Police-Voice blog ➤
Οι πρατηριούχοι δηλώνουν ότι εξακολουθούν να αγοράζουν ακριβά τα διυλισμένα προϊόντα
Σταθερές παραμένουν οι τιμές στα καύσιμα προκαλώντας εύλογα ερωτήματα στο καταναλωτικό κοινό που παρακολουθεί τη ραγδαία αποκλιμάκωση των διεθνών τιμών του αργού πετρελαίου.
Ειδικότερα, το Brent έχει επιστρέψει στα επίπεδα του Φεβρουαρίου, υποχωρώντας σήμερα στα 70 δολάρια το βαρέλι, ενώ οι τιμές των καυσίμων πανελλαδικά είναι «κολλημένες» στα 1,9 ευρώ ανά λίτρο η αμόλυβδη και στα 1,6 ευρώ ανά λίτρο το πετρέλαιο κίνησης.
Οι τιμές αυτές με οριακές αποκλίσεις συντηρούνται για διάστημα άνω των 10 ημερών, παρόλο που στο ίδιο διάστημα οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν έχουν επιταχύνει εισροές φορτίων μέσω των Στενών του Ορμούζ, εξέλιξη που επιταχύνει την πτώση των διεθνών τιμών του πετρελαίου.
Χαρακτηριστικά, η μέση τιμή της απλής αμόλυβδης διαμορφώθηκε χθές (01.07.2026) στα 1,93 ευρώ το λίτρο, δηλαδή ακριβότερη κατά 4 λεπτά ευρώ σε σχέση με την Δευτέρα (29.06.2026) και ακριβότερη κατά 18 λεπτά ευρώ σε σύγκριση με τις 28 Φεβρουαρίου, την τελευταία ημέρα πριν την έναρξη του πολέμου των ΗΠΑ στο Ιράν και όταν η μέση τιμής έφτασε τα 1,75 ευρώ το λίτρο.


Η μέση τιμή για το πετρέλαιο κίνησης (ντίζελ) διαμορφώθηκε στα 1,65 ευρώ το λίτρο, αυξημένο κατά 8 λεπτά σε σχέση με τις 28 Φεβρουαρίου, όταν είχε αποτυπωθεί στο 1,57 ευρώ το λίτρο. Η μέση τιμή του πετρελαίου κίνησης αυξήθηκε επίσης κατά 4 λεπτά συγκριτικά με τη Δευτέρα 22 Ιουνίου.
Eν τω μεταξύ, αναμένεται και νέα αύξηση στην τιμή του πετρελαίου κίνησης δεδομένου ότι δεν έχει ενσωματωθεί πλήρως στην αντλία η διακοπή της επιδότησης των 15 λεπτών ανα λίτρο.
Αναπάντητη η αιτία της αύξησης των τιμών
Μόνο ψυχολογικά έχει επηρεάσει προς το παρόν την αγορά καυσίμων η άρση της επιδότησης των 15 λεπτών ανά λίτρο στο πετρέλαιο κίνησης (diesel). Υπενθυμίζεται ότι το μέτρο ήταν σε ισχύ μέχρι 30 Ιουνίου και στις δύο τελευταίες ημέρες που διατίθεται από τα διυλιστήρια χωρίς επιδότηση οι καταναλωτές έχουν δει στην αντλία μια αύξηση περίπου 4 λεπτά ανά λίτρο.
Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι η τιμή θα αυξηθεί περαιτέρω και θα ενσωματώσει πλήρως και πανελλαδικά την άρση της επιδότησης των 15 λεπτών στα διυλισμένα προϊόντα μέχρι τις αρχές της επόμενης εβδομάδας, Δευτέρα με Τρίτη.
Οι βενζινοπώλεις δεν έχουν απάντηση στο ερώτημα γιατί ενώ οι τιμές του αργού πετρελαίου στις διεθνείς αγορές έχουν επιστρέψει στα επίπεδα του Φεβρουαρίου του 2026 βενζίνη και πετρέλαιο κίνησης εξακολουθούν να διατίθενται ακριβότερα στην αγορά από 17 και 20 λεπτά αντίστοιχα -υπολογίζοντας τον μέσο όρο πανελλαδικά. Μάλιστα, προβλέπουν ότι η άρση της επιδότησης θα οδηγήσει το diesel σταδιακά στα 1,75 ευρώ το λίτρο, δηλαδή 20 λεπτά πάνω από τα επίπεδα του Φεβρουαρίου.
Από την πλευρά των διυλιστηρίων πηγές παραπέμπουν στις χρηματιστηριακές τιμές των διυλισμένων προϊόντων, στις τιμές αναφοράς του Platts που διαμορφώνουν, μεταξύ άλλων τις τιμές στα διυλισμένα καύσιμα όπως η αμόλυβδη.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου