Διάφορες Αναρτήσεις

Translate Police-Voice

Police

Τρίτη 26 Απριλίου 2022

Ηπατίτιδα σε παιδιά: Τα συμπτώματα που πρέπει να ανησυχήσουν - Τι λένε οι ειδικοί

https://www.police-voice.com/


Police-Voice blog ➤
Ηπατίτιδα σε παιδιά: Συναγερμός σε όλο τον κόσμο αλλά και στην Ελλάδα για τα περιστατικά της οξείας ηπατίτιδας που χτυπάει κατά κύριο λόγο τα παιδιά ηλικίας 2-5 ετών.

Οι ειδικοί τονίζουν ότι μεγάλη σημασία έχει η έγκαιρη διάγνωση ενώ καλούν τους γονείς να δώσουν σημασία στο πρώτο σημάδι της ηπατίτιδας που είναι ο ίκτερος.

«Οι γονείς δεν πρέπει να τρέχουν για αιμοτολογικό έλεγχο αν δεν έχουν δει το πρώτο σημάδι που είναι ο ίκτερος», ανάφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Ελληνικής και της Παγκόσμιας Παιδιατρικής Εταιρείας, Ανδρέας Κωνσταντόπουλος.

«Φαίνεται στο ασπράδι του ματιού με το φως της ημέρας. Αν φτάσει σε υψηλά επίπεδα είναι ορατός στο δέρμα και τότε είναι αργά», εξηγεί ο καθηγητής και καθησυχάζει: «Ηπατίτιδες έχουμε κάθε χρόνο, αφού λοιμώξεις όπως η μονοπυρήνωση προσβάλλουν το συκώτι χωρίς να τις βαπτίζουμε ως ηπατίτιδα. Έχει σημασία η έγκαιρη διάγνωση καθώς επιβάλλεται ανάπαυση και αποχή του παιδιού από δραστηριότητες», τόνισε ο Ανδρέας Κωνσταντόπουλος, μιλώντας στην ΕΡΤ.

Ειδικότερα τα συμπτώματα στα οποία πρέπει να δείξουμε προσοχή είναι:

Ικτερος
Υπέρχρωση ούρων ή/και αποχρωματισμό κοπράνων
Κνησμός
Αρθραλγία/μυαλγία
Πυρετός
Ναυτία
Εμετός ή κοιλιακό άλγος
Λήθαργος ή απώλεια όρεξης

Τρανσαμινάσες ορού > 500 IU/L

Ηπατίτιδα σε παιδιά: «Δεν μπορεί να γίνει μεταμόσχευση ήπατος στην Ελλάδα», λέει ο Γκίκας Μαγιορκίνης

Για το θέμα μίλησε στο Mega ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης τονίζοντας χαρακτηριστικά. «Τα καλύτερα στοιχεία που έχουμε στη διάθεση μας έρχονται από το Ηνωμένο Βασίλειο και αφορούν 111 περιπτώσεις παιδιών. Αυτό που είναι ανησυχητικό, είναι ότι ένας αριθμός από αυτά περίπου 10 χρειάστηκε να υποβληθούν σε μεταμόσχευση ήπατος».

Οπως επισήμανε μάλιστα μια τέτοια περίπτωση δεν μπορεί να γίνει στην Ελλάδα. «Μια τέτοια διαδικασία, δηλαδή η μεταμόσχευση ήπατος μπορεί να γίνει μόνο στο εξωτερικό. Περιμένουμε κρούσματα ηπατίτιδας στην Ελλάδα με το 5% – 10% να είναι σοβαρά περιστατικά».

Ο Γκίκας Μαγιορκίνης ξεκαθάρισε μάλιστα ότι το εμβόλιο του κορονοϊού δεν έχει καμιά σχέση με τα περιστατικά οξείας ηπατίτιδας στα παιδιά. «Απ’ όσο ξέρουμε από το Ηνωμένο Βασίλειο κανένα από τα παιδιά δεν είχε κάνει το εμβόλιο για τον κορονοϊό. Δεν είχε καμία σχέση με το συγκεκριμένο σύνδρομο».


Πηγή ➤  https://eleftherostypos.gr/


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου