Διάφορες Αναρτήσεις

Translate Police-Voice

Police

Παρασκευή 28 Ιανουαρίου 2022

Κως: Εξαρθρώθηκε κύκλωμα διακίνησης μεταναστών από Τουρκία – Κατασχέθηκαν όπλα και υπολογιστές

https://www.police-voice.com/


Police-Voice blog ➤
Στα δίχτυα του λιμεναρχείου Κω έπεσε εγκληματική οργάνωση διακίνησης μεταναστών από την Τουρκία στην Ελλάδα. Συνελήφθησαν δύο Έλληνες και δύο αλλοδαποί.

Σε βάρος των τεσσάρων συλληφθέντων λαθροδιακινητών μεταναστών από την Τουρκία απαγγέλθηκαν κατηγορίες για «συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, καθώς και για διευκόλυνση παράνομης διαμονής υπηκόων τρίτων χωρών κατά συρροή». Ένας ακόμη αλλοδαπός, μέλος του κυκλώματος, αναζητείται από τις αρχές της Κω.

Ειδικότερα, στις 17 Ιανουαρίου 2022, περιπολικό σκάφος της Λιμενικής Αρχής Κω εντόπισε ταχύπλοο με σβηστούς φανούς ναυσιπλοΐας να κινείται από τις ακτές του νησιού με κατεύθυνση προς Τουρκία.

Έπειτα από ελιγμούς ανακοπής πορείας και χρήση φωτεινών και ηχητικών σημάτων ακινητοποιήθηκε το ταχύπλοο και ο χειριστής οδηγήθηκε στο Λιμεναρχείο για εξακρίβωση στοιχείων. Παράλληλα, τα στελέχη του Γρ. Ασφαλείας εντόπισαν στη στεριά έξι αλλοδαπούς, οι οποίοι είχαν μπει παράνομα στη χώρα, ενώ από την προανάκριση, ο χειριστής αναγνωρίστηκε από τους παράνομους μετανάστες και ταυτοποιήθηκε ως διακινητής τους, ο οποίος και συνελήφθη, ενώ το σκάφος κατασχέθηκε.

Χειροπέδες στους συνεργούς του 

Με τη συνδρομή στελεχών της Διεύθυνσης Ασφαλείας και Προστασίας Συνόρων (ΔΑΠΘΑΣ) και Ε.Υ.Π. σε συνεργασία ως προς την έρευνα με το κινητό Γραφείο Επιχειρήσεων (Mobile Office) της EUROPOL, από την οποία και ζητήθηκε η συνδρομή της, στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Επιχειρήσεων (ΕΣΕ), διερευνήθηκε η εμπλοκή τριών επιπλέον ατόμων, ενός αλλοδαπού και δύο Ελλήνων για τους οποίους εκδόθηκαν εντάλματα σύλληψης και συνελήφθησαν.

Παράλληλα διενεργήθηκαν και τρεις έρευνες στα σπίτια των συλληφθέντων στα οποία βρέθηκαν και κατασχέθηκαν μεταξύ άλλων:

Ένα κυνηγητικό όπλο ITHACA model 37.

Ένα πιστόλι ρεπλίκα «WALTHER P990», χρώματος μαύρου

Ένα μαχαίρι με μήκος λάμας δεκαέξι εκατοστά και λαβή χρώματος μαύρη – κόκκινη.

Ένα μαχαίρι με μήκος λάμας δεκατέσσερα εκατοστά και λαβή χρώματος μαύρη – κίτρινη.

Ένα μαχαίρι με μήκος λάμας έντεκα και μισό εκατοστά και λαβή χρώματος πράσινη με σκάλισμα.

Μια ηλεκτρονική διόπτρα νυκτός μάρκας «OSPREY GLOBAL».

Ένας ηλεκτρονικός πλοηγός (GPS) θαλάσσης μάρκας «CONDOR F-238», χρώματος πράσινου.

Μια μονάδα ηλεκτρονικού Υπολογιστή χρώματος γκρι – μαύρου άνευ διακριτικών χαρακτηριστικών.

Ένας φορητός υπολογιστής μάρκας HP χρώματος μαύρο.

Ένας σκληρός δίσκος υπολογιστή μάρκας TOSHIBA.

Ένας φορητός αποσπώμενος δίσκος αποθήκευσης (USB) χρώματος λευκού.

Δεκαοχτώ κινητά τηλέφωνα.

Μια βιντεοκάμερα μάρκας TOSHIBA, χρώματος μαύρου, με μια κάρτα SD.

Μια ψηφιακή φωτογραφική μηχανή μάρκας CASIO, χρώματος χρυσαφί, με μια κάρτα SD SANDISK.

Μια φωτογραφική μηχανή μάρκας «CANON», χρώματος μαύρου.

Εννέα κάρτες sim κινητής τηλεφωνίας.

Δέκα βιβλιάρια τραπέζης.

Τα θαλάσσια δρομολόγια των εμπόρων

Οι τέσσερις συλληφθέντες δρούσαν ως εξής: ο ένας εκ των αλλοδαπών αναλάμβανε ως καπετάνιος να μεταφέρει τους παράνομους μετανάστες από τα τουρκικά παράλια στην Κω, ο δεύτερος αλλοδαπός, μόνιμος κάτοικος της Κω, παρακολουθούσε τις κινήσεις των περιπολικών σκαφών και παραλάμβανε τους ΠΕΠ από την παραλία.

Ο ένας από τους δύο Έλληνες, επίσης παραλάμβανε τους ΠΕΠ από την παραλία, τους έκρυβε σε safe houses μέχρι την προμήθειά τους με πλαστά έγγραφα τα οποία παραλάμβανε μέσω ταχυδρομείου από αποστολέα στην Αθήνα κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας με μεγαλοδιακινητή από την Τουρκία. Τα πλαστά έγγραφα αποστέλλονταν σε κλειστό φάκελο και διανέμονταν στους παράνομους μετανάστες στα safe houses, με σκοπό την έξοδό τους από το νησί.

Ο δεύτερος Έλληνας φέρεται ότι είχε τις επικοινωνίες με το αρχηγικό μέλος της εγκληματικής οργάνωσης που αναζητείται προκειμένου να διευθετηθούν οι διαδικασίες της παράνομης μεταφοράς. Το όφελος των παράνομων κερδών που αποκόμιζαν τα φερόμενα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης ήταν 4.000 ευρώ κατά κεφαλήν για την παράνομη είσοδο από την Τουρκία στην Ελλάδα.

Οι τέσσερις συλληφθέντες κατηγορούνται για συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση και διευκόλυνση παραμονής διανομής πολιτών τρίτης χώρας εκ κερδοσκοπίας και κατά συρροή, εκ των οποίων οι δύο αλλοδαποί και ο ένας Έλληνας κρίθηκαν προφυλακιστέοι, ενώ αναμένεται η απολογία του δεύτερου Έλληνα στον Ανακριτή Κω.

Η Διεύθυνση Ασφαλείας και Προστασίας Θαλασσίων Συνόρων σε συνεργασία με την Λιμενική Αρχή Κω, αναλύει και επεξεργάζεται εις βάθος όλα τα στοιχεία που έχουν προκύψει και διερευνά την ενδεχόμενη επέκταση της δράσης των μελών της υπόψη εγκληματικής οργάνωσης και σε άλλα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, όπως επίσης και την συνεργασία τους με έτερα μέλη οργανωμένων κυκλωμάτων με ίδιες ή παρόμοιες εγκληματικές δραστηριότητες.


Πηγή ➤  https://www.newsit.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου