Διάφορες Αναρτήσεις

Translate Police-Voice

Police

Σάββατο 1 Φεβρουαρίου 2014

ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΠΑΛΙ ΔΕΝ ΡΩΤΗΣΑΝ ΤΟΥΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΥΣ ! ! ! ΥΠΟΥΡΓΕ ΜΟΥ !! ΤΙ ΞΕΡΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ Ο ΚΑΘΕ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΣΑΣ ! ΕΧΕΙ ΚΑΝΕΙ ΠΟΤΕ ΜΙΑ ΠΕΡΙΠΟΛΙΑ ! ???



Police-Voice blog ➤

Αναδιοργάνωση των Επιχειρησιακών Διαδικασιών της Αστυνομίας, Επιστολή αναγνώστη


Με αφορμή το πρόσφατα δημοσιεύματα για ελλείψεις υλικών για την έκδοση ταυτοτήτων από τα Τμήματα Ασφαλείας άλλα και τη παρουσίαση του καινούργιου νομοσχέδιοy που κατατίθεται προς ψήφιση στη Bουλή των Ελλήνων για την αναδιοργάνωση της Αστυνομίας μου γεννηθήκαν ορισμένες σκέψεις τις οποίες αποφάσισα να
αποτυπώσω προκειμένου να τις μοιραστώ. Αφορούν το τρόπο εργασίας και την αλλαγή των επιχειρησιακών διαδικασιών που ακολουθούνται παράλληλα με την υποστήριξη τους από τη τεχνολογία.
Με την παρουσίαση του Νομοσχέδιου για την Αστυνομία και την Πυροσβεστική από τον Υπουργό Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη είδαμε ότι άλλαξαν τα οργανογράμματα και η Δομή της Αστυνομίας. Αυτό θεωρώ από προσωπική μου άποψη ότι αποτελεί σημαντική εξέλιξη στην ιστορία της αστυνομίας. Δε θα ήθελα να αναφερθώ περισσότερο σ’ αυτό παρά στο γεγονός ότι μαζί με την αλλαγή μιας οργανωτικής δομής θα πρέπει πάντα να μελετούνται και να αναδιοργανώνονται όλες οι επιχειρησιακές διαδικασίες που διέρχονται μέσω αυτών.
Αυτό που θα πρέπει να συνοδεύσει αυτή την αλλαγή στις οργανωτικές δομές της Αστυνομίας είναι η αναδιοργάνωση και ο επανασχεδιασμός των επιχειρησιακών διαδικασιών της, ο οποίος να στοχεύει στην αποτελεσματικότερη λειτουργία όλης της Αστυνομίας με σκοπό την εξυπηρέτηση όλων.
Κάθε επιχειρησιακή διαδικασία στηρίζεται σε μία αλυσίδα μεμονωμένων δραστηριοτήτων. Η λεπτομερής απεικόνιση κάθε βασικής διαδικασίας, καθώς και σημαντικών άλλων υποστηρικτικών διαδικασιών, είναι απαραίτητη για την ανάλυση της δομής της Αστυνομίας και, ενδεχομένως, τη βελτίωση των διαδικασιών της.
Σε κάθε πτυχή της Αστυνομίας μπορούμε να εντοπίσουμε επιχειρησιακές διαδικασίες που μπορούμε να οριστούν, να καταγραφούν, να μελετηθούν και να επανασχεδιαστούν. Σκεφτείτε τι βήματα, πόροι, υλικά, ανθρώπινο δυναμικό απαιτούνται να συνδυαστούν από κάτι πολύ απλό όπως: από την σύνταξη μιας μήνυσης ή την έκδοση μιας ταυτότητας ή ενός διαβατηρίου ή την έκδοση μιας άδειας μέχρι την οργάνωση επιχειρήσεων και ερευνών ευρείας κλίμακας και το συντονισμό ερευνών για την εξάρθρωση εγκληματικών οργανώσεων. Μετά τον εντοπισμό όλων αυτών των δραστηριοτήτων πράγμα που είναι ιδιαίτερα χρονοβόρο, πρέπει να ακολουθεί πάντοτε η βελτίωση τους και ο επανασχεδιασμός τους  ο οποίος να στοχεύει στην αποτελεσματικότερη λειτουργία όλης της Αστυνομίας με σκοπό την εξυπηρέτηση όλων.
Η βελτίωση των επιχειρησιακών διαδικασιών είναι μια συστηματική προσέγγιση η οποία θα βοηθήσει την Ελληνική Αστυνομία να βελτιώσει τις εσωτερικές της διεργασίες για να επιτύχει πιο αποδοτικά αποτελέσματα. Αυτό θα μπορούσε να λεχθεί με πιο λαϊκή γλώσσα «να αλλάξει ο τρόπος δουλείας». Αν οι Οργανωτικές Δομές της Αστυνομίας αλλάξουν άλλα ο τρόπος εργασίας και μιλώντας για τρόπο εργασίας αναφέρομε σε όλες τις επιχειρησιακές διαδικασίες που επιτελούνται και διέρχονται μέσα από τα διάφορα Λειτουργικά Τμήματα της όλης Οργανωτικής Δομής παραμείνει ο ίδιος δυστυχώς δε θα καταφέρουμε να πετύχουμε τίποτα.
Επανερχόμενοι στο πρόσφατο δημοσίευμα για ελλείψεις υλικών για την έκδοση ταυτοτήτων από τα Τμήματα Ασφαλείας. Αν υπήρχε στο πληροφοριακό σύστημα της Αστυνομίας ένας οργανισμός διαχείρισης προμηθειών (και όχι με το τρόπο που υπάρχουν και λειτουργούν σήμερα) και υπήρχαν οι απαιτούμενοι προϋπολογισμοί πόρων/υλικών για όλες αυτές τις επιχειρησιακές δραστηριότητες της Αστυνομίας τότε αυτό δε θα συνέβαινε. Αν αναλογιστούμε πόσο αναχρονιστική είναι η νομοθεσία και οι διαδικασίες για τη προμήθεια των απαραιτήτων πόρων και αναλώσιμων υλικών στην Αστυνομία τότε αυτό και μόνο θα πρέπει να μας προβληματίζει. Αντίθετα αν υπήρχε στο πληροφοριακό σύστημα της ΕΛ.ΑΣ. μια εφαρμογή διαχείρισης των υλικών πόρων (MRP-Management Resource Planning) τότε δε θα χρειάζονταν να ξεμένουν από αναλώσιμα οι Βασικές Δομές της Αστυνομίας τα Αστυνομικά Τμήματα και Τμήματα Ασφαλείας. Η παρακολούθηση όμως όλων των επιχειρησιακών διαδικασιών θα πρέπει να υποστηρίζεται από ολοκληρωμένα Πληροφοριακά Συστήματα.

Λογισμικά που ταυτίζονται κατ’ εξοχήν με την παρακολούθηση όλων των ολοκληρωμένων επιχειρησιακών διαδικασιών ενός οργανισμού που διέρχονται μέσα από τα διάφορα λειτουργικά του τμήματα, είναι τα συστήματα ERP. Ωστόσο όπως προαναφέρθηκε η εγκατάσταση τους απαιτεί μια μικρή ή μεγάλη σε έκταση αναδιοργάνωση των επιχειρησιακών διαδικασιών που ακολουθούνται (Business Process re-engineering).
Ένα Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα Σχεδιασμού Επιχειρησιακών Πόρων (ERP- enterprise resource planning enterprise resource planning) αυτοματοποιεί όλες αυτές τις επιχειρησιακές δραστηριότητες και διαδικασίες με μια ολοκληρωμένη εφαρμογή λογισμικού. Ο σκοπός τους είναι να διευκολύνουν τη ροή των πληροφοριών μεταξύ όλων των επιχειρησιακών λειτουργιών μέσα στα όρια της οργάνωσης που εγκαθίστανται. Από το κάθε περιπολικό όχημα μέχρι την Ανώτατη Διοίκηση.
 Το θεμελιώδες πλεονέκτημα του ERP είναι ότι ενσωματώνοντας τις χιλιάδες επιχειρησιακές διαδικασίες με τις οποίες η Αστυνομία λειτουργεί, κερδίζει  χρόνο και έξοδα. Μπορούν να παρθούν αποφάσεις πιο εύκολα και με λιγότερα λάθη. Οι καλύτερες πρακτικές των ΕRP είναι ενσωματωμένες στα περισσότερα συστήματα τους. Υπάρχουν πακέτα ERP πέρα από τις επιχειρήσεις και για οργανισμούς όπως η Αστυνομία (SAP-ERP for Security & Defense). Τα συγκεκριμένα προσφέρουν πληροφορίες για τους πόρους του οργανισμού σε πραγματικό χρόνο έτσι ώστε το προσωπικό διοίκησης και ελέγχου να μπορεί να καθορίσει συνεχώς την κατάσταση της επιχειρησιακής ετοιμότητας.
 Μπορεί να προγραμματίσει καλύτερα, να υποστηρίξει και να αναπτύξει όλες τις επιχειρησιακές διαδικασίες με τη χρήση μιας σειράς ολοκληρωμένων λειτουργιών του προγραμματισμού όλων των πόρων του οργανισμού που καταναλώνουν οι επιχειρησιακές διαδικασίες, συμπεριλαμβανομένων των ανθρωπίνων πόρων, υλικού, των υποδομών, και τα οικονομικά. Επίσης δίνεται η δυνατότητα αξιολόγησης του συνολικού  κόστους και των δραστηριοτήτων, καθώς και να παρουσιάσει νέες επιλογές για τη συνεργασία και την ανταλλαγή δεδομένων μεταξύ των διαφορών φορέων που συνεργάζεται η Αστυνομία.
 Ο Προγραμματισμός πόρων (υλικών και ανθρώπινων) γίνεται περισσότερο ακριβής και αποτελεσματικός. Τα συστήματα ERP συμβάλλουν στην αύξηση του ποσοστού του προϋπολογισμού που διατίθεται για τις αποστολές και τις έρευνες του λειτουργικού και επιχειρησιακού βραχίονα της Αστυνομίας και όχι στην εφοδιαστική και τη διαχείριση, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα βελτιστοποίησης των οικονομικούς πόρων που απαιτούνται.
Καταλήγοντας θα πρέπει να προστεθεί ότι η αλλαγή των Οργανωτικών Δομών και η αναδιοργάνωση και ο επανασχεδιασμός των επιχειρησιακών διαδικασιών της Αστυνομίας θα πρέπει να συνοδευτούν απαραίτητα από μια αλλαγή κουλτούρας της Αστυνομίας και διαχείρισης της οργανωτικής αλλαγής που θα επέλθει. Η διαμόρφωση ενός περιβάλλοντος αποδοχής της αλλαγής και της ολοκληρωτικής αναδιοργάνωσης των επιχειρησιακών διαδικασιών καθώς και η αλλαγή της νοοτροπίας και του τρόπου εργασίας όλων των αστυνομικών θα συντελέσει τα μέγιστα για την επίτευξη αυτού του σκοπού.
Γ.Ν.
Πηγή ➤http://www.bloko.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου