Διάφορες Αναρτήσεις

Translate Police-Voice

Police

Κυριακή 12 Σεπτεμβρίου 2021

Δριμύ κατηγορώ του Αραβικού Συνδέσμου προς Αγκυρα: Αμεση απομάκρυνση των τουρκικών στρατευμάτων από Συρία και Λιβύη

https://www.police-voice.com/


Police-Voice blog ➤
Αναλυτικά το ψήφισμα του Αραβικού Συνδέσμου

Ιδιαίτερα σκληρό ήταν το ψήφισμα της τελευταίας, πρόσφατης συνεδρίασης του Αραβικού Συνδέσμου, στο Κάϊρο, για την Τουρκία. Τη διαφωνία του στο ψήφισμα, σύμφωνα με δημοσιεύματα διεθνών ΜΜΕ, εξέφρασε το Κατάρ και η Σομαλία, ενώ εξισορροπιστική στάση κράτησε η Αλγερία, η οποία πρότεινε να ανοίξει διάλογος αραβικών χωρών με την Τουρκία.

Οι υπουργοί των Αραβικών χωρών - μελών του Αραβικού Συνδέσμου, με τις αποφάσεις τους, στις 10/9/21, επικρίνουν δριμύτατα την τουρκική ανάμειξη στις εσωτερικές υποθέσεις των αραβικών κρατών.

Με το ψήφισμά του, ο Αραβικός Σύνδεσμος καλεί την Άγκυρα να αποσύρει τα στρατεύματά της από τη Συρία, τη Λιβύη και να αποφεύγει τις προκλητικές ενέργειες που υπονομεύουν την οικοδόμηση εμπιστοσύνης και απειλούν την ασφάλεια και τη σταθερότητα της περιοχής.

Αναλυτικά, στο ψήφισμα του Αραβικού Συνδέσμου:

-«Δίδεται έμφαση στο περιεχόμενο των αποφάσεων του Συμβουλίου της Ένωσης σε υπουργικό επίπεδο σχετικά με την καταδίκη της τουρκικής επέμβασης στις εσωτερικές υποθέσεις των αραβικών χωρών και τη σημασία του να στηρίζονται οι σχέσεις μεταξύ των αραβικών χωρών και της Τουρκίας στην αρχή του σεβασμού της κυριαρχίας και της μη επέμβασης στις εσωτερικές υποθέσεις».

-«Καλούνται τα κράτη - μέλη του να ζητήσουν από την τουρκική πλευρά να μην αναμειγνύεται στις υποθέσεις του και στις εσωτερικές υποθέσεις των αραβικών χωρών».

-Εκφράζεται η ανησυχία για τις προκλητικές ενέργειες που υποδαυλίζουν την οικοδόμηση εμπιστοσύνης και απειλούν την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή.

-«Απορρίπτεται και καταδικάζεται η τουρκική στρατιωτική επέμβαση στο κράτος της Λιβύης, η μεταφορά από την Τουρκία ξένων μαχητών στο έδαφος της Λιβύης και οι επανειλημμένες παραβιάσεις από την Τουρκία των αποφάσεων επιβολής εμπάργκο όπλων στη Λιβύη.

Κάτι που αποτελεί άμεση απειλή για την αραβική εθνική ασφάλεια, καθώς και την ασφάλεια και την ειρήνη όπως προσδιορίζει το διεθνές δίκαιο, παραβιάζοντας σαφώς τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ».

-«Απορρίπτεται και καταδικάζεται η τουρκική επίθεση στο έδαφος της Συρίας ως σαφής παραβίαση των αρχών των Ηνωμένων Εθνών και των ψηφισμάτων του ΟΗΕ και του Συμβουλίου Ασφαλείας που ζητούν τη διατήρηση της ενότητας και της ανεξαρτησίας της Συρίας. Ιδίως το ψήφισμα 2254, θεωρώντας την τουρκική επίθεση ως άμεση απειλή για την αραβική εθνική ασφάλεια και τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια».

Η Τουρκία έχει προβεί σε τρεις εισβολές στο έδαφος της Συρίας, και κατέχει εδάφη στη βόρειοανατολική, βόρεια και βορειοδυτική Συρία, με το πρόσχημα είτε της καταπολέμησης της «τρομοκρατίας», δηλαδή των Κούρδων, είτε της επανεγκατάστασης των προσφύγων. Στις περιοχές αυτές καταφύγιο έχουν βρει ομάδες της ένοπλης ονομαζόμενης συριακής «αντιπολίτευσης», ακόμα και τζιχαντιστές. Δεν είναι τυχαίο ότι ο «ηγέτης» των τζιχαντιστών, Μπαγκντάντι, σκοτώθηκε, το 201, από τους Αμερικανούς ενώ βρισκόταν σε περιοχή ελεγχόμενη από τις τουρκικές δυνάμεις.

-«Καταδικάζεται η τουρκική στρατιωτική παρουσία στα εδάφη ορισμένων αραβικών χωρών και ζητείται από την τουρκική πλευρά να αποσύρει όλους τους μαχητές της από τα εδάφη των αραβικών χωρών, καθώς και να απέχει από την υποστήριξη εξτρεμιστικών οργανώσεων και πολιτοφυλακών στις αραβικές χώρες».

Ως γνωστόν, η Τουρκία έχει αναπτύξει στρατιωτικές δυνάμεις της σε αρκετές αραβικές - μουσουλμανικές χώρες, τόσο στην Αφρική όσο και στην Κόλπο.

-«Καταδικάζεται η φιλοξενία εκ μέρους της Τουρκίας εξτρεμιστικών στοιχείων και ομάδων, η παροχή σε αυτές ενός ασφαλούς καταφυγίου σε τουρκικό έδαφος, καθώς και η μόνιμη χρηματοδότηση της Τουρκίας σε πλατφόρμες Μέσων Ενημέρωσης που υποκινούν τη χρήση βίας για να αποσταθεροποιήσουν την ασφάλεια και τη σταθερότητα των αραβικών χωρών».

Να σημειωθεί ότι η Τουρκία «φιλοξενεί» Αιγύπτιους «Αδελφούς Μουσουλμάνους». Κάτι που προκαλεί σοβαρές τριβές μεταξύ Καΐρου και Αγκυρας.

-«Χαιρετίζεται η σύγκληση της τρίτης συνεδρίασης της αραβικής επιτροπής σε υπουργικό επίπεδο, σχετικά με τη συνεχή τουρκική παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις των αραβικών χωρών και την υποβολή των συστάσεών της στο Συμβούλιο της Ένωσης σε υπουργικό επίπεδο».

-«Εντείνονται οι διπλωματικές προσπάθειες μεταξύ των αραβικών κρατών μελών με τα κράτη και τους περιφερειακούς Οργανισμούς προκειμένου να αναδειχθούν οι επιθετικές πρακτικές της Τουρκίας σε ορισμένες αραβικές χώρες που απειλούν την περιφερειακή και διεθνή ασφάλεια».

-«Ζητείται από τον γενικό γραμματέα να παρακολουθήσει την εφαρμογή του ψηφίσματος και να το παρουσιάσει στο Συμβούλιο στην επόμενη τακτική του σύνοδο».

Πηγή ➤


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου