Διάφορες Αναρτήσεις

Translate Police-Voice

Police

Τρίτη 14 Μαΐου 2024

Χαμός με τις ψεύτικες αγγελίες για ενοικιάσεις κατοικιών: «Στείλε γρήγορα προκαταβολή, περιμένουν άλλοι 30» – Πώς θησαυρίζουν οι επιτήδειοι......

https://www.police-voice.com/


Police-Voice blog ➤

Επιπλωμένο διαμέρισμα 89 τ.μ., πλήρως ανακαινισμένο, με δύο υπνοδωμάτια, δύο μπάνια, σαλόνι και κουζίνα, χωρίς κοινόχρηστα και υπόγειο πάρκινγκ, στον 2ο όροφο πολυκατοικίας, στο Χίλτον, μόλις 500 ευρώ ενοίκιο τον μήνα.

Της Κωνσταντίνας Χαϊνά

Πίσω από εκατοντάδες τέτοιες παρόμοιες ψεύτικες αγγελίες με «μοναδικές προσφορές» που αναρτώνται καθημερινά σε πασίγνωστες ιστοσελίδες, κρύβονται επιτήδειοι, οι οποίοι «λυμαίνονται» την άγνοια, την αγωνία και την λαχτάρα των ανυποψίαστων και εύπιστων ανθρώπων που αναζητούν την επόμενη κατοικία τους, κυρίως μακριά από τον τόπο καταγωγής τους, χωρίς έχουν την ευκαιρία να κάνουν αυτοψία προτού καταθέσουν τα χρήματά τους.

Οι διαδικτυακές απάτες για ενοικίαση σπιτιού έχουν πάρει την μορφή «Λερναίας Ύδρας», την στιγμή που χιλιάδες φοιτητές την τρέχουσα περίοδο, εργαζόμενοι αλλά και οικογένειες αναζητούν μανιωδώς μία «χρυσή ευκαιρία» καθώς η εύρεση διαμερισμάτων, κυρίως στο κέντρο της Αθήνας, έχει μετατραπεί σε έναν ακόμη «Γολγοθά». Οι επιτήδειοι, ποντάρουν κατά κύριο λόγο στην ραγδαία αύξηση των τιμών στα ενοίκια, αλλά και στην άγνοια των πολιτών που είτε βιάζονται, είτε δεν γνωρίζουν τις διαδικασίες που ακολουθούνται κατά την αναζήτηση και ενοικίαση κατοικίας, και τότε αρπάζουν αστραπιαία την ευκαιρία και αναλαμβάνουν δράση.

Έτσι δρουν οι απατεώνες

Μία από τις πιο συνηθισμένες απάτες είναι αυτή που πραγματοποιείται μέσω των ηλεκτρονικών αγγελιών, όπου τα διαμερίσματα διαφημίζονται επίτηδες σε ιδιαίτερα ελκυστικές φωτογραφίες και δελεαστικές τιμές ώστε να προσελκύσουν τα «βλέμματα». Τα συγκεκριμένα ακίνητα, είτε είναι ανύπαρκτα, είτε οι φωτογραφίες και οι πληροφορίες τους έχουν κλαπεί από άλλες αγγελίες σπιτιών, που βρίσκονται σε άλλη πόλη ή ακόμη και στο εξωτερικό.

Οι ψεύτικες αγγελίες για ενοικίαση σπιτιού συνήθως αναρτώνται με 1 φωτογραφία, και συνήθως ο μοναδικός τρόπος επικοινωνίας με τον υποτιθέμενο ιδιώτη, είναι αποκλειστικά μέσω email, αφού δεν υπάρχει διαθέσιμο κάποιο τηλέφωνο ή εάν υπάρχει πρόκειται για ψεύτικο αριθμό που όταν τον καλείς, αναφέρει πως έχει φραγή εισερχομένων κλήσεων.

Βέβαια, δεν είναι λίγες οι φορές που οι θρασύτατοι δράστες, προκειμένου να κάνουν πιο «πειστικές» τις αγγελίες, συχνά αναφέρουν στην περιγραφή «μεσίτες δεκτοί», όπως μπορείτε να δείτε και στις παρακάτω φωτογραφίες, ή χρησιμοποιούν για επικοινωνία κάποιο πραγματικό μεσιτικό γραφείο, που ωστόσο, εάν καλέσεις, θα σου πουν πως πρόκειται για απάτη. Έπειτα από λίγη ώρα, σε περίπτωση που ψάξεις ξανά τις αγγελίες αυτές, διαπιστώνεται πως έχουν “κατέβει” και δεν υπάρχουν πια.

Για παράδειγμα, όπως μπορείτε να δείτε στις παρακάτω -πολύ καλές, για να είναι αληθινές- αγγελίες που αναρτήθηκαν στις 10/05 και πλέον έχουν εξαφανιστεί, διαφημίζεται από έναν ιδιώτη, ένα διαμέρισμα στο Χίλτον με ενοίκιο 500 ευρώ τον μήνα μόνο με μία φωτογραφία, το οποίο είναι 89 τ.μ. και διαθέτει 2 υπνοδωμάτια, 2 μπάνια, σαλόνι και κουζίνα, είναι επιπλωμένο, διαθέτει κλιματισμό, ηλιακό, τέντες, υπόγειο πάρκινγκ, κουφώματα αλουμινίου, και δεν έχει κοινόχρηστα. Παρόμοια είναι άλλη αγγελία διαμερίσματος στον Νέο Κόσμο, 79 τ.μ. με ενοίκιο 490 ευρώ, το οποίο διαθέτει κι εκείνο 2 υπνοδωμάτια, 2 μπάνια, σαλόνι, πλήρως εξοπλισμένη κουζίνα, επιπλωμένο με κλιματισμό, ηλιακό, τέντες, πάρκινγκ, και με κουφώματα αλουμινίου.

«Είσαι τυχερός, είναι ευκαιρία, πάρτο τώρα»

«Οι περισσότεροι από αυτούς είναι απατεώνες από ξένα site, χρησιμοποιούν μία ψεύτικη εικόνα, μία δελεαστική τιμή, πολύ χαμηλή και σε πολύ καλή περιοχή. Παλαιότερα βάζανε το Κολωνάκι, διαμερίσματα με 500 ευρώ, αλλά πλέον χρησιμοποιούν κι άλλες περιοχές κυρίως του κέντρου. Δυστυχώς, καταφέρνουν και πείθουν τόσο εύκολα τον κόσμο, και καταφέρνουν να αποσπούν προκαταβολές. Αν γίνει σε 10 άτομα από 200 ευρώ σε μία ημέρα, μιλάμε για μία πολύ μεγάλη ζημιά» αναφέρει στο enikos.gr ο κ. Λευτέρης Ποταμιάνος, πρόεδρος του Συλλόγου Μεσιτών Αθηνών-Αττικής

«Πάρτο τώρα, στείλε γρήγορα προκαταβολή, γιατί υπάρχουν ακόμη 30 άτομα που περιμένουν, είναι ευκαιρία, είσαι τυχερός». Αυτά είναι κάποια από τα λόγια που χρησιμοποιούν οι αδίστακτοι δράστες, οι οποίοι λειτουργούν σε κατά κύριο λόγο σε σπείρες, «χρησιμοποιώντας τηλέφωνα, άμα δεν δρουν μέσω email, που παραπέμπουν στο εξωτερικό, παρόλο που φαίνεται ελληνικός ο αριθμός. Κυρίως καταφέρουν και εξαπατούν πολίτες από την επαρχία, που δεν γνωρίζουν δυστυχώς ότι υπάρχουν τέτοιοι άνθρωποι, κι απλά αναζητούν ένα σπίτι να μείνουν σε χαμηλή τιμή. Όλοι σκέφτονται λόγω άγχους “να το κλείσω άμεσα, να μην το χάσω”» εξηγεί ο κ. Ποταμιάνος.

Την ίδια ώρα, δεν είναι λίγοι οι «μαϊμού» μεσίτες, όπως τονίζει ο κ. Ποταμιάνος, οι οποίοι έχουν απλώσει τα «πλοκάμια» τους πλέον σε όλα τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. «Το φαινόμενο από εμείς το “φωνάζουμε” διαχρονικά και δεν μας ακούει κανείς. Υπάρχει πάρα πολύ μεγάλο πρόβλημα στον κλάδο μας, γίνεται το χάος στα social media».

«Το “κόλπο” προστασίας»

«Ένας απλός άνθρωπος, που καθοδηγείται από την ανάγκη να βρει σπίτι επειγόντως, που καίγεται εκείνη την στιγμή να βρει κάτι φθηνό τύπου 400 ευρώ και να το προλάβει, δεν σκέφτεται ότι μπορεί να έχει μπροστά του μία απάτη, ακόμη κι αν είναι ολοφάνερο. Πολλές φορές, μέχρι και εμείς δυσκολευόμαστε να καταλάβουμε εάν είναι αληθινή ή ψεύτικη μία αγγελία, γιατί πλέον ορισμένες είναι απίστευτα αληθοφανείς» αναφέρει στο enikos.gr, ο κ. Μάνος Κρανίδης, εκπρόσωπος Τύπου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων.

Ο τρόπος με τον οποίο μπορούν να αποφευχθούν όλα αυτά, όπως λέει ο κ. Κρανίδης, είναι μέσω μίας και μοναδικής ερώτησης. «Το μόνο που έχουν να ρωτήσουν οι ενοικιαστές, είναι “μπορώ να δω το ακίνητο από κοντά;”. Τότε πάλι οι δράστες ξεκινούν τις δικαιολογίες, αλλά δεν μπορούν να δώσουν και πολλά επιχειρήματα εάν επιμείνεις, καθώς δεν μπορούν να σου δείξουν κάτι που δεν υπάρχει, και πάλι εξαφανίζονται και συνεχίζουν το “έργο” τους, ψάχνοντας το επόμενο θύμα. Ο τρόπος που καταλαβαίνουμε μία ψεύτικη αγγελία είναι ότι σχεδόν όλες είναι από ιδιώτες, δεν υπάρχει αριθμός τηλεφώνου, η τιμή του ακινήτου είναι πολύ χαμηλότερη σε σχέση με τα υπόλοιπα που θα υπάρχουν στην περιοχή, και από το σπίτι δεν λείπει τίποτα, φαίνονται όλα τέλεια, αλλά φυσικά δεν είναι. Το μόνο που πρέπει να κάνουν οι πολίτες είναι να ζητάνε να δουν το ακίνητο, είναι το μοναδικό “κόλπο προστασίας” και να μην δίνουν ποτέ τα χρήματά τους προτού συναντηθούν με τον ιδιώτη ή μεσίτη».

Πηγή ➤  https://www.enikos.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου