Διάφορες Αναρτήσεις

Translate Police-Voice

Police

Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2020

Τη σκλήρυνση της στάσης της Ε.Ε. έναντι της Τουρκίας Επιβολή κυρώσεων στην Αγκυρα με εμπάργκο όπλων ζητούν οι ευρωβουλευτές

https://www.police-voice.com/


Police-Voice blog ➤

Τη σκλήρυνση της στάσης της Ε.Ε. έναντι της Τουρκίας με την επιβολή κυρώσεων ζήτησαν χθες όλες οι ομάδες της Ευρωβουλής με αφορμή συζήτηση για την πρόσφατη προκλητική επίσκεψη Ερντογάν στα Βαρώσια στην Κύπρο.
Κριτική για επίδειξη ανοχής έναντι της Αγκυρας ασκήθηκε από πολλούς ευρωβουλευτές τόσο στον ύπατο εκπρόσωπο για την Εξωτερική Πολιτική, Ζοζέπ Μπορέλ, όσο και στη Γερμανία.

Οπως τονίστηκε από τους περισσότερους ομιλητές, εάν μέχρι την προσεχή Σύνοδο Κορυφής στις 10-11 Δεκεμβρίου δεν υπάρξουν συγκεκριμένες ενέργειες της Τουρκίας για την αποκλιμάκωση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο, τότε οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα πρέπει να επιβάλουν κυρώσεις, όπως το εμπάργκο στις πωλήσεις όπλων, το πάγωμα της τελωνειακής ένωσης, καθώς και τη διακοπή κάθε οικονομικής βοήθειας προς την Αγκυρα.

Ενδεικτικό της έντονης κριτικής είναι και το γεγονός ότι ο κ. Μπορέλ ξαναπήρε το λόγο μετά τις παρεμβάσεις των ευρωβουλευτών για να τονίσει ότι υπεύθυνη για την κλιμάκωση είναι η τουρκική πλευρά και πως η Ε.Ε. είναι στο πλευρό της Κύπρου και της Ελλάδας. Αρνήθηκε ότι ο ίδιος επιδεικνύει ανοχή έναντι του Ερντογάν, τονίζοντας ότι η δουλειά του είναι να αναζητεί λύσεις και πως αρμόδιοι για τις αποφάσεις είναι οι Ευρωπαίοι ηγέτες. Σύμφωνα με τον Ευρωπαίο αξιωματούχο, βρισκόμαστε σε ένα κρίσιμο σημείο, δεδομένου ότι στηΣσύνοδο του Δεκεμβρίου θα ληφθούν αποφάσεις.

Η συζήτηση έγινε προκειμένου να καταδικαστεί η επίσκεψη του Τούρκου προέδρου στα Βαρώσια, σε παραβίαση ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών.

Στην παρέμβασή του, ο κ. Μπορέλ διαβεβαίωσε τους ευρωβουλευτές ότι το καθεστώς που διέπει τα Βαρώσια είναι και θα παραμείνει ψηλά στην ατζέντα της Ε.Ε., και θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια ώστε να γίνουν σεβαστά τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Οπως επισήμανε ο κ. Μπορέλ, η Ε.Ε. θεωρεί την Τουρκία υπεύθυνη για την κατάσταση στην περιοχή, γιατί τα πρόσφατα γεγονότα, συμπεριλαμβανομένης της επίσκεψης και των δηλώσεων του Προέδρου Ερντογάν στα Βαρώσια, έρχονται σε μια στιγμή που βρίσκονται σε εξέλιξη προσπάθειες για να δημιουργηθεί χώρος για διάλογο για την επίλυση του Κυπριακού και για την ευρύτερη Ανατολική Μεσόγειο. Η ενίσχυση της δυσπιστίας και η πρόκληση εντάσεων δεν βοηθούν κανέναν, είπε, προσθέτοντας ότι μετέφερε το παραπάνω μήνυμα στους Τούρκους και στον γ.γ. του ΟΗΕ.

Αναφέρθηκε τέλος στην πλήρη δέσμευση των κρατών-μελών για μια συνολική διευθέτηση του Κυπριακού και για την επανένωση που βασίζεται σε μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα, στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών και σύμφωνα με τις αρχές στις οποίες βασίζεται η Ε.Ε. Η Ε.Ε. είναι έτοιμη να διαδραματίσει ενεργό ρόλο στη στήριξη αυτών των διαπραγματεύσεων και στην εξεύρεση μόνιμων λύσεων, είπε.

Πηγή ➤ Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου