Διάφορες Αναρτήσεις

Translate Police-Voice

Police

Τρίτη 20 Νοεμβρίου 2018

Με καφετέριες, φούρνους και εστιατόρια που ανοίγουν σαν μανιτάρια ΞΕΠΛΕΝΟΥΝ μαύρο χρήμα από ναρκ..... – Πώς στήνεται το κόλπο

Με καφετέριες, φούρνους και εστιατόρια που ανοίγουν σαν μανιτάρια ΞΕΠΛΕΝΟΥΝ μαύρο χρήμα από ναρκ..... – Πώς στήνεται το κόλπο


Police-Voice blog ➤
Οι έλεγχοι του ΣΔΟΕ αποκαλύπτουν ότι πίσω από τις καλοστημένες επιχειρήσεις κρύβονται υποθέσεις νομιμοποίησης παράνομου χρήματος πολλών εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο ξεπλένεται στα ταμεία των επιχειρήσεων.
Βρώμικο χρήμα που ξεπλένεται πίσω από τις πολυτελείς βιτρίνες αλυσίδων καφέ, αρτοποιείων, εστιατορίων, ακόμα και ψητοπωλείων αναζητούν οι ελεγκτές του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος. Οι έφοδοι στις επιχειρήσεις έχουν ξεκινήσει από ειδική ομάδα του ΣΔΟΕ, η οποία αξιοποιώντας πληροφορίες και καταγγελίες που έγιναν από ανταγωνίστριες επιχειρήσεις άρχισε να παρακολουθεί τη δραστηριότητα και τις συναλλαγές συγκεκριμένων αλυσίδων στον χώρο της μαζικής εστίασης.
Για όλες είχαν βάσιμες υποψίες ότι λειτουργούν σαν πλυντήρια βρώμικου χρήματος. Ηδη βρίσκονται στα ίχνη κυκλωμάτων, τα οποία με όχημα Ιδιωτικές Κεφαλαιουχικές Εταιρείες (ΙΚΕ) στήνουν σε χρόνο – ρεκόρ καφετέριες, εστιατόρια, φούρνους και ψητοπωλεία με αποκλειστικό σκοπό να «ασπρίσουν» μαύρο χρήμα που προέρχεται από παράνομες δραστηριότητες και κυρίως από διακίνηση ναρκωτικών. Οι έλεγχοι του ΣΔΟΕ αποκαλύπτουν ότι πίσω από τις καλοστημένες επιχειρήσεις κρύβονται υποθέσεις νομιμοποίησης παράνομου χρήματος πολλών εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο ξεπλένεται στα ταμεία των επιχειρήσεων.
Οπως προκύπτει από τις έρευνες, οι περισσότερες συναλλαγές και πωλήσεις στα καταστήματα αυτά γίνονται με μετρητά, εκδίδονται κανονικά αποδείξεις και τιμολόγια για συναλλαγές – μαϊμού, ενώ οι τζίροι που εμφανίζουν δεν δικαιολογούνται από την πελατεία τους. «Κόβουν όσες αποδείξεις θέλουν για ανύπαρκτες πωλήσεις αφού είναι δύσκολο να ελεγχθεί η πελατεία τους.
Ετσι εμφανίζονται να κάνουν μεγάλους τζίρους και με τη μέθοδο αυτή καταφέρνουν να ασπρίσουν το μαύρο χρήμα» μας λέει υψηλόβαθμο στέλεχος με εμπειρία στον φορολογικό έλεγχο. Συνήθως οι επιχειρήσεις αυτές σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα κατεβάζουν ρολά και εξαφανίζονται από την αγορά έχοντας αφήσει χρέη πολλών χιλιάδων ευρώ στην Εφορία και σε προμηθευτές. Σχεδόν σε όλες τις υποθέσεις που ερευνά το ΣΔΟΕ αποκαλύπτεται ότι οι ιδιοκτήτες δεν είναι οι πραγματικοί αλλά «μπροστινοί» οι οποίοι έχουν αναλάβει να κάνουν όλη… τη δουλειά για λογαριασμό όσων θέλουν να ξεπλύνουν βρώμικο χρήμα.
Ολα ξεκίνησαν έπειτα από καταγγελίες που έφθασαν στα χέρια των ελεγκτών του ΣΔΟΕ, οι οποίες μιλούσαν για περίεργη δραστηριότητα σε καφετέριες, εστιατόρια, αρτοποιεία, ψητοπωλεία, ζαχαροπλαστεία.
Πώς στήνεται το κόλπο
Οπως μας λένε στελέχη του ΣΔΟΕ, τα κυκλώματα που έχουν στα χέρια τους μαύρο χρήμα επιλέγουν να ιδρύσουν μια μονοπρόσωπη ΙΚΕ με μετοχικό κεφάλαιο που δεν ξεπερνάει τα 1.500 ή τα 3.000 ευρώ. Στη συνέχεια στήνουν σε σύντομο χρόνο πάνω από δύο ή τρεις επιχειρήσεις, καφέ, εστιατόρια, ψητοπωλεία ή αρτοποιεία, που κοστίζουν αρκετές χιλιάδες ευρώ, χωρίς να έχουν λάβει καμία χρηματοδότηση από τις τράπεζες.
Τα καταστήματα μαζικής εστίασης ξεφυτρώνουν σαν μανιτάρια και, όπως λένε παράγοντες της αγοράς, αποτελούν ιδανική βιτρίνα για ξέπλυμα μαύρου χρήματος καθώς μπορούν να εκδίδουν όσες αποδείξεις θέλουν χωρίς ουσιαστικά να μπορεί κάποιος να τους ελέγξει αν πρόκειται για πραγματικές ή εικονικές πωλήσεις.
Οι επιτήδειοι επιλέγουν καταστήματα λιανικής πώλησης καθώς είναι δύσκολο από τις ελεγκτικές Αρχές να προσδιορίσουν τον αριθμό των πελατών. Ουσιαστικά, εάν κάποιος έχει έσοδα χιλιάδων ευρώ από παράνομες δραστηριότητες, π.χ. από διακίνηση ναρκωτικών, όπλων, λαθρεμπόριο, και δεν μπορεί να τα νομιμοποιήσει, δημιουργεί ως επί το πλείστον ένα κατάστημα εστίασης, μέσα από το οποίο τα παράνομα έσοδα γίνονται νόμιμα.
Για παράδειγμα, μπορεί κάποιος να έχει μηνιαία έσοδα από έναν φούρνο ή μια καφετέρια ύψους 3.000 ευρώ, αλλά στην Εφορία εμφανίζεται να δηλώνει έσοδα 10.000 ευρώ τον μήνα. Με αυτόν τον τρόπο ξεπλένει 7.000 ευρώ τον μήνα, με τα οποία στη συνέχεια μπορεί να προχωρήσει σε μια αγορά ενός μεγάλου ακινήτου ή ενός πολυτελούς αυτοκινήτου ή σκάφους αναψυχής και να είναι καθ» όλα νόμιμος.
Με το κόλπο αυτό, μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα μπορούν να ξεπλυθούν χρηματικά ποσά πολλών χιλιάδων ευρώ, τα οποία στη συνέχεια θα χρησιμοποιηθούν από τον «πραγματικό» ιδιοκτήτη, αν και δεν λείπουν οι περιπτώσεις που ο ιδιοκτήτης του φούρνου ή του καφέ είναι πραγματικός και θέλει να ξεπλύνει χρήματα για δικό του λογαριασμό. Ωστόσο, με την ταχύτητα με την οποία ανοίγουν νέα καταστήματα, με την ίδια ταχύτητα κλείνουν, έχοντας αφήσει απλήρωτους φόρους, απλήρωτες εισφορές και απλήρωτους προμηθευτές.
Πηγή ➤http://www.makeleio.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου