Διάφορες Αναρτήσεις

Translate Police-Voice

Police

Τετάρτη 13 Ιανουαρίου 2021

Ελληνοτουρκικά: Πώς οι Τούρκοι υπονομεύουν το διάλογο πριν αρχίσει – Συνεχίζουν τις απειλές και βάζουν στο τραπέζι ανύπαρκτα θέματα

https://www.police-voice.com/


Police-Voice blog ➤

Ενώ πριν από δύο ημέρες εμφανιζόταν η Αγκυρα περίτεχνα, ως και διπλωματικά να «πρωτοστατεί» στις επικείμενες διερευνητικές επαφές με την Ελλάδα, χθες το δίδυμο Ερντογάν-Τσαβούσογλου με «προβιά λύκου», επανήλθε στο γνωστό σκληροπυρηνικό πλαίσιο των απύθμενων, ως και εμπρηστικού χαρακτήρα απειλών κατά της Αθήνας, της Λευκωσίας και της Ε.Ε.

Γράφει ο Αθανάσιος Ε. Δρούγος*

Και μάλιστα μπροστά στους πρέσβεις των κρατών-μελών της Ενωσης, τους οποίους «ενημέρωσε» ο Τσαβούσογλου ότι τάχα η χώρα του επιδιώκει να ανοίξει ένα «νέο κεφάλαιο» με την Ευρώπη, ενώ αμέσως μετά στο Προεδρικό Μέγαρο τους δέχθηκε ο Ερντογάν, που ανέβασε πιο πολύ το βαθμό της ρητορικής των επικρίσεων και των κατηγοριών για τη στάση της Ε.Ε. σε διάφορα ζητήματα τα οποία σχετίζονται με την Τουρκική εξωτερική και αμυντική πολιτική.

Ειδικότερα ο Ερντογάν κατηγόρησε την Ελλάδα ότι συστηματικά παραβιάζει τον Τουρκικό εναέριο χώρο (!) -προφανώς αλλοιώνοντας την επί δεκαετίας πραγματικότητα και παράλληλα παραπλανώντας-, προσθέτοντας ότι «προβαίνει σε παράνομες δραστηριότητες στα νησιά του Αιγαίου (!) (πάνω στη γνωστή θέση της αγκυρας, ότι τα νησιά μας θα πρέπει να είναι αποστρατιωτικοποιημένα), και κάλεσε τη χώρα μας να απορρίψει τις εντάσεις και να επικεντρωθεί στις προσεχείς διερευνητικο-διπλωματικές επαφές.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας έκανε λόγο για «ένα ιδιαίτερα δύσκολο έτος 2020», αναφερόμενος στις σχέσεις Αγκυρας-Βρυξελλών, γιατί κάποιες χώρες (υπονοώντας Ελλάδα-Κύπρο) προκαλούσαν και έθεταν εμπόδια κινούμενες μονομερώς και επέκρινε σφοδρότατα την Ε.Ε. για «στρατηγική τύφλωση» στα θέματα του Κυπριακού, ως και στις περιπτώσεις της Ανατολικής Μεσογείου. Επεσήμανε ότι η Ε.Ε. θα πρέπει να κάνει την αυτοκριτική της αναφερόμενος στο σχέδιο Ανάν του 2004, λέγοντας «πως ξέχασε τη δέσμευσή της στην τουρκοκυπριακή πλευρά για το δημοψήφισμα και επιβράβευσε την ελληνοκυπριακή, που είπε “όχι σε μια λύση για την Κύπρο” το 2004, η οποία θα περιλαμβάνει και τους Τουρκοκύπριους. Αντί να μιλάμε διαρκώς για αποτυχημένα μοντέλα στην Κύπρο, πρέπει να βρούμε νέες εναλλακτικές», χωρίς να αναφερθεί στην επιλογή της διαίρεσης της νήσου σε δύο οντότητες, τις οποίες τη σύστασή τους προωθεί ο ίδιος και ο κατοχικός ηγέτης Ερσίν Τατάρ.

Τέλος, τόνισε ότι απέτυχαν όλοι αυτοί που επεδίωκαν να περιορίσουν και να εγκλωβίσουν την Τουρκία στις ακτές της στην Ανατολική Μεσόγειο.

Μπαράζ λεκτικών ακροτήτων από Τσαβούσογλου 

Απτόητος ο Τούρκος ΥΠΕΞ, μιλώντας στους πρέσβεις των κρατών-μελών της Ε.Ε. και με εμφανή επιθετική ρητορική, δήλωσε απειλητικά ότι σε περίπτωση που η Ε.Ε. υποστηρίξει την Αθήνα -όπως έκανε στη Σύνοδο Κορυφής του περασμένου Οκτωβρίου- τότε η Αγκυρα θα επαναλάβει όλα εκείνα τα οποία έκανε πρόσφατα (προφανώς την παρουσία του ερευνητικού-σεισμογραφικού πλοίου επί αρκετές εβδομάδες στην Ανατολική Μεσόγειο μαζί με πολεμικά πλοία).

Σε οξύτατο ύφος τόνισε ότι η Αγκυρα δεν «καταλαβαίνει από απειλητική γλώσσα» γιατί η εκ μέρους των Ευρωπαίων παρατήρηση ήταν «η αιτία να ξεχειλίσει το ποτήρι. Αντιδράσαμε και αν ξανασυμβεί θα το ξανακάνουμε. Το μικρό διάστημα Οκτωβρίου και Δεκεμβρίου έδειξε ότι η κλιμάκωση δεν θα φέρει αποτέλεσμα σε κανέναν και στη Σύνοδο του Δεκεμβρίου η Ε.Ε. υιοθέτησε μια πιο ήπια γλώσσα».

Συνέχισε την κριτική για Αθήνα και Λευκωσία λέγοντας ότι ορισμένα κράτη μέλη της Ε.Ε. τα πολυετή διμερή προβλήματά τους με την Τουρκία τα μετέφεραν στους κόλπους της Ε.Ε. Στοχεύανε στο να φέρουν την Τουρκία αντιμέτωπη με την Ε.Ε. «η οποία δεν υποστηρίζει κάποιο κράτος-μέλος της για τη διευθέτηση οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών μεταξύ τους και δηλώνει ότι δεν έχει τέτοια αρμοδιότητα, όταν όμως το θέμα ήταν και είναι η Τουρκία έκανε ακριβώς το αντίθετο. Εγινε κατάχρηση στην έννοια της αλληλεγγύης».

Συνάντηση με Δένδια

Αναφερόμενος στον «πολύ καλό του φίλο Νίκο Δένδια», υποστήριξε ότι έχουν συνεννοηθεί για μεταξύ τους συνάντηση και θα ρυθμίσουν προσεχώς την ημερομηνία, θέση την οποία διέψευσε το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών με χθεσινή ανακοίνωσή του. Το ΥΠΕΞ τόνισε ότι ο Ελληνας υπουργός διατηρεί επί χρόνια μία πολύ καλή σχέση με τον Τσαβούσογλου, αλλά δεν υπάρχει -επί του παρόντος- κάποια προγραμματισμένη συνάντηση. Πάντως χθες ο Τσαβούσογλου δεν έκανε αναφορά στο ενδεχόμενο αυτή η συνάντηση να πραγματοποιηθεί στα Τίρανα και σε ρόλο του Αλβανού πρωθυπουργού Εντι Ράμα.

Ποιοι θα κάτσουν στο τραπέζι

Στις σχετικές διερευνητικές επαφές μέχρι τον 60ό γύρο -όπου διεκόπησαν οι συνομιλίες το 2016- από πλευράς Ελλάδος την κύρια εκπροσώπηση είχε ο πρέσβης ε.τ. Παύλος Αποστολίδης (πολύπειρος και διατελέσας ως πρέσβης σε Τουρκία και Ε.Ε., καθώς και ως επικεφαλής της ΕΥΠ μετά την υπόθεση Οτσαλάν). Πριν τον πρέσβη Αποστολίδη για πολύ καιρό εκπροσωπούσε τη χώρα μας ο πρέσβης ε.τ. Σκοπελίτης. Την Τουρκία κυρίως εκπροσωπούσε ο καλός γνώστης των θεμάτων του Δικαίου της Θάλασσας και πρώην υφυπουργός Εξωτερικών, νυν μόνιμος αντιπρόσωπος της στα Ηνωμένα Εθνη, πρέσβης Φεχρεντίν Σινιρλίογλου.

Αν και δεν έχουν επίσημα αναφερθεί από την Αγκυρα ονόματα, εντούτοις έχει ακουστεί το όνομα του επικεφαλής της διεύθυνσης περί ναυτικών θεμάτων και όχι μόνο πρέσβη Τσαγατάι Ερτσιγές, που είναι γνωστός σε κύκλους διαλέξεων σε πολλά κράτη του εξωτερικού και από τους έντονα υποστηρικτές σε διπλωματικό επίπεδο του δόγματος της «Γαλάζιας Πατρίδας». Επίσης, από ελληνικής πλευράς έχει ακουστεί το όνομα του πρέσβη Αλέξανδρου Κουγιού της πέμπτης διεύθυνσης του υπουργείου Εξωτερικών, ενός πολύ καλού διπλωμάτη, που μεταξύ άλλων έχει παρουσία σε αρκετά, ως και σοβαρά θέματα, μεταξύ των οποίων και στην επιτροπή για τα βιβλία και εγχειρίδια των Σκοπιανών μετά τη συμφωνία των Πρεσπών.

Κατά της συζήτησης θεμάτων για την Ανατολική Μεσόγειο τάχθηκε ο πρώην υπαρχηγός των τουρκικών ναυτικών δυνάμεων, αντιναύαρχος ε.α. Τσιχάντ Γιαϊτζί, υποστηρίζοντας σε τηλεοπτικές παρεμβάσεις του ότι «αν ανοίξουν τέτοιες συζητήσεις θα υπάρξει εμπλοκή στο θέμα του τουρκο-λιβυκού μνημονίου του Νοεμβρίου του 2019». Ο Γιαϊτζί είναι τώρα επικεφαλής «δεξαμενής σκέψης» για θέματα ναυτικής ασφάλειας και θεωρείται ως ο «πατέρας του δόγματος της “Γαλάζιας Πατρίδας” και του μνημονίου Aγκυρας-Τρίπολης».

*Ο Δρ Αθανάσιος Ε. Δρούγος είναι Διεθνολόγος-Γεωστρατηγικός Αναλυτής

Πηγή ➤


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου