Διάφορες Αναρτήσεις

Translate Police-Voice

Police

Κυριακή 25 Οκτωβρίου 2020

Ελληνοτουρκικά: Σκληραίνει τη στάση της η Αθήνα αντεπίθεση της Ελλάδας εντείνεται σε όλα τα επίπεδα, διεθνή και διμερή,

https://www.police-voice.com/


Police-Voice blog ➤

Η διπλωματική αντεπίθεση της Ελλάδας εντείνεται σε όλα τα επίπεδα, διεθνή και διμερή, με στόχο τη διαρκή ανάδειξη της συνεχιζόμενης τουρκικής προκλητικότητας και των συνεπειών της, οι οποίες υπερβαίνουν τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και αγγίζουν τον πυρήνα ζωτικών ευρωπαϊκών συμφερόντων.

Πέραν των οικονομικών κυρώσεων, η «εργαλειοθήκη» πιθανών μέτρων εμπλουτίστηκε με δύο ακόμη ζητήματα που έθεσε η χώρα μας εν όψει και της συνολικής αξιολόγησης συμπεριφοράς της Αγκυρας, με ορίζοντα τον Δεκέμβριο: Το εμπάργκο όπλων και την Tελωνειακή Ενωση Ε.Ε.-Τουρκίας.

Με το ζήτημα που πρόβαλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, η Αθήνα θέτει επί της ουσίας προ των ευθυνών της την Ευρώπη συνολικά, αλλά και κράτη-μέλη από τα οποία ζητά να μην πωλούν πλέον στρατιωτικό υλικό προς την Τουρκία, σε εφαρμογή του πλαισίου της Ε.Ε. για τις εξαγωγές όπλων του 2008.

Το ζήτημα είχε θέσει ο κ. Μητσοτάκης και στον Χάικο Μάας κατά την πρόσφατη συνάντησή τους στην Αθήνα, ενώ η επισημοποίηση του αιτήματος έγινε με την επιστολή του Νίκου Δένδια προς τον Γερμανό ομόλογό του, όπως και προς τους ΥΠΕΞ Ισπανίας και Ιταλίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Μητσοτάκης έχει συζητήσει το θέμα και με τον Εμανουέλ Μακρόν. Το ζήτημα εισήλθε πλέον στον ευρωπαϊκό διάλογο και εκτιμάται ότι ευαισθητοποιεί την κοινή γνώμη, ενώ χαρακτηριστική θεωρείται η αντίδραση των Πρασίνων της Γερμανίας που ζήτησαν να σταματήσει η παράδοση των γερμανικών υποβρυχίων, καθώς «το τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό απειλεί τα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε. στην Ανατολική Μεσόγειο».

Αποψη πολλών στην Αθήνα είναι ότι δεν μπορεί, την ώρα που μια τρίτη χώρα απειλεί κυριαρχικά δικαιώματα μιας άλλης χώρας και μάλιστα κράτους-μέλους της Ε.Ε., οι παραδόσεις στρατιωτικού υλικού να συνεχίζονται στη λογική του business as usual.

Οσον αφορά στην Tελωνειακή Ενωση, η Αθήνα τονίζει ότι δεν μπορεί η Τουρκία να ζητά αναβάθμισή της την ώρα που έχει ήδη στο ιστορικό της μια μακρά λίστα παραβιάσεών της.

Η επίτευξη σύνδεσης της συμπεριφοράς της Τουρκίας έναντι δύο κρατών-μελών της Ε.Ε. με την ευρωπαϊκή της προοπτική δεν συνιστά, πάντως, τη μόνη κίνηση, καθώς στο τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο η Ελλάδα μπλόκαρε προγραμματισμένη για 21-22 Οκτωβρίου συνάντηση της μικρής Επιτροπής Τελωνειακής Σύνδεσης Ε.Ε.-Τουρκίας κατόπιν παρέμβασης στις Βρυξέλλες του αναπληρωτή ΥΠΕΞ, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη.

Ερχεται αύριο ο Λαβρόφ

Μέσα στην ατμόσφαιρα που δημιουργεί η εντεινόμενη τουρκική προκλητικότητα στην περιοχή, ιδιαίτερη σημασία παρουσιάζει η επίσκεψη, αύριο Δευτέρα, στην Αθήνα του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ (φωτό), η οποία, εκτός από την οικονομική και την ενεργειακή συνεργασία, θα έχει στο επίκεντρο την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, στον απόηχο και της πρόσφατης αναφοράς της ρωσικής πρεσβείας στο κυρίαρχο δικαίωμα όλων των κρατών για χωρικά ύδατα έως 12 ναυτικά μίλια.

Ο κ. Λαβρόφ θα συναντηθεί τόσο με τον Κυριάκο Μητσοτάκη όσο και με τον Νίκο Δένδια, με τον οποίο θα υπογράψουν «Κοινό Μνημόνιο για τη διεξαγωγή του έτους ιστορίας Ελλάδας-Ρωσίας το 2021».

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Μητσοτάκης θα του επιδώσει την προσωπική πρόσκληση προς τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, να παρευρεθεί στις επίσημες εκδηλώσεις για την επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση στις 25 Μαρτίου 2021.

Στις εκδηλώσεις θα προσκληθούν προσωπικά και ο Εμανουέλ Μακρόν, ο πρίγκιπας της Ουαλίας Κάρολος, καθώς και ο Πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης.

Πηγή ➤


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου