειλε πέρυσι ο Ρώσος πρόεδρος, π.χ. ο μεγάλου βεληνεκούς ,υπερηχητικός πύραυλος Zircon, που στρέφεται κατά πλοίων ή το υποθαλάσσιο drone «Ποσειδών», που εκτοξεύεται από υποβρύχια. «Αυτά τα όπλα, όπως και ο πύραυλος Bulava, είναι κυριολεκτικά άγγελοι της Αποκάλυψης. Δεν έχουν αξία παρά μόνο αν η ανθρωπότητα πάει σε ολοκληρωτική καταστροφή», τόνισε ο Βρετανός αναλυτής του ινστιτούτου Rusi, Μαρκ Γκαλεότι. «Ο Πούτιν», πρόσθεσε, «βιάζεται να τα αποκτήσει επειδή φοβάται και την Κίνα».
Από την έντυπη έκδοση 
Πηγή ➤https://www.eleftherostypos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου