Διάφορες Αναρτήσεις

Translate Police-Voice

Police

Τρίτη 2 Φεβρουαρίου 2021

Deutsche Welle, Την τελευταία στιγμή ακυρώθηκαν οι δηλώσεις της Γερμανίδας και του Τούρκου υπουργών Άμυνας

https://www.police-voice.com/


Police-Voice blog ➤
Η Γερμανίδα υπουργός Άμυνας χαρακτήρισε την Άγκυρα ως «αξιόπιστο και στενό εταίρο, ο οποίος συνεισφέρει ουσιαστικά στην ευρωπαϊκή ασφάλεια»

Χωρίς δηλώσεις στα ΜΜΕ έγινε η συνάντηση οι Κραμπ Καρενμπάουερ - Χουλουσί Ακάρ, η οποία διήρκεσε μία ώρα, αναφέρει η Deutsche Welle, η οποία υπογραμμίζει, πάντως, ότι την τελευταία στιγμή ακυρώθηκαν οι προγραμματισμένες δηλώσεις των δύο υπουργών στα Μέσα Ενημέρωσης.

Μετά από μία ώρα που διήρκεσε η συνάντηση των δύο υπουργών Αμυνας, στο Βερολίνο, αναφέρει η Deutsche Welle, και, ενώ ήταν προγραμματισμένο να προβούν σε κοινές δηλώσεις οι Άνεγκρετ Κραμπ Καρενμπάουερ και ο Χουλουσί Ακάρ, την τελευταία στιγμή ακυρώθηκαν.

Εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Άμυνας ανέφερε στην Deutsche Welle ως αιτία, την επίσπευση της επιστροφής του Χ. Ακάρ στην Τουρκία(!).

Σε γραπτή ανακοίνωση του γερμανικού υπουργείου Αμυνας, η Κραμπ Καρενμπάουερ χαρακτηρίζει τη συνάντηση ως «ιδιαίτερο και καλό μήνυμα μεταξύ εταίρων», ενώ τονίζει ότι «η Τουρκία είναι και παραμένει ένας σημαντικός ΝΑΤΟϊκός εταίρος».

Οσον αφορά τα ελληνο-τουρκικά, σημειώνει πως ο «διάλογος και η συμφιλίωση ανάμεσα στους ΝΑΤΟϊκούς εταίρους είναι ουσιώδους σημασίας», καθώς και ότι οι δύο χώρες έχουν κοινό συμφέρον να υπάρχει ένα σταθερό νοτιοανατολικό σκέλος του ΝΑΤΟ.

Παράλληλα, υπογραμμίζει πως βλέπει τη Γερμανία σε ρόλο του διαμεσολαβητή.

Επιπλέον, η Γερμανίδα υπουργός Άμυνας χαρακτήρισε την Άγκυρα ως «αξιόπιστο και στενό εταίρο, ο οποίος συνεισφέρει ουσιαστικά στην ευρωπαϊκή ασφάλεια».

Επισημαίνει, ακόμα, ότι κατά τις συνομιλίες συζητήθηκαν και «δύσκολα θέματα». Ειδικά η αντιπαράθεση της Τουρκίας με την Ελλάδα στο Αιγαίο.

Σε αυτό το πλαίσιο, η Κραμπ Καρενμπάουερ χαιρετίζει «ιδιαίτερα» την επανέναρξη των συνομιλιών ανάμεσα στους «δύο ΝΑΤΟϊκούς εταίρους».

«Είναι καθοριστικό -τονίζει- ότι πιάστηκε ξανά το νήμα του διαλόγου. Θα πρέπει να αποφευχθεί μια νέα κλιμάκωση στη Μεσόγειο. Ελπίζω πως όλες οι πλευρές θα αξιοποιήσουν την ευκαιρία για διάλογο».

Αντιδράσεις κομμάτων

Σε δηλώσεις τους στο δίκτυο περιφερειακού Τύπου, RND, πριν την έναρξη των συνομιλιών, πολιτικοί διαφόρων κομμάτων είχαν ζητήσει από την Κραμπ Καρενμπάουερ να μιλήσει «χωρίς περιστροφές» με τον Τούρκο ομόλογό της.

Ενδεικτική είναι η δήλωση του εκπροσώπου για θέματα εξωτερικής πολιτικής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Πρασίνων, Όμιντ Νούριπουρ, ο οποίος υπογράμμισε ότι η γερμανική κυβέρνηση θα πρέπει «να βρει το θάρρος, να πει τα πράγματα με το όνομα τους».

Η υπουργός Άμυνας θα πρέπει να θίξει το θέμα της κατάστασης που επικρατεί στο εσωτερικό της Τουρκίας και να καταδικάσει την καταπίεση που ασκείται. Επίσης, δεν μπορεί να γίνει ανεκτή η στρατιωτική συνεργασία της Τουρκίας με τη Ρωσία, μεταξύ άλλων στη Λιβύη.

Η εκπρόσωπος για θέματα Άμυνας της ΚΟ των Σοσιαλδημοκρατών, Σίμτγε Μέλερ, έκανε λόγο για «υψηλές προσδοκίες» από την επίσκεψη Ακάρ. Προπαντός σε ό,τι αφορά την αποκλιμάκωση της έντασης στις σχέσεις της Τουρκίας με την Ελλάδα και την Κύπρο.

Ο αντιπρόεδρος της ΚΟ των Φιλελευθέρων, Αλεξάντερ Γκραφ Λάμπσντορφ καταλόγισε στην Άγκυρα ότι ακολουθεί μια «επιθετική εξωτερική πολιτική» στη Λιβύη και τη Συρία και ότι απειλεί στη Μεσόγειο τους «ευρωπαίους εταίρους» Ελλάδα και Κύπρο. Ταυτόχρονα, τόνισε, «καταπιέζονται στο εσωτερικό δημοσιογράφοι, αντιφρονούντες και μειονότητες».

Η Κραμπ Καρενμπάουρ θα πρέπει να ξεκαθαρίσει στον Χ.Α κάρ, πως για αυτούς τους λόγους η Τουρκία δεν μπορεί να γίνει μέλος της ΕΕ. Σε περίπτωση όμως που η Άγκυρα εγκαταλείψει την πολιτική αντιπαράθεσης, τότε θα πρέπει, σύμφωνα με τον Λάμπσντορφ, να ανοίξει η προοπτική τόσο για τη χαλάρωση του καθεστώτος της βίζας για τούρκους πολίτες που επισκέπτονται την ΕΕ όσο και για την επικαιροποίηση της Τελωνειακής Ενωσης.

Ο πολιτικός των Φιλελευθέρων, τέλος, κατέστησε επίσης σαφές ότι η Τουρκία είναι «απαραίτητη» ως μέλος του ΝΑΤΟ και αποδείχτηκε «σημαντικός εταίρος» της ΕΕ σε ό,τι αφορά τη συμφωνία στο Προσφυγικό. «Οι καλές σχέσεις», δήλωσε, «είναι συνεπώς προς το συμφέρον και των δύο».

Πηγή ➤Θανάσης Αργυράκης https://www.lawandorder.gr/


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου