Διάφορες Αναρτήσεις

Translate Police-Voice

Police

Κυριακή 11 Οκτωβρίου 2015

(ΤΕΑ-ΕΑΠΑΕ), το οποί δίνει 14 συντάξεις τον χρόνο...Υπογραφή Κατρούγκαλου σε φόρο ... υπέρ τρίτων ????



Police-Voice blog ➤
Κοινωνική εισφορά που πληρωνόταν από τους φορολογουμένους μέσα από την αξία των πάσης φύσης ασφαλιστηρίων, η οποία είχε καταργηθεί... από το 2014 όπως και δεκάδες άλλοι πόροι, επανέφερε το υπουργείο Εργασίας και μάλιστα για το ιδιωτικό συνταξιοδοτικό Ταμείο των ασφαλιστικών εταιριών (ΤΕΑ-ΕΑΠΑΕ), το οποί δίνει 14 συντάξεις τον χρόνο.

Όπως αναφέρει ο "Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής", η απόφαση με την οποία αναβιώνει ένας καταργημένος κοινωνικός πόρος υπογράφηκε την 1η Οκτωβρίου από τον υπουργό Γιώργο Κατρούγκαλο. Με αυτή ο υπουργός ενέκρινε την αλλαγή στο καταστατικό του Ταμείου Επαγγελματικής Ασφάλισης Επικούρησης Ασφαλιστών και Προσωπικού Ασφαλιστικών Επιχειρήσεων, επαναφέροντας αυτό που ζητούσαν τα μέλη του Ταμείου, δηλαδή την εργοδοτική εισφορά η οποία καταβαλλόταν ως ποσοστό 1% ως 5% επί της αξίας των πάσης φύσεως ασφαλιστηρίων συμβολαίων.

Το 1% ως 5% από τα ποσά που πλήρωναν οι πολίτες, πήγαινε όχι για να στηριχθούν τα δημόσια ταμεία, αλλά για να στηρίξουν ένα ιδιωτικό ταμείο συντάξεων, των ασφαλιστών και του προσωπικού των ασφαλιστικών εταιριών. Αυτόν τον κοινωνικό πόρο, μαζί με άλλους 70 που επιβάρυναν το κοινωνικό σύνολο ήρθε και κατάργησε ο νόμος 4254/2014. Όμως, η διοίκηση του ΤΕΑ-ΕΑΠΑΕ βρήκε τον τρόπο να τον επαναφέρει για να στηριχθεί το Ταμείο, χωρίς να χρειαστεί ενδεχομένως να κοπούν παροχές, τροποποιώντας το καταστατικό του με στόχο να ισχύσει η "κοινωνική εισφορά", για όλο το 2015, έστω και μειωμένη κατά 40%.

Αυτό που δημιουργεί εντύπωση στην απόφαση, είναι ότι η επαναφορά του κοινωνικού πόρου όπως αιτιολογείται στο καταστατικό που ενέκρινε το υπουργείο Εργασίας, γίνεται για "συγκυριακούς λόγους". Όμως πουθενά δεν εξηγούνται ποιοι είναι αυτοί οι "συγκυριακοί λόγοι", που δικαιολογούν την επαναφορά αυτού του κοινωνικού πόρου και όχι των άλλων 69 που καταργήθηκαν άπαξ δια παντός για να μην επιβαρύνουν το σύνολο των πολιτών.

Μάλιστα, πολλοί, αν όχι όλοι εξ αυτών των πόρων δεν είχαν καμία ανταποδοτικότητα για το κοινωνικό σύνολο.

Η απόφαση που επαναφέρει τον κοινωνικό πόρο κάθε άλλο παρά συγκυριακό χαρακτήρα έχει, όπως αιτιολογείται στο κείμενο, καθώς τα έσοδα από τα ασφαλιστήρια συμβόλαια ενός έτους στο σύνολο της οικονομίας είναι μερικές εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ και ένα μέρος από αυτά πηγαίνει ως "εργοδοτική εισφορά" στο Ταμείο των ασφαλιστών.

Η απόφαση εκθέτει ως έναν βαθμό τον υπουργό Εργασίας, Γιώργο Κατρούγκαλο, ο οποίος θεσμικά δεν θα μπορούσε να μην εγκρίνει το καταστατικό ενός επαγγελματικού ταμείου από την στιγμή που το υπουργείο Εργασίας έχει την εποπτεία και για τα ιδιωτικά συνταξιοδοτικά ταμεία, αλλά ηθικά δεν μπορεί να δικαιολογηθεί η επαναφορά κοινωνικού πόρου και μάλιστα για ιδιωτικό ταμείο με 14 συντάξεις τον χρόνο.

Ερωτηματικό παραμένει αν ο κ. Κατρούγκαλος επαναφέρει όλους τους καταργηθέντες κοινωνικούς πόρους, για το ασφαλιστικό ή θα ακυρώσει την εν λόγω απόφαση.
Πηγή ➤tro-ma-ktiko.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου