Hmeromhnia

Banner

Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks

Tel Anartisis

Translate Police-Voice

Police

Δευτέρα, 25 Ιανουαρίου 2021

Λιανεμπόριο: Τρόμαξαν τους ειδικούς οι σκηνές συνωστισμού στην αγορά - Αλλαγές σήμερα στα ταξί

https://www.police-voice.com/


Police-Voice blog ➤
Εικόνες κοσμοσυρροής το Σαββατοκύριακο - Σταμπουλίδης: «Καταστροφικό» ένα 3ο lockdown - Σωτήρια η μάσκα, «πληγή» η κατάχρηση των sms - Ανάσα για τα ταξί από σήμερα με νέα όρια επιβατών στα οχήματα

Προβληματισμένοι και έκπληκτοι εμφανίζονται οι λοιμωξιολόγοι -και από κοντά και κυβερνητικοί παράγοντες- με την ανάπαυλα του Σαββατοκύριακου, καθώς η κοσμοσυρροή στις κεντρικές εμπορικές οδούς της χώρας έσπασε κάθε ρεκόρ. Με ουρές πολλών μέτρων να σχηματίζονται έξω από πολυκαταστήματα, αλλά και εκατοντάδες καταναλωτές να περιδιαβαίνουν τους στενούς εμπορικούς δρόμους, η απόσταση που χωρίζει την Ελλάδα από τη Γαλλία μπορεί να αποδειχθεί πολύ μικρότερη από την πραγματική, αναφορικά με την εξέλιξη της πανδημίας. Και αυτό γιατί, μια ανάσα πριν την επιβολή ενός τρίτου, αυστηρού lockdown φαίνεται πως βρίσκεται η Γαλλία, λόγω της πιθανότητας μαζικής διασποράς του κορωνοϊού εξαιτίας των νέων μεταλλάξεών του. Ο ίδιος κίνδυνος ελλοχεύει σε πολλές ακόμη ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, όπου το ενδεχόμενο νέου γενικού «απαγορευτικού» παραμένει πάνω στο τραπέζι, συζήτηση που παρακολουθεί και η επιστημονική κοινότητα στην Αθήνα.

«Καταστροφικό» το 3ο lockdown

Το ενδεχόμενο μάλιστα ο ιός να εμφανίσει μεγαλύτερη μεταδοτικότητα τους επόμενους μήνες σε συνδυασμό με τις σκηνές συνωστισμού δεν αποκλείεται να επιφέρουν και νέα αυστηροποίηση των μέτρων στην Ελλάδα, παρά τις σχετικές ανακοινώσεις για μερική χαλάρωση στο λιανεμπόριο και τη λειτουργία της εκπαίδευσης. «Θα είναι καταστροφικό για όλους ένα τρίτο αυστηρό απαγορευτικό lockdown» εκτίμησε σχετικά ο γενικός γραμματέας Εμπορίου Παναγιώτης Σταμπουλίδης, με φόντο την «ασφυξία» στους κεντρικούς εμπορικούς δρόμους της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Παρά το γεγονός ότι η αύξηση του τζίρου στα είδη ένδυσης και υπόδησης υπερβαίνει το 30%, «πρέπει ο καθένας να δείξει αυτοπειθαρχία, να σεβαστεί τον εαυτό του. Μην νομίζει ότι με τα επαναλαμβανόμενα SMS κοροϊδεύει το κράτος, τον εαυτό του κοροϊδεύει» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σταμπουλίδης, δείχνοντας με νόημα την κατάχρηση του συστήματος αποστολής γραπτών μηνυμάτων (sms) από μέρος των καταναλωτών για να επεκτείνουν το χρονικό διάστημα που έχουν στη διάθεσή τους για να ψωνίσουν και το οποίο δεν θα πρέπει να υπερβαίνει το δίωρο.

Η καταχρηστική, ωστόσο, συμπεριφορά από πλευράς των καταναλωτών έχει θορυβήσει τους επιστήμονες, οι οποίοι με τη σειρά τους προκρίνουν ακόμη και… κόφτη, προκειμένου να αναχαιτίσουν το ενδεχόμενο δημιουργίας νέων εστιών υπερμετάδοσης του ιού στις ουρές των καταναλωτών. Στο πλαίσιο αυτό, «θα πρέπει να μπει κόφτης, αν γίνει κατάχρηση που βγαίνει από τον σχεδιασμό της επιτροπής»
εξήγησε ο Μανώλης Δερμιτζάκης, καθηγητής Γενετικής στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης, ενώ πρόσθεσε πως «δεν πρέπει να μας πιάσει πανικός. Αυτό που είναι αισιόδοξο είναι ότι ο κόσμος φορούσε σχεδόν 100% μάσκα, κάτι που δεν το είχαμε δει παλιότερα. Τηρούνταν σχεδόν 100% τα μέτρα στα καταστήματα, αλλά θα ήταν κάλο ο κόσμος να φεύγει όταν βλέπει συνωστισμό. Όμως, δεν ανησυχεί τόσο πολύ, γιατί ήταν έξω και φορούσαν μάσκα».

Εξίσου ανησυχητική, όμως, θεωρούν οι επιστήμονες την παράλληλη επαναφορά στην κανονικότητα του λιανεμπορίου και όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης, καθώς θα αυξηθεί κατακόρυφα η κινητικότητα των πολιτών. «Φοβάμαι τη χαλάρωση στην τρίτη εβδομάδα, γιατί ο κόσμος μπορεί να εφησυχάσει επειδή δεν ανέβηκαν τα κρούσματα» τόνισε σχετικά ο κ. Δερμιτζάκης.

Σωτήρια η μάσκα

Ακόμη, ωστόσο, και στις συνθήκες συνωστισμού που κατέγραψε ο τηλεοπτικός φακός στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, στα «ορμητήρια» των καταναλωτών, όπως η οδός Ερμού στην Αθήνα, η σχεδόν καθολική χρήση μάσκας από τους πολίτες ανακούφισε τους λοιμωξιολόγους, καθώς μειώνει τις πιθανότητες δημιουργίας υπερ-εστίας μετάδοσης του ιού.

Το θετικό που διαπιστώθηκε ήταν ότι υπήρχε πολύ καλή χρήση μάσκας από τους καταναλωτές, ακόμα και όταν συνωστίζονταν σε ουρές» επισήμανε, στην ίδια κατεύθυνση, ο Γιώργος Σουρβίνος, καθηγητής Κλινικής Ιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, μιλώντας στον ΘΕΜΑ 104,6. «Δεν μπορεί κανείς να προβλέψει με βεβαιότητα αν θα συμβεί κάτι δραματικό ή θα παραμείνουμε σε πολύ χαμηλά επίπεδα, γι' αυτό όλα αξιολογούνται καθημερινώς. Όπου διαπιστωθεί οποιαδήποτε απότομη μεταβολή, αύξηση των κρουσμάτων, σίγουρα θα ληφθούν μέτρα άμεσα ώστε να περιοριστεί το φαινόμενο αυτό. Ευελπιστώ ότι δεν θα έχουμε έντονα φαινόμενα κορύφωσης των θετικών κρουσμάτων» ευχήθηκε ο κ. Σουρβίνος, παρακολουθώντας την «έκρηξη» της κατανάλωσης τα προηγούμενα εικοσιτετράωρα.

Στο ίδιο μήκος κύματος εμφανίστηκε και ο Υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, κάνοντας αυτοψία σε εμπορικές οδούς στο Χαλάνδρι και την Αγία Παρασκευή. Μετά το πέρας της επίσκεψής του, ο κ. Γεωργιάδης ανάρτησε τις διαπιστώσεις του στα κοινωνικά δίκτυα, υπογραμμίζοντας πως: «Σήμερα στις αγορές του Χαλανδρίου και Αγίας Παρασκευής. 'Απαντες φορούν μάσκα, τα μαγαζιά τηρούν τα μέτρα, σε ορισμένα σημεία υπάρχει συνωστισμός. Αν φοράμε όλοι τις μάσκες μας και προσέχουμε είμαι αισιόδοξος. Η κίνηση ήταν αρκετά καλή. Θα συνεχίσω τις επισκέψεις μου».
Πηγή ➤


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου