Hmeromhnia

Baner

Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks

Tel Anartisis

Translate Police-Voice

Police

Τετάρτη, 15 Ιανουαρίου 2020

«Δολοφονική πρόθεση» αποσπάσματα καταθέσεων «ΜΑΣ ΕΡΙΧΝΑΝ ΣΑΚΚΟΥΛΕΣ ΜΕ ΚΟΠΡΑΝΑ ΚΑΙ ΒΕΝΖΙΝΗ ΣΤΟΝ ΤΡΟΧΟ ΠΟΥ ΕΚΟΒΕ ΤΗΝ ΠΟΡΤΑ» – ΣΟΚΑΡΙΣΤΙΚΕΣ ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ ΑΠΟ ΑΝΔΡΕΣ ΤΩΝ ΕΚΑΜ ΒΙΝΤΕΟ

https://www.police-voice.com/


Police-Voice blog ➤
«Πέταγαν βενζίνη στον τροχό που έκοβε την πόρτα. Αν έπεφτε στις σπίθες, δεν θα μιλούσαμε για τραυματίες αστυνομικούς, θα μιλούσαμε για νεκρούς».
«Μας έριχναν σακούλες με περιττώματα, πέτρες, τσιμεντόλιθους, πυροσβεστήρες και άλλα βαριά αντικείμενα.
Θα μπορούσε να προκύψει κίνδυνος ζωής»,… «Από τις επιθέσεις και τη ρίψη τσιμεντόλιθου έσπασε η ασπίδα μου και τραυματίστηκα στον αριστερό ώμο και τη μέση μου»,… «Από τσιμεντόλιθο και πυροσβεστήρα τραυματίστηκα στον δεξί μου ώμο και το αριστερό πόδι. Μεταφέρθηκα στο νοσοκομείο όπου διαγνώστηκε κάκωση ώμου και μετατάρσιου του ποδιού μου».
Πρόκειται για αποσπάσματα καταθέσεων 5 εκ των 6 αστυνομικών της ΕΚΑΜ και ΟΠΚΕ, κάποιοι από τους οποίους τραυματίες, που συμμετείχαν στην επιχείρηση εκκένωσης του κτιρίου της Ματρόζου 45 στο Κουκάκι στις 11 Ιανουαρίου 2020 και δημοσιοποιεί ο «Ελεύθερος Τύπος». Ο απόηχος των όσων συνέβησαν το προηγούμενο Σάββατο έχει πλέον νομικές εξελίξεις και αντιπαραθέσεις σχετικά με τις κατηγορίες πλημμεληματικού χαρακτήρα που ασκήθηκαν σε βάρος των συλληφθέντων.
Η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Αθηνών θα δηλώσει παράσταση πολιτικής αγωγής προκειμένου να επιχειρηματολογήσουν για την αλλαγή του κατηγορητηρίου και την άσκηση διώξεων κακουργηματικού χαρακτήρα. Σε κάτι αντίστοιχο θα προβεί και το Σωματείο Ειδικών Φρουρών της Ελληνικής Αστυνομίας, ενώ εξετάζεται από νομικής πλευράς αν υπάρχει η δυνατότητα αυτοτελών και προσωποποιημένων μηνύσεων σε βάρος συγκεκριμένων ατόμων για απόπειρα ανθρωποκτονίας από πρόθεση με ενδεχόμενο δόλο.
«Σακούλες με περιττώματα»
Ένας από τους αστυνομικούς της ΕΚΑΜ, που επιχειρούσε στο κτίριο της Ματρόζου μαζί με την ομάδα του και ομάδες της ΟΠΚΕ, περιγράφει τα όσα βίωσε στο πλαίσιο της δικογραφίας που σχηματίσθηκε: «Επιχειρώντας να ανοίξουμε την πόρτα εισόδου που ήταν χτισμένη, δεχθήκαμε σφοδρότατες επιθέσεις από άτομα που βρίσκονταν στον 1ο όροφο και την ταράτσα του κτιρίου. Μας έριχναν σακούλες με περιττώματα, πέτρες, τσιμεντόλιθους, πυροσβεστήρες και άλλα βαριά αντικείμενα με προφανή σκοπό να μας προκαλέσουν σοβαρότατες και βαριές σωματικές βλάβες. Έριχναν χλωρίνη, μπογιές, καθαριστικά για πατώματα και για πιάτα και κάθε λογής αντικείμενα που βρίσκονταν μέσα στην οικία. Επίσης, θέλω να τονίσω πως από τις σφοδρές επιθέσεις που δεχόμασταν θα μπορούσε να προκύψει κίνδυνος ζωής. Μέσα από καταιγισμό αντικειμένων που δεχόμασταν καταφέραμε να φθάσουμε στην ταράτσα του κτιρίου. Διαπιστώσαμε ότι υπήρχαν πέντε άτομα, εκ των οποίων δύο γυναίκες»
Τραυματίες της ΟΠΚΕ
Τρεις τραυματίες από τις ομάδες ΟΠΚΕ περιγράφουν στις καταθέσεις τους τη σφοδρότητα των επιθέσεων που δέχονταν και τον τρόπο που τραυματίστηκαν. Ο πρώτος από αυτούς αναφέρει: «Από τις επιθέσεις και τη ρίψη τσιμεντόλιθου έσπασε η ασπίδα μου και τραυματίστηκα στον αριστερό ώμο και τη μέση μου. Στη συνέχεια, με υπηρεσιακό όχημα, μεταφέρθηκε στο 401 Στρατιωτικό Νοσοκομείο, όπου διαγνώστηκε κάκωση αριστερού ώμου». Ένας συνάδελφός του περιγράφει: «Κατά τη διάρκεια των σφοδρών επιθέσεων που δεχόμασταν, από τσιμεντόλιθο και πυροσβεστήρα τραυματίστηκα στον δεξί μου ώμο και το αριστερό πόδι. Μεταφέρθηκα στο νοσοκομείο, όπου διαγνώστηκε κάκωση ώμου και μετατάρσιου του ποδιού μου». Ένας τρίτος δηλώνει στην κατάθεσή του: «Δεχόμασταν ρίψη πυροσβεστήρων, πέτρες, τσιμεντόλιθους και άλλα βαριά αντικείμενα με σκοπό να προκαλέσουν τον σοβαρό τραυματισμό μας. Από ρίψη πυροσβεστήρα τραυματίστηκα στον αριστερό ώμο και μεταφέρθηκα στο 401 Στρατιωτικό Νοσοκομείο, όπου διαγνώστηκε κάκωση αριστερού ώμου».
«Δολοφονική πρόθεση»
Ο ανθυπαστυνόμος Δημήτρης Μυλωνάς, μέλος ομάδας ΟΠΚΕ και εκλεγμένος εκπρόσωπός τους στην Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Αθηνών, μίλησε με όλους τους συναδέλφους του που επιχείρησαν στην οδό Ματρόζου, μεταξύ των οποίων και με τους τραυματίες, και περιγράφει όσα του μετέφεραν: «Από την άφιξη των συναδέλφων μου στην οδό Ματρόζου, μου μετέφεραν ότι οι καταληψίες είχαν στήσει ένα πολεμικό σκηνικό και ήταν προετοιμασμένοι για παν ενδεχόμενο. Είχαν ρίξει λάδια στην εξωτερική σκάλα, την είχαν οχυρώσει με παλέτες ώστε οι αστυνομικοί να μην μπορούν να προσεγγίσουν. Είχαν προετοιμάσει κάδους με πέτρες και τσιμεντόλιθους στην ταράτσα σε διάφορα σημεία ώστε να μπορούν να απαντήσουν από όλες τις πλευρές. Κουτιά με μπογιές, ήταν ήδη στην ταράτσα πάνω και εξύβριζαν, έλεγαν “φύγετε”, “θα έχουμε άλλα”, “δεν πρόκειται να παραδοθούμε”. Είχα συναδέλφους της ομάδας μου που ήταν στο περιστατικό και συνάδελφο που τραυματίστηκε από ρίψη τσιμεντόλιθου στο πόδι, στο κουτουπιέ τον χτύπησε και μεταφέρθηκε στο 401. Αλλος συνάδελφος που κράταγε την ασπίδα ψηλά κομματιάστηκε και ο τσιμεντόλιθος τον χτύπησε στον ώμο, τραυματίζοντάς τον αρκετά. Τους πέταγαν χλωρίνη η οποία πέρναγε από τις ασπίδες και τα κράνη και τους έπεφτε στο πρόσωπο και το σώμα. Μπογιές στα μάτια καθώς αυτά τα κράνη δεν είναι στεγανά, είναι για να κρατούν ρίψει κάποιον “χοντρών” υλικών. Είχαμε συναδέλφους που πέρα από την ολική καταστροφή του εξοπλισμού, είχαν και καταστροφή των υπηρεσιακών υλικών και τώρα θα ταλαιπωρηθούν και με ΕΔΕ».
Τρομακτική είναι η περιγραφή αστυνομικού προς τον κ. Μυλωνά για ένα «πύρινο κατάβρεγμα»: «Διαπιστώσαμε μετά ότι είχαν ετοιμάσει δοχεία με εύφλεκτο υγρό, το οποίο προσπάθησαν να ρίξουν στον τροχό που έκοβε την πόρτα. Καταλαβαίνετε ότι αν έπεφτε στις σπίθες και τη θερμότητα που παράγει ο τροχός, δεν θα μιλούσαμε για τραυματίες αστυνομικούς πλέον, θα μιλούσαμε για νεκρούς. Θα υπήρχε φωτιά, θα υπήρχαν άνθρωποι που έχουν πάνω τους χειροβομβίδες κρότου- λάμψης, όπλα, πυρομαχικά και σφαίρες, οι οποίοι θα φλέγονταν και θα μιλούσαμε για άλλη αναβάθμιση του περιστατικού. Είναι εκτίμησή μου ότι είχαν δολοφονική πρόθεση γιατί όταν πετά από μία ταράτσα 4-5 μέτρων ή ένα μπαλκόνι του πρώτου ορόφου έναν τσιμεντόλιθο που ζυγίζει 12,5 κιλά πάνω στο κεφάλι ενός ανθρώπου, είναι προφανές ότι θες να τον σκοτώσεις, δεν εξετάζω κάποιο άλλο ενδεχόμενο. 
Θέλω να τονίσω ότι υπήρχε κεντρικός συντονισμός ανάμεσα στις καταλήψεις γιατί βλέπαμε συνεχώς άτομα να μιλούν στο τηλέφωνο από τη μία κατάληψη στην άλλη, δηλαδή από τη Ματρόζου στην Παναιτωλίου και δεν είναι τυχαίο ότι στη δεύτερη δεν αντιμετώπισαν οι συνάδελφοί μου την ίδια αντίσταση γιατί προφανώς είχαν μπει στη Ματρόζου και δεν είχε και κάποιο νόημα, ό,τι ήταν να γίνει είχε γίνει. Θέλω να αναφερθώ και στη μαρτυρία ενός άλλου συναδέλφου άλλης υπηρεσίας που μου μεταφέρθηκε, ότι τους πετούσαν και περιττώματα, ανθρώπινα περιττώματα σε σακούλες, το θεωρώ εξίσου αποτρόπαιο σαν πρακτική».
Σημειώνεται ότι χθες, με εντολή του αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας Μιχαήλ Καραμαλάκη, κινήθηκαν οι προβλεπόμενες διαδικασίες ώστε να χορηγηθούν άμεσα σε αστυνομικούς, που συμμετείχαν στις πρόσφατες επιχειρήσεις εκκένωσης κτιρίων στο Κουκάκι, νέες στολές καθώς και επιχειρησιακός εξοπλισμός που υπέστη φθορές.
Πηγή ➤

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου