Διάφορες Αναρτήσεις

Translate Police-Voice

Police

Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2023

ΙΣΑ: Κανένα φάρμακο χωρίς συνταγή - Οι τέσσερις προτάσεις για τις ελλείψεις

https://www.police-voice.com/


Police-Voice blog ➤

Εκτίμηση ότι το επόμενο χρονικό διάστημα η κατάσταση θα ομαλοποιηθεί

Ευρεία σύσκεψη, για τις ελλείψεις φαρμάκων στην αγορά, της Επιστημονικής Επιτροπής του ΙΣΑ και της Περιφέρειας Αττικής, με τους εκπροσώπους του ΕΟΦ, ΕΟΔΥ, ΣΦΕΕ και ΠΕΦ συγκάλεσε ο Πρόεδρος του ΙΣΑ Γιώργος Πατούλης.

Εκφράστηκε η εκτίμηση ότι το επόμενο χρονικό διάστημα, η κατάσταση θα ομαλοποιηθεί ωστόσο θα πρέπει να γίνουν παρεμβάσεις, για τη διευκόλυνση των ασθενών και των γιατρών στο θεραπευτικό τους έργο.

Ειδικότερα, ο ΙΣΑ πρότεινε τα εξής:

- Να δοθεί η δυνατότητα να εκτελούν μερικώς οι ασθενείς την ίδια συνταγή, σε διαφορετικά φαρμακεία σε περίπτωση έλλειψης φαρμακευτικού σκευάσματος, προκειμένου αφενός να μην ταλαιπωρείται ο ασθενής και αφετέρου να μην παρατηρείται πλασματική καταγραφή των ελλείψεων.

- Να μην «ξεκλειδώνει» στη συνταγογράφηση των φαρμάκων που λείπουν όλη η θεραπευτική κατηγορία, -εφόσον έχει γίνει χρήση του κλειδώματος του 15% στη συνταγογράφηση του ιατρού-, παρά μόνο το συγκεκριμένο σκεύασμα που παρουσιάζει έλλειψη.

- Να μην χορηγείται κανένα φάρμακο χωρίς ιατρική συνταγή.

- Να υπάρξει σύσταση να αναγράφουν οι ιατροί στο πεδίο «σχόλιο», το σκεύασμα που προτείνουν όπως από ετών έχει ζητήσει ο ΙΣΑ.

«Το φαινόμενο των ελλείψεων φαρμάκων είναι παγκόσμιο και γι αυτό δεν γνωρίζουμε πόσο θα κρατήσει. Ευτυχώς, η ελληνική φαρμακοβιομηχανία μπορεί να καλύψει ένα μεγάλο μέρος της αγοράς. Παράλληλα, πρέπει να γίνει συνείδηση ότι κανένα φάρμακο δεν μπορεί να χορηγείται χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του θεράποντα ιατρού», τόνισε ο Πρόεδρος του ΙΣΑ κ. Πατούλης.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν οι κκ. Δ. Φιλίππου Πρόεδρος ΕΟΦ, Ο. Παπαδημητρίου Πρόεδρος ΣΦΕΕ, Β. Πενταφράγκας Εντεταλμένος Σύμβουλος ΠΕΦ και ο Α΄ Αντιπρόεδρος του ΙΣΑ Φ.Πατσουράκος.

Πηγή ➤  https://www.protothema.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου