Διάφορες Αναρτήσεις

Translate Police-Voice

Police

Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου 2022

Νύχτα αγωνίας στην Εύβοια μετά τα 4,9 Ρίχτερ - Σε επιφυλακή ο κρατικός μηχανισμός Συνεχείς μετασεισμοί αλλά .... Δεν είμαστε βέβαιοι πως ήταν ο κύριος σεισμός

https://www.police-voice.com/


Police-Voice blog ➤

Συνεχείς μετασεισμοί αλλά ελάχιστοι πάνω από 3 Ρίχτερ- Δεν είμαστε βέβαιοι πως τα 4,9 Ρίχτερ ήταν ο κύριος σεισμός λένε οι ειδικοί

Δεκάδες μετασεισμοί έπειτα από τη δόνηση των 4,9 Ρίχτερ που καταγράφηκαν το μεσημέρι της Τετάρτης στην κεντρική Εύβοια προκαλούν ανησυχία στους κατοίκους, με τους επιστήμονες να παραμένουν σε επιφυλακή για την εξέλιξη του φαινομένου.

Οι σεισμολόγοι που παρακολουθούν το φαινόμενο συμφωνούν στο γεγονός ότι δεν μπορεί κανείς να πει ακόμη εάν τα 4,9 Ρίχτερ είναι ο κύριος σεισμός αλλά και πως πρόκειται για μια γνωστή σεισμικά περιοχή η οποία και στο παρελθόν έχει δώσει μεσαίου μεγέθους σεισμούς.

Η δόνηση δεν έχει σχέση με τους σεισμούς -λίγο πάνω από τα 5 Ρίχτερ- πριν από ένα μήνα στη νότια Εύβοια.

Σε κάθε περίπτωση, οι σεισμολόγοι συστήνουν στους κατοίκους να είναι προσεκτικοί. Σε επιφυλακή είναι και οι αρχές για κάθε ενδεχόμενο.

Η δόνηση και οι μετασεισμοί

Ο σεισμός των 4,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 14:24, 65 χιλιόμετρα βόρεια της Αθηνάς και 5 χιλιόμετρα ανατολικά των Ψαχνών Ευβοίας. Το ρήγμα είναι γνωστό στους σεισμολόγους, που τονίζουν ότι έχει δώσει μεσαίου μεγέθους σεισμούς το 2003 και το 2008

Οι μετασεισμοί που θα ακολουθήσουν μπορεί να φτάσουν και στο ίδιο μέγεθος, τονίζουν οι επιστήμονες.

Την πρώτη ώρα καταγράφηκαν τουλάχιστον οχτώ μετασεισμοί. Ακολούθησε μικρού μεγέθους μετασεισμική δόνηση 2,4 Ρίχτερ ενώ, λίγο αργότερα, σημειώθηκε πιο έντονος μετασεισμός της τάξεως των 3,5 Ρίχτερ που έγινε επίσης αισθητός στην Αττική και ένας ελαφρά μικρότερος στα 3,2 Ρίχτερ.

Όλες οι δονήσεις ήταν στο ίδιο επίκεντρο, 4 με 7 χιλιόμετρα ανατολικά νοτιοανατολικά των Ψαχνών.

Στην περιοχή καταγράφηκαν μικρής έκτασης υλικές ζημιές, σε καταστήματα, ενώ έπεσαν και τζαμαρίες.

Έπειτα από επικοινωνία του προέδρου του ΟΑΣΠ, Ευθύμιου Λέκκα, με τον υπουργό Πολιτικής Προστασίας Χρήστο Στυλιανίδη συνεκλήθη η Μόνιμη Ειδική Επιστημονική Επιτροπή Εκτίμησης του Σεισμικού Κινδύνου και Μείωσης της Σεισμικής Διακινδύνευσης, προκειμένου να εξεταστεί η σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Γεράσιμος Παπαδόπουλος, τόνισε ότι υπήρχαν πέντε λόγοι για τους οποίους έπρεπε να συγκληθεί η επιτροπή:

1. Ο ευρύτερος χώρος της Εύβοιας έχει διεγερθεί το τελευταίο διάστημα και εκτός από τους σεισμούς στην νότια Εύβοια τώρα έχουμε και σεισμούς στην κεντρική Εύβοια περιοχή που βρίσκεται κοντά στην Αττική

2. Το επίκεντρο του σημερινού σεισμού βρίσκεται πολύ κοντά στο αστικό κέντρο της πόλης Χαλκίδας

3. Και πριν από λίγο καιρό είχε γίνει συζήτηση στην επιτροπή για την πόλη της Χαλκίδας σε σχέση με άλλους σεισμούς

4. Το ρήγμα των Ψαχνών είχε διεγερθει και πάλι το 2003 και είχε δώσει σεισμική δόνηση 5,05 Ρίχτερ, και

5. Ο σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός στην Αθήνα και για το λόγο αυτό έπρεπε να συνεδριάσει η επιτροπή, να κάνει μία εκτίμηση αν ήταν ο κύριος σεισμός και να εκδώσει τα συμπεράσματα της.

Αγωνία στους κατοίκους

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Διρφύων Μεσσαπίων, Γιώργο Ψαθά ο οποίος μίλησε στον ΣΚΑΪ ο «σεισμός ήταν έντονος. Το επίκεντρο είναι βόρεια της Χαλκίδας στην περιοχή του Πισσώνα, τοπική κοινότητα με παλιές κατοικίες, ισόγειες. Είναι πλησίον του ποταμού Λήλα».

Τι λένε οι σεισμολόγοι

«Πρόκειται για ένα ανεξάρτητο σεισμό από εκείνους που είχαμε τον Νοέμβρη στη νότια Εύβοια. Τα δυο γεγονότα είναι ανεξάρτητα, διαφορετικά και θα συμπεριφερθούν διαφορετικά. Αυτό στη νότια Εύβοια μας δείχνει εκτόνωση και μετά τα 5 Ρίχτερ έχουμε φθίνουσα πορεία στα μεγέθη και στην συχνότητα των σεισμών.

» Τώρα αυτό στα Ψαχνά είναι ένα νέο γεγονός που παρακολουθούμε. Μέχρι στιγμής έχουμε καταγράψει πάνω από δέκα μετασεισμούς με μεγέθη από 1,4 Ρίχτερ έως 3,5 Ρίχτερ. Ωστόσο θα περιμένουμε μέχρι και μεθαύριο για να πούμε αν τα 4,9 Ρίχτερ είναι ο κύριος σεισμός» λέει στο protothema.gr ο διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου σεισμολόγος Γεράσιμος Χουλιάρας.

Νωρίτερα ο διευθυντής ερευνών γεωλόγος- σεισμολόγος Αθάνασιος Γκανάς είχε πει στο protothema.gr για το σεισμό ότι προήλθε από μια σεισμογενή ζώνη η οποία δεν είναι άγνωστη στους επιστήμονες και η οποία έχει δώσει στο παρελθόν και άλλους μεσαίου μεγέθους σεισμούς «δεν υπάρχει κάποιο μεγάλο ρήγμα εκεί που να μπορεί να δώσει σεισμό της τάξης των 6 Ρίχτερ και άνω. Είναι μια γνωστή εστία από το παρελθόν με σεισμούς μεσαίου μεγέθους».

Μιλώντας στο MEGA, ο Κώστας Παπαζάχος, διευθυντής εργαστηρίου γεωφυσικής ΑΠΘ, έκανε λόγο για ένα γνωστό ρήγμα που έχει δώσει αντίστοιχους σεισμούς και στο παρελθόν. «Είναι γνωστό ρήγμα, των Ψαχνών, που έχει δώσει σεισμούς και στο παρελθόν, το 2003 και το 2008». Όπως αναφέρει ο κ. Παπαζάχος, οι μετασεισμοί που θα ακολουθήσουν μπορεί να φτάσουν και στο ίδιο μέγεθος.

«Θα ακολουθήσουν σημαντικοί μετασεισμοί. Θα αισθάνονται έντονα και στα βόρεια προάστια της Αθήνας, ωστόσο η Αθήνα δεν κινδυνεύει από την ακολουθία. Ο κίνδυνος είναι για τα Ψαχνά και τη Χαλκίδα». Όπως λέει ο διευθυντής του εργαστηρίου γεωφυσικής ΑΠΘ, το συγκεκριμένο ρήγμα «μπορεί εύκολα να δώσει εύκολα σεισμό της τάξης των 6 Ρίχτερ και λίγο παραπάνω».

Πηγή ➤  https://www.protothema.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου