Διάφορες Αναρτήσεις

Translate Police-Voice

Police

Δευτέρα 26 Οκτωβρίου 2020

Ατελείωτος ο τούρκικος… χαβάς και οι Ευρωπαίοι απλά ψελλίζουν… καταδίκες μπαράζ προκλήσεων σε βάρος της Ελλάδας και της Κύπρου

https://www.police-voice.com/


Police-Voice blog ➤

Δεν υπάρχει 24ωρο που να μην προβαίνει η Αγκυρα σε μπαράζ προκλήσεων σε βάρος της Ελλάδας και της Κύπρου, ενώ εκμεταλλεύεται παντοιοτρόπως τη χλιαρότατη και βερμπαλιστική αντίδρασή της Ε.Ε., αλλά και άλλων διεθνών παραγόντων.

Γράφει ο Αθανάσιος Ε. Δρούγος

Οπως έχουμε γράψει εδώ και αρκετό καιρό, η Αγκυρα θα προχωρά (ως επί το πλείστον) με συνεχείς, εβδομαδιαίας διάρκειας χρονικές επεκτάσεις και ανανεώσεις της Νavtex (ειδικά στην Ανατολική Μεσόγειο), ενώ -όπως έχει αναφέρει ο υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων Φατίχ Ντονμέζ -θα κινείται σε αυτό το πλαίσιο τουλάχιστον μέχρι τις γιορτές, αδιαφορώντας για την όποια επίκληση κυρώσεων, κάτι που δεν φαίνεται πιθανό από την προεδρεύουσα Γερμανία και από σειρά κρατών-μελών, μεταξύ των οπαίων η Ιταλία, η Ισπανία, η Ολλανδία, οι σκανδιναβικές χώρες και η Μάλτα.

Η Τουρκία ανανέωσε την ισχύουσα Νavtex που κανονικά λήγει αύριο, εκδίδοντας νέα Νavtex, τη 1332/20, μέχρι την 4η Νοεμβρίου, από τον υδρογραφικό-ωκεανογραφικό σταθμό της Αττάλειας για το ερευνητικό σκάφος «Ορούτς Ρέις», τα συνοδεύοντα πλοία υποστήριξης «Ανταμάν» και «Τσένγκις Χαν», καθώς και για το στολίσκο των πολεμικών πλοίων.

Νότια της Ρόδου

Η νέα Νavtex επικεντρώνεται νότια της Ρόδου, καθώς και ανατολικά-νοτιοανατολικά της Καρπάθου, δηλαδή προσεγγίζει τον 28ο γεωγραφικό μεσημβρινό, που σημαίνει ότι έρχεται αρκετά κοντά στο όριο της συμφωνίας μερικής οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών Ελλάδας-Αιγύπτου. Είναι πολύ πιθανό μέσα στο προσεχές δίμηνο η Αγκυρα να προχωρήσει σε έρευνες δυτικότερα και πλησιάζοντας την ανατολική και νότια πλευρά του Νομού Λασιθίου (δηλαδή περιοχή της Κρήτης). Πολλά θα κριθούν και από τις επικείμενες εξελίξεις στη Λιβύη.

Ανάκληση

Η Αθήνα στη νέα Νavtex αντέδρασε οργισμένα, ενώ ο Νίκος Δένδιας για μία ακόμα φορά ενημέρωσε τους αρμόδιους ευρωπαϊκούς φορείς για τη σκυταλοδρομία τουρκικής παραβατικότητας ενώ η χώρα μας προέβη διά του πρέσβη μας στην Αγκυρα σε σχετικό διάβημα διαμαρτυρίας ζητώντας την αναίρεσή της.

Μεταξύ άλλων η ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών τονίζει:

«Η έκδοση νέας παράνομης Navtex από την τουρκική πλευρά, με την οποία δεσμεύει θαλάσσια περιοχή εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας νοτίως της Ρόδου προκειμένου να διεξάγει παράνομες σεισμικές έρευνες, δείχνει για πολλοστή φορά ότι η Τουρκία, με τη συνεχιζόμενη και κλιμακούμενη προκλητική και παραβατική συμπεριφορά της, αγνοεί πλήρως τους θεμελιώδεις κανόνες του Διεθνούς Δικαίου.

Παρίας

Συμπεριφέρεται σαν κράτος-παρίας που επιθυμεί την αποσταθεροποίηση της περιοχής και την κατακόρυφη αύξηση της έντασης. Η παράνομη αυτή ενέργεια αντιστρατεύεται κάθε προσπάθεια αποκλιμάκωσης».

Οι Eρντογάν και Ακάρ εμφανίστηκαν αδιάλλακτοι και με νέες εμπρηστικές δηλώσεις.

Μιλώντας σε περιφερειακό συνέδριο του κυβερνώντος κόμματος AKP στην Καισάρεια ο Ερντογάν επεσήμανε ότι η χώρα του με όλα τα μέσα θα υπερασπιστεί τα δικαιώματά της και πρόσθεσε ότι «στην Ανατολική Μεσόγειο, αντί να παραδοθούμε στο πλιάτσικο της Ελλάδας και της ελληνοκυπριακής πλευράς, είναι απαραίτητο να παραμείνουμε στο δίκαιο και το νόμο». Ακόμη, ανέφερε πως ένας χάρτης αρκεί προκειμένου να αποδείξει ότι η χώρα του έχει το δίκαιο. Κατέληξε λέγοντας ότι «σε αυτό το πλαίσιο είμαστε αποφασισμένοι να υλοποιήσουμε τα δικά μας σχέδια, έως ότου εκείνοι που μπαίνουν μπροστά μας να ενεργήσουν σύμφωνα με το Δίκαιο και το νόμο».

Ο Ακάρ

Από την πλευρά του, σε συνέχεια των προκλητικών δηλώσεων του Ταγίπ Ερντογάν, ο υπουργός άμυνας Χουλουσί Ακάρ, λίγο πριν αναχωρήσει για επίσκεψη στο Καράτσι στο Πακιστάν, τόνισε ότι η Τουρκία θα προστατεύσει με όλα τα διαθέσιμα μέσα τα συμφέροντά της στην Ανατολική Μεσόγειο, σημειώνοντας πως η χώρα του θα υπερασπίσει με κάθε τρόπο τα συμφέροντά της στην Ανατολική Μεσόγειο. Χαρακτηριστικά είπε ότι «Θα πεθάνουμε ως ήρωες, θα γίνουμε βετεράνοι, αλλά το λάβαρό μας και τη σημαία μας δεν μας κάνουν να την υποστείλουμε, δεν θα παραχωρήσουμε ποτέ τα δικαιώματά μας», ενώ πρόσθεσε: «Είμαστε αποφασισμένοι και ικανοί να προστατεύσουμε με κάθε τρόπο τα δικαιώματα, τα ενδιαφέροντα και τα συμφέροντά μας στην Ανατολική Μεσόγειο, συμπεριλαμβανομένης της Κύπρου και στο Αιγαίο. Η τουρκική σημαία πλέον συμβολίζει την ασφάλεια και το λιμάνι σε πολλές περιοχές του κόσμου».

Η Ισπανία

Στο μεταξύ στην Αγκυρα, επιδίδοντας τα διαπιστευτήριά του, ο νέος πρέσβης της Ισπανίας τόνισε ότι η χώρα του δεν είναι υπέρ των κυρώσεων στην Τουρκία, ενώ έχει τεράστια οικονομικά-εμπορικά και στρατιωτικά συμφέροντα και πολυσχιδή συνεργασία με την Αγκυρα.

Παραβίασαν και το μορατόριουμ

Μετά το πέρας τής μέσω τηλεδιάσκεψης υπουργικής συνόδου του ΝΑΤΟ, ο γενικός γραμματέας της Ατλαντικής Συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ, υποστήριξε ότι Αθήνα και Αγκυρα συμφώνησαν για ένα περιορισμένο χρονικό μορατόριουμ στις ασκήσεις (28-30 Οκτωβρίου) λόγω των εθνικών εορτών των δύο κρατών. Ομως η Τουρκία επιδεικτικά αγνόησε το συγκεκριμένο μορατόριουμ και εξήγγειλε νέες Νavtex στην περιοχή του Καστελλόριζου, αλλά και ανατολικότερα από τη Φοινίκη μέχρι το Ισκεντερούν/Αλεξανδρέττα, εκθέτοντας τον Νορβηγό γ.γ. του ΝΑΤΟ.

Στα Κατεχόμενα, για την επίσημη ανάληψη καθηκόντων από τον νεοεκλεγέντα «ψευτοπρόεδρο» Ερσίν Τατάρ, ο γνωστός για τον σκληρό χαρακτήρα του αντιπρόεδρος Φουάτ Οκτάι αναφέρθηκε στο αρχικό άνοιγμα των Βαρωσίων, καθώς και στην τελευταία φάση της κατασκευής ειδικού νοσοκομείου 100 κλινών με υπερσύγχρονα μέσα και χρηματοδότηση από την Αγκυρα στην «ΤΔΒΚ», λέγοντας ότι «η Τουρκία θα είναι πάντοτε με όλα τα μέσα δίπλα στους Τουρκοκυπρίους».

*Ο Δρ Αθανάσιος Ε. Δρούγος είναι Διεθνολόγος-Γεωστρατηγικός Αναλυτής

Πηγή ➤


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου