Διάφορες Αναρτήσεις

Translate Police-Voice

Police

Τετάρτη 12 Ιανουαρίου 2022

Μάσκες KN95: Πώς μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν - Τι οδηγίες δίνουν οι ειδικοί

https://www.police-voice.com/


Police-Voice blog ➤
Σε δημοσίευμα της USA Today αναφέρεται πόσο αποτελεσματική είναι η μάσκα ΚΝ95 και πώς μπορεί να επαναχρησιμοποιηθεί

Οι μάσκες KN95 έχουν σαφή πλεονεκτήματα απέναντι στις χειρουργικές και, κυρίως, τις υφασμάτινες, σύμφωνα με εκτενές δημοσίευμα της USA Today.

Οι υφασμάτινες μάσκες έχουν μεγάλους πόρους που επιτρέπουν την εισπνοή σταγονιδίων και αερολυμάτων (αεροζόλ) που περιέχουν τον κορονοϊό. Κατά το ίδιο ρεπορτάζ, λόγω της χαλαρής εφαρμογής, οι υφασμάτινες μάσκες έχουν κενά στα μάγουλα και κάτω από τα μάτια με συνέπεια να περνούν σταγονίδια και αεροζόλ.

Ποιο είναι το μεγάλο πλεονέκτημα των ΚΝ95

Η USA Today σημειώνει ότι πολλές χώρες, όπως η Αυστρία, η Γερμανία και η Τσεχία, έχουν καταστήσει υποχρεωτική τη χρήση μασκών τύπου ΚΝ95.

Μάσκες όπως οι KN95 «είναι σχεδιασμένες ώστε να επιτυγχάνουν καλή εφαρμογή στο πρόσωπο και επαρκές φιλτράρισμα αιωρούμενων σωματιδίων. Έχουν ένα πιο πυκνό δίκτυο ινών από τις χειρουργικές ή τις υφασμάτινες. Οι N95 είναι φτιαγμένες από πολυπροπυλένιο. Ένα υλικό που περνά από μια διαδικασία που λιώνει και “σπρώχνεται” σε τρύπες μικρής διαμέτρου, ώστε μετατρέπεται σε μικροσκοπικές ίνες που δένονται μεταξύ τους» επισημαίνει η USA Today.

Οι ίνες αυτές, κατά το δημοσίευμα, «στη συνέχεια φορτίζονται, περνώντας από μια συσκευή που παράγει στατικό ηλεκτρισμό. Το φορτίο αυτό τις κάνεις 10 φορές πιο αποτελεσματικές στο να “πιάνουν” σωματίδια».

Εξίσου σημαντικό πλεονέκτημα είναι και η καλή εφαρμογή, καθώς οι KN95 δεν επιτρέπουν κενά γύρω από τη μύτη, τα μάγουλα και το σαγόνι. Με σωστή εφαρμογή, οι μάσκες αυτές φιλτράρουν έως το 95% των σωματιδίων στον αέρα, ενώ κάνουν εξαιρετική δουλειά στο να φιλτράρουν τις δικές μας εκπνοές, ώστε να προστατεύουμε τους άλλους.

Το μόνο αρνητικό σημείο των μασκών τύπου ΚΝ95 είναι το κόστος τους, που είναι εμφανώς μεγαλύτερο από τις χειρουργικές και τις υφασμάτινες. Πολλοί ρωτούν αν αυτές οι μάσκες μπορούν να χρησιμοποιηθούν ξανά. Σύμφωνα με τη USA Today, η επαναχρησιμοποίηση των KN95 μασκών είναι δυνατή, αλλά χρειάζεται να ακολουθηθούν συγκεκριμένα βήματα.

«Παρότι οι μάσκες N95 και ΚΝ95 είναι μιας χρήσης, πολλοί άνθρωποι έχουν βρει τρόπους ώστε να τις επαναχρησιμοποιούν» τονίζουν οι συντάκτες, παραπέμποντας στη στρατηγική που είχε ακολουθήσει το CDC, στην αρχή της πανδημίας, όταν υπήρχαν ελλείψεις μασκών υψηλής προστασίας (KN95) στα νοσοκομεία των ΗΠΑ.

Το CDC είχε εκδώσει αναλυτικές οδηγίες για το πώς μπορούν να επαναχρησιμοποιούνται οι KN95 με ασφάλεια. Η οδηγία αυτή πλέον δεν είναι σε ισχύ καθώς υπάρχει επάρκεια μασκών στα νοσοκομεία.

Πώς μπορεί να επαναχρησιμοποιηθεί η ΚΝ95

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της USA Today, και το CDC, για να χρησιμοποιηθεί ξανά μια μάσκα τύπου KN95 πρέπει να ακολουθηθούν τα παρακάτω βήματα:

  1. Μετά τη χρήση της KN95, βγάλτε τη μάσκα και τοποθετήστε τη σε μια χάρτινη σακούλα , ώστε να «αναπνέει». Προσοχή: Μη χρησιμοποιήσετε πλαστική σακούλα.
  2. Κλείστε τη σακούλα και αφήστε τη σε θερμοκρασία δωματίου.
  3. Πλύνετε καλά τα χέρια σας.
  4. Αφήνουμε τη μάσκα στη σακούλα για διάστημα τριών – τεσσάρων ημερών, που θεωρείται αρκετό για να έχουν πεθάνει όλοι οι ιοί που βρίσκονταν σε αυτή.
  5. Την 4η-5η μέρα μπορεί να χρησιμοποιηθεί ξανά.

Για να είναι λειτουργικό αυτό το σύστημα, κατά τα πρότυπα του CDC, θα πρέπει να χρησιμοποιούμε τουλάχιστον 5 με 7 μάσκες (μια για κάθε εργάσιμη ή κάθε ημέρα της εβδομάδας). Παράδειγμα: Τη μάσκα που βάζει κάποιος τη Δευτέρα, να τη χρησιμοποιεί ξανά την επόμενη Δευτέρα. Ομοίως, της Τρίτης θα πρέπει να τη βάλει, λ.χ., την επόμενη Τρίτη και σε κάθε περίπτωση ποτέ σε διάστημα μικρότερο των 4 ημερών από την πρώτη χρήση.

Προσοχή: Μάσκες KN95 που έχουν ίχνη από αίμα ή εκκρίσεις από τη μύτη, ή άλλα σωματικά υγρά θα πρέπει να πετιούνται και να μη χρησιμοποιούνται ξανά. Επιπλέον, θα πρέπει να αποφεύγεται η επαναχρησιμοποίηση μασκών που έχουν χαλασμένα (ή ξεχειλωμένα) λαστιχάκια ή σπασμένα ελάσματα (στη μύτη). Σε κάθε περίπτωση, είναι ασφαλέστερη η χρήση νέας μάσκας κάθε φορά.

Σύμφωνα με τη USA Today, δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται καθαριστικά προϊόντα με οινόπνευμα ή χλωρίνη στις μάσκες, ούτε και νερό ή σαπούνι, καθώς μπορεί να επηρεάσουν το ηλεκτρικό φορτίο, η «αποστολή» του οποίου είναι να παγιδεύει σωματίδια και σταγονίδια.


Πηγή ➤


1 σχόλιο:

  1. Μπορουμε να την κανουμε σπρει με ινοπνευμα ? Το ινοπνευμα σκοτώνει τον ιο !

    ΑπάντησηΔιαγραφή