Διάφορες Αναρτήσεις

Translate Police-Voice

Police

Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου 2020

Αρειος Πάγος: Νόμιμα τα εντάλματα βίαιης προσαγωγής για τους προστατευόμενους μάρτυρες

https://www.police-voice.com/


Police-Voice blog ➤
Νομίμως εξεδόθησαν τα εντάλματα βίαιης προσαγωγής, αναφέρει σε έγγραφο του προς την Προανακριτική Επιτροπή ο εποπτεύων την Εισαγγελία Διαφθοράς Αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Παν.Μπρακουμάτσος, ενώ παράλληλα αναφέρεται στην εξέταση των προστατευόμενων μαρτύρων όποτε αυτή γίνει.
Για τον τρόπο της εξέτασης ο εισαγγελέας αναφέρεται στην πιστή εφαρμογή της σχετικής υπουργικής απόφασης που προβλέπει τις προϋποθέσεις εξέτασης τους.

Σύμφωνα με τα αναφερόμενα στην απόφαση σε αυτή οι προστατευόμενοι μάρτυρες σε κάθε στάδιο της έρευνας μπορούν να εξετάζονται  με τη χρήσης ηλεκτρονικών ή οπτικοακουστικών  μέσων προκειμένου να διασφαλιστούν οι όροι της προστασίας τους.

Σε ό, τι αφορά αίτημα εκπροσώπων του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με το ποιο ζητούσε με παρέμβαση του εισαγγελέα ΑΠ την ανάκληση εκτέλεσης των ενταλμάτων βίαιης προσαγωγής των προστατευόμενων μαρτύρων ο ε κ. Μπρακουμάτσος με έγγραφο του ενημερώνει ότι αποκλειστικά αρμόδιοι για το θέμα αυτό είναι τα μέλη της προανακριτικής επιτροπής της Βουλής που ερευνά τυχόν ποινικές ευθύνες Παπαγγελόπουλου.

Κάλυψη από ΣΥΡΙΖΑ στους εξαφανισθέντες μάρτυρες
Σε ανεξέλεγκτη πολιτική σύγκρουση ανάμεσα στη Ν.Δ. και τον ΣΥΡΙΖΑ εξελίσσεται η κατάθεση των δύο προστατευόμενων μαρτύρων της υπόθεσης Novartis, που αρνήθηκαν να καταθέσουν ενώπιον των βουλευτών – μελών της προανακριτικής και αναζητούνται.

Η κοινή γνώμη παρακολουθεί για τέταρτη συνεχή ημέρα την πλειοψηφία να προσπαθεί με κάθε νόμιμο τρόπο να καταθέσουν οι προστατευόμενοι μάρτυρες ενώπιον των βουλευτών – μελών της προανακριτικής επιτροπής και την αξιωματική αντιπολίτευση να κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να μην καταθέσουν, παρέχοντας πλήρη κάλυψη ακόμα και σε έκνομες ενέργειες. Είναι επόμενο εφόσον οι μάρτυρες κρύβονται, η πράξη τους αυτή να έχει νομικές συνέπειες, είναι η θέση της πλειοψηφίας, που αφήνει ανοικτή την άρση του καθεστώτος προστασίας για τους δύο προστατευόμενους μάρτυρες, ενώ υπενθυμίζεται ότι όλα τα κόμματα πλην ΣΥΡΙΖΑ τάχθηκαν υπέρ της κατάθεσης των μαρτύρων με τον ίδιο τρόπο με τον οποίο έχουν καταθέσει στην εισαγγελία.



Μετά την παρέμβαση των ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλέξης Τσίπρας έφτασε να παρέμβει προσωπικά και επιτέθηκε τόσο κατά του πρωθυπουργού όσο και κατά του προέδρου της Βουλής καταγγέλλοντας παραβίαση του Συντάγματος και της ευρωπαϊκής νομοθεσίας. «Με την ανάρτησή του ο κ. Τσίπρας επιβεβαιώνει ότι όσα είπε περί ελέγχου των… αρμών της εξουσίας είχε ήδη επιχειρήσει να τα εφαρμόσει όταν ήταν πρωθυπουργός. Οι κουκούλες βγαίνουν και αποκαλύπτεται το δικό του πρόσωπο», απάντησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, ενώ στις αιτιάσεις του κ. Τσίπρα απάντησε και ο πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας.

Πολιτική παράσταση
Αντιπροσωπεία των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ με επικεφαλής την Ολγα Γεροβασίλη και τον Σπύρο Λάππα επισκέφθηκαν χθες τον Αρειο Πάγο και ειδικότερα τον εισαγγελέα Βασίλειο Πλειώτα και ζήτησαν τη μη εκτέλεση των ενταλμάτων βίαιης προσαγωγής των δύο προστατευόμενων μαρτύρων, επικαλούμενοι την άσκηση κάθε αρμοδιότητας εποπτείας που έχει έναντι των υφιστάμενων οργάνων του. Σύμφωνα με πληροφορίες, στην επιστολή-αναφορά, η οποία υπογράφεται από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-μέλη της Προανακριτικής Επιτροπής, ζητείται από τον εισαγγελέα «ως αναγκαία η άσκηση κάθε αρμοδιότητας εποπτείας που έχει έναντι των υφισταμένων του εισαγγελικών οργάνων και των αστυνομικών αρχών, προκειμένου να ζητήσει τη μη εκτέλεση των παράνομων και καταχρηστικών ενταλμάτων βίαιης προσαγωγής που έχει εκδώσει η πλειοψηφία της Επιτροπής κατά των προστατευόμενων μαρτύρων με τις κωδικές ονομασίες “Αικατερίνη Κελέση” και “Μάξιμος Σαράφης”», αναφέρουν πηγές του ΣΥΡΙΖΑ. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξαν ότι «η εκτέλεση των ενταλμάτων βίαιης προσαγωγής θα οδηγούσε ευθέως σε άρση του καθεστώτος προστασίας που έχει αναγνωριστεί σε αυτούς από όργανο της εισαγγελικής αρχής, στην οποία προΐσταται ο κ. Πλειώτας, κατά προφανή καταστρατήγηση της συνταγματικά κατοχυρωμένης (άρθρο 26 Συντ.) αρχής της διάκρισης των εξουσιών».

«Επιδώσαμε έγγραφο-διαμαρτυρία προκειμένου ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου να προασπιστεί τη νομιμότητα στη χώρα μας, η οποία προσβάλλεται, παραβιάζεται, αλλοιώνεται από τη συμπεριφορά της πλειοψηφίας σχετικά με τον τρόπο εξέτασης των προστατευόμενων μαρτύρων», τόνισε ο κ. Λάππας, σε δηλώσεις του στον Αρειο Πάγο. «Ο θεσμός των προστατευόμενων μαρτύρων, για εμάς, είναι μια βασική παράμετρος αντιμετώπισης της διαφθοράς», είπε στις τηλεοπτικές κάμερες μετά την έξοδό του από τον Αρειο Πάγο ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρόσθεσε: «Ηρθαμε να αποδώσουμε έγγραφο διαμαρτυρίας ζητώντας την προστασία της νομιμότητας την οποία παραβιάζει η πλειοψηφία της προανακριτικής επιτροπής. Η προστασία των μαρτύρων και το ειδικό πρόγραμμα προστασίας τους προβλέπει συγκεκριμένη διαδικασία αλλά δυστυχώς γίνεται απόπειρα αποκάλυψης του προσώπου τους για να αρχίσει η βιομηχανία διώξεων σε βάρος τους. Εχουμε απευθυνθεί σε όλα τα διεθνή όργανα για να καταγγείλουμε τη συμπεριφορά της Επιτροπής. Εάν οι μάρτυρες αυτοί εξεταστούν με οποιονδήποτε άλλο τρόπο εκτός από αυτόν που προβλέπει ο νόμος, είναι σίγουρη η καταδίκη της χώρας μας».



«Μοναδική πραγματική σκευωρία στην υπόθεση Novartis είναι η προσπάθεια της κυβερνητικής πλειοψηφίας να μετατραπούν οι θύτες του σκανδάλου σε θύματα και οι κατήγοροι σε κατηγορούμενους», σημείωσε, επίσης, μεταξύ άλλων ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Χαρίτσης.

«Δεν είπε κανείς να μην καταθέσουν (σ.σ.: οι προστατευόμενοι μάρτυρες), αλλά υπάρχει ένα συγκεκριμένο πλαίσιο», είπε από την πλευρά του, μιλώντας στο Mega, ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης.

Πέτσας για Τσίπρα: «Πανικός και ψέματα»
Στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κλήθηκε να σχολιάσει τόσο την παρέμβαση και τις καταγγελίες του αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ όσο και τις δηλώσεις υπουργών (π.χ. Αδωνις Γεωργιάδης) που έβαζαν τον Αλέξη Τσίπρα στο επίκεντρο των καταγγελιών περί σκευωρίας, αναφορικά με το πολιτικό σκέλος της υπόθεσης Novartis.

«O πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επέλεξε μόνος του να αναμειχθεί στη Δικαιοσύνη και στην προανακριτική. Επέλεξε να βάλει τον εαυτό του στο κέντρο της συζήτησης και να πει σημαντικά ψέματα: Δεν υπάρχει καμία κοινοτική οδηγία, δεν επιλέγει η Ν.Δ. ή το ΚΙΝΑΛ κάποια διαδικασία. Ολα τα κόμματα, πλην του ΣΥΡΙΖΑ, επέλεξαν αυτή τη διαδικασία, η οποία είναι η ίδια με αυτήν που ακολούθησε και η φυσική Δικαιοσύνη», υποστήριξε ο κ. Πέτσας και δήλωσε ότι ο κ. Τσίπρας βρίσκεται σε πανικό. «Στον απολογισμό του ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει ρητή αναφορά, θα πρέπει να είναι κανείς προσεχτικός και να αφήνει τη Δικαιοσύνη να κάνει το έργο της, πώς συνάδει αυτό με τη δήλωσή του», αναρωτήθηκε, ενώ αναφορικά με τα όσα είπαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στον Αρειο Πάγο, σημείωσε: «Δεν υπάρχει καμία παράτυπη διαδικασία. Η Επιτροπή κάνει ακριβώς ό,τι έκανε και η Δικαιοσύνη».
Ευθείες βολές κατά του Αλέξη Τσίπρα εξαπέλυσε, χθες, μιλώντας στο Μέγκα, και ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Αδωνις Γεωργιάδης. «Του εύχομαι να μην είναι μπλεγμένος, γιατί το αδίκημα αυτό έχει ποινή ισόβιας κάθειρξης», σημείωσε χαρακτηριστικά, ενώ χαρακτήρισε «χαστούκι» για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ τη φυγή του «Μάξιμου Σαράφη».

«Μιλάμε για τη διερεύνηση απόπειρας καταλύσεως της δημοκρατίας και από χθες μπήκε στο κάδρο και ο Τσίπρας», τόνισε ο κ. Γεωργιάδης και επισήμανε ότι η ειδική επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης «ερευνά έναν υπουργό του κ. Τσίπρα, για τον οποίο οι εισαγγελείς, ο ένας μετά τον άλλον, κατηγορούν τον υπουργό ότι έπαιρνε τηλέφωνα και έστηνε παραδικαστικά κυκλώματα, για διάφορες υποθέσεις, της Novartis περιλαμβανομένης. Από χθες αρχίζει να ενισχύεται η εντύπωση ότι δεν τα έκανε μόνος του αυτά ο κ. Παπαγγελόπουλος αλλά τα έκανε με παρέα», υπογράμμισε ο κ. Γεωργιάδης και πρόσθεσε: «Ο κ. Τσίπρας θα έρθει η ώρα που θα εξηγήσει ο ίδιος πια τον ρόλο του στην υπόθεση. Του εύχομαι να μην είναι μπλεγμένος, γιατί ούτε παραγραφή υπάρχει ούτε τίποτα. Το αδίκημα αυτό έχει ποινή ισόβιας κάθειρξης».

Αναφορικά δε με το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ να καταθέσουν οι προστατευόμενοι μάρτυρες με κουκούλα, ο κ. Γεωργιάδης τόνισε ότι δεν κινδυνεύει η ζωή τους και υπογράμμισε ότι όλοι γνωρίζουν ποιοι είναι αυτοί. «Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ μάς λένε ότι δεν θέλουν να βγει η κουκούλα για να μην κινδυνεύσει η ζωή των προστατευόμενων μαρτύρων. Γιατί δεν τους ξέρουμε ποιοι είναι; Δεν τους έχει μηνύσει ο κ. Μανιαδάκης; Δεν δήλωσε ο κ. Μανιαδάκης ότι τους είδε έξω από την Εισαγγελία Διαφθοράς; Ας καλέσει σήμερα η επιτροπή τον κ. Φιλίστωρα Δεστεμπασίδη για συμπληρωματική κατάθεση. Ας καλέσει η επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης σήμερα, που η αστυνομία ψάχνει τον κ. Μάξιμο Σαράφη και δεν μπορεί να τον βρει γιατί κρύβεται, να καλέσει για συμπληρωματική κατάθεση τον Φιλίστωρα Δεστεμπασίδη. Εχει δικαίωμα να το κάνει. Είναι άσχημο να κοροϊδευόμαστε μεταξύ μας», είπε επί λέξει ο υπουργός.

Μιλώντας στον ρ/σ Παραπολιτικά 90,1, αλλά και στον Σκάι 100,3 νωρίτερα, ο βουλευτής της Ν.Δ. και μέλος της προανακριτικής Θάνος Πλεύρης αναρωτήθηκε γιατί αντιδρά ο ΣΥΡΙΖΑ και ο πρώην πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, όταν τα μέλη της προανακριτικής λένε ότι οι προστατευόμενοι μάρτυρες πρέπει να εξεταστούν όπως εξετάστηκαν από τη Δικαιοσύνη και υποστήριξε ότι ο Αλέξης Τσίπρας με τη στάση του δείχνει να φοβάται την εξέταση των προστατευόμενων μαρτύρων. «Αν θέλουν την αλήθεια, θα πρέπει να θέλουν να καταθέσουν οι προστατευόμενοι μάρτυρες και να μη λειτουργεί ο ΣΥΡΙΖΑ ως δικηγόρος των προστατευόμενων μαρτύρων», δήλωσε χαρακτηριστικά.

«Η όλη διαδικασία εξελίσσεται σε ένα φιάσκο. Θεωρούμε ότι και η νέα έκδοση εντάλματος βίαιης προσαγωγής θα είναι ατελέσφορη και ζητάμε να αρθεί το καθεστώς προστασίας κα ανωνυμίας των μαρτύρων για να προχωρήσει η διαδικασία και να μπει στην ουσία», δήλωσε, από την πλευρά του, μετά την εξαφάνιση και του μάρτυρα με το κωδικό όνομα «Αικατερίνη Κελέση» ο βουλευτής του ΚΚΕ και μέλος της προανακριτικής Νίκος Καραθανασόπουλος.
Πηγή ➤https://www.eleftherostypos.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου