Διάφορες Αναρτήσεις

Translate Police-Voice

Police

Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου 2021

H Αθήνα κατηγορεί ευθέως την Αγκυρα «Όχι στην ανανέωση της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας για το Μεταναστευτικό - Η Αγκυρα στέλνει μετανάστες και στην Κύπρο»

https://www.police-voice.com/


Police-Voice blog ➤
H Αθήνα κατηγορεί ευθέως την Αγκυρα - Πρώτη φορά που γίνεται τέτοιου είδους δημόσια τοποθέτηση

Όχι σε νέα συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας ή στην αναθεώρηση της συμφωνίας των δύο πλευρών, το 2016, για το Μεταναστευτικό – Προσφυγικό, δηλώνει η Αθήνα, τουλάχιστον δια στόματος του εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών.

Ταυτόχρονα, η Αθήνα κατηγορεί ευθέως την Αγκυρα ότι «διοχετεύει» μετανάστες και πρόσφυγες στην Κύπρο. Να σημειωθεί ότι το φαινόμενο αυτό έχει επισημανθεί επανειλημμένως τα τελευταία χρόνια τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην Κύπρο, αλλά είναι η πρώτη φορά που γίνεται δημόσια τοποθέτηση εκ μέρους της Αθήνας.

Πολλάκις έχει αναφερθεί ότι στοχευμένα η Αγκυρα προωθεί μετανάστες στα κατεχόμενα και από εκεί στην Κυπριακή Δημοκρατία, προκειμένου να ασκήσει πίεση στη Λευκωσία, ακόμα και να δημιουργήσει «φιλικούς πυρήνες».

Παρά ταύτα, η Αθήνα δηλώνει ανοικτή ακόμα και στη συμμετοχή της Τουρκίας στο «Φόρουμ Φιλίας», του οποίου η πρώτη συνάντηση έγινε πρόσφατα στην Αθήνα, με την προϋπόθεση ότι θα σέβεται το διεθνές Δίκαιο, το δίκαιο της Θαλάσσης και θα απέχει από απειλές.

Οσον αφορά τη Διάσκεψη για την Ανατολική Μεσόγειο, που αρχικά πρότεινε ο Ταγίπ Ερντογάν και υϊοθέτησε η ΕΕ, ο εκπρόσωπος του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών εκτίμησε ότι δεν πρόκειται να γίνει τουλάχιστον στο σύντομο μέλλον.

Μεταναστευτικό - Κύπρος

Ειδικότερα, ο Αλέξανδρος Παπαϊωάννου, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά τόσο με την επίμονη πρόταση της Τουρκίας για αναθεώρηση της συμφωνίας του 2016 για το Μεταναστευτικό – Προσφυγικό, όσο και την εμφανή πρόθεση ορισμένων ευρωπαϊκών πρωτευουσών να συζητήσουν μια νέα συμφωνία, δήλωσε: «Δεν θεωρούμε ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει κάποιο θέμα αναθεώρησης της κοινής δήλωσης του 2016».

Πρόσθεσε, δε, πως η Τουρκία «έχει ακόμα πολλά να κάνει για να βελτιώσει την κατάσταση και να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει» έναντι της ΕΕ για το Μεταναστευτικό.

Η Τουρκία, συμπλήρωσε, «έχει αναλάβει ορισμένες συγκεκριμένες υποχρεώσεις όπως να αποδέχεται επιστροφές, να φυλάει τα σύνορα και να μην επιτρέπει να γίνονται παράνομες εισροές στην Ελλάδα, να περνούν τα σύνορα της ΕΕ. Αυτό δεν αφορά μόνο την Ελλάδα. Αφορά και την Κύπρο. Γιατί, δυστυχώς, η Τουρκία έχει κι έναν αρνητικό ρόλο, γιατί φτάνουν λαθρομετανάστες και στην Κύπρο, είτε αεροπορικώς είτε δια θαλάσσης».

Διάσκεψη για το Κυπριακό

Ερωτηθείς, επίσης, για το εάν η ελληνική πλευρά έχει προσκληθεί από τον γενικός γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτιέρες, στη νέα διεθνή Διάσκεψη που προγραμματίζεται για το Κυπριακό, ο Α.Παπαϊωάννου είπε:

«Δεν έχει υπάρξει κάποια συγκεκριμένη ημερομηνία για την άτυπη πενταμερή. Τοποθετείται για μετά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Μαρτίου (σ.σ. 25 Μαρτίου). Αρα, για Απρίλιο, σύμφωνα με όλες οι ενδείξεις».

Διάσκεψη Ανατολικής Μεσογείου

Σχετικά με τη Διάσκεψη για την Ανατολική Μεσόγειο, στην οποία όμως η Τουρκία ζητάει να συμμετέχουν και τα κατεχόμενα, κάτι με το οποίο η Αθήνα έχει δηλώσει ότι είναι αντίθετη, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών είπε ότι πράγματι στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, τον Δεκέμβριο του 2020, αποφασίστηκε ότι «ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ (σ.σ. Ζοζέπ Μπορέλ) θα έπρεπε να εξετάσει το ενδεχόμενο σύγκλησης μιας τέτοιας διάσκεψης».

Ωστόσο, πρόσθεσε, «δεν έχει γίνει κάποια συγκεκριμένη πρόοδος επί του συγκεκριμένου ζητήματος. Δεν υπάρχει προοπτική σύγκλησης στο σύντομο μέλλον».

Οσον αφορά τη θέση της Αθήνας ανέφερε ότι «η Ελλάδα έχει υϊοθετήσει τα συμπεράσματα του Οκτωβρίου και του Δεκεμβρίου (σ.σ. Σύνοδοι της ΕΕ)» και «δεν είναι αρνητική» στη Διάσκεψη, «αλλά έχουμε θέσει στην ευρωπαϊκή υπηρεσία εξωτερικής δράσης ορισμένα ζητήματα σχετικά με το πλαίσιο στο οποίο πρέπει να γίνει μια τέτοια Διάσκεψη και τις αρχές» που πρέπει να έχει.

«Ανοικτό» το Φόρουμ

Σχετικά με το «Φόρουμ Φιλίας», του οποίου πρόσφατα έγινε η πρώτη συνάντηση στην Αθήνα με τη συμμετοχή της Αιγύπτου, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, της Κύπρου, του Μπαχρέιν, της Σαουδικής Αραβίας και της Γαλλίας, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών είπε ότι πρόκειται για τη «μετεξέλιξη της τριμερούς Ελλάδας – Κύπρου – Αιγύπτου» και ότι στόχος είναι να λειτουργήσει ως «γέφυρα των χωρών της Μέσης Ανατολής, του Κόλπου, με την Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένων των Βαλκανίων».

Βέβαια, αντίστοιχη και πολύ μεγαλύτερη πρωτοβουλία είχε αναλάβει η Αθήνα τα προηγούμενα χρόνια με το «Φόρουμ της Ρόδου». Στην προκειμένη, ωστόσο, στο «Φόρουμ Φιλίας» ουσιαστικά έχουν ενταχθεί εκείνες οι χώρες του Περσικού Κόλπου και της Μεσογείου που έχουν συστήσει «συμμαχία» στο πλαίσιο των γεωπολιτικών σχεδιασμών με στόχο κυρίως το Ιράν. Οι χώρες αυτές, επίσης, αντιμετωπίζουν με ιδιαίτερη ανησυχία τις τουρκικές επιθετικές κινήσεις.

Παρά ταύτα, ο Α.Παπαϊωάννου είπε ότι «δεν θα αποκλείαμε ακόμα και τη συμμετοχή της Τουρκίας στο «Φόρουμ Φιλίας» στο μέλλον, υπό τον όρο ότι θα πρέπει να σέβεται κάποιους βασικούς κανόνες όπως το Δίκαιο της Θάλασσας».

Ως γνωστόν, πρόσθεσε, η Τουρκία «είναι μια από τις λίγες χώρες που δεν θέλει να εφαρμόσει τη Σύμβαση του ΟΗΕ για τα Δίκαιο της Θάλασσας. Ούτε καν την έχει υπογράψει».

Συμπλήρωσε, μάλιστα, ότι όσον αφορά «τις προβλέψεις αυτού του Δικαίου για την επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια, ανεξαρτήτως αν κάποια χώρα την έχει επικυρώσει ή όχι, αποτελεί μέρος του εθιμικού δικαίου. Η Τουρκία εξάλλου έχει επεκτείνει τα χωρικά ύδατά της τόσο στη Μαύρη Θάλασσα όσο και στη Μεσόγειο στα 12 ν.μ. Υπάρχουν λοιπόν ορισμένοι βασικοί κανόνες, όπως είναι ο Χάρτης των Ηνωμένων Εθνών, καθώς και ότι κάθε κράτος θα πρέπει να απέχει από την απειλή και τη χρήση βίας. Πρόκειται για θεμελιώδη πράγματα. Εφόσον υπάρχει σεβασμός σε αυτές τις αρχές το Φόρουμ είναι ανοικτό».

Πηγή ➤  https://www.lawandorder.gr/


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου