Διάφορες Αναρτήσεις

Translate Police-Voice

Police

Πέμπτη 31 Δεκεμβρίου 2020

Ανασκόπηση 2020 – Ελληνοτουρκικά: Οι πολεμικές κραυγές της Τουρκίας και οι νίκες της Ελλάδας σε όλα τα μέτωπα

https://www.police-voice.com/


Police-Voice blog ➤

Το 2020 θα μείνει στην ιστορία ως η χρονιά με τις περισσότερες τουρκικές επιθέσεις και προκλήσεις μετά από το 1974. Μόνο που σε κάθε επίθεση η Ελλάδα είχε άμεση και αποτελεσματική απάντηση και η αυγή του 2021 βρίσκει τους Τούρκους στο περιθώριο και τους Ελληνες κερδισμένους σε πολλά μέτωπα.

Αν και κάθε χρόνο η Ελλάδα γίνεται δέκτης της τούρκικης προκλητικότητας τόσο με τις παραβιάσεις του Εθνικού Εναέριου χώρου (FIR) όσο και των θαλασσιών συνόρων το 2020 φάνηκε σχεδόν από την αρχή του 2020 ότι οι προκλήσεις θα ξεπεράσουν κάθε όριο.

Οι Τούρκοι προσπάθησαν σχεδόν με το «καλημέρα» του 2020 να αιφνιδιάσουν την Ελλάδα με  την αρχή να γίνεται στον Έβρο όταν το Σαββατοκύριακο πριν την Καθαρά Δευτέρα προσπάθησε να περάσει χιλιάδες μετανάστες που βρίσκονταν στην δική της μεριά.

Διαδίδοντας fake news πως η Ελλάδα άνοιξε τα σύνορα για την Ευρώπη, αλλά και μισθώνοντας λεωφορεία και ταξί η Τουρκία παρακινούσε πρόσφυγες και μετανάστες να μεταβούν στον Έβρο και συγκεκριμένα στο φυλάκιο των Καστανιών. Εκεί όμως βρέθηκαν μπροστά στους Έλληνες συνοριοφύλακες και στρατιωτικούς που με σθένος εμπόδισαν την όποια παράνομη είσοδο στην Ελλάδα.

Για αρκετές μέρες και νύχτες  πρόσφυγες και μετανάστες με 5την βοήθεια της τούρκικης στρατοχωροφυλακής και αστυνομίας, επιδίδονταν σε έναν ανταρτοπόλεμο κατά των Ελληνικών δυνάμεων. Εικόνες που έκαναν τον γύρο του κόσμο.

Οι Eλληνες λένε «ναι» στο κλείσιμο των συνόρων και στις κλειστές δομές

Δείτε εδώ όλο το χρονικό για τον Έβρο  

Την ίδια στιγμή η Τουρκία  συνέχιζε αλλά και συνεχίζει να προκαλεί και στην θάλασσα με έκδοση παράνομων Navtex αλλά και με το ερευνητικό τους  πλοίο Oruc Reis το οποίο παραβίαζε συστηματικά την Ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Και ενώ όλα αυτά ήταν σε πλήρη εξέλιξη έρχεται και η απόφαση Ερντογάν να μετατρέψει σε τζαμί την Αγία Σόφια στην Κωνσταντινούπολη, σηκώνοντας κύμα αντιδράσεων σε ολόκληρο τον κόσμο. Απόφαση που προκάλεσε περαιτέρω όξυνση και αντιπαραθέσεις στις ήδη τεταμένες σχέσεις χριστιανών και μουσουλμάνων.

Αγία Σοφία: Ακάθιστος Ύμνος στη Μητρόπολη Αθηνών την Παρασκευή – Πένθιμα θα χτυπούν οι καμπάνες

Παρά τις επιστολές του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο προς τον Ερντογάν να μην αλλάξει το ισχύον καθεστώς, παρά την τοποθέτηση του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, του Ρώσου Πατριάρχη Κυρίλλου, διαφόρων πολιτικών ηγετών της Ε.Ε. αλλά και της δυναμικής και εμπεριστατωμένης συνέντευξης του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου στην εφημερίδα «Washington Post», η θέση της τουρκικής προεδρίας και κυβέρνησης δεν μετατοπίστηκε καθόλου.

Δείτε εδώ όλο το χρονικό για την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί   

Λίγες μέρες αργότερα η Τουρκία ξαναστέλνει εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας το Oruc Reis. Ο Αύγουστος του 2020 ήταν «θερμός μήνας» στην Ανατολική Μεσόγειο. Η παρουσία πολλών στρατιωτικών πλοίων στην περιοχή και από τις δύο χώρες (σ.σ. Ελλάδα και Τουρκία) δημιούργησε κλίμα πολεμικής σύγκρουσης.

Δεκάδες φρεγάτες του Ελληνικού Στόλου εστάλησαν στην περιοχή για να εμποδίσουν την πορεία του Oruc Reis αλλά και να προστατεύσουν τα ελληνικά χωρικά ύδατα ενώ από την άλλη φρεγάτες της Τουρκίας συνόδευαν το ωκεανογραφικό.

Το κλίμα ήταν αρκετά τεταμένο με τον κίνδυνο ενός ατυχήματος να είναι παρά πολύ κοντά. Το Oruc Reis συνέχιζε επί μέρες να πλέει εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας για αρκετές μέρες παραβιάζοντας κάθε διεθνές δίκαιο.

Τις εξελίξεις παρακολουθούσαν οι πρεσβείες των χωρών-μελών της Ε.Ε., το στρατηγείο του ΝΑΤΟ στη Νάπολη, διάφορα αραβικά κράτη και οι ΗΠΑ.

Από ελληνικής πλευράς, το σύνολο του στόλου ήταν σε συνεχή ετοιμότητα για να αποτρέψει την όποια πρόκληση. Δυνάμεις του στόλου είχαν αναπτυχθεί από το Βόρειο Αιγαίο μέχρι το Λιβυκό Πέλαγος, ενώ ανακλήθηκαν όλες οι άδειες του στρατιωτικού προσωπικού και των τριών κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων.

Επί μήνες τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων έχουν μελετήσει και επικεντρωθεί σε ενδεχόμενες ενέργειες των τουρκικών μονάδων στα διάφορα γεωγραφικά υπόμετωπα.

Την ίδια ώρα με νύχια και με δόντια, ο τουρκικός μηχανισμός δουλεύει ακατάπαυστα, προσπαθώντας να προωθήσει την προπαγάνδα του περί του δόγματος της «Γαλάζιας Πατρίδας» που παρουσίασε η Τουρκία. Αυτό το είδαμε να συμβαίνει όταν η φρεγάτα «Λήμνος» είχε «επακούμβηση» με την φρεγάτα «Kemal Reis» μετά τους λάθους χειρισμούς του Τούρκου καπετάνιου.

Τα τούρκικα ΜΜΕ θέλοντας να «γλυκάνουν το χάπι» μετά το στραπάτσο παρουσίασαν την… ανύπαρκτη ζημιά της φρεγάτας «Λήμνος» σε φωτογραφία ως έναν καρχαρία.

Την ίδια ώρα όμως μια φωτογραφία ντοκουμέντο κάνει την εμφάνιση της και δείχνει την ζημιά που υπέστη η φρεγάτα «Kemal Reis» μετά την «επακούμβηση». Το πλοίο αναγκάστηκε να γυρίζει στην Τουρκία προκειμένου να επισκευαστεί.

Η Ελλάδα καταδίκασε όλες τις προκλητικές ενέργειες της «γείτονος» ενώ έφερε το θέμα των προκλήσεων σε όλους τους διεθνής οργανισμούς  όπως ο ΟΗΕ, το ΝΑΤΟ και η ΕΕ και μάλιστα σε επίπεδο αρχηγών κρατών.

Στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο κατέληξε σε συμφωνία τα ξημερώματα της Παρασκευής, 11 Δεκεμβρίου  για την επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία

 Οι κυρώσεις αυτές έχουν σκοπό να τιμωρηθεί η Άγκυρα για τις «παράνομες και επιθετικές» ενέργειές της στη Μεσόγειο εναντίον της Ελλάδας και της Κύπρου», διευκρίνισαν οι διπλωματικές και ευρωπαϊκές πηγές.

Το κείμενο που συμφωνήθηκε είναι σκληρότερο για την Τουρκία, αλλά περιέχει ελάχιστες αλλαγές στο θέμα των κυρώσεων.

Σύμφωνα με το επίσημο κείμενο, η διεύρυνση της κυπριακής λίστας για «παράνομες δραστηριότητες γεωτρήσεων στην Ανατολική Μεσόγειο» -και όχι μόνο στην Κύπρο- και γι’ αυτό μάλιστα δίνεται η εντολή στον Ύπατο Εκπρόσωπο να «επεκτείνει τον σκοπό της κυπριακής λίστας και γίνεται πιο αναλυτικό στο τι ζητάει από τον Ζοζέπ Μπορέλ και την Κομισιόν: να συντάξει μια έκθεση στην κατάσταση των σχέσεων Ε.Ε. – Τουρκίας σε πολιτικό, οικονομικό επίπεδο και στις εμπορικές σχέσεις, κάτι που υπονοεί την τελωνειακή ένωση.

Ωστόσο, ο χρόνος χάριτος δίνεται στην Τουρκία ως τον Μάρτιο του 2021 και για να υπάρξει συντονισμός Ε.Ε. – ΗΠΑ στο θέμα της Ανατολικής Μεσογείου. Τέλος, το κείμενο ξεκαθαρίζει περαιτέρω ορισμένα σημεία, όπως ότι οι ηγέτες υποστηρίζουν την επανάληψη των συνομιλιών υπό τον ΟΗΕ για το Κυπριακό και «αναμένει το ίδιο από την Τουρκία».

Πηγή ➤


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου