Διάφορες Αναρτήσεις

Translate Police-Voice

Police

Τρίτη 17 Μαΐου 2022

Οι Έλληνες Ρομά μεταναστεύουν στην Ευρώπη Γερμανία, Ολλανδία, Αγγλία αλλά και Κύπρος είναι οι χώρες

https://www.police-voice.com/


Police-Voice blog ➤
Γεννιούνται σε καταυλισμούς της Κάτω Αχαΐας, της Δυτικής Αθήνας, της Χαλκίδας, της Βόρειας Ελλάδας, της Θεσσαλίας, αλλά ποτέ δεν μένουν σε έναν τόπο.

Το τσιγγάνικο αίμα, που κυλά καυτό στις φλέβες τους, τους θέλει ισόβιους ταξιδιώτες, μόνο που τα τελευταία χρόνια τα ταξίδια τους πέρασαν τα σύνορα της χώρας. Γερμανία, Ολλανδία, Αγγλία αλλά και Κύπρος είναι οι χώρες στις οποίες πλέον χιλιάδες Ρομά στήνουν τα σπιτικά τους, καθώς φεύγουν προς αναζήτηση δουλειάς, κυρίως σε εστιατόρια Ελλήνων. Η σταδιακή μετανάστευσή τους ξεκίνησε πριν από περίπου δέκα χρόνια με την οικονομική κρίση, όταν χιλιάδες Ελληνες προτίμησαν να εγκαταλείψουν τη χώρα αναζητώντας εργασία σε ευρωπαϊκές χώρες. Ωστόσο, τα τελευταία τρία με τέσσερα χρόνια και ειδικότερα από την έναρξη της πανδημίας παρατηρείται πολύ πιο έντονο το φαινόμενο της μετανάστευσης των Τσιγγάνων προς την Ευρώπη.

 Αν και κανείς δεν μπορεί να υπολογίσει με ακρίβεια πόσοι είναι οι Ελληνες Ρομά σε αριθμό, κάποια τελευταία στοιχεία αναφέρουν ότι αυτός κυμαίνεται από 300 έως 500 χιλιάδες. Και αυτό γιατί, όπως συμβαίνει στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, πολλοί από εκείνους με ρομανικές ρίζες αποφεύγουν να δηλώσουν δημόσια την ταυτότητά τους, εξαιτίας του αντιτσιγγανισμού, ο οποίος είναι διαδεδομένος.

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Συνομοσπονδίας Ελλήνων Ρομά «Ελλάν Πασσέ», Βασίλης Πάντζος, μίλησε στον «Ε.Τ.» της Κυριακής και επισήμανε ότι τα τελευταία χρόνια από την πανδημία και μέχρι σήμερα έχει μεταναστεύσει το 10% του πληθυσμού των Ρομά. «Σε Γερμανία, Ολλανδία, Αγγλία αλλά και στην Κύπρο έχουν φύγει 30.000 με 50.000 άτομα. Τα περισσότερα είναι νεαρά ζευγάρια, που αναζητούν εργασία σε εστιατόρια με Ελληνες εργοδότες. Από την Ξάνθη μέχρι τη Θεσσαλία και την Πελοπόννησο ξέρουμε ανθρώπους που άφησαν το σπίτι τους εδώ και μετανάστευσαν για τουλάχιστον δύο με τρία χρόνια και κάποιοι για πολύ περισσότερο. Το γεγονός ότι γνωρίζουν ελληνικά τούς βοηθά να βρουν εργασία σε εστιατόρια, κυρίως, με Ελληνες εργοδότες και πηγαίνουν στην κουζίνα ως λαντζιέρηδες, καθαρίστριες ή και βοηθοί μαγείρων. Οι μισθοί έξω είναι καλύτεροι και οι περισσότεροι φεύγουν για να μαζέψουν χρήματα, ενώ πολλοί που πάνε φέρνουν αργότερα και τις οικογένειές τους εκεί».

Σύμφωνα με τον κ. Πάντζο, το μορφωτικό επίπεδο των Ρομά δεν τους επιτρέπει να βρουν εργασία στην Ελλάδα, ενώ στις ευρωπαϊκές χώρες το μόνο που χρειάζεται είναι να ξέρουν ελληνικά για να συνεννοούνται με τους Ελληνες εργοδότες τους. Και, φυσικά, σημαντικό ρόλο παίζουν τα χρήματα, καθώς για μια εργασία 12 ωρών, περίπου, σε εστιατόριο στη Γερμανία με ένα ρεπό την εβδομάδα ο μισθός φθάνει τα 1.000 ευρώ. «Η μισθοδοσία στην Ευρώπη είναι πολύ καλύτερη και γι’ αυτό προτιμούν να φύγουν, αν και κάποια νεαρά ζευγάρια κάθονται εδώ για να δουλέψουν σεζόν στα νησιά μας», θα προσθέσει ο κ. Πάντζος.


«Δύσκολες συνθήκες»

Ο Τάσος Κωνσταντίνου είναι ένας από τους χιλιάδες Ρομά που μετανάστευσαν στη Γερμανία στην πόλη Εσπεργκ κοντά στο Ντίσελντορφ πριν από μερικά χρόνια. Οπως είπε στον «Ε.Τ.» της Κυριακής ο λόγος που αναγκάστηκε να μεταναστεύσει ήταν οικονομικός, αφού ήθελε να μαζέψει χρήματα προκειμένου να φτιάξει σπίτι στην Ελλάδα και να ανοίξει τη δική του επιχείρηση. «Εφυγα με τη σύζυγό μου και άφησα την ενός έτους κόρη μου στους γονείς μου. Στην αρχή είπαμε με τη σύζυγό μου να καθίσουμε για λίγο, αλλά με την οικονομική κρίση στην Ελλάδα έφερα το παιδί μου και τους γονείς μου, ενώ στη συνέχεια έφερα και τουλάχιστον δέκα συγγενείς μου για να εργαστούν. Πιάσαμε δουλειά σε ελληνικό εστιατόριο. Οι συνθήκες διαμονής ήταν πάρα πολύ κακές. Δουλεύαμε τουλάχιστον 12 ώρες με ένα ρεπό και μέναμε σε ένα δωμάτιο -ο Θεός να το κάνει δωμάτιο…- με κοινόχρηστο μπάνιο με άλλα άτομα που έμεναν σε άλλα δωμάτια. Επίσης, βίωσα, λόγω του είμαι μελαμψός, έντονα τον ρατσισμό, αλλά δεν το έβαλα κάτω». Οπως εξήγησε ο κ. Κωνσταντίνου, το ωρομίσθιο ήταν 8 με 9 ευρώ, ενώ με τη σύζυγό του έβγαζαν περίπου 2.500 ευρώ. «Στην αρχή δεν μας ασφάλιζαν, δουλεύαμε 12ωρα και οι συνθήκες ήταν δύσκολες. Τώρα, βέβαια, εργάζομαι σε μια αντιπροσωπεία με αυτοκίνητα και ετοιμάζομαι σε έναν χρόνο περίπου να επιστρέψω πίσω».

ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΝΤΖΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑΣ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΡΟΜΑ «ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ» «Σε Γερμανία, Ολλανδία, Αγγλία αλλά και στην Κύπρο έχουν φύγει 30.000 με 50.000 άτομα. Τα περισσότερα είναι νεαρά ζευγάρια, που αναζητούν εργασία σε εστιατόρια με Ελληνες εργοδότες»

Σκοπός του κ. Κωνσταντίνου ήταν να μαζέψει χρήματα για να φτιάξει το σπίτι του στη Χαλκίδα, όπου γεννήθηκε και μεγάλωσε. Μάλιστα, πριν γίνει μετανάστης είχε τη δική του επιχείρηση καθαρισμού κτιρίων, αλλά, λόγω της οικονομικής κρίσης, σταμάτησε. «Οταν ο διαχειριστής της πολυκατοικίας μού έλεγε “Τάσο, ή θα καθαρίσουμε σκάλες ή θα βάλουμε πετρέλαιο για θέρμανση”, καταλαβαίνετε τι προτιμούσε. Ετσι, έφυγα για Γερμανία, αλλά τώρα ετοιμάζομαι να επιστρέψω και να ασχοληθώ με δική μου δουλειά. Βέβαια, αυτό πιστεύω να γίνει τον επόμενο χρόνο, εφόσον οι συνθήκες το επιτρέψουν».

ΤΑΣΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΜΕΤΑΝΑΣΤΗΣ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ: «Εφυγα με τη σύζυγό μου. Πιάσαμε δουλειά σε ελληνικό εστιατόριο. Οι συνθήκες διαμονής ήταν πολύ κακές. Δουλεύαμε τουλάχιστον 12 ώρες. Βίωσα έντονα τον ρατσισμό, αλλά δεν το έβαλα κάτω».

Οι Ρομά που επιλέγουν να μεταναστεύσουν σε χώρες της Ευρώπης είναι, κυρίως, νεαρά ζευγάρια, ηλικίας 18 ετών με 24 ετών, όπως είπε στον «Ε.Τ.» της Κυριακής ο πρόεδρος των Τσιγγάνων Στερεάς Ελλάδας, Βαλάντης Χαλιλόπουλος. «Τα παιδιά μας φεύγουν και κάποια ξενιτεύονται για δύο ή και τρία χρόνια, ενώ κάποια άλλα κάθονται πολύ περισσότερα. Μόλις βρουν σπίτι μπορεί να φέρουν από την Ελλάδα και άλλους συγγενείς για να εργαστούν», εξήγησε.

https://eleftherostypos.gr/   ΒΑΣΙΛΗΣ ΔΙΑΜΑΝΤΗΣ


Πηγή ➤


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου