Διάφορες Αναρτήσεις

Translate Police-Voice

Police

Κυριακή 9 Μαΐου 2021

Δολοφονία Ζαφειρόπουλου: Η ΕΛ.ΑΣ. ψάχνει τον καταζητούμενο «φτερωτό Μαραντόνα» Eνο Μάτα

https://www.police-voice.com/


Police-Voice blog ➤

Δολοφονία Ζαφειρόπουλου: Ο «φτερωτός Μαραντόνα», ο 34χρονος Eνο Μάτα, ο δεύτερος φυσικός αυτουργός της δολοφονίας του ποινικολόγου Μιχάλη Ζαφειρόπουλου, ο άνθρωπος που βρέθηκε στο δικηγορικό γραφείο μαζί με τον 36χρονο Ιμπραήμ Μπραχιμάι, που πάτησε τη σκανδάλη του όπλου, είναι ο μοναδικός που θεωρείται ακόμη καταζητούμενος για την Ελληνική Αστυνομία.

Πρόσφατα καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη και 11 χρόνια για ληστείες και άλλα αδικήματα. Ο 34χρονος δεν είχε διστάσει να αφήσει σημείωμα στους αστυνομικούς ύστερα από μία ληστεία που διέπραξε στου Ζωγράφου, δηλώνοντας… αθώος για τη δολοφονία του δικηγόρου Μιχάλη Ζαφειρόπουλου.

Παρότι τον Μάιο του 2019 έπεσε ο ίδιος θύμα δολοφονικής ενέδρας στην Αλβανία, γλιτώνοντας με σοβαρά τραύματα, οι αλβανικές Αρχές δεν εκδίδουν στην Ελλάδα διωκόμενους με ευρωπαϊκά εντάλματα υπηκόους τους.

Το μοιραίο ραντεβού

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ακροαματικής διαδικασίας, ο Ενο Μάτα ήταν αυτός που είχε επικοινωνήσει με το γραφείο του Μιχάλη Ζαφειρόπουλου προκειμένου να κλείσει ραντεβού για δήθεν… οικογενειακή υπόθεση. Οταν πήγαν Μάτα και Μπραχιμάι στο γραφείο, δεν έδιναν σαφείς απαντήσεις για την «υπόθεση», με τον Μιχάλη Ζαφειρόπουλο να ζητά λεπτομέρειες.

Ο Ενο Μάτα πρότεινε στον ποινικολόγο να του δώσουν προκαταβολή για να αναλάβει την υπόθεση. «Ρώτησε πού είναι η τουαλέτα και στη συνέχεια κατέβηκε να πάει στο αυτοκίνητο να πάρει τα λεφτά για την προκαταβολή. Μετά επέστρεψε, ζήτησε να πάει και πάλι τουαλέτα και στη συνέχεια, όταν μπήκε ξανά στον χώρο, έβγαλαν και οι δύο τα όπλα. Φόρεσαν και γάντια και σημάδευαν τον Μιχάλη Ζαφειρόπουλο και εμένα», περιέγραφε στην κατάθεσή του ο συνεργάτης του Μιχάλη Ζαφειρόπουλου που ήταν παρών στο μοιραίο ραντεβού.

Ο Μάτα είχε πει στον Ζαφειρόπουλο «να τον προσέχεις», εννοώντας τον Ιμπραήμ. «Ημασταν και οι δύο όρθιοι. Του ζήτησαν τα έγγραφα της δικογραφίας Φλώρου και τους υπέδειξε πού είναι. Με ήρεμο ύφος ο Μιχ. Ζαφειρόπουλος τους είπε “πάρτε ό,τι θέλετε!”. Μετά ο Μάτα βγήκε και πάλι από το γραφείο και μείναμε οι τρεις μας» είπε ο αυτόπτης μάρτυρας.

Στη συνέχεια, όπως περιέγραψε ο μάρτυρας, «ζήτησε όσα χρήματα είχαμε πάνω μας. Εβγαλε ο Μιχ. Ζαφειρόπουλος ένα σεβαστό ποσό, δεν ξέρω πόσα ακριβώς, και εγώ 70 ευρώ και του τα δώσαμε. Οταν ξαναμπήκε ο Μάτα, ρώτησε τον Μιχ. Ζαφειρόπουλο εάν έχει όπλο, εάν έχει μπουτόν και πού είναι οι κάμερες. Ρώτησε και εάν υπάρχει χρηματοκιβώτιο. Για μία ακόμα φορά τούς απάντησε “εδώ είμαστε δικηγόροι, πάρτε ό,τι θέλετε!”. Τότε, στο όπλο του Ιμπραήμ βιδώθηκε ένας σιγαστήρας. Ζήτησε και ο Μάτα τα κινητά μας τηλέφωνα».

Στη συνέχεια ο Μάτα πήγε τον συνεργάτη του Ζαφειρόπουλου στην αίθουσα συσκέψεων. «Οταν ήμασταν στον προθάλαμο, είπε ο Μάτα στον Ιμπραήμ “ρίξ’ του μία στο πόδι”. Οταν ήμασταν μόνοι με τον Μάτα, του είπα “τι σας έχει κάνει, δικηγόρος είναι, τη δουλειά του κάνει” και μου απάντησε “πρέπει να φύγει το μήνυμα”. Μου είπε “δεν θα σου κάνουμε κάτι”. Θα βγεις μόλις φύγουμε από το γραφείο. Κάτι απηύθυνε στα αλβανικά και πριν κλείσει την πόρτα άκουσα τον θόρυβο από τον σιγαστήρα και έφυγαν. Φώναξα στον Μιχ. Ζαφειρόπουλο: “Είστε καλά;”. Μπήκα στο γραφείο, ήταν όρθιος, είχε μία μεγάλη κηλίδα αίμα στο πουκάμισο. Η τελευταία λέξη που μου είπε ήταν “με σκοτώσανε”».

Δέχτηκε 4 σφαίρες

Ο Ενο Μάτα είχε τραυματιστεί σοβαρά σε ένοπλη ενέδρα κοντά στην πόλη Φιέρι, στην κεντρική Αλβανία. Επέβαινε σε μοτοσικλέτα μαζί με 24χρονο συμπατριώτη του, όταν δέχτηκαν ένοπλη επίθεση με καλάσνικοφ από τους επιβάτες μιας κλεμμένης Μερσεντές.

Ο Μάτα χτυπήθηκε από τέσσερις σφαίρες και μεταφέρθηκε βαριά τραυματίας στο νοσοκομείο των Τιράνων. Ο νεαρός συνεπιβάτης του δέχθηκε μία σφαίρα και κατέληξε από ακατάσχετη αιμορραγία. Το όχημα των δραστών βρέθηκε καμένο σε κοντινή απόσταση από το σημείο της ενέδρας και στο εσωτερικό του υπήρχαν τα δύο καλάσνικοφ των δραστών.

«Με έχουν μπερδέψει. Νομίζουν ότι είμαι αυτός που έχει σκοτώσει τον Ζαφειρόπουλο στην Ελλάδα. Δεν είμαι εγώ», είχε απαντήσει ο 34χρονος Αλεξάντερ-Ενο Μάτα στις ερωτήσεις των Αλβανών αξιωματικών και στελεχών της Ιντερπόλ για το ποιοι ήθελαν να τον σκοτώσουν. Ουσιαστικά μαρτύρησε το δολοφονικό παρελθόν του, μετά την ενέδρα θανάτου που είχαν στήσει τα μέλη αντίπαλης συμμορίας.

Μέσα από τον θάλαμο του νοσοκομείου ο Μάτα φέρεται να δήλωσε στους Αλβανούς αστυνομικούς ότι η απόπειρα εις βάρος του σχετίζεται με τα γεγονότα στην Ελλάδα, δηλαδή με τον φόνο του ποινικολόγου Μιχάλη Ζαφειρόπουλου.

Από την έρευνα του Τμήματος Δίωξης Εγκλημάτων κατά Ζωής είχε προκύψει ότι ο Μάτα και ο Ιμπραήμ Μπραχιμάι ήταν αυτοί που είχαν -κατόπιν εντολής του φερόμενου ως αρχηγού της «μαφίας του Κορυδαλλού» Κλοντιάν Λεκοτσάι– πυροβολήσει και τραυματίσει θανάσιμα τον Ζαφειρόπουλο μέσα στο γραφείο του. Ο Μπραχιμάι συνελήφθη την 31η Οκτωβρίου 2017 σε καταυλισμό Ρομά στην Πελοπόννησο, όπου είχε βρει καταφύγιο, ενώ ο Μάτα είχε καταφέρει να διαφύγει στην Αλβανία.

Το σημείωμα

Τον Ιούνιο του 2018, σε ληστεία κοσμηματοπωλείου στου Ζωγράφου, άφησε χειρόγραφο σημείωμα με αποδέκτες τους αστυνομικούς, όπου αρνούνταν ότι είχε ενεργό συμμετοχή στον φόνο και έριχνε την ευθύνη στον Μπραχιμάι. Εγραφε μεταξύ άλλων: «Στην υπόθεση του κυρίου Ζαφειρόπουλου είμαστε και οι δύο θύματα. Αυτό σας το γράφω, επειδή ξέρω να παίρνω την ευθύνη μου. Αν σε περίπτωση γνώριζα ότι θα γίνονταν έτσι όπως έγινε, δεν τον ήξερα, μου την έφερε. Ναι, κάνω ληστείες, αλλά δεν είμαι εκτελεστής. Δεν παίρνω μέρος σε τέτοια πράγματα». Υπέγραφε ως «φτερωτός Μαραντόνα» θυμίζοντας ότι ήταν ποδοσφαιριστής της Δόξας Μεγαλόπολης.

Τον Φεβρουάριο του 2019 εισέβαλε μαζί με συνεργό του σε άλλο κοσμηματοπωλείο στους Αμπελοκήπους. Οι κινήσεις του καταζητούμενου δολοφόνου καταγράφηκαν από τις κάμερες ασφαλείας του κοσμηματοπωλείου, τη στιγμή που έμπαινε σε αυτό παριστάνοντας τον πελάτη για να ακολουθήσει ο κουκουλοφόρος συνεργός του με το αυτόματο όπλο ΟΥΖΙ. Ο Μάτα ήταν αυτός που χαστούκισε την ιδιοκτήτρια του κοσμηματοπωλείου όταν νόμισε ότι πήγε να αντιδράσει.

Στις 14 Ιανουαρίου 2019 ο Ιμπραήμ Μπραχιμάι είχε σφαγιάσει μέσα στις φυλακές Κορυδαλλού τον Αρμπέρ Μπάκο, ο οποίος είχε και αυτός κατηγορηθεί για ηθική αυτουργία στη δολοφονία Ζαφειρόπουλου.

Εκτός από τη ληστεία στο κοσμηματοπωλείο στους Αμπελοκήπους, δώδεκα μέρες νωρίτερα είχε ληστέψει υποκατάστημα τράπεζας στη Μεσσήνη, αρπάζοντας 2.700 ευρώ. Ο Ενο Μάτα, μετά τη ληστεία στο κοσμηματοπωλείο στους Αμπελοκήπους, έφυγε για Αλβανία και τέσσερις μήνες μετά έπεσε και ο ίδιος θύμα απόπειρας δολοφονίας.

Η προκλητική απολογία του Ιμπραήμ Μπραχιμάι

Ο κατηγορούμενος Ιμπραήμ Μπραχιμάι, ο φυσικός αυτουργός της δολοφονίας του Μιχάλη Ζαφειρόπουλου, κατά την απολογία του είχε προκλητικά υποστηρίξει ότι δεν είχε πρόθεση να σκοτώσει τον ποινικολόγο αλλά να τον τραυματίσει. «Ηθελα να τον τραυματίσω και να τον φοβίσω για να φύγει το μήνυμα». Ο 36χρονος δολοφόνος υποστήριξε πως οι Κλοντιάν Λεκοτσάι και Ολντι Ντούλτσε δεν είχαν καμία σχέση με την υπόθεση και πως ο ίδιος έλαβε την εντολή για την επίθεση στον Ζαφειρόπουλο από τον Αρμπέρ Μπάκο, τον οποίο όμως σφάγιασε αργότερα μέσα στις φυλακές Κορυδαλλού.

Ο Κλοντιάν Λεκοτσάι, κατηγορούμενος ως ηθικός αυτουργός της δολοφονίας του ποινικολόγου, είχε πει κυνικά πως ο Μιχάλης Ζαφειρόπουλος είχε κακή τύχη (!) γιατί η σφαίρα πήγε στο συκώτι.

Επικυρώθηκε η πρωτοβάθμια απόφαση για ισόβια

Στο πρώτο στάδιο της δίκης ο εισαγγελέας είχε υποστηρίξει ότι οι Αλβανοί κακοποιοί είχαν αποφασίσει την εκτέλεση του γνωστού ποινικολόγου όταν πήγαν στον γραφείο του και δεν έστεκε ο ισχυρισμός τους ότι ήθελαν απλά να τον φοβίσουν. Ο εισαγγελέας, μεταξύ άλλων, υποστήριξε ότι και οι τρεις δράστες ενήργησαν στο πλαίσιο των εκβιασμών που έκαναν προς τον επιχειρηματία Αριστείδη Φλώρο να πληρώσει για να αλλάξουν τις καταθέσεις τους στη δίκη του δικηγόρου Γιώργου Αντωνόπουλου, για την οποία ως ηθικός αυτουργός είχε καταδικαστεί ο Φλώρος. Το δικαστήριο έκανε δεκτή την εισαγγελική πρόταση και καταδίκασε σε ισόβια τον Ιμπραήμ Μπραχιμάι, ο οποίος πυροβόλησε τον Μιχ. Ζαφειρόπουλο, και τον Ενο Μάτα που ήταν μαζί του. Ισόβια επιβλήθηκαν και στους ηθικούς αυτουργούς της δολοφονίας, Ολντι Ντούλτσε και Κλοντιάν Λεκοτσάι.

Επικύρωση

Το Μικτό Ορκωτό Εφετείο Αθηνών, με πρόσφατη ομόφωνη απόφασή του, επικύρωσε την απόφαση του πρώτου βαθμού ως προς τους φυσικούς και ηθικούς αυτουργούς της στυγνής δολοφονίας του Μιχάλη Ζαφειρόπουλου, στους οποίους επέβαλε την ποινή της ισόβιας κάθειρξης.

Οπως ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Θ. Μαντάς, πληρεξούσιος δικηγόρος της οικογένειας Μιχάλη Ζαφειρόπουλου, «σήμερα, 3,5 χρόνια μετά, ολοκληρώθηκε μια επίπονη διαδικασία για την οικογένεια του Μιχάλη Ζαφειρόπουλου και επιβεβαιώθηκε ότι η στυγνή δολοφονία ενός αθώου συναδέλφου οργανώθηκε και εκτελέστηκε από ανθρώπους, τόσο εντός όσο και εκτός των φυλακών».

Να σημειωθεί τέλος ότι το δικαστήριο έκρινε αθώο τον Ντούλτσε Ολντι, βάσει του άρθρου 211 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, που κατηγορούνταν ως ο ένας εκ των δυο ηθικών αυτουργών.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής

Πηγή ➤


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου