Διάφορες Αναρτήσεις

Translate Police-Voice

Police

Τετάρτη 8 Δεκεμβρίου 2021

Θεσσαλονίκη: Αστυνομικοί καταγγέλουν εικόνα διάλυσης στα αστυνομικά τμήματα

https://www.police-voice.com/


Police-Voice blog ➤
Για συνθήκες που έχουν άμεσο αντίκτυπο στην ασφάλεια των πολιτών μιλά η Ένωση Αστυνομικών

Εικόνα διάλυσης με «αποσπάσεις, μέτρα, φυλάξεις, οφειλόμενα ρεπό, δίπλα νυχτερινά που συνθέτουν το μεσαιωνικό σκηνικό που επικρατεί» στην Θεσσαλονίκη καταγγέλλει η ένωση αστυνομικών υπαλλήλων της πόλης.

Οι Αστυνομικοί που υπηρετούν στα Αστυνομικά Τμήματα βιώνουν το απόλυτο υπηρεσιακό αδιέξοδο, σημειώνεται στην ανακοίνωση που αναφέρει επίσης πως παρότι η Διεύθυνση της Αστυνομίας έχει «ενισχυθεί "στα χαρτιά"», οι αποσπάσεις είναι δεκάδες με αποτέλεσμα να μην υπάρχει επαρκής δύναμη στα Τμήματα. 

Επιπλέον, στην ανακοίνωση σημειώνεται πως έχουν αυξηθεί οι φυλάξεις ευπαθών στόχων, αλλά και ανηλίκων και κρατουμένων στα νοσοκομείο. Για το τελευταίο μάλιστα, παρατηρείται, σύμφωνα με τους αστυνομικούς το φαινόμενο να φυλάσσονται ακόμη και μωρά ενός και δύο ετών. 

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Ένωσης Αστυνομικών

«Μετά από στοιχεία που συνέλεξαν ο Αντιπρόεδρος της ΕΑΥΘ κ. ΚΛΕΑΝΗΣ Βασίλειος, ο υπεύθυνος Δυτικού Τομέα κ. ΝΙΚΟΛΑΚΟΥΔΗΣ Νικόλαος και ο υπεύθυνος Κεντρικού Τομέα κ. ΜΑΥΡΙΔΗΣ Παύλος, η Ένωση αποτύπωσε την σκληρή πραγματικότητα που βιώνουν οι συνάδελφοι των ΑΤ και απέστειλε σχετικό έγγραφο στην πολιτική και φυσική Ηγεσία, καθώς και στους Βουλευτές και Δημάρχους της πόλης. Παρά τις αλλεπάλληλες εκκλήσεις μας για τη μεταστροφή της κατάστασης που επικρατεί στη Διεύθυνση Αστυνομίας, το καράβι δυστυχώς «έπεσε στα βράχια».

Πλέον, οι Αστυνομικοί που υπηρετούν στα Αστυνομικά Τμήματα βιώνουν το απόλυτο υπηρεσιακό αδιέξοδο. Αιτία είναι η σωρεία πολυειδών προβλημάτων που θεμελιώνουν μια τραγική, αν όχι χαώδη, πραγματικότητα. Για να αντιληφθείτε το μέγεθος του προβλήματος, σας παραθέτουμε όσα μας έχουν καταγγελθεί και όσα γνωρίζουμε από ιδία αντίληψη. - Στα περισσότερα ΑΤ, οι προβλεπόμενες ημερήσιες αναπαύσεις δεν χορηγούνται εύρυθμα και οι συνάδελφοι αναγκάζονται να κάνουν αυτοδίκαιη χρήση των οφειλόμενων ρεπό. - Πολλά Αστυνομικά Τμήματα δε δύνανται να διαθέσουν σκοπό καταστήματος σε κάθε βάρδια. - Εσχάτως επιστρέψαμε στη «μαύρη» εποχή του νύχτα-νύχτα.

Παρότι η Διεύθυνση Αστυνομίας έχει ενισχυθεί μέσω των μεταθέσεων “στα χαρτιά”, οι αποσπασμένοι από την εν λόγω Διεύθυνση αυξάνονται τόσο ραγδαία, που σε ορισμένες περιπτώσεις η παρούσα δύναμη των ΑΤ είναι σχεδόν ίδια με τους αποσπασμένους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, το ΑΤ Χαριλάου-Ανάληψης όπου οι υπηρετούντες είναι 29 και οι αποσπασμένοι 21. Απόδειξη ότι οι αμέτρητες αποσπάσεις που έχουν πραγματοποιηθεί τα τελευταία χρόνια, δεν βασίζονται σε υπηρεσιακά συμφέροντα, αλλά εξυπηρετούν άλλους λόγους, κι έχουν μετατραπεί στην κύρια αιτία της υποστελέχωσης των Αστυνομικών Τμημάτων.

Ο αριθμός φυλάξεων των ευπαθών στόχων πλέον είναι δυσθεώρητος και συνεχώς αυξάνεται, χωρίς ωστόσο να γίνεται επαναξιολόγηση για τους ήδη υπάρχοντες. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, η Αστυνομία να συνεχίζει να διαθέτει δυνάμεις στη φύλαξη στόχων, ακόμα κι αν έχει εκλείψει ο αρχικός λόγος που τις επέβαλλε.

Οι φυλάξεις κρατουμένων και ανηλίκων στα νοσοκομεία έχουν εκτιναχθεί αριθμητικά. Έχουμε έχουμε φτάσει στο σημείο να απασχολούνται καθημερινά έως και 50 Αστυνομικοί στη φύλαξη ανηλίκων στα νοσοκομεία. Το απολύτως παράλογο είναι ότι συχνά οι αστυνομικές δυνάμεις φυλάσσουν ακόμα και νεογνά ή παιδιά 1-2 ετών, αντί να ενεργοποιηθούν οι αρμόδιοι φορείς για την προστασία αυτών των παιδιών. Είναι αδιανόητο το 2021, η Αστυνομία να καλύπτει την ανυπαρξία κοινωνικής πρόνοιας, ενώ υπάρχουν τόσα πολλά ανακύψαντα ζητήματα αστυνομικού ενδιαφέροντος.

Μεγάλο είναι και το πρόβλημα στη διαχείριση των εποχούμενων περιπολιών. Συχνά τα πληρώματα διατάσσονται να παραμείνουν σε σταθερή φύλαξη καθ' όλη τη διάρκεια της υπηρεσίας τους, αντί να περιπολούν στον τομέα αρμοδιότητας τους.

Μάλιστα έχει παρατηρηθεί ο εξής παραλογισμός. Εποχούμενες περιπολίες να περιπολούν σε εδαφική αρμοδιότητα άλλου ΑΤ λόγω της γενικότερης έλλειψης προσωπικού. Συγκεκριμένα, το ΑΤ Βόλβης εκτελεί εποχούμενη περιπολία στο ΑΤ Καλλινδοίων και το ΑΤ Καλλινδοίων εκτελεί εποχούμενη περιπολία στο ΑΤ Λαγκαδά επειδή το τελευταίο είναι σημαντικά υποστελεχωμένο. Έτσι, οι συνάδελφοι αναγκάζονται να απομακρύνονται από την έδρα τους και να εκτελούν υπηρεσία σε τομείς αρμοδιότητας που δεν γνωρίζουν την γεωγραφική κατανομή και τις ιδιαιτερότητες τους.

Η Υποδιεύθυνση Μεταγωγών-Δικαστηρίων συνεχίζει να έχει τεράστια έλλειψη προσωπικού, παρότι τα κρατητήρια της φιλοξενούν καθημερινά υπεράριθμους κρατούμενους και τα καθήκοντα των συναδέλφων μας είναι πολυάριθμα. Για την κάλυψη των τεράστιων αναγκών της, διατάσσεται συνεχώς η ενίσχυση της με προσωπικό των ΑΤ. Κατά συνέπεια, οι συνάδελφοί μας αναγκάζονται να διανύουν εκατοντάδες χιλιόμετρα κάθε εβδομάδα με τα ιδιωτικά τους οχήματα, κι αυτό τους οδηγεί σε οικονομική εξαθλίωση λόγω του μεγάλου κόστους των καυσίμων, ιδιαίτερα μετά τις τελευταίες ανατιμήσεις της βενζίνης.

Δυστυχώς, όλα τα παραπάνω έχουν άμεσο αντίκτυπο στην ασφάλεια των πολιτών και στις υπόλοιπες Αστυνομικές Διευθύνσεις, οι οποίες επιφορτίζονται με καθήκοντα της Διεύθυνσης Αστυνομίας. Μάλιστα, οι ειδικές Υπηρεσίες που υπάγονται στο ΑΕΑ ενισχύουν την Διεύθυνση Αστυνομίας, μολονότι οι ίδιες ενισχύονται με προσωπικό μέσω των μεταθέσεων αλλά και μέσω αποσπάσεων. Μάλιστα, όπως ενημερωθήκαμε, μια ειδική Υπηρεσία του ΑΕΑ με ιδιαίτερο αντικείμενο, ανέλαβε σε μόνιμη βάση τη φύλαξη συγκεκριμένων ευπαθών στόχων για να διευκολύνει υπηρεσιακά την Διεύθυνση Αστυνομίας. Κάτι που αποδεικνύει τρανά τη λάθος κατανομή του προσωπικού.

Ωστόσο, η ευθύνη δεν βαραίνει σε καμία περίπτωση την Ηγεσία της Διεύθυνσης και τους Διοικητές των Τμημάτων. Τουναντίον, οι άνθρωποι αυτοί προσπαθούν να διαχειριστούν μια τελματώδη κατάσταση.

Αυτή τη στιγμή η Διεύθυνση Αστυνομίας απέχει παρασάγγας από μια σύγχρονη και οργανωμένη Αστυνομία και οι λύσεις για τη βελτίωση της κατάστασης είναι απλές. Το μόνο που απαιτείται είναι η βούληση της Ανώτατης Ηγεσίας. Ως Ένωση, σας τις επισημαίνουμε και παρακαλούμε για την παρέμβασή σας ώστε να εξομαλυνθεί η κατάσταση:

  • Την άμεση επαναφορά όλων των υπηρετούντων της ΓΑΔΘ στις οργανικές τους θέσεις.
  • Την απαρέγκλιτη εφαρμογή του οργανογράμματος.
  • Επαναξιολόγηση όλων των στόχων που φυλάσσονται από Αστυνομικούς.
  • Άμεση έναρξη επαφών με τα αρμόδια θεσμικά πρόσωπα για να διακοπούν οι φυλάξεις ανηλίκων από την Ελληνική Αστυνομία και την φιλοξενία αυτών σε δομές.

Παρότι όλοι οραματιζόμαστε και στοχεύουμε σε μια σύγχρονη Αστυνομία, στην οποία προτεραιότητα θα είναι η ασφάλεια του πολίτη, αν στρέψουμε το βλέμμα στην υπηρεσιακή πραγματικότητα που βιώνουν οι Αστυνομικοί της Θεσσαλονίκης και ειδικότερα των ΑΤ, η εκπλήρωση αυτού του ευσεβούς πόθου φαντάζει όνειρο απατηλό.

Πρέπει επιτέλους να περάσουμε από την θεωρία στην πράξη και αυτό θα επιτευχθεί σε μεγάλο βαθμό αν η φυσική Ηγεσία σταματήσει να υποκύπτει στις εξωθεσμικές παρεμβάσεις που υποσκάπτουν την υπηρεσιακή σταθερότητα»

Πηγή ➤


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου