Διάφορες Αναρτήσεις

Translate Police-Voice

Police

Δευτέρα 26 Ιουλίου 2021

Έκτακτα μέτρα προστασίας για πολίτες και εργαζομένους στους Δήμους λόγω καύσωνα

https://www.police-voice.com/


Police-Voice blog ➤
Πρόεδρος ΚΕΔΕ : Και ενόψει καύσωνα κανείς δεν θα είναι μόνος του

Επισήμανε την την αναγκαιότητα για τη λήψη μέτρων ενόψει του καύσωνα ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Δημήτρης Παπαστεργίου σε μήνυμά του προς τους Δημάρχους της Ελλάδας, τονίζοντας ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση θα κάνει για μια ακόμη φορά αυτό που ξέρει να κάνει καλά: να φροντίζει για τις ανάγκες των πολιτών.

Στο μήνυμά του ο κ. Παπαστεργίου αναφέρει:

Οι Δήμοι λαμβάνουμε έκτακτα μέτρα προστασίας ενόψει επερχόμενου καύσωνα κι εμφάνισης ακραίων θερμοκρασιών. Εφαρμόζουμε οδηγίες της Πολιτικής Προστασίας για αποφυγή πυρκαγιών. Διαθέτουμε κλιματιζόμενους χώρους για ευπαθείς ομάδες συμπολιτών μας, αναπροσαρμόζουμε το ωράριο όσων απασχολούνται σε εξωτερικούς χώρους.

Εντολή διεξαγωγής προληπτικών ελέγχων για την αποφυγή της καταπόνησης των εργαζομένων από τις υψηλές θερμοκρασίες που επικρατούν σε περιόδους καύσωνα εξέδωσε το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, με εγκύκλιο προς το ΣΕΠΕ που υπογράφει η Γενική Γραμματέας Εργασίας Άννα Στρατινάκη.

Προτεραιότητα θα δίνεται σε ελέγχους στις υπαίθριες εργασίες (π.χ. σε οικοδομές, οδικά και άλλα τεχνικά έργα) και στις εργασίες σε στεγασμένους χώρους όπου λόγω της φύσης των παραγωγικών διαδικασιών μπορεί να υπάρχει επί πλέον θερμική καταπόνηση από υψηλές τιμές θερμοκρασίας-υγρασίας και ακτινοβολούμενη θερμότητα (π.χ. σε χυτήρια, μεταλλουργίες, βιομηχανίες πλαστικών, μαγειρεία κ.α.) και ιδίως στις χειρωνακτικές εργασίες (π.χ. μεταφορά βαρέων αντικειμένων, οικοδομικών υλικών). Εφιστάται επίσης ιδιαίτερη προσοχή στους εργαζόμενους που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου.

Στην εγκύκλιο επισημαίνονται οι υποχρεώσεις των εργοδοτών καθώς και οι διοικητικές και ποινικές κυρώσεις που προβλέπει η νομοθεσία σε περίπτωση μη συμμόρφωσης.

Τέλος υπογραμμίζεται η πρόσθετη επιβάρυνση που προκύπτει εξαιτίας της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας για την αποφυγή μετάδοσης του κορωνοϊού και καλούνται οι εργοδότες, με τη βοήθεια του ιατρού εργασίας:

Α. να είναι ευαισθητοποιημένοι σχετικά με τους εργαζόμενους που πάσχουν από χρόνιες ασθένειες και δυνητικά διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο θερμικής καταπόνησης

Β. να εφαρμόζουν αυστηρά τα ενδεικνυόμενα μέτρα για την αποφυγή θερμικής καταπόνησης στους εργασιακούς χώρους

Γ. να εφαρμόζουν συγχρόνως τα απαραίτητα οργανωτικά μέτρα στο χώρο εργασίας, τα οποία περιλαμβάνουν την μείωση του κινδύνου για την μετάδοση της νόσου COVID-19. 

Πηγή ➤


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου