Διάφορες Αναρτήσεις

Translate Police-Voice

Police

Τετάρτη 24 Νοεμβρίου 2021

Τουρκικά λεμόνια που «βαφτίζονται» ελληνικά κατακλύζουν την εγχώρια αγορά Σε απόγνωση οι Eλληνες παραγωγοί

https://www.police-voice.com/


Police-Voice blog ➤

Λεμόνια: Σε απόγνωση βρίσκονται οι Eλληνες παραγωγοί λεμονιών εξαιτίας τόσο της μείωσης της παραγωγής τους σε ποσοστό έως και 50% όσο και των αθρόων εισαγωγών από την Τουρκία. Καταγγέλλουν, δε, ελλιπείς ελέγχους από το κράτος και ασυδοσία ορισμένων εμπόρων, οι οποίοι εισάγουν λεμόνια από τη γειτονική χώρα σε τιμές εξευτελιστικές, δεδομένης και της «κατρακύλας» της λίρας, τα «βαφτίζουν» ελληνικά και τα διοχετεύουν στην αγορά.

Οπως αναφέρει στον «Αγροτικό Τύπο» ο αντιπρόεδρος της Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Αιγιαλείας, Βασίλης Καρέλης, η εγχώρια παραγωγή λεμονιών έχει υποχωρήσει στους 60.000-70.000 τόνους και οι τιμές τους έχουν πιεστεί ασφυκτικά λόγω των εισαγόμενων από Τουρκία, Αργεντινή και Αφρική, που έχουν κατακλύσει την ελληνική αγορά. «Οι Τούρκοι πουλάνε τα λεμόνια τους 0,05-0,10 ευρώ το κιλό κι εμείς, αν και βρισκόμαστε ακόμα στην αρχή, πουλάμε 0,25-0,30 ευρώ το κιλό», σημειώνει. Προσθέτει, δε, ότι παρά τις εκκλήσεις προς το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για εντατικοποίηση των ελέγχων στα σύνορα, δεν έχει γίνει τίποτα. «Τα τουρκικά λεμόνια δεν έχουν καμία σχέση με τα δικά μας. Τα ελληνικά δεν είναι μόνο πιο ποιοτικά, έχουν και μεγαλύτερη οξύτητα και πιο έντονο άρωμα και βγάζουν και περισσότερο χυμό. Τα τουρκικά τα κερώνουν, τα “βαφτίζουν” ελληνικά και τα ρίχνουν στην αγορά», επισημαίνει.

Σε ό,τι αφορά τα βιολογικά λεμόνια, τα οποία καλλιεργεί ο κ. Καρέλης, οι τιμές τους κυμαίνονται από 0,45-0,48 ευρώ το κιλό, έναντι 0,60 ευρώ το κιλό πέρυσι, και η παραγωγή τους δεν ξεπερνά τους 2.000 τόνους, ενώ σχεδόν όλα εξάγονται.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και o πρόεδρος της Παναιγιάλειας Ενωσης Συνεταιρισμών, Αθανάσιος Σωτηρόπουλος, ο οποίος υπογραμμίζει ότι μετά τον παγετό του 2004 η ελληνική παραγωγή συρρικνώθηκε και παρότι έγιναν προσπάθειες να ανακάμψει, ο παγετός το 2008 έδωσε το τελειωτικό χτύπημα. Ενδεικτικά, αναφέρει ότι μέχρι τότε η παραγωγή άγγιζε μέχρι και τους 100.000 τόνους και τώρα με δυσκολία φτάνει τους 40.000-50.000 τόνους.

Αναφερόμενος στις αθρόες εισαγωγές από την Τουρκία, τονίζει ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα πέρα από την υποχώρηση των τιμών είναι η παραπλάνηση των καταναλωτών, εξαιτίας του γεγονότος ότι «βαφτίζονται» ελληνικά. Μάλιστα, εφιστά την προσοχή στους καταναλωτές όταν αγοράζουν λεμόνια εκτός εποχής, να προτιμούν αυτά που πρασινίζουν, σημειώνοντας ότι αυτά που είναι κίτρινα αποκτούν το χρώμα με τεχνητά μέσα. «Τον Νοέμβριο αρχίζουν τα λεμόνια να παίρνουν το φυσικό τους χρώμα. Αυτά που είναι νωρίτερα κίτρινα δεν έχουν γίνει με φυσικό τρόπο», δηλώνει χαρακτηριστικά.

Αντίστοιχα, ο υπάλληλος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Κιάτου και Τραγάνας, Γιάννης Θεοδώρου, σημειώνει ότι ειδικά η Βόρεια Ελλάδα έχει κατακλυστεί με τουρκικά λεμόνια. «Φέτος περιμέναμε ότι οι τιμές των λεμονιών θα ήταν καλύτερες, όμως εξαιτίας των εισαγωγών από την Τουρκία ξεκινήσαμε τη διάθεση του προϊόντος με 0,50 ευρώ το κιλό και τώρα πουλάμε με 0,38 ευρώ, όταν πέρυσι την ίδια εποχή η τιμή που μας έδιναν ήταν 0,45-0,50 ευρώ το κιλό», επισημαίνει.

Μάλιστα, υπογραμμίζει ότι με την ανοχή του κράτους κάποιοι παίρνουν ποσότητες ξένων, τα ανακατεύουν και τα παρουσιάζουν ως ελληνικά.

Κομισιόν: Αυστηροποίηση ελέγχων για εισαγωγές από Τουρκία

Στο πλαίσιο αυτό, η Κομισιόν ανακοίνωσε ότι από χθες αυξάνει τους επίσημους ελέγχους των τουρκικών λεμονιών σε τουλάχιστον 20%, καθώς μέχρι τώρα γίνονταν μόνο τυχαίοι έλεγχοι χωρίς ελάχιστο ποσοστό. Αυτό σημαίνει ότι ένα στα πέντε φορτία που θα εισέρχονται στην Ευρωπαϊκή Ενωση θα να υπόκειται σε αυστηρούς συνοριακούς ελέγχους και για ανάλυση υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων.

Από την πλευρά του, ο Σύνδεσμος Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής, Διακίνησης Φρούτων Λαχανικών και Χυμών Incofruit-Hellas, ο οποίος επανειλημμένα έχει κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου, σε ανακοίνωσή του χαιρέτισε την απόφαση της Κομισιόν να ενισχύσει τους ελέγχους, μετά την αύξηση των απορρίψεων στα σύνορα της Ε.Ε. λόγω της παρουσίας φυτοφαρμάκων που υπερβαίνουν τα επίσημα όρια της Ε.Ε. «Αυτή η απόφαση είναι απαραίτητη για την υπεράσπιση των Ευρωπαίων παραγωγών λεμονιών, που η παραγωγή τους προβλέπει υψηλότερα πρότυπα», επισήμανε σε ανακοίνωσή του.

Παγκόσμια αγορά

Σε ό,τι αφορά την παραγωγή σε παγκόσμιο επίπεδο την περίοδο 2020-21, σύμφωνα με στοιχεία της Incofruit Hellas παρέμεινε σε υψηλά επίπεδα, στους 8,4 εκατ. τόνους, ως αποτέλεσμα της αυξημένης παραγωγής στο Μεξικό, την Ε.Ε. και την Τουρκία, η οποία σχεδόν αντιστάθμισε τις μειώσεις στην Αργεντινή και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Στην Ευρωπαϊκή Ενωση η παραγωγή ήταν ελαφρώς αυξημένη και ανήλθε σε 1,654 εκατ. τόνους, έναντι 1,640 της περιόδου 2019/20, ενώ στη χώρα μας η παραγωγή την ίδια περίοδο διαμορφώθηκε στους 87.889 τόνους. «Διαπιστώνεται η βελτίωση της φροντίδας των καλλιεργειών λεμονιών, πλην όμως χρειάζεται η διατήρησή της, πολύ περισσότερο που τα τελευταία χρόνια, με την αύξηση της απόδοσης των νέων φυτειών, το εισόδημα είναι βελτιωμένο, χρειάζεται επέκταση της περιόδου συγκομιδής και εμπλουτισμού με νέες ποικιλίες που η συγκομιδή στο προϊόν να διαρκεί καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου», υπογραμμίζει ο ειδικός σύμβουλος του Συνδέσμου, Γιώργος Πολυχρονάκης.

Σχετικά με τις ελληνικές εξαγωγές λεμονιών, κινήθηκαν σε χαμηλότερα επίπεδα την περίοδο 2020-2021 φτάνοντας τους 16.440 τόνους σε όγκο και τα 11,2 εκατ. ευρώ σε αξία, με μειωμένες τις τιμές τους κατά 10,8% ανά τόνο.

Ως προς τους βασικότερους εξαγωγικούς προορισμούς ελληνικών λεμονιών, πρώτη στη λίστα φιγουράρει η Βουλγαρία με 4.493 τόνους, ακολουθούν η Ρουμανία με 2.618 τόνους, η Πολωνία με 1.716 τόνους, η Αλβανία με 1.390 τόνους, ενώ την πεντάδα συμπληρώνει η Γερμανία με 1.180 τόνους.

 eleftherostypos.gr 

Πηγή ➤


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου