Διάφορες Αναρτήσεις

Translate Police-Voice

Police

Δευτέρα 4 Ιανουαρίου 2021

Με το καλημέρα του 2021 «Ποδαρικό» με προκλήσεις από την Τουρκία και το παραλήρημα Τατάρ

https://www.police-voice.com/


Police-Voice blog ➤

Με το καλημέρα του 2021 η Αγκυρα προχώρησε στην έκδοση δύο νέων NAVTEX από τον υδρογραφικό – ωκεανογραφικό σταθμό της Αττάλειας, αυτή τη φορά όχι για παρουσία ερευνητικού πλοίου της σε δυνητική υφαλοκρηπίδα της Ελλάδος, αλλά ως απάντηση για την έκδοση οδηγιών «από τον υδρογραφικό σταθμό του Ηρακλείου σχετικά με επικείμενες αεροναυτικές ασκήσεις τις Ελλάδος».

Γράφει ο Αθανάσιος Ε. Δρούγος*

Οι Τούρκοι με τις νέες NAVTEX αμφισβητούν τις συγκεκριμένες περιοχές νοτιοανατολικά της Κρήτης. Οι περιοχές δέσμευσης για ασκήσεις χρονικά αφορούν τη σημερινή ημερομηνία, καθώς και την 8η Ιανουαρίου.

Πυροτεχνήματα

Προκλητικός με απύθμενο μπαράζ ρητορικών εξάρσεων για άλλη μία φορά ο κατοχικός ηγέτης Ερσίν Τατάρ. Εμμένοντας στις γνωστές προκλητικές και σκληροπυρηνικές θέσεις του περί μετάπτωσης της Κύπρου σε δύο κράτη εμφανίστηκε ο Τατάρ. «Να μην κυνηγά όνειρα που δεν πρόκειται να γίνουν ποτέ πραγματικότητα», ανέφερε σε γραπτή του δήλωση ο Ερσίν Τατάρ σχολιάζοντας δηλώσεις του Προέδρου της Κύπρου Νίκου Αναστασιάδη ανήμερα την Πρωτοχρονιά, προσθέτοντας ό,τι είχε πει και στον Τούρκο ΥΠΕΞ, πως «η λύση δύο κρατών είναι η μόνη ρεαλιστική».

Σύμφωνα πάντα με τον τουρκοκυπριακό Τύπο, ο Τατάρ είπε μετά τη δήλωση του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου ότι «ο Αναστασιάδης ήθελε λύση δύο κρατών», και ενώ συνεχίζονται οι συζητήσεις για το θέμα στη «Νότια Κύπρο» -κατά την έκφρασή του- ο Νίκος Αναστασιάδης, στην πρώτη του δήλωση για το 2021, ανέφερε ότι δεν συζητεί τίποτε άλλο εκτός από την επιλογή της ομοσπονδίας και τον δεσμεύουν τα όσα υποστήριξε στις προ τριετίας διαπραγματεύσεις υπό τα Ηνωμένα Εθνη του Κραν Μοντανά στην Ελβετία, ενώ προσπάθησε να επιρρίψει ευθύνες στον πρώην Νορβηγό ειδικό διαμεσολαβητή Εσπεν Εϊντε για τα περί δύο κρατών που του αποδίδονται.

Είναι γνωστό, συνέχισε ο κατοχικός ηγέτης, πως ο Νίκος Αναστασιάδης εκτιμά ότι η λύση δύο κρατών είναι μια βιώσιμη λύση. «Αυτό το γνωρίζουν οι διεθνείς παράγοντες που σχετίζονται με το Κυπριακό. Το ανέφερε ο Αναστασιάδης και στον Τούρκο ΥΠΕΞ Τσαβούσογλου όταν συναντήθηκαν, το δήλωσε ο ίδιος ο Τσαβούσογλου».

Κατά τον Τατάρ, ο Αναστασιάδης αναγκάστηκε να υπαναχωρήσει στην παλιά του θέση λόγω των ασφυκτικών πιέσεων που του ασκήθηκαν από την Εκκλησία της Κύπρου, το ΑΚΕΛ, το ΕΛΑΜ και κάτι άλλους ακαδημαϊκούς και πολιτικούς παράγοντες. Επιπλέον, ο Τατάρ τόνισε: «Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης στις δηλώσεις του την Πρωτοχρονιά επαναλαμβάνει αυτό που είχε αναφέρει και στην επιστολή του στον γ.γ./ΟΗΕ στις 22 Σεπτεμβρίου 2017, ότι η Τουρκία κάνει ενέργειες για την προσάρτηση της Κύπρου».

Ανατροπή πραγματικότητας

Σε έντονα επιθετικό ύφος επανέλαβε ότι «αν δεν γινόταν η “ειρηνευτική επιχείρηση” του 1974, όπως αποκάλεσε την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, οι Τ/Κ θα βίωναν γενοκτονία», και αναφέρθηκε στα βίαια επεισόδια της περιόδου 1963-1964 στο νησί.

Ο γνωστός για τις ακραίες θέσεις του Τατάρ επανέλαβε, μεταξύ άλλων, τη θέση ότι φταίνε οι Ελληνοκύπριοι για το ότι δεν λύθηκε το Κυπριακό στις δεκάδες διαπραγματεύσεις που συνεχίζονται από το 1968, λέγοντας πως στο Κραν Μοντανά η λύση της ομοσπονδίας κατέρρευσε και «έδειξαν ότι δεν θέλουν μια δίκαιη λύση»!

«Για όλους αυτούς τους λόγους, με τη στήριξη της Τουρκίας ενεργήσαμε και φέραμε στο προσκήνιο τη λύση που θα βασίζεται σε δύο κυρίαρχα κράτη. Αναφέρομαι σε μια λύση δύο ξεχωριστών και ανεξάρτητων κρατών για να συνεχίσει η ύπαρξη του κράτους μας (!) και να ζει με ασφάλεια και ελεύθερα ο κυρίαρχος λαός μας. Και σε αυτό το δρόμο θα συνεχίσουμε να βαδίζουμε». Και κατέληξε επισημαίνοντας ότι «ευχή και επιθυμία μου μέσα στο 2021 να φτάσουμε επιτέλους σε μια λύση δύο κυρίαρχων κρατών».

*Ο Δρ Αθανάσιος Ε. Δρούγος είναι Διεθνολόγος-Γεωστρατηγικός Αναλυτής

Πηγή ➤


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου