Διάφορες Αναρτήσεις

Translate Police-Voice

Police

Τετάρτη 21 Ιουλίου 2021

Τώρα το Βερολίνο εκφράζει την «ανησυχία» του για τις προκλήσεις Ερντογάν στην Κύπρο Αυστρία και Ολλανδία επικρίνουν τις τουρκικές ανακοινώσεις

https://www.police-voice.com/


Police-Voice blog ➤
Επί σειρά όμως μηνών ήταν ο βασικός πυλώνας κατευνασμού της Τουρκίας εντός της Ε.Ε.

Αν και επί σειρά πολλών μηνών, η Γερμανία αποτελούσε -και εξακολουθεί, ως όλα δείχνουν, να αποτελεί- τον βασικό πυλώνα κατευνασμού της Τουρκίας εντός της ΕΕ, τώρα, μετά τις «εξαγγελίες» Ερντογάν για το άνοιγμα μέρους της Αμμοχώστου, ουσιαστικά τον «τρίτο Αττίλα», το Βερολίνο ανησυχεί (!).

Ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών, Κρίστοφερ Μπούργκερ, ανέφερε ειδικότερα πως «τους τελευταίους μήνες η γερμανική κυβέρνηση έκανε επανειλημμένες προσπάθειες για διάλογο και αποκλιμάκωση στην Ανατολική Μεσόγειο, τονίζοντας ότι τα αμφισβητούμενα ζητήματα μπορούν να επιλυθούν μόνον με εποικοδομητικό διάλογο».

Ετσι, πρόσθεσε, άκουσε «με ιδιαίτερη ανησυχία τις δηλώσεις για τα Βαρώσια», υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα ότι «το status quo των Βαρωσίων έχει να κάνει με αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ».

«Καλούμε -κατέληξε- την Τουρκία να σεβαστεί όλες αυτές τις αποφάσεις και να αποδώσει τον έλεγχο της περιοχής στις ειρηνευτικές δυνάμεις του ΟΗΕ. Μονομερείς ενέργειες της Τουρκίας δεν βοηθούν κατά την άποψη μας και θέτουν σε κίνδυνο τα θετικά βήματα των τελευταίων μηνών στις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας, καθώς και την επίλυση του Κυπριακού».

Οι διεθνείς αντιδράσεις για τις τουρκικές ενέργειες αυξάνονται καθημερινά

Ο υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας, Alexander Schallenberg, ανέφερε ότι οι ανακοινώσεις της Τουρκίας για το Βαρώσι είναι εντελώς απαράδεκτες.

Επίσης, το υπουργείο Εξωτερικών της Ολλανδίας σε ανάρτησή του στο Twitter σημείωσε ότι μονομερείς ενέργειες διακινδυνεύουν σοβαρά τις προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών για συνολική λύση στο Κυπριακό.

Σε ανάρτησή του στο Twitter ο Αυστριακός ΥΠΕΞ είπε ότι δηλώσεις από πλευράς της Τουρκίας σχετικά με το Βαρώσι είναι απολύτως απαράδεκτες.

Καλούμε την Τουρκία, προσθέτει, να σταματήσει αμέσως αυτές τις προκλήσεις και τις μονομερείς ενέργειες και να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο.

Τέλος ανέφερε ότι η Αυστρία «στηρίζει τον εταίρο μας στην ΕΕ, την Κύπρο, στην εξεύρεση μιας συνολικής λύσης που να ευθυγραμμίζεται με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας».

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ολλανδίας, σε μήνυμά του στο Τwitter ανέφερε ότι τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας θα πρέπει να γίνονται σεβαστά.

Μονομερείς ενέργειες υπονομεύουν σοβαρά τις προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών για επίτευξη συνολικής λύσης, προσθέτει η ανάρτηση.

Τέλος ανέφερε ότι τα ψηφίσματα του ΣΑ θα πρέπει να γίνονται σεβαστά.

Σε απομόνωση ο Ερντογάν για τα Βαρώσια: Βαθιά ανησυχία στον ΟΗΕ - ΗΠΑ και ΕΕ κατά της Τουρκίας

Το θέμα των Βαρωσίων συζητείται στο Συμβούλιο Ασφαλείας - Καταδικάζει τις δηλώσεις Ερντογάν το Στέιτ Ντιπάρτμεντ - Κυρώσεις ζητά ο γερουσιαστής Μενέντεζ - Συνομιλίες Αθήνας-Λευκωσίας για την αντιμετώπιση της τουρκικής παραβατικότητας
Απομονωμένη εμφανίζεται η Τουρκία από τη διεθνή κοινότητα, μετά τις δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν για άνοιγμα μέρους της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου. Αυστηρό μήνυμα στέλνουν ΗΠΑ, ΕΕ αλλά και Ρωσία ως προς την προσήλωση στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, ενώ παρέμβαση υπήρξε από τον ΟΗΕ.

Τη βαθιά ανησυχία του ΟΗΕ για τον αρνητικό αντίκτυπο που θα έχουν οι πρόσφατες εξελίξεις στα Βαρώσια στις συνομιλίες διευθέτησης του Κυπριακού εξέφρασε η ειδική αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο, Ελίζαμπεθ Σπέχαρ.

Η ειδική αντιπρόσωπος ενημέρωσε τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας για τις δύο εκθέσεις του Αντόνιο Γκουτέρες («ΟΥΝΦΙΚΥΠ» και «Καλές Υπηρεσίες») καθώς και για τα νέα δεδομένα που έχουν προκύψει στην περίκλειστη περιοχή των Βαρωσίων.

Όπως σημείωσε η κ. Σπέχαρ, «το Συμβούλιο Ασφαλείας ακόμη διαβουλεύεται στο θέμα των Βαρωσίων και η Γραμματεία θα κάνει περαιτέρω ανακοίνωση σύντομα. Υπενθύμισα στο Συμβούλιο ότι ο ΓΓ έχει συστηματικά καλέσει τα μέρη να αποφύγουν οποιεσδήποτε μονομερείς ενέργειες που θα μπορούσαν να αυξήσουν τις εντάσεις και να εκτροχιάσουν τις προσπάθειες για συνέχιση του διαλόγου, σε αναζήτηση κοινού εδάφους, συμπεριλαμβανομένων των Βαρωσίων».

Σε νέα καταδικαστική δήλωση των χθεσινών τουρκικών εξαγγελιών προχώρησε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, με τοποθέτηση της βοηθού Υπουργού Εξωτερικών για Πολιτικές Υποθέσεις, Βικτώρια Νούλαντ, η οποία καταθέτει σε ειδική συνεδρίαση της επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, με θέμα τις αμερικανοτουρκικές σχέσεις.

Στην εναρκτήρια δήλωσή της, αφού σημείωσε ότι οι ΗΠΑ προτρέπουν τον Πρόεδρο Ερντογάν να αντιμετωπίσει τις διαφωνίες στην περιοχή μέσω της διπλωματίας και όχι μέσω προκλητικών ενεργειών ή ρητορικής, ανέφερε: «Καταδικάζουμε τη χθεσινή ανακοίνωση του Τουρκοκύπριου ηγέτη Τατάρ και του Τούρκου Προέδρου Ερντογάν να επιτρέψει στους Τουρκοκύπριους να πάρουν τον έλεγχο τμημάτων Βαρωσίων. Αυτή η κίνηση είναι ασυμβίβαστη με τα ψηφίσματα 550 και 789 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, τα οποία απαιτούν ρητά τη διοίκηση των Βαρωσίων από τα Ηνωμένα Έθνη. Οι Ηνωμένες Πολιτείες θεωρούν αυτήν την ενέργεια προκλητική, απαράδεκτη και επιζήμια για τις προοπτικές επανάληψης των συνομιλιών για διευθέτηση. Προτρέπουμε την αντιστροφή αυτής της απόφασης και συνεργαζόμαστε με ομοειδείς εταίρους στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Μία κυπριακής ηγεσίας συνολική διευθέτηση για την επανένωση του νησιού ως διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία είναι ο μόνος δρόμος για διαρκή ειρήνη και σταθερότητα».

Νέες κυρώσεις ζητά ο Μενέντεζ

Στην εισαγωγική του τοποθέτηση ο πρόεδρος της Επιτροπής Ρόμπερτ Μενέντεζ είπε πως αναμένει ισχυρή τοποθέτηση από το Συμβούλιο Ασφαλείας, ενώ ρώτησε σχετικά και την κ. Νούλαντ, η οποία είπε ότι υπήρξαν χθες διαβουλεύσεις στο Σ.Α. που συνεχίζονται σήμερα.

«Ο Ερντογάν δεν είναι φίλος των Ηνωμένων Πολιτειών. Ανυπομονώ να συνεργαστώ με τον υπουργό Μπλίνκεν για να διερευνήσουμε νέα μέτρα που μπορεί να λάβει η κυβέρνηση Μπάιντεν για να διασφαλίσει ότι ο Πρόεδρος Ερντογάν θα αντιμετωπίσει πρόσθετες συνέπειες για την παραβίαση του διεθνούς δικαίου και για την απροκάλυπτη αποφασιστικότητά του να κλέψει από τους Κύπριους τον έλεγχο της μοίρας τους. Οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να παραμείνουν σταθερές στη δέσμευσή μας να βοηθήσουμε στον τερματισμό της τραγικής διαίρεσης αυτού του νησιωτικού έθνους. τα μάτια του κόσμου θα παραμείνουν στραμμένα στην Κύπρο και ότι η Άγκυρα θα καταστεί υπόλογη για τις πράξεις της. Είναι καθήκον μας να διασφαλίσουμε ότι ο κόσμος παρακολουθεί και η Άγκυρα θα καταστεί υπόλογη», δήλωσε χαρτακτηριστικά.

Πηγή ➤


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου