Διάφορες Αναρτήσεις

Translate Police-Voice

Police

Δευτέρα 31 Ιανουαρίου 2022

Ο εφοπλιστής που έγινε… μοναχός: Ο Ε.Τ. αποκαλύπτει την άγνωστη ιστορία του Μιχάλη Χατζηιωάννου Δεν θαμπώθηκε από τα πλούτη

https://www.police-voice.com/


Police-Voice blog ➤

Τα κοσμικά σαλόνια της Αθήνας, του Μόντε Κάρλο, του Λονδίνου και της Νέας Υόρκης δεν συγκίνησαν ποτέ τον Μιχάλη Χατζηιωάννου, θείου του Πόλυ, του Στέλιου και της Κλέλιας Χατζηιωάννου. Γύρισε με τον τρόπο του την πλάτη στα οικογενειακά καράβια για να ταξιδέψει στις θάλασσες της χριστιανικής πίστης. Αλλωστε, δεν είναι λίγες οι φορές που άνθρωποι με καριέρα και πλούσια επιχειρηματική δραστηριότητα εγκαταλείπουν την πολυτελή ζωή τους προκειμένου να μονάσουν.

Οπως έκανε πριν από αρκετά χρόνια ο Μιχάλης Χατζηιωάννου της γνωστής εφοπλιστικής οικογένειας, από τον Πεδουλά του όρους Τρόοδος της Κύπρου. Ο Μιχάλης Χατζηιωάννου έφυγε από τη ζωή τον περασμένο Αύγουστο σε ηλικία 83 ετών έχοντας αφιερώσει τη ζωή του στον μοναχισμό και αφήνοντας την ακίνητη περιουσία του στην Ιερά Μητρόπολη Μεσογαίας και Λαυρεωτικής.

Ηταν ένα από τα δώδεκα παιδιά του Πελοπίδα και της Μαρίτσας Χατζηιωάννου, αδελφός του Λουκά Χατζηιωάννου της γνωστής ελληνοκυπριακής εφοπλιστικής οικογένειας. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Κύπρο. Παιδί πολύτεκνης οικογένειας 14 μελών, η οποία με δυσκολία έβγαζε τα προς το ζην, μέχρι που ο μεγάλος γιος της οικογένειας, Λουκάς Χατζηιωάννου, καταπιάστηκε με τις επιχειρήσεις.

Ο πατήρ Μιχαήλ, κατά κόσμον Μιχάλης Χατζηιωάννου.

Από μικρός ο Μιχάλης Χατζηιωάννου είχε δείξει μια ιδιαίτερη αγάπη στην Εκκλησία. Σε νεαρή ηλικία ακολούθησε τα αδέλφια του, Λουκά και Βάσο, στις επιχειρήσεις, αλλά πάντα ένιωθε ότι η θέση του ήταν κοντά στον Θεό. Oταν ο μεγάλος του αδελφός, Λουκάς Χατζηιωάννου (πατέρας των Πόλυ, Στέλιου και Κλέλιας), πήρε τα δύο πρώτα του πλοία το 1958, έβαλε στα ναυτιλιακά τα αδέλφια του, Βάσο και Μιχάλη, και το 1961 δημιούργησαν τη ναυτιλιακή Troodos Shipping and Trading. Το 1965 ο Βάσος Χατζηιωάννου αυτονομήθηκε ιδρύοντας την εταιρία Alassia Steamship Co LTD. Παράλληλα δημιουργήθηκε και τρίτη εταιρία το 1969 με ονομασία Ledra Maritime στον Πειραιά στο όνομα του Μιχαήλ Χατζηιωάννου.

Στα μοναστήρια

Ηταν τα χρόνια που ο Μιχάλης ταξιδεύει και κινείται μεταξύ Λονδίνου, Πειραιά και Κύπρου. Στα ταξίδια του σε Ελλάδα και Κύπρο έβρισκε χρόνο να επισκεφθεί μοναστήρια και να μάθει τις ιστορίες των μοναχών. Μέσα από τη ναυτιλιακή εταιρία και τα χρήματα που έβγαζε ο Μιχάλης Χατζηιωάννου δημιούργησε το 1975 το Ιδρυμα Απόστολος Βαρνάβας. Σκοπός του ιδρύματος ήταν η διάδοση της χριστιανικής πίστης μέσα από βιβλία τα οποία εκτυπώνονταν και μοιράζονταν δωρεάν στους πιστούς. Ο Μιχάλης Χατζηιωάννου, ο οποίος έγινε μοναχός και αποκαλείτο «πατήρ Μιχαήλ», αφιέρωσε τη ζωή του σε αυτό το ίδρυμα. Η οικονομική του εμβέλεια του έδινε τη δυνατότητα να χρησιμοποιεί μέρος των χρημάτων του σε αγαθοεργίες, τις οποίες κρατούσε πάντα μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας. Οπως, άλλωστε, και ο ίδιος, ο οποίος δεν ενδιαφερόταν καθόλου για την προσωπική του προβολή.

Καλός του φίλος, εκτός από τις αδελφές και τα αδέλφια του, ήταν και ο μητροπολίτης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής, Νικόλαος Χατζηνικολάου, στη μητρόπολη του οποίου άφησε μετά τον θάνατό του την ακίνητη περιουσία που είχε μέσω του Ιδρύματος Απόστολος Βαρνάβας. Μοναδική επιθυμία του ήταν να συνεχιστεί το έργο του ιδρύματος, κάτι το οποίο έχει αναλάβει να φέρει εις πέρας το νέο Διοικητικό Συμβούλιο. Ο πατήρ Μιχάλης κυκλοφορούσε με τα ράσα, ενώ δεν είχε κάποια συγκεκριμένη μονή όπου ασκήτευε, άλλωστε όλη του την ενέργεια την έδινε στο ίδρυμα που είχε ιδρύσει.

Δεν θαμπώθηκε από τα πλούτη

Ο ίδιος δεν απέκτησε οικογένεια, αφήνοντας τις ναυτιλιακές του δραστηριότητες με τη Ledra Maritime στα αδέλφια του. «Οι αγαθοεργίες του αμέτρητες», όπως λένε στον «Ε.Τ.» της Κυριακής άνθρωποι που γνώρισαν τον πατέρα Μιχάλη. «Πέραν των δραστηριοτήτων του στο Ιδρυμα Απόστολος Βαρνάβας βοήθησε πολλούς νέους, ιδιαίτερα Κύπριους συμπατριώτες του, για την εξεύρεση εργασίας στις ναυτιλιακές επιχειρήσεις των αδελφών του, Λουκά Χατζηιωάννου και Βάσου Χατζηιωάννου, στον Πειραιά και στο Λονδίνο», εξηγούν. Πράγματι, ο μοναχός Μιχάλης Χατζηιωάννου ποτέ δεν θαμπώθηκε από τον πλούτο που προέκυψε μέσα από τις ναυτιλιακές επιχειρήσεις.

Ηθελε να βοηθά και να διδάσκει τη χριστιανική πίστη. Συνήθιζε να μιλά στα αδέλφια του και να τα καθοδηγεί προς την αγάπη για τον Χριστό. Ζούσε απλά, διακριτικά σε ένα διαμέρισμα της Αθήνας κοντά στις αδελφές του που αγαπούσε πολύ, έχοντας ένα απλό αυτοκίνητο, χωρίς σοφέρ και υπηρέτες. «Μεγάλη η προσφορά του. Χρόνια έθρεψε τον κόσμο με προσευχητάρια και βίους αγίων που το ίδρυμά του προσέφερε δωρεάν. Τέτοιοι άνθρωποι χρειάζονται και σήμερα. Η ψυχή του κέρδισε τον Παράδεισο, γιατί πολλοί βρήκαν τη μετάνοια από τα φυλλάδια που μοίραζε σε χιλιάδες αντίτυπα χωρίς χρήματα», αναφέρει ένας πιστός σε ανάρτησή του στο Διαδίκτυο.

Πένθος και λιτή ανακοίνωση

Η είδηση του θανάτου στις 11 Αυγούστου του 2021 βύθισε στο πένθος την οικογένεια Χατζηιωάννου, ενώ από το Ιδρυμα Απόστολος Βαρνάβας έγινε μια λιτή ανακοίνωση, όπως λιτός ήταν και ο βίος του πατρός Μιχάλη, κατά κόσμον Μιχάλης Χατζηιωάννου. «Εκοιμήθη στις 11 Αυγούστου 2021 ο Μιχαήλ μοναχός (κατά κόσμον Μιχαήλ Χατζηιωάννου), Πρόεδρος του “Ορθοδόξου Ιδρύματος ο Απόστολος Βαρνάβας”, ύστερα από 46χρονη αδιάλειπτη προσφορά, μέσω του ιδρύματος, προς το ευσεβές κοινό στην Ελλάδα, στην Κύπρο και στην απανταχού Ομογένεια. Με ρητή εντολή του π. Μιχαήλ τέως Προέδρου αλλά και Ιδρυτή του ιδρύματος, το “Oρθόδοξον Iδρυμα ο Aπόστολος Bαρνάβας” θα συνεχίσει και τη λειτουργία του αλλά και κατά δύναμιν το έργο του. Αναπαύσου εν ειρήνη, π. Μιχαήλ, μεγάλο και θεάρεστο υπήρξε το έργο σου και θα συνεχιστεί», ανέφερε η ανακοίνωση του Ιδρύματος.

 eleftherostypos.gr


Πηγή ➤ ΒΑΣΙΛΗΣ ΔΙΑΜΑΝΤΗΣ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου