Διάφορες Αναρτήσεις

Translate Police-Voice

Police

Πέμπτη 7 Ιανουαρίου 2021

Τι αναφέρει το Λιμενικό για το επεισόδιο με σκάφος της τουρκικής ακτοφυλακής στα Ίμια Την επίσημη θέση της ελληνικής ΒΙΝΤΕΟ

https://www.police-voice.com/


Police-Voice blog ➤

Την επίσημη θέση της ελληνικής πλευράς για το περιστατικό έξω από τα Ίμια, εξέφρασε σε ανακοίνωσή του το Λιμενικό.

«Πρωινές ώρες 06-01-2021, στη θαλάσσια περιοχή ανατολικά των Ιμίων, περιπολικό σκάφος της Τουρκικής Ακτοφυλακής παρενόχλησε περιπολικό σκάφος της Λιμενικής Αρχής Κω, με αποτέλεσμα την πρόκληση μικρών υλικών ζημιών στο περιπολικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. Σημειώνεται ότι, το περιπολικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. εκτελούσε διατεταγμένη υπηρεσία στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή. Από το περιστατικό δεν προκλήθηκε τραυματισμός μέλους πληρώματος» αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Νωρίτερα, η τουρκική ακτοφυλακή κατηγόρησε τα σκάφη της ελληνικού Λιμενικού Σώματος πως παραβίασαν τα τουρκικά χωρικά ύδατα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του MEGA, η σύγκρουση προήλθε κατά τη διάρκεια ελιγμών των τουρκικών και ελληνικών σκαφών σε μια περιοχή όπου βρίσκονταν -σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες- ελληνικά αλιευτικά σκάφη.

Όπως όλα δείχνουν πρόκειται για ένα ακόμη επεισόδιο στον γνωστό «πόλεμο της τσιπούρας» και στην προσπάθεια που κάνουν Τούρκοι και Έλληνες ψαράδες να ψαρεύουν στην περιοχή με αποτέλεσμα να δημιουργούνται αντιπαραθέσεις.

Κι αυτό διότι μαζί με τα αλιευτικά σκάφη βρίσκονται σε μικρό χώρο και σκάφη του λιμενικού των δύο χωρών με αποτέλεσμα οι ελιγμοί να οδηγούν ορισμένες φορές σε συγκρούσεις.

«Ήταν αναμενόμενο»

Για το επεισόδιο μίλησε και ο δήμαρχος Καλύμνου Δημήτρης Διακομιχάλης στον ΣΚΑΪ.

«Ήταν αναμενόμενο αυτό που συνέβη χθες, δεδομένου ότι πηγαίνουν οι Καλύμνιοι ψαράδες στην περιοχή των Ιμίων για να ψαρέψουν… Είναι η περίοδος που υπάρχει πολλή τσιπούρα και πήγαν χθες πέντε αλιευτικά» εξήγησε ο κ. Διακομιχάλης.

«Όταν είδαν οι Τούρκοι να ψαρεύουν τα ελληνικά σκάφη, εισέβαλαν στα ελληνικά χωρικά ύδατα, και τρία σκάφη της τούρκικης ακτοφυλακής προσπαθούσαν να κόψουν τις σημαδούρες. Οι Έλληνες ψαράδες ζήτησαν βοήθεια από τα σκάφη της ελληνικής ακτοφυλακής ήρθαν εκεί και άρχισαν οι ναυμαχίες».

«Υπήρξε ένα “τζαρτζάρισμα” μεταξύ τουρκικής ακταιωρού και του ελληνικού ταχύπλοου, που προκάλεσε ζημιές στο δικό μας σκάφος» εξήγησε ο κ. Διακομιχάλης.

«Το πρόβλημα για μένα είναι ότι δεν πρέπει να καλούνται τα ελληνικά σκάφη, πρέπει να βρίσκονται μόνιμα στην περιοχή. Εδώ και μέρες ζήτησα από τους αρμοδίους (στον υπουργό Ναυτιλίας και τον αρχηγό λιμενικού) να υπάρχει μόνιμη παρουσία για να αποφευχθεί ένα επεισόδιο» επισήμανε ο δήμαρχος.

Το χρονικό

Θυμίζουμε ότι το πρωί της Τετάρτης σκάφος της τουρκικής ακτοφυλακής ενόχλησε Έλληνες αλιείς που ψάρευαν εκεί κοντά και τους ζήτησε να απομακρυνθούν. Πολύ σύντομα εμφανίστηκε και ταχύπλοο τύπου Rafnan του Λιμενικού Σώματος της χώρας μας που περιπολούσε εκεί κοντά, ώστε να δώσει λύσει, αλλά το τουρκικό το διεμβόλισε κατά τη διάρκεια ελιγμών χωρίς να έχει ξεκαθαριστεί εάν αυτό συνέβη τυχαία ή όχι.

Το Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή έχει λάβει καταθέσεις από τους ένστολους που επέβαιναν στο σκάφος αλλά και από τους αλιείς ώστε να υπάρχει μία πλήρης εικόνα του συμβάντος.

Η σύγκρουση έγινε εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων με αποτέλεσμα να προκληθούν ζημιές στο πλωτό του λιμενικού το οποίο μάλιστα είναι νεότευκτο, χωρίς ωστόσο να υπάρξουν τραυματίες.

Από την πρώτη στιγμή πάντως το Λιμενικό Σώμα κράτησε χαμηλούς τόνους και είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι παρά το ότι η σύγκρουση συνέβη γύρω στις 10:30 το πρωί, γνωστοποιήθηκε πολλές ώρες αργότερα.

Πηγή ➤


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου