Διάφορες Αναρτήσεις

Translate Police-Voice

Police

Τετάρτη 6 Ιανουαρίου 2021

Κορωνοϊός: «Βράζει» η Αττική - Τα ρεβεγιόν οδήγησαν στα ύψη το ιικό φορτίο

https://www.police-voice.com/


Police-Voice blog ➤
Ανησυχία για τα λυματα που δείχνουν τριπλασιασμό του φορτίου την Πρωτοχρονιά - Δεδομένη για τους ειδικούς η αναζωπύρωση τις επόμενες εβδομάδες - Προβληματισμός και για τα κρούσματα στα νησιά
Με την επιδημιολογική εικόνα να «καθαρίζει» έπειτα από τις αργίες και το Σαββατοκύριακο, και να αποκαλύπτει τον πραγματικό αριθμό των ημερήσιων κρουσμάτων κορωνοϊού (χθες ανακοινώθηκαν 928 κρούσματα έναντι 429 που είχαν ανακοινωθεί προχθές) και με τον δείκτη των διασωληνωμένων να μοιάζει άκαμπτος (χθες ανακοινώθηκαν 407 διασωληνωμένοι έναντι 405 προχθές) συνεχίζει η χώρα να βαδίζει σαν σε τεντωμένο σκοινί μέσα στο πεδίο της επιδημίας. Μέσα στον Ιανουάριο έχουν καταλήξει 213 άνθρωποι, με το σύνολο των θυμάτων του κορωνοϊού να ανέρχεται πλέον σε 5.051.

Η εορταστική περίοδος ρίχνει αυλαία αυτήν την εβδομάδα με φόντο τα αυστηρά μέτρα του νέου έκτακτου lockdown μέσα στο...lockdown, αλλά οι ειδικοί θεωρούν δεδομένη την αναζωπύρωση της επιδημίας μέσα στις επόμενες δυο τρεις εβδομάδες ως απόρροια της κινητικότητας και των συναθροίσεων τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά.

Ήδη τα στοιχεία για το ιικό φορτίο στα λύματα της Αττικής που ανακοινώθηκαν από το τμήμα Χημείας του Πανεπιστημίου Αθηνών προοιωνίζονται δύσκολο Ιανουάριο. Οι ειδικοί διαπίστωσαν πως το φορτίο διπλασιάστηκε στα λύματα τα Χριστούγεννα και τριπλασιάστηκε την Πρωτοχρονιά. Αυτό σημαίνει πως με βάση τα ευρήματα στα λύματα, η αύξηση στα κρούσματα θα αρχίζει να αποτυπώνεται από την ερχόμενη εβδομάδα στον ημερήσιο αριθμό κρουσμάτων, οδηγώντας σε νέα αναζωπύρωση της επιδημίας στο λεκανοποπέδιο.

Πάντως, ο χθεσινός αριθμός των 928 κρουσμάτων θεωρείται εκείνος που αντιπροσωπεύει την πορεία της επιδημίας στη χώρα μας - αριθμός που αγγίζει τετραψήφιο αριθμό και όχι τις δυο τρεις εκατοντάδες των εορτών και των αργιών που αναφέρονταν και τις προηγούμενες ημέρες. Ο αριθμός των τεστ που διενεργήθηκαν το περασμένο 24ωρο ήταν σχεδόν 32.000, αριθμός τετραπλάσιος από εκείνον που ανακοινώθηκαν προχθές και αφορούσαν τους ελέγχους της περασμένης Κυριακής οπότε και επιβεβαιώθηκαν 429 θετικά κρούσματα.

Το 1/3 των κρουσμάτων καταγράφηκε στην Αττική (326), ωστόσο η διασπορά στο χθεσινό επιδημιολογικό δελτίο ήταν μεγάλη, αφού υπήρχαν 44 περιφερειακές ενότητες με θετικά κρούσματα κορωνοϊού. Μάλιστα, ανάμεσα σε αυτές υπήρχαν επτά νησιά με ό,τι αυτό σημαίνει για τη διαχείριση των περιστατικών και τα αντανακλαστικά των υγειονομικών υπηρεσιών σε περίπτωση που χρειαστεί κάποιος ασθενής νοσηλεία - διακομιδή ή αεροδιακομιδή με ειδική κάψουλα και μεγάλη επιχειρησιακή ετοιμότητα.

Η κατανομή στην Αττική δείχνει πως τα στοχευμένα περιοριστικά μέτρα στη Δυτική Αττική απέδωσαν καθώς η περιοχή καταγράφει πλέον μικρό αριθμό κρουσμάτων - χθες είχε 33 θετικά κρούσματα όσα και ο νότιος τομέας Αθηνών. Αντίθετα, ο κεντρικός τομέας Αθηνών με 75 θετικά κρούσματα, ο δυτικός τομέας με 57, η Ανατολική Αττική με 53 κρούσματα δείχνουν την αυξημένη κινητικότητα του κορωνοϊού και προφανώς του πληθυσμού.

Στα νοσοκομεία χθες έγιναν 185 εισαγωγές, αριθμός αυξημένος αισθητά σε σχέση με τον αριθμό των 140-160 εισαγωγών που γίνονταν τις τελευταίες πέντε ημέρες. Θα φανεί τις επόμενες ημέρες αν σηματοδοτεί και πάλι έξαρση νοσηλειών. Συνολικά, οι ασθενείς με λοίμωξη Covid-19 ανέρχονταν χθες σε 1.977, εκ των οποίων οι 580 βρίσκονταν σε Μονάδες ΜΕΘ, ΜΑΦ κα.

Στα νοσοκομεία της Αττικής σημειώνεται μικρή αύξηση στους νοσηλευόμενους και στους διασωληνωμένους σε σχέση με το αμέσως προηγούμενο 24ωρο - αυξήθηκαν κατά 20 οι νοσηλευόμενοι και κατά 7 οι διασωληνωμένοι. Στα νοσοκομεία του λεκανοπεδίου νοσηλεύονταν χθες 476 ασθενείς σε απλές κλινικές και άλλοι 150 σε Μονάδες από τους οποίους οι 131 διασωληνωμένοι.

Αντίθετα, στα νοσοκομεία της βόρειας Ελλάδας είναι ορατή η αποσυμπίεση της επιδημίας. Χθες νοσηλεύονταν 710 ασθενείς σε απλές κλινικές, ή το 1/3 όσων νοσηλεύονταν ακριβώς έναν μήνα νωρίτερα. Στις 5 Δεκεμβρίου οι ασθενείς στα νοσοκομεία της Μακεδονίας και της Θράκης έφθασαν τους 2.000 και άλλοι 312 ήταν διασωληνωμένοι. Χρειάστηκαν τέσσερις εβδομάδες lockdown για να υποχωρήσει το τσουνάμι των νοσηλευομένων στις απλές κλινικές ενώ στις ΜΕΘ η υποχώρηση είναι ακόμη πιο αργή, καθώς χθες νοσηλεύονταν 177 από τους οποίους οι 166 διασωληνωμένοι.

Άλλοι 186 ασθενείς με λοίμωξη λόγω κορωνοϊού νοσηλεύονται στα νοσοκομεία της Θεσσαλίας, της Ηπείρου, της Στερεάς Ελλάδας και της Πελοποννήσου και 80 σε Μονάδες, με την εικόνα και στα δύο πεδία του ΕΣΥ, στις απλές κλινικές και στις ΜΕΘ να είναι ελεγχόμενη και να απέχει από την πίεση που υπάρχει στη βόρεια Ελλάδα.

Πηγή ➤


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου