Police-Voice blog ➤
Αστυνομικοί στην Καλιφόρνια σταμάτησαν ένα Jaguar I-Pace με αυτόνομη οδήγηση της εταιρείας Waymo, όταν εκείνο έκανε εκτέλεσε παράνομη αναστροφή με αποτέλεσμα οι αστυνομικοί να προβούν στον αντίστοιχο έλεγχο.
Όταν εκείνοι πήγαν να γράψουν την κλήση είδαν ότι δεν μπορούσαν να βεβαιώσουν την παράβαση καθώς στο όχημα… δεν υπήρχε οδηγός.
Σύμφωνα με το ισχύον νομικό πλαίσιο, οι αστυνομικοί δεν έχουν δικαίωμα να εκδίδουν κλήσεις για τροχαίες παραβάσεις σε αυτόνομα οχήματα. Το μόνο που μπορούσαν να κάνουν ήταν να επικοινωνήσουν με την εταιρεία Waymo, ώστε να ενημερώσουν για το συμβάν και να γίνουν οι απαραίτητες διορθώσεις στο λογισμικό.
Δεν είναι η πρώτη φορά που η Waymo βρίσκεται στο επίκεντρο. Ο στόλος των αυτόνομων οχημάτων της έχει ήδη συσσωρεύσει πρόστιμα που ξεπερνούν τα 65.000 δολάρια (61.475 ευρώ), κυρίως λόγω τροχαίων παραβάσεων.
Το ζήτημα απασχολεί πλέον και τις ομοσπονδιακές ρυθμιστικές Αρχές, οι οποίες εξετάζουν πώς πρέπει να αντιμετωπίζονται διαφορετικά αυτού του είδους οι παραβάσεις.
Η νομοθεσία αναμένεται να αλλάξει τον Ιούλιο του 2026, δίνοντας πλέον τη δυνατότητα στις Αρχές να εκδίδουν πρόστιμα απευθείας στις εταιρείες που διαχειρίζονται αυτόνομα οχήματα.
Πάντως η αστυνομία, η οποία πραγματοποιούσε ελέγχους στο πλαίσιο επιχείρησης για την αποτροπή οδήγησης υπό την επήρεια αλκοόλ, ανάρτησε με χιούμορ το περιστατικό στα κοινωνικά δίκτυα αναφέροντας: «Όχι οδηγός, όχι χέρια, όχι στοιχεία. Στα βιβλία με τις κλήσεις δεν υπάρχει κουτάκι για…ρομπότ».
Πηγή: Newsauto
Πηγή ➤
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου