Διάφορες Αναρτήσεις

Translate Police-Voice

Police

Σάββατο 1 Αυγούστου 2020

Αποκλειστικό: Μυστικές συμφωνίες της Τουρκίας με άλλες χώρες για απαγωγές αντικαθεστωτικών σε άλλα κράτη Οι Τούρκοι τώρα αλλάζουν χαβά και μιλούν για ΜΟΕ

https://www.police-voice.com/


Police-Voice blog ➤
Η Αγκυρα έχει εξασφαλίσει την υποστήριξη αρκετών κρατών για ενέργειες στο εσωτερικό τους από τη μυστική υπηρεσία ΜΙΤ με στόχο τον εντοπισμό και την απαγωγή αντιφρονούντων ως και τη μεταφορά τους στην Τουρκία για να δικαστούν, φυλακιστούν ή ακόμα σε ορισμένες περιπτώσεις «εξαφανιστούν».
Γράφει ο Αθανάσιος Ε. Δρούγος*
Σύμφωνα με 15 σελίδων έκθεση ειδικών υπηρεσιών του ΟΗΕ για θέματα προσφύγων, μεταναστών, ανθρωπίνων δικαιωμάτων κ.ά. (που είναι στη διάθεση του υπογράφοντος) η Αγκυρα έχει -τα τελευταία 2 χρόνια- υπογράψει μυστικές συμφωνίες με σκοπό την απέλαση Τούρκων αντιφρονούντων (που έχουν καταφύγει για πολιτικούς λόγους) αφού διώκονται από το καθεστώς Ερντογάν ως επί το πλείστον για σχέσεις με ριζοσπαστικά κουρδικά «στοιχεία» (ειδικά στην Ασία), αλλά και για επαφές-διασυνδέσεις με γκιουλενιστές που ζούνε στο εξωτερικό (Αφρική-Βαλκάνια).
Η μυστική υπηρεσία πληροφοριών είχε πέρυσι διαθέσιμο το ποσό των 5 εκατ. δολαρίων για τέτοιες αποστολές σε εδάφη ξένων κρατών, ενώ μπορεί να χρησιμοποιήσει για τις αποστολές της διάφορες διπλωματικές εγκαταστάσεις στις συγκεκριμένες χώρες (πρεσβείες-προξενεία – και όχι μόνο). Μάλιστα η κοινή έκθεση των επιμέρους υπηρεσιών των Ηνωμένων Εθνών εκφράζει την ανησυχία της αναφορικά με την ασφάλεια και την προστασία της ατομικής ακεραιότητας δεκάδων προσώπων που έχουν στοχοποιηθεί από την Αγκυρα.
Μέχρι στιγμής τέτοιες επιχειρήσεις έχει διεξάγει η ΜΙΤ σε Αφγανιστάν, Αλβανία, Αζερμπαϊτζάν, Γκαμπόν (Δυτική Αφρική), Καμπότζη, Καζακστάν, Πακιστάν, Λίβανο και Κόσοβο, ενώ πάνω από 100 αντικαθεστωτικοί από τις ανωτέρω χώρες έχουν βίαια μεταφερθεί στην Τουρκία και για ορισμένους από αυτούς έχουν χαθεί τα ίχνη τους. Η πιο γνωστή επιχείρηση ήταν το 2018 στην Πρίστινα του Κοσόβου, που προκάλεσε σφοδρή εσωτερική κρίση στην τότε κοσοβάρικη κυβέρνηση.
Πέραν των ανωτέρω κρατών, μυστικές συμφωνίες φέρεται να έχουν γίνει με τη Μογγολία, το Σουδάν, το Ιράκ, τη Μολδαβία, τη Μιανμάρ, το Κατάρ και την Ουκρανία.
Στο μεταξύ έφθασαν χθες στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν τουρκικά αεροσκάφη F-16 για τις ετήσιες δεκαήμερες κοινές ασκήσεις με την επωνυμία «TURAZ QARTΑLI 2020». Πέραν της αεροπορικής παρουσίας, η Αγκυρα έχει μεταφέρει τις τελευταίες 5 ημέρες ελικόπτερα και ειδικές δυνάμεις στο «αδελφό» κράτος. Οι ασκήσεις θα λάβουν χώρα από αύριο μέχρι τις 7 Αυγούστου σε Μπακού, Κουρντεμίρ, Γιεβλάκ, Γκάντζια και Ναχιτσεβάν.
Χθες το πρωί ο Ερντογάν επικοινώνησε με τον πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν Αλίεφ καθώς και με τον εμίρη του Κατάρ, Αλ Θανί,  και αντάλλαξαν ευχές για τη γιορτή του Εid al Adha (Μπαϊράμι των μουσουλμάνων).
*Ο Δρ Αθανάσιος Ε. Δρούγος είναι Διεθνολόγος-Γεωστρατηγικός ΑναλυτήςΑπό την έντυπη έκδοση
Οι Τούρκοι τώρα αλλάζουν χαβά και μιλούν για ΜΟΕ
Μετά τις σκληροπυρηνικές δηλώσεις του στα Kατεχόμενα, αναφορικά με το «ότι δεν πρόκειται να υπάρξει λύση στα ενεργειακά της Ανατολικής Μεσογείου χωρίς την Τουρκία» ως και για την παρουσία του ερευνητικού «Μπαρμπαρός» ανοικτά της Αμμοχώστου (στο πλαίσιο εκδήλωσης για την ημέρα των τουρκοκυπριακών Ενόπλων Δυνάμεων), ο Τούρκος υπουργός Αμυνας Χουλουσί Ακάρ πραγματοποίησε αιφνιδιαστική επίσκεψη προχθές το βράδυ στην Ανατολική Θράκη και επιθεώρησε στρατιωτικές μονάδες της 54ης μηχανοκίνητης ταξιαρχίας Πεζικού του 5ου σώματος στρατού, η οποία εδρεύει στην Αδριανούπολη.
Γράφει ο Αθανάσιος Ε. Δρούγος*
Επιστρέφοντας στην Αγκυρα «άλλαξε τόνο» και προανήγγειλε την επιστροφή στα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) μέσα στον Αύγουστο, με την παρουσία ελληνικής ομάδας επιτελών στην Αγκυρα για τον 4ο γύρο των διμερών επαφών, αν και μέχρι τώρα οι τρεις γύροι σε Αθήνα και Αγκυρα δεν έχουν αποδώσει κάποια αποτελέσματα. Προφανώς η χαμηλών τόνων δήλωσή του είναι στο «πνεύμα του διπρόσωπου Ιανού» της πολιτικο-στρατιωτικής ηγεσίας της Τουρκίας, που από την μια απειλεί με στρατιωτικά μέτρα και από την άλλη προτείνει διάλογο.
Στην Αδριανούπολη-όπως και στα Κατεχόμενα- συνοδευόταν από τον αρχηγό των Ενόπλων δυνάμεων, στρατηγό Γιασάρ Γκιουρέλ, τον αρχηγό των χερσαίων δυνάμεων, στρατηγό Ουμίτ Ντουμτάρ, τον αρχηγό των αεροπορικών δυνάμεων, πτέραρχο Χασάν Κουτσουκαγιούζ, τον αρχηγό των ναυτικών δυνάμεων, ναύαρχο Αντνάν Οζμπάλ, τον διοικητή της 1ης στρατιάς (Κωνσταντινούπολη), στρατηγό Μουσά Αβσεβέρ, και τον διοικητή του 5ου σώματος στρατού που εδρεύει κυρίως σε περιοχές Κορλού-Τεκιρντάγκ, αντιστράτηγο Τεφλίκ Αλγκάν.
Στην Αδριανούπολη ενημερώθηκε για 50 λεπτά από τον διοικητή της ταξιαρχίας, ενώ πραγματοποίησε επίσκεψη στο τριεθνές Τουρκίας-Βουλγαρίας-Ελλάδος και είπε ότι στην περιοχή θα επιστρέψει σύντομα (ο Ακάρ έχει διατελέσει ως διοικητής της 1ης στρατιάς στην Κωνσταντινούπολη). Από την Ανατολική Θράκη και τη ζώνη ευθύνης της 1ης στρατιάς η Τουρκία μετέφερε στη Λιβύη αυτοκινητούμενα πυροβόλα FIRTINA εγχώριας κατασκευής. Πέραν της στρατιωτικής ενημέρωσης, είχε μία σύντομη ενημέρωση από ειδικό σχετικά με τα φράγματα και τα νερά του ποταμού Αρδα επί βουλγαρικού εδάφους.
Ολοι μαζί μετέβησαν για προσευχή στο γνωστό Σελιμίγιε τέμενος της Αδριανούπολης, ενώ στον τοπικό Τύπο αναφέρθηκε στη συνεχή υποστήριξη της Αγκυρας στη Λιβύη, στην οποία πρόσθεσε «επιθυμούμε σταθερότητα και θα παραμείνουμε εκεί», ενώ σε συνέντευξή του στο Αλ Τζαζίρα του Κατάρ (που μεταδόθηκε χθες) επέκρινε σφοδρότατα το ρόλο των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων που έχουν «βρόμικη παρουσία σε Συρία-Λιβύη-Υεμένη, υποστηρίζουν Κούρδους τρομοκράτες και το άθλιο καθεστώς του Ασαντ στην Δαμασκό». Αναφέρθηκε σε fake news που ασύστολα διαχέονται, με τα Εμιράτα να ευθύνονται για αυτά, όπως «το ότι έχασε τη ζωή του στη Λιβύη ο αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων, στρατηγός Γκιουρέλ, τον οποίο βλέπετε να στέκεται δίπλα μου!!!».
Αίσθηση και προβληματισμό πάντως έχουν προκαλέσει αναφορές από κάποια ΜΜΕ αλλά και από μέσα κοινωνικής δικτύωσης εδώ στη χώρα μας ότι ο Ακάρ επισκέφθηκε την ελληνο-βουλγαρική μεθόριο από την πλευρά της Βουλγαρίας. Τέτοιες αναφορές δεν έχουν επιβεβαιωθεί και προκαλούν εύλογο προβληματισμό για τους λόγους που διασπείρονται. Στα λεγόμενα δεν υπήρξε από πλευράς Σόφιας κάποια σχετική αντίδραση και δεν φαίνονται να ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.
Tην ίδια ώρα, έντονη κριτική ασκούν στον Ταγίπ Ερντογάν και στην επεκτατική σε βάρος της Ελλάδος και της Κύπρου πολιτική του στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο σε άρθρο τους στο «Newsweek» ο πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στην Αγκυρα Ερικ Έντελμαν και ο πρώην υποδιοικητής της Αμερικανικής Διοίκησης Ευρώπης αλλά και της αντίστοιχης Κεντρικής Διοίκησης των ΗΠΑ, πτέραρχος ε.α. Τσαρλς Ουόλντ. Αμφότεροι θεωρούν ότι η συμπεριφορά του Τούρκου προέδρου είναι αντισυμμαχική και ζητάνε από την κυβέρνηση των ΗΠΑ να λάβει μέτρα κατά της Αγκυρας.
Σε μία άλλη εξέλιξη, μισθοφόροι από την Υεμένη που διάκεινται θετικά προς την Τουρκία έχουν στρατολογηθεί και μεταφερθεί μετά από εκπαίδευση από Τούρκους στρατιωτικούς στην Τρίπολη της Λιβύης σε υποστήριξη της κυβέρνησης Σάρατζ. Σύμφωνα με πληροφορίες του υπογράφοντα, ανήκουν στη λεγόμενη «Λαϊκή Αντίσταση» και συνδέονται με την οργάνωση ISLAH που έχει άμεσες σχέσεις με τη Μουσουλμανική Αδελφότητα. Η οργάνωση ISLAH έχει ως κυρια βάση την πόλη Τάτζι της Υεμένης, στην οποία μαίνεται εμφύλιος πόλεμος από το 2015 με τραγικές συνέπειες για το λαό της πιο φτωχής αραβικής χώρας. Εκτιμάται ότι 200 Υεμένιοι έχουν μεταφερθεί από Τούρκους στη Λιβύη.
Ο γνωστός Αραβας αναλυτής Ομάρ Αχμέτ σε πρόσφατο και σημαντικό άρθρο του υποστηρίζει ότι «για την καρδιά και την ψυχή του σουνιτικού Ισλάμ η Τουρκία έχει αρχίσει να υπερτερεί της Σαουδικής Αραβίας, και η πρόσφατη τεμενοποίηση της Αγίας Σοφίας την έχει εξυψώσει αρκετά μέσα στον μουσουλμανικό κόσμο».
Πηγή ➤

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου