Διάφορες Αναρτήσεις

Translate Police-Voice

Police

Παρασκευή 5 Μαρτίου 2021

Αίγυπτος «Χαστούκι» προς Τουρκία: Όχι στις τουρκικές επεμβάσεις στη Λιβύη - Έξω τα τουρκικά στρατεύματα από τη Συρία

https://www.police-voice.com/


Police-Voice blog ➤
Νέα λεκτική επίθεση κατά της Άγκυρας από τον υπουργό Εξωτερικών της Αιγύπτου

Παρ' ότι διακινείται έντονη φημολογία περί κινητικότητας στις σχέσεις Αιγύπτου-Τουρκίας, το Κάιρο, δια στόματος του υπουργού Εξωτερικών της Αιγύπτου, Σάμεχ Σούκρι, εξαπέλυσε και νέα λεκτική επίθεση κατά της Άγκυρας. Κάτι που προκάλεσε νέο γύρο αντιπαραθέσεων ανάμεσα στις δύο πλευρές.

Σύμφωνα με την αιγυπτιακή, κρατική εφημερίδα, Al-Ahram, ο Σ.Σούκρι μιλώντας στην εναρκτήρια συνεδρίαση της τακτικής Συνόδου του Συμβουλίου του Αραβικού Συνδέσμου σε υπουργικό επίπεδο, κατηγόρησε ευθέως, όπως έκανε και προχτές εξάλλου, την Τουρκία για στρατιωτικές επεμβάσεις σε αραβικές χώρες. Ζήτησε, δε, κατηγορηματικά να πάψει η Αγκυρα να επεμβαίνει στη Λιβύη, και να αποσύρει άμεσα τα στρατεύματά της από τη Συρία.

Από τη μεριά του, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών αναφερόμενο «στις αποφάσεις του Αραβικού Συνδέσμου που στοχοποιούν την Τουρκία», δήλωσε ότι η Αγκυρα «απορρίπτει κατηγορηματικά τις αβάσιμες αποφάσεις, οι οποίες ελήφθησαν εναντίον της Τουρκίας».

Ως εμπνευστής της καταδίκης της Τουρκίας στον Αραβικό Σύνδεσμο φέρεται η Αίγυπτος, αλλά και άλλες αραβικές χώρες.

Ιδιαιτέρως ενδιαφέρον, όπως επισημαίνει ο αιγυπτιακός Τύπος, είναι ότι στο περιθώριο της συνεδρίασης του Αραβικού Συνδέσμου, ο Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε με τον ομόλογό του από το Κατάρ, Σεΐχη, Μωχάμεντ μπίν Αμπντουλραχμάν Θάνι. Ηταν η πρώτη συνάντησή τους μετά από τέσσερα χρόνια.

Να σημειωθεί πως το Κατάρ ανέλαβε την προεδρία του Αραβικού Συνδέσμου που την είχε η Αίγυπτος.

Συρία - Λιβύη

Σύμφωνα με την Al-Ahram, ο Σ.Σούκρι:

-Αναφέρθηκε στις τουρκικές επεμβάσεις στη Λιβύη. Κατά τη συνεδρίαση, σημειώνει η εφημερίδα, επιβεβαιώθηκε ότι απορρίπτεται κατηγορηματικά η συνέχιση των τουρκικών παρεμβάσεων στην περιοχή, και η ύπαρξη τουρκικών στρατιωτικών δυνάμεων στα εδάφη των αδελφών αραβικών χωρών. Τόνισε, δε, ότι αναμφίβολα αυτές οι πολιτικές δεν έχουν αποφέρει παρά μόνο την εμβάθυνση της πόλωσης και των διαφορών.

-Τόνισε ότι η πολιτική λύση στη Συρία πρέπει να προχωρήσει μαζί με την απομάκρυνση όλων των ξένων δυνάμεων από τα συριακά εδάφη, με πρώτη την τουρκική κατοχή. Επίσης, να καταβληθούν προσπάθειες για πάταξη των τρομοκρατικών οργανώσεων που απειλούν, όχι μόνο τη Συρία , αλλά ολόκληρη την περιοχή.

Από τη μεριά του, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών επετέθη εναντίον «ορισμένων μελών του Αραβικού Συνδέσμου», τα οποία επιβάλλουν στον Αραβικό Σύνδεσμο αποφάσεις «από διάφορους κύκλους, χωρίς διαφανή διαδικασία διαπραγμάτευσης μεταξύ των κρατών μελών».

Επιπλέον, η Αγκυρα, όπως αναφέρει η ανακοίνωση, καλεί τον Αραβικό Σύνδεσμο να μην στοχοποιεί την Τουρκία «με ψευδείς ισχυρισμούς».

Αραβικός κόσμος Vs Τουρκίας

Σύμφωνα με τον αιγυπτιακό Τύπο, ο Σ.Σούκρι, αναφερόμενος στη Λιβύη, μεταξύ άλλων, είπε ότι η Αίγυπτος:

-Εχει καταβάλει κάθε προσπάθεια για να συμβάλλει στην εδραίωση της ασφάλειας και της ειρήνης στη Λιβύη και στην αντιμετώπιση των σκοταδιστικών ιδεών που προωθούν ορισμένες χώρες, επιδιώκοντας μόνο να επιτύχουν τους στόχους τους, ακόμα κι αν αυτό είναι εις βάρος της ασφάλειας και των πόρων των άλλων.

-Προσπάθησε να διευθετηθούν πολιτικά τα προβλήματα στη Λιβύη (σ.σ. εμφύλιος πόλεμος), στη βάση των αποτελεσμάτων της πρωτοβουλίας του Βερολίνου, των διεθνών αποφάσεων και της διεθνούς έννομης τάξης.

-Τονίζει πως, εάν δεν σταματήσει κάθε ξένη παρέμβαση στη Λιβύη, θα είναι δύσκολη η επίτευξη της σταθερότητας. Γι' αυτό, εξάλλου, πρέπει να συνεχιστεί η τήρηση της κατάπαυσης του πυρός.

Αναφερόμενος στη Συρία είπε ότι η χώρα πρέπει να επιστρέψει στους κόλπους του Αραβικού Κόσμου, ως ενεργό και σταθερό κράτος. Είναι θέμα ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση της ασφάλειας του Αραβικού Έθνους.

Ωστόσο, αυτό προϋποθέτει να επιδείξει στην πράξη η Συρία την απαραίτητη βούληση και να προχωρήσει σε πολιτική λύση, βάσει των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας, προκειμένου να αφομοιώσει και την αντιπολίτευση.

 Ιταλός υπουργός εξωτερικών Ντι Μάιο: Πρέπει να γίνουν συγκεκριμένες πράξεις από την Άγκυρα

Συναντήθηκε στη Ρώμη με τον Γάλλο ομόλογό του, Ζαν Ιβ Λε Ντριάν

Ο Ιταλός υπουργός εξωτερικών Λουίτζι Ντι Μάιο συναντήθηκε στη Ρώμη με τον Γάλλο ομόλογό του, Ζαν Ιβ Λε Ντριάν, με τον οποίο συζήτησε θέματα διμερούς ενδιαφέροντος τις εξελίξεις στην αντιμετώπιση της πανδημία και την κατάσταση στη Μεσόγειο.

Σε ό,τι αφορά την απόφαση της ιταλικής κυβέρνησης να μπλοκάρει την εξαγωγή προς την Αυστραλία 250.000 φιαλιδίων του εμβολίου AstraZeneca που είχαν συσκευασθεί σε βιομηχανία κοντά στην Ρώμη, ο Ντι Μάιο δήλωσε: «Δεν πρόκειται για εχθρική πράξη κατά της Αυστραλίας. Εφαρμόζουμε, απλώς, κανονισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο οποίος εγκρίθηκε στις 30 Ιανουαρίου. Όσο υπάρχουν καθυστερήσεις από μέρους των φαρμακοβιομηχανιών που υπέγραψαν συμφωνίες με την Κομισιόν, είναι σωστό, τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να μπλοκάρουν τις εξαγωγές προς χώρες που δεν θεωρούνται ευάλωτες».

O αρχηγός της γαλλικής διπλωματίας, από την μεριά του, θέλησε να στείλει και νέο μήνυμα προς την κυβέρνηση της Άγκυρας και τόνισε: «Σε ό,τι αφορά την Τουρκία αναφερθήκαμε στην ανάγκη να γίνουν συγκεκριμένες πράξεις από την Άγκυρα, ώστε να υπάρξει απτή δέσμευσή της υπέρ του διαλόγου».

«Διαπιστώσαμε ότι στη ανατολική Μεσόγειο άρχισαν να διαφαίνονται μηνύματα ύφεσης, τα οποία είναι εν δυνάμει ελπιδοφόρα», τόνισε από την μεριά του ο Ντι Μάιο.

Παράλληλα, ο Λε Ντριάν πρόσθεσε ότι «η Ιταλία συμμερίζεται τους γαλλικούς στόχους υπέρ της σταθερότητας και της συνεργασίας και στηρίζει την ένταξη της Γαλλίας στο EastMed Gas Forum».

Στην συνάντησή τους, οι δυο υπουργοί συζήτησαν και την κατάσταση στην Λιβύη, με αναφορά στην σημασία της αποστολής "Ειρήνη", όπως και της συνεδρίασης της Βουλής των Αντιπροσώπων, η οποία, σε τρεις ημέρες, πρέπει να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας της Λιβύης.

Ο Ιταλός υπουργός εξωτερικών υπογράμμισε ότι είναι σημαντικό, οι εκλογές να γίνουν στις 24 Δεκεμβρίου, όπως αποφάσισαν οι ίδιοι οι Λίβυοι, και να τύχει πλήρους εφαρμογής η συμφωνία για κατάπαυση του πυρός, της 23ης του περασμένου Οκτωβρίου
Πηγή ➤


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου