Διάφορες Αναρτήσεις

Translate Police-Voice

Police

Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2021

Ομογενείς Παλιννοστούντες Φαρκαδόνας – Ξεχασμένοι 29 ολόκληρα χρόνια στα κοντέινερ (Εικόνες & Βίντεο)

https://www.police-voice.com/


Police-Voice blog ➤

Στον νέο οικισμό Ελληνοποντίων της Φαρκαδόνας βρέθηκε ο φακός της «ΚΡΗΝΗ LIVE» και κατέγραψε την απογοήτευση και τα μεγάλα λόγια που ακούγονται χρόνια τώρα, δίχως αντίκρισμα.

Επί τρεις δεκαετίες ζουν μονάχα με τις υποσχέσεις και τα «μαλαματένια λόγια», κυβερνήσεων και δημοτικών Αρχών. Βλέπουν σπίτια έτοιμα, τα οποία έχουν αφεθεί στην τύχη τους κι εκείνοι συνεχίζουν να μένουν στα κοντέινερ. Στα κοντέινερ της ντροπής, όπως τα χαρακτηρίζουν, τα οποία δεν αντέχουν το πάγο του χειμώνα και το καμίνι του καλοκαιριού.

Ο λόγος για τις δεκάδες οικογένειες των Ελληνοποντίων της Φαρκαδόνας, που χρόνια τώρα ζουν το δικό τους μαρτύριο. Δεν ζητούν τίποτε το παράλογο, ζητούν το αυτονόητο.

«Κεραμίδι για τα κεφάλια τους, νεκροταφείο για τα κόκαλά τους», όπως λέει ο θυμόσοφος λαός. Δυστυχώς κεραμίδι για να στεγάσουν τις ζωές τους, σαν φυσιολογικοί άνθρωποι, δεν μπορούν να χαρούν χρόνια τώρα, χάρη στην αδιαφορία, μηδενός εξαιρουμένου, πολιτείας αλλά κι όλων των δημοτικών Αρχών που πέρασαν από την περιοχή της Φαρκαδόνας.

Η «ΚΡΗΝΗ LIVE» αποδέχτηκε την πρόταση του Συλλόγου «Αργοναυτών» που έχει συσταθεί από τους Ελληνοποντίους της Φαρκαδόνας. Αποδέχτηκε για να παρουσιάσει αποκλειστικά το πρόβλημα, προσπαθώντας να αφυπνίσει τους υπευθύνους προκειμένου να δοθεί λύση στο χρόνιο πρόβλημα και οι άνθρωποι αυτοί να λάβουν τα σπίτια που τους έταξαν, με το κλειδί στο χέρι.

Ήταν το 1992, όταν οι Ελληνοπόντιοι, έλαβαν το δρόμο της επιστροφής στην πατρίδα από την πρώην Σοβιετική Ένωση, μετά από κυβερνητική πρόσκληση. Μάλιστα η υπόσχεση που είχε δοθεί τότε, ήταν σαφής. Διαμονή για διάστημα 6 μηνών σε κοντέινερ, τα οποία είχαν μεταφερθεί από την Καλαμάτα, μετά την αποκατάσταση των πληγέντων του καταστροφικού σεισμού, και μετέπειτα η οικιστική αποκατάσταση των οικογενειών των ομογενών.

Δυστυχώς πέρασαν 29 ολόκληρα χρόνια και η ζωή και τα όνειρα, της πρώτης και της δεύτερης γενιάς αυτών των ανθρώπων στοιβάζονται μέσα στα κοντέινερ. Σε απαράδεκτες συνθήκες…

«Ήρθαμε στην περιοχή της Φαρκαδόνας σε ηλικία 12 ετών, γιατί η πατρίδα μας, η Ελλάδα, μας υποσχέθηκε ότι θα μας αποκαθιστούσε άμεσα. Έχω φτάσει στα 40, έχω οικογένεια κι ακόμη περιμένω να γίνουν πράξη οι υποσχέσεις. Δεσμεύσεις ότι μας έδιναν σπίτια με το κλειδί στο χέρι για εμάς και τα παιδιά μας…», τόνισε αποκλειστικά στην κάμερα της «ΚΡΗΝΗ LIVE», αντιπρόεδρος του Συλλόγου «Αργοναύτες» κ. Δημήτρης Χιονίδης.

Τα σπίτια που τους υποσχέθηκαν μετά από βάσανα και πολλές παλινωδίες παραδόθηκαν το 2014 στο Δήμο Φαρκαδόνας. Ωστόσο μπορεί ο οικισμός να παραδόθηκε στο Δήμο για να στεγάσει τις βασανισμένες ζωές 93 οικογενειών, δεν ήταν λειτουργισμός, καθώς απαιτούνταν έργα ύδρευσης, αποχέτευσης και ηλεκτροφωτισμού.

Το τριετίας περίπου μετά την επίσκεψη του υπουργού Εσωτερικών, Πάνου Σκουρλέτη, κόπηκε κονδύλιο 478.500 ευρώ για το έργο «Αποχέτευση και ηλεκτροφωτισμός οικισμού παλιννοστούντων ομογενών Δήμου Φαρκαδόνας».

«Δεν μπορούμε να καταλάβουμε γιατί ενώ υπήρξαν τα χρήματα, δεν εκτελέστηκαν τα έργα για να εγκατασταθούμε στα σπίτια. Δεν μας απάντησε κανείς υπεύθυνα από το 2018 έως και σήμερα. Λόγια και υποσχέσεις ότι όλα θα γίνουν. Τα σπίτια πλέον ρημάζουν και το δημόσιο χρήμα πάει στράφι μπροστά στην αδιαφορία κάποιων…», τόνισε η γραμματέας του Συλλόγου κα Ελισσάβετ Βαροσιάδη.

T
T

Και σε όλα αυτά, έρχονται να προταθούν και οι κακοήθειες ορισμένων, που ανέφεραν ότι οι Ελληνοπόντιοι δεν θέλουν να μετακομίσουν στα νέα σπίτια, για να επωφελούνται των κρατικών ευεργετημάτων.

«Σε καμιά περίπτωση δεν υφίσταται κάτι τέτοιο. Περιμένουμε τόσα χρόνια για τα σπίτια και τα βλέπουμε να σαπίζουν και να λεηλατούνται. Για να μεταβούμε στα σπίτια πρέπει να είναι λειτουργικά. Πλέον τα περισσότερα από αυτά έχουν τεράστιες ζημιές, από την υγρασία αλλά και από την λεηλασία αγνώστων. Ακόμη και η πόρτες είναι χτυπημένες με αεροβόλα, ενώ τζάμια και εξοπλισμός είναι σπασμένα σε ένα μεγάλο αριθμό σπιτιών», τόνισε ο κ. Χιονίδης.

 

 

T

T


Η κατάσταση πραγματικά είναι απογοητευτική και περιγράφεται μέσα από το οπτικοακουστικό υλικό της «ΚΡΗΝΗ LIVE». Ευχή όλων αυτές οι υποσχέσεις να βρουν σύντομα τόπο κι οι οικογένειες να αποκτήσουν το δικό τους κεραμίδι. Πλέον κλείνουν τα αυτιά στα «μαλαματένια λόγια» και πορεύονται διεκδικώντας το δίκιο τους, για το οποίο δάκρυσαν πολύ…



Πηγή ➤


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου